RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гудбай, Америка: чому Ляшка не пускають в США і хто наступний

Експерти пов'язують анулювання американської візи з політичною корупцією радикала

Експерти пов'язують анулювання американської візи з політичною корупцією радикала Народний депутат України, лідер Радикальної партії Олег Ляшко Фото: УНІАН

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко своїми вчинками привертає більше уваги, ніж політичними рішеннями: то корову під Верховну Раду притягне, то землю на трибуні їсть, то влаштує бійку з колегами по парламенту. Але цього разу Ляшка помітили за межами України — посольство США без пояснення причини анулювало візу Олегу Валерійовичу. Експерти стверджують, що Ляшко міг стати одним з перших українських політиків, яким Штати відмовили у в'їзді через підозру в корупції.

Про те, що йому анулювали 10-річну американську візу, Ляшко повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, але й на цьому влаштував для себе невеликий піар. Політик написав, що таке рішення пов'язане з його позицією щодо нового Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, який збирається надати Україні новий кредит у 1 млрд доларів. "Я пов'язую це безпрецедентне рішення з нашою вимогою до США виконати свої зобов'язання перед Україною за Будапештським меморандумом, інакше Україна буде змушена відновлювати ядерну зброю, щоб захистити себе. Підозрюю, що моя позиція категоричного неприйняття нового Меморандуму з МВФ, який консервує статус України як сировинної колонії, також вплинула на рішення скасувати візу", — написав Ляшко.

Не пускають до США — піду до людей

Лідер радикалів також переконаний, що приїде до Америки вже тоді, коли стане президентом України. "Гудбай, Америка! Приїду туди, коли українці оберуть мене своїм президентом. А поки замість США буду їздити до наших людей, яким потрібна робота і гідне життя", — зазначив нардеп.

Пізніше на офіційному сайті Радикальної партії також з'явилася реакція на подію, і вона була вже більш зважено. У заяві політсили йшлося про те, що, незважаючи на таке рішення Штатів, Радикальна партія і її лідер продовжать робити все, щоб Америка і далі залишалася союзником України, "тому що від них залежить життя українців, які гинуть на Донбасі".

У кулуарах парламенту цю тему обговорювали також охоче, як і недавню розмову лідера Батьківщини Юлії Тимошенко з президентом США Дональдом Трампом. Депутати жартували та називали різні версії того, що відбувається. "Це головний результат розмови Трампа з Тимошенко", — говорили "Апострофу" в кулуарах. Дехто припустив, що основна причина — це корупційна складова в діях головного радикала країни. Самі ж радикали були небагатослівні, і серед причин ануляції називали все те, що вже раніше висловлював Олег Ляшко.

"Є офіційна заява партії, ми вважаємо, що анульована віза Олегу Валерійовичу за його вимоги до Сполучених штатів, через його позиції про відновлення ядерної зброї, а тим, хто говорить щось інше, я можу сказати, що це їхні внутрішні проблеми. Це позиція партії, а не окремо моя думка. Не було звинувачень з боку Сполучених штатів в корупції, були звинувачення безглуздих експертів, які не знають, що придумати. Нас це не цікавить, нас цікавить, як дати роботу і зарплату українцям", — поділився з "Апострофом" депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук.

Але з радикалами не погоджується старший аналітик Центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк, який стверджує, що за його інформацією Олегові Ляшку анулювали візу саме через його політичну корупцію. "У дипломатичному середовищі ходять такі чутки, що Ляшкові анулювали американську візу через те, що його у Вашингтоні вважають одним з найбільших політичних корупціонерів в Україні, і за те, що його позиція змінюється як флюгер при прийнятті різних важливих рішень — прийняття бюджету, інших питань. І це дуже дратує західних партнерів", — впевнений Октисюк.

Також експерт прогнозує, що Ляшко — не останній український політик, якого не пустять до Америки у зв'язку з політичною корупцією. "У цьому році західні союзники планують дуже серйозно взятися за питання політичної корупції в Україні і не виключно, що після Ляшко будуть наступні люди. Наприклад, з оточення президента, в тому числі, і Кононенко, Грановський, Березенко, Довгий (народні депутати, — "Апостроф") тобто всі одіозні функціонери. Я знаю, що єврооптимісти (міжфракційне об'єднання народних депутатів, — "Апостроф") відкрито говорять всім послам, дипломатам про те, що потрібно, щоб західні партнери застосували індивідуальні санкції до людей, які причетні до політичної корупції. Тому я не виключаю, що згодом можуть з’явитися аналогічні рішення щодо інших представників політики. У жодній країні немає такого рівня політичної корупції як в Україні, а рівень нетерпимості до цього у США дуже високий. Вони більш менш лояльно можуть ставитися до корупції у бізнесі, до інших питань, це присутнє навіть у західних компаніях, а ось політична корупція вважається злом", — додає аналітик.

Звинувачення в політичній корупції на адресу лідера Радикальної партії аж ніяк не безпідставні. Слід нагадати, що до Верховної Ради Олег Ляшко потрапив за списками Блоку Юлії Тимошенко, правда, з фракції його в 2010 році "пішли" з формулюванням "за співпрацю з коаліцією більшості, зокрема, за голосування за зміни до Конституції", — йшлося у заяві поширеній прес-службою БЮТ. На виборах до ВРУ у 2012 році Ляшко вже під прапором власної Радикальної партії пройшов у парламент по мажоритарному округу в Чернігівській області. Політична сила набрала всього близько 1% на всеукраїнських виборах, проте, в пам'яті електорату Ляшко залишився, також, як і головний символ його кампанії — вила, яким він весь час погрожував корупціонерам.

Один проект для всіх

Після початку самостійного плавання, Ляшко стали пов'язувати з одним із соратників екс-президента України Віктора Януковича, головою його адміністрації Сергієм Льовочкіним. Багато народних депутатів, експерти і політологи відкрито говорили про те, що Ляшко — це проект Льовочкіна, але сам політик такі звинувачення завжди називав замовними. Пізніше заговорили про те, що Ляшко знову змінив політичну орієнтацію і перейшов під крило олігарха Ігоря Коломойського. При цьому Ляшко не забував критикувати своїх політичних опонентів. Діставалося і президенту Петру Порошенкові, якого Ляшко називав "лідером мафії, корупціонером, диктатором, бєзпрєдєльщиком, цинічним баригою, який спекулює на війні, який заробляє мільярди з російськими олігархами". Також головний радикал ще в 2015 році заявляв, що його партія буде домагатися імпічменту Порошенко. Але ця обіцянка Ляшко, як і безліч інших, залишилася нереалізованою.

У 2016 році, Ляшко стверджував, що його фракція виходить з пропрезидентської коаліції "Європейська Україна", яка складалася з фракції Блоку Петра Порошенка, Народного фронту, Батьківщини і РПЛ. Але по факту, донині, за інформацією громадянської мережі "Опора", радикали голосують спільно з президентської фракцією у 75% випадків. Тобто публічна риторика лідера фракції розходиться з його справами. Втім, зовсім недавно з'явилася інформація про те, що Ляшко знову змінив політичне забарвлення, і тепер головним його ворогом, як і у Банкової, стала лідер Батьківщини Юлія Тимошенко. Свою колишню соратницю, з якою ще зовсім недавно обіймався в парламенті, Ляшко називав "московської зозулею", яка чужими руками намагається реалізувати кремлівський план захоплення влади.

Звинувачення в політичній корупції в бік Ляшко регулярно лунають на тлі прийняття Радою держбюджетів. При прийнятті бюджету в 2016 та 2017 роках, Олег Ляшко виторговував у влади за голоси своєї фракції необхідні преференції, зокрема, 600 млн грн, які будуть виділені з держбюджету на закупівлю пожежних машин для підприємств "Пожмашина" в Чернігівській області, контроль над яким приписують Ляшко.

Так що цілком ймовірно, що в Штатах звернули увагу на непримиренного борця з корупцією, який сам нечистий на руку. На думку політолога Андрія Золотарьова те, що голові парламентської фракції вирішили анулювати американську візу — дуже показовий момент. "З точки зору американців, Ляшко персонаж вельми сумнівний. З темним минулим, вельми каламутним сучасним і невиразним майбутнім. Тому ймовірно підозри у політичній корупції можуть мати місце. З урахуванням того, що Ляшко політик-фрік, не виключено, що за допомогою нього вирішили влаштувати акцію попередження українському політикуму про те, що тепер вони не будуть в привілейованому становищі, а багатьом навіть доведеться відчути важку руку американського правосуддя. Хто б що не говорив, але коли голові парламентської фракції анулюють десятирічну візу, безумовно, це знакова річ і далі треба буде стежити за руками Держдепу", — висловив свої припущення "Апострофу" експерт.

Політичний експерт Тарас Загородній також вважає, що таке рішення США — це сигнал всім українським політикам про те, що відносини між країнами стануть жорсткішими.

"Є безліч причин, чому це насправді сталося. Може політичні якісь причини для того, щоб показати, що часи змінилися. Потрібно подивитися, що Ляшко говорив з приводу Клінтон і Трампа, тому що багато політиків наговорили зайвого. Можливо, це взагалі сигнал для всього політикуму, а Ляшко просто потрапив як вдалий суб'єкт. Показали всьому українському політикуму, що каратимуть за те, що втручалися у вибори в США, і це тільки перше покарання. Далі, швидше за все, будуть більш жорсткі заходи, тому що Манафорт (Пол Манафорт, екс-глава виборчого штабу Дональда Трампа, — "Апостроф"), на якого так необережно вішали звинувачення, залишився в оточенні Трампа і швидше за все працює з українським напрямком. Тому це ілюстрація зміни парадигми, відносини стануть жорсткішими, тому що багатьох дістало те, що відбувається в нашій країні. Тобто казка закінчилася і починається бувальщина, і доведеться сплачувати за рахунками. Я думаю, що зараз буде багато політиків, які спробують потрапити до Америки та з подивом дізнаються, що вони не можуть цього зробити", — прокоментував "Апострофу" Загородній.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві