RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Титанік йде на дно, або як влада намагається врятуватися від перевиборів в Раду

Ляшко намагається виторгувати міністерство в обмін на фіктивну коаліцію

Ляшко намагається виторгувати міністерство в обмін на фіктивну коаліцію Олег Ляшко наголошує, що підписання декларації єдності не означає відновлення старої коаліції Фото: Олег Ляшко / Facebook

Представники парламентських політичних партій "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт" і Радикальна партія підписали так звану декларацію єдності, в якій йде мова про стабілізацію політичної ситуації в країні та дотримання принципів Революції гідності. Цю угоду дехто вже назвав договором про нову коаліцію, та лідер Радикальної партії Олег Ляшко поспішив відхреститися від участі своєї політсили в старій коаліції. Проте, експерти стверджують, що переговори все ж ведуться, традиційно більше за інших торгуються якраз радикали.

Джентльменська угода

Представники парламентських фракцій, зокрема, представник президента в парламенті, депутат БПП Артур Герасимов, лідер фракції Народний фронт Максим Бурбак і лідер Радикальної партії Олег Ляшко за підсумками круглого столу "Єдність заради перемоги", пройшов 20 січня, підписали декларацію єдності. Ініціатором круглого столу виступила громадська організація "Вільні люди", яку формально очолює народний депутат від Народного фронту Андрій Левус. Неформально, вважається, що це черговий політичний проект, який курирує спікер ВРУ Андрій Парубій, голова РНБО Олександр Турчинов, а також, так зване "бойове крило" НФ, і активісти Самооборони Майдану.

У декларації, яку на своїй сторінці в Фейсбук пізніше опублікував Ляшко, йдеться про роль Росії в дестабілізації ситуації в Україні, а також, про наміри РФ "розколоти країну зсередини і пересварити між собою політичну еліту України". Для того, щоб запобігти цьому, учасники столу вирішили задекларувати єдність "проукраїнських політичних сил" і підписати відповідний документ. "Ми, учасники круглого столу, підтверджуємо свою відданість принципам Революції гідності і зобов'язуємося дотримуватися їх в повсякденному політичному діяльності. Заради збереження державності України, ми готові об'єднатися навколо спільних цінностей і відкинути дрібні політичні розбіжності", - сказано в декларації.

Після підписання документа одразу ж з'явилися підозри, що таким чином сторони завуальовано підписали чергову коаліційну угоду, а заступник глави фракції НФ Андрій Тетерук висловив припущення, що коаліція посилиться з поверненням в неї радикалів. Але Ляшко поспішив відхреститися від цього, вказавши, що на його прохання з підсумкового варіанту було викреслено пункт, в якому підписанти зобов'язуються продовжувати курс реформ, зафіксований в угоді коаліції "Європейська Україна". Ляшко пояснив це тим, що радикали вже не входять до складу даної коаліції. «Хочу відзначити, що жодного слова про відновлення старої коаліції або створення нової сказано не було. Захід був присвячений створенню декларації на захист країни. В першу чергу - це підтримка законодавчих ініціатив в контексті захисту національних інтересів - оборонних законів і дипломатичних звернень, які підсилюють нашу позицію на міжнародній арені », - пізніше прокоментував Ляшко.

Проте, не дивлячись на публічні заяви глав фракцій, переговори з Радикальною партією Ляшка все ж ведуться, адже владі регулярно не вистачає голосів для проведення потрібних рішень в Раді. Зараз більшість в парламенті фактично становлять дві найбільші фракції в парламенті - "Блок Петра Порошенка" і Народний фронт, які разом складають 222 депутата, при необхідних 226. Правда, спікер Андрій Парубій стверджує, що коаліція - жива, оскільки в її склад також входять позафракційні депутати, за допомогою яких в ВРУ зберігається необхідна для прийняття рішень більшість. Однак, на численні запити ЗМІ, секретаріат парламенту досі так і не оприлюднив документ з поіменним списком учасників коаліції.

Останнім часом для забезпечення результативного голосування коаліція все частіше залучає голоси з депутатських груп "Відродження" та "Воля народу", які складаються з екс-регіоналів. Крім того, з фракції БПП, і відповідно, з коаліції за останній час вийшло одразу декілька депутатів. Останнім таким парламентарієм став Юрій Бублик, який покинув ряди БПП в кінці січня. За його словами, в найближчому майбутньому планується вихід ще як мінімум десяти нардепів. Тому, щоб продовжити агонію коаліції і уберегтися від розпуску парламенту і дострокових виборів, яких побоюються якраз дві найбільші парламентські фракції - БПП і НФ, влада веде переговори з здатність домовлятися радикалами. Тим більше, що на практиці радикали дуже часто голосують спільно з провладною коаліцією.

Крім того, експерти передрікали парламентську кризу і розпад коаліції саме в навесні, в період з березня по квітень. "Я думаю, що коаліція все таки розпадеться, але станеться це в період з березня по травень, коли буде вирішуватися питання відставки уряду. Ось тоді ми і побачимо або формування нової більшості, або перехід до дострокових парламентських виборів", - раніше прогнозував "Апострофу" політексперт Руслан Бортник.

Торги за міністерство

На публіку ні Ляшко, ні учасники коаліції не коментують переговори про повернення в більшість радикалів, але експерти в один голос заявляють, що торги в самому розпалі.

Керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній вважає, що подібне затягування фракції Олега Ляшка в коаліцію свідчить про те, що більшості в Раді фактично немає. "Ляшко не ідіот, щоб йти на такий Титанік (в існуючу коаліцію, - Апостроф), який поховає його будь-яке політичне майбутнє, тому і була винайдена така хитромудра формула, що нібито вони підписують якусь декларацію об'єднання. Але це порожня декларація, яка дозволяє Ляшку в будь-який момент сказати, що я до цих людей не маю ніякого відношення. Ніяких юридичних документів він підписувати не збирається, але це великий сигнал, що якщо йде таке затягування Ляшка в коаліцію, щоб він хоча б якось там був присутній, то це непряме визнання, що коаліції немає, хоча це зрозуміло вже всім. Списків немає, а це фактичне визнання, що все погано, голосувати нікому. Руйнується і сам БПП, багато мажоритарників вже зараз хочуть виходити, тому що з людьми спілкуються. На відміну від тих, хто проходив за списками, мажоритарники на собі відчувають тиху ненависть електорату ", - розповів "Апострофу" політексперт.

З ним погоджується і старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк. "Про формальне, легальне повернення Ляшка в коаліцію мова не йде, а тільки лише про підтримку в ситуативних голосуваннях. Це така собі джентльменська угода", - зазначив експерт.

Головний камінь спотикання - це те, що Ляшко хоче отримає в обмін на голоси. За словами Октисюка, радикали вимагають портфель міністра інфраструктури. "Але у владі не готові віддати такий "жирний" шматок, тому переговори поки тривають", - додає аналітик.

Андрій Золотарьов також зазначає, що питання порятунку коаліції впирається в "хотілки" головного радикала. "Зараз йде договірняк і торги. Втягти назад Ляшко, як то кажуть, карти в руки, з огляду на амбітність і готовність головного радикала домовлятися. Але питання в ціні його згоди, і тут виявляється, що забаганки Ляшко дещо не збігаються з тим, що йому можуть запропонувати. Мабуть, щоб зафіксувати проміжний результат, підписали цю угоду, але це черговий папірець, який не має ніякої юридичної сили. А факт залишається фактом: у коаліції немає необхідної кількості депутатів. Тому повинен бути запущений процес формування нової коаліції, чого Парубій робити не бажає, оскільки тоді запах виборів стане чіткішим. Так що торги будуть продовжені, оскільки готовності до виходу на виборчу кампанію у ключових гравців немає. А щодо хотілок ... Амбіції у Ляшка необмежені, він може зажадати і пост спікера ", - розповів "Апострофу" політолог.

Політексперт Загородній зазначає, що навіть, якщо влада з радикалами і домовляться про ситуативні голосування, то це все одно не змінює статусу Верховної Ради, яка по суті є нелегітимною. "Підтвердження коаліції, а саме наявність в апараті ВРУ підписаного коаліційної угоди з підписами депутатів, немає вже більше року. Минулий парламент саме з цієї причини розпускався, і в 2006 році таке було. Зараз те ж саме, Верховна Рада по суті вже не є легітимною , її можна вже хоч сьогодні розпускати, було б бажання президента. Питання в тому, що це саме його право, а не обов'язок ", - резюмував Загородній.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві