RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

ЗСТ с Канадой: урок Украине, как защищать своих производителей

Що для України означає угоду про Зону вільної торгівлі з Канадо

Що для України означає угоду про Зону вільної торгівлі з Канадо Фото: УНИАН

Рада ратифікувала Угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою. За відповідне рішення проголосувало 272 народних депутатів. Як угода сприятиме розвитку двостороннього економічного співробітництва між Україною і Канадою, в коментарі "Апострофу" розповів економіст і лідер ГО "Нова Україна" Валерій Коновалюк.

Ратифікувавши угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Канадою, Україна упустила можливість відстояти власний економічний інтерес.

Українська сторона, погодившись на умови Канади, не використала більшість можливостей щодо захисту власних економічних інтересів. Ратифікувавши угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Канадою, Україна погодилася на експорт власної сировини. Але натомість ми отримали лише невеликі квоти експорту готової продукції: птиці і молочних товарів.

Також канадські фірми, на відміну від українських, були допущені практично до всіх державних закупівель України. Ми зняли переважна більшість обмежень для канадських компаній в держзакупівлі. Винятком стало виготовлення паспортів і друк грошей. Але разом з тим, Українські компанії не були допущені до участі в держзакупівлі Канади, які стосуються сфери громадського харчування, програм щодо захисту канадських сільгоспвиробників, виробництва автомобілів. В даному випадку наші партнери показали, як потрібно захищати національного виробника.

Крім агросектора і сфери закупівель, Україна не змогла відстояти інтереси і вітчизняних промисловців. Україна погодилася на скасування мит на імпорт канадських тракторів. З огляду на, що наша країна є найважливішим ринком збуту продукції, наприклад, для Харківського тракторного заводу, важко уявити, як нацвиробника витримає боротьбу з канадськими конкурентами. Зате для України Канада залишила мита на імпорт автобусів, автомобілів і спеціального транспорту. Таким чином наш партнер захистив свого виробника.

Уряду необхідно переорієнтуватися на підтримку власної економіки. Кожен раз, відмовляючись від можливостей відстояти інтереси вітчизняної економіки, відмовляючись від захисту власної промисловості, уряд перетворює Україну на сировинний придаток чужих економік. Кабміну необхідно терміново змінити пріоритети і почати відстоювати економічні інтереси України.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України