RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Андрій Садовий: У нас функції мафії виконують певні державні мужі

Мер Львова розповів про сміття, блокаду і політику

Мер Львова розповів про сміття, блокаду і політику Андрій Садовий. Фото: прес-служба Роман Балук

Крісло мера захиталося під львівським міським головою і лідером партії "Самопоміч" АНДРІЄМ САДОВИМ. Нещодавно генпрокурор Юрій Луценко заявив, що через підозри у справі про трагедію на Грибовицькому звалищі мера Львова можуть відсторонити від посади. Втім, далі слів справа не рушила, а сам Садовий твердо заявив: йти не збирається. В інтерв'ю "Апострофу" політик розповів про сміття, блокаду Донбасу і політичні перипетії.

- Минулого тижня гучно пройшла інформація щодо вашого можливого звільнення. Ви навіть називали дату - 21 березня. Чому, на вашу думку, сталася заминка? Ви дійшли згоди?

- Була отримана інформація про вручення підозри з подальшим відстороненням службових обов'язків, тому що звільнити так просто не можна. Можна, якщо, наприклад, людина померла, тоді депутати приймають відповідне рішення. Але в цілому є декілька чинників. У першу чергу, ця інформація викликала певний суспільний резонанс. Я думаю, що наші візаві трошки злякалися. А друга річ: позаминулого четверга Верховна Рада внесла зміни в КПК. І тепер згідно з тими змінами взагалі кримінальна справа може тривати безмежно довго, скільки ти хочеш. Це все робиться для того, щоб засадити Януковича, але в результаті страждати будуть усі громадяни України, тому що їхні права тепер будуть порушені.

- І для чого це робиться, на вашу думку?

- Вони прекрасно розуміють, що всі ті справи шиті білими нитками, їх задача зробити так, щоб я мав чим займатися зранку до вечора, тобто щоб я займався не містом, не помагав своїм колегам розбудовувати "Самопоміч", азаймався розмовами зі слідчими, з адвокатами і так далі. Тому вони і хочуть справу передати до Києва, у Генеральну прокуратуру. Наскільки я знаю, є декілька справ. Така от технологія.

- Тобто продовження ситуації ви бачите лише у посилені кримінального впровадження проти вас?

- Однозначно. Вони хотіли дестабілізувати ситуацію в місті, заблокувавши полігон, який зараз не працює, і кожного дня громада міста Львова має критичну ситуацію з вивезенням 600 тон відходів. І це вже проблема не лише Львова. Цим полігоном також користувались і навколишні чотири райони Львівської області: це Пустомитівський район‎, один з найбільших, це Городоцький район, це Жовківський та Кам'янка-Бузький райони. І всі ці райони на сьогодні не мають куди вивозити відходи. Але, на жаль, системно це питання в державі не вирішується, тому що держава має допомагати, адже усі дозволи тільки державні органи видають. Тому ситуація дуже складна. Вони думали, що збунтують людей, і люди будуть якісь речі робити, які були б їм вигідні. Люди розумні і серйозно сконсолідувалися.

- Якщо ви вже заговорили про так звану "сміттєву блокаду", поясніть, скільки ще місто Львів зможе протриматись в такій ситуації? З ваших слів ситуація виглядає достатньо катастрофічна.

- Ситуація виглядає дуже боляче для тих людей, хто займається цим питанням. Мешканці міста Львова з розумінням ставляться до ситуації. Місто було чисте і завжди буде чисте. Те, що в нас час від часу є перенакопичення на частині майданчиків – це правда, і усі розуміють, що це є штучна перепона, що це реально блокада. Насправді подібна технологія застосовується деколи мафією. Наприклад, в Італії мафія хотіла поставити на коліна владу Неаполя і тоді блокувала вивезення сміття. Були проблеми в деяких інших містах. У нас функції мафії виконують певні державні мужі, які вирішили поставити на коліна Садового, громаду міста Львова і створити велику проблему. Скільки ми ще протримаємося – залежить від громад. Має бути альтернатива. Є полігони ближче до Львова, є дальше від Львова.

- На які полігони зараз вивозиться?

- Наразі розблоковані полігони Львівської області, але вони розраховані на невеликий об'єм. Але наскільки я розумію, вони зараз знову будуть заблоковані, тому ми знов будемо мати велику проблему. Тут має бути системне рішення. У Тернопіль – одна машина у день, у Франківськ – одна машина в день, полігони в області – по одній машині в день, і все питання вирішено.

- У громади є розуміння, що не усе в цій ситуації від вас залежить?

- Як я можу їх розблокувати, якщо по багатьох регіонах представники обласної державної адміністрації власне це все блокують? Наші перевізники вже працювали фактично зі всіма полігонами нашої України. Як тільки вони починають працювати з новим полігоном, то це, як правило, триває 3-5 днів. Потім приїжджають працівники правоохоронних органів і починають розмову з керівником чи власником полігону, пояснюючи, що його буде чекати, якщо він буде приймати відходи зі Львова. Останній кричущий приклад – це Донецька область, місто Покровськ.

- А ближче нічого не знайшлось?

- Наші перевізники підписали з ним угодудо березня 2018 року. Він був щасливий, тому що полігон не завантажений, місця дуже багато, будь ласка, вези скільки треба. Для нас це дуже дорого, невигідно, але не було іншого варіанту. Ця угода проіснувала декілька днів, приїхали працівники правоохоронних органів, у результаті людина лягла в лікарню, написала нам листа, що він просить розірвати угоду. Якщо такий несамовитий тиск, то, друзі мої, це ж посміховище для цілого світу. Як Україна може вступати до Європейського Союзу, створюючи проблеми для конкретного одного міста?Не подобається Садовий – будь ласка, можна проти Садового порушувати кримінальні справи, відсторонювати, але не робити ж заручниками громаду міста Львова.

- Багато хто вас розкритикував за ідею зі звалищем у Чорнобильській зоні. Чому ви вважаєте Чорнобиль оптимальним рішенням?

- Я дав чіткий меседж, що не підтримую цю ідею. Цю ідею озвучили на одній з нарад. Власне не я її передав. На мою думку Чорнобильська зона – може бути зоною відновлювальної енергетики. Там мають бути застосовані новітні технології, де треба підтримувати екологію, а не робити якісь шкідливі речі. Там біди вже і так багато зроблено.

- То вас не так зрозуміли, чи що?

- Ідею зі звалищем там я не підтримую. Просто так воно було подано під певним ракурсом чиновниками. Але моя особиста думка, що там має бути власне екологічно чистий простір, мають бути відновлювальні джерела енергії, можливо, заповідник, екологи мають працювати.

- Інформаційний фон навколо сміттєвої блокади може призвести до дострокових виборів міського голови?

- Вони би хотіли усунути мене з посади мера, усунути з посади керівника партії. Для них це дуже важливо, тому що я їм, як кістка в горлі.Але таке рішеннямає ухвалювати виключно громада міста Львова. Якщо громада хоче мати кращого мера, будь ласка, на виборах обирають кращого мера. У принципі я завжди до цього ставлюсьдуже спокійно, не треба ніколи боятися виборів. Вибори – це можливість отримати довіру. Є довіра – ти працюєш, немає довіри – дякую, до побачення.

Андрій Садовий не боїться виборів і спокійно ставиться до вибору народу. Фото: прес-служба Роман Балук

- Думали, чим будете займатись у разі звільнення з посади?

- Усунути мене неможливо без рішення громади.

- А якщо громада все ж таки так вирішить?

- Ви знаєте, я не люблю говорити "якщо". Я працюю міським головою, і у мене голова зайнята з ранку до вечора великою кількістю проблем і питаннями, які треба вирішувати, тому часу на всякі роздуми "а якщо…" у мене немає.

- Найпопулярніша версія у політичному середовищу щодо мотивів дискредитації вас як політика – конфлікт з Петром Порошенком та ваші президентські амбіції. У вас дійсно є такі амбіції?

- Я ніколи на цю тему не висловлювався. Я вважаю, що це неетично.

- Мова більше про те, що ваш персональний президентський рейтинг достатньо високий. І у зв’язку з останніми подіями ви могли би чим скористатись. Чи ні?

- Про будь-які амбіції та про будь-які посади треба говорити тоді, коли відбувається виборча кампанія. На сьогодні я вважаю, що дочасні вибори не є корисні в Україні: ні президентські, ні парламентські. Тим більше, за існуючим законодавством. Тому, дай Бог президенту здоров’я, щоб він зрозумів свою персональну відповідальність за країну і працював саме для країни. Тому що те, що ми бачимо останнім часом, дуже серйозно бентежить людей в нашій державі. Коли є двійна, трійна мораль, навіть по прикладу міста Львова, коли можна за один день вирішити проблему з вивезенням відходів, це не вирішується, а навпаки, посилюється, то так далі заїхати просто неможливо. Тим більше, уряд Франції виділив грант для розробки технічної документації стосовно рекультивації існуючого полігону і предпроектних пропозицій для будівництва нового заводу. Ми маємо великий намір збудувати у Львові завод з глибинної переробки відходів. Я думаю це буде один з перших заводів в Україні, тому що у нас в Україні немає жодного сучасного заводу. Ми 96% відходів захоронюємо. Пам’ятаєте, коли відбулася біда, коли підпалили наш полігон у Грибовичах, зразу було дуже багато розмов, якісь інвестори приходили до Львова.

- І де ці інвестори?

- От і в мене таке питання. Де ці інвестори, в якому місті України вони збудували завод? А ніде не збудували. Єдиний потужний сміттєспалювальний завод, який у нас є, це у місті Києві, який збудований, здається, у 1984 році, чехи його збудували з точки зору екології, але треба дуже багато інвестувати, враховуючи зміну ситуації. Тому поки на державному рівні це питання не буде адекватно розглядатися, буде біда в нашій державі, тому що у нас 5% території знаходиться під різними звалищами і полігонами. Це критична ситуація в державі. Замість того, щоб це вирішувати, сили багатьох чиновників спрямовані на місто Львів, які проблеми ще зробити для Садового, що йому ще нашкодити, поламати і так далі.

- Утім, останнім часом посилюються розмови про можливий імпічмент президента або навіть про силовий сценарій повалення чинної влади. На вашу думку, такі сценарії дійсно можливі?

- Я завжди стояв і стою на державницьких позиціях. Для мене держава є дуже важлива, тому що у мене немає іншої держави. У мене є моя улюблена держава Україна. Тому я дуже і дуже обережний, коли хтось такі сценарії пропонує. Це тільки в Україні такі речі планують. Ми повинні робити все легітимно, робити все згідно з чинним законодавством, а не силовим поваленням. Я категоричний стосовно якихось радикальних кроків, тому що вони можуть бути шкідливими для держави. Згадайте минулі вибори президента, скільки ми втратили території перед тим часом? Один втік, а другий був виконуючимобов’язки. Ми втратили Крим, ми втратили вплив на частину Донецької і Луганської областей, які сьогодні знаходяться в окупації. Це трагічно, і тому ворог завжди буде користуватися нашою слабкістю. Питання в тому, що ті люди, які сьогодні наділені владою, своєю бездіяльністю або своєю нефаховістю доводять країну до біди. І такі сценарії стають можливими, тому про них починають говорити. Якщо би була якісно організована робота державних інституцій, то навіть і в голову нікому таке не приходило.

- Стосовно пропозиції "Самопомочі " про повну блокаду і вихід з Мінських угод. Чому ви впевнені, що це допоможе закінчити війну і повернути Донбас?

- На сьогоднішній день є така позиція Ради національної безпеки і оборони, яка акцентована, тому ми це рішення підтримуємо. Не можна вигравати у війні, ведучи одночасно торгівлю з агресором, який тебе окупував. Я таких прикладів у світі не знаю. На сьогоднішній день всі розуміють, що Мінські домовленості себе вичерпують. І потрібен зовсім інший формат, формат, у якому мають брати участь однозначно ті країни, які виступили гарантами України за Будапештським меморандумом. Власне цей формат, на мою думку, єдиний можливий. Для того, щоб врегулювати цю проблему і вигнати окупанта з нашої території. Без активного залучення США це буде зробити фактично неможливо.

- А вихід з Мінських угод не буде означати, що Україна залишиться без міжнародної підтримки?

- Я не говорю про вихід з Мінських угод, я говорю про новий формат, який має бути прийнятий на самому високому міжнародному рівні. Я не є учасником Мінського процесу, але ті люди, які там є, прекрасно володіють ситуацією. То, де ми сьогодні є, повторює сценарій, за яким свого часу були запущені Придністров’я, Карабах, Осетія. Це видно неозброєним оком. Але чому це не помічає влада - оце мене бентежить.

- Чому саме "Самопоміч " взяла на себе роль блокувальника ОРДЛО?

- "Самопоміч" жодної ролі блокувальника на себе не брала. Це не наша функція. "Самопоміч" є державницька партія. Громадяни нашої держави в знак протесту проти торгівлі на крові перекрили ті чи інші магістралі. Там були члени різних партій, в тому числі і "Самопомочі".

- Наразі активно обговорюється ваш союз з Гриценком та Саакашвілі. Чи виллється це в похід об’єднаною політичною силою на можливих дострокових виборах?

- Якщо будуть наступні вибори, то вони повинні відбуватись за новим законодавством, відкритими списками, за усім тим, що вимагали люди на Майдані. А стосовно самої технології виборчого процесу, звичайно, усі державницькі сили повинні об’єднуватися разом і виступати єдиним фронтом проти олігархії, тої біди, яка є в нашій державі. Бо по одному дуже важко перемагати. Усі просто повинні бути разом.

- Яку форму повинен мати цей союз? Хто буде лідером?

- На сьогоднішній день виборів немає. На сьогоднішній день треба просто мати комунікацію з тими людьми, які мають чітку державницьку позицію. Власне, наші розмови з Гриценком, Саакашвілі, Гацьком та з іншими політичними лідерами – це необхідність політичного діалогу, якого в нас дуже сильно не вистачає.

- З ким ще ведете діалог?

- З усіма здравомислячими людьми. Для мене дивина, що чотири керівники партій зустрілися – і це одразу є топ-новиною.

- У наш час такі зустрічі зрідка бувають випадковими.

- А просто обмінятись думками з тієї чи іншої ситуації вони не могли? Якщо будуть ухвалені ті чи інші рішення, то засоби масової інформації будуть першими про це проінформовані. На сьогодні кожна партія має свої структури, має своє бачення завтрашнього дня, тому дуже часто треба спілкуватися, щоб краще розуміти один одного. "Самопоміч" має депутатів у більшості міських рад нашої країни. Так само мають частину депутатів партії Гриценка і Гацька. Дуже часто треба консолідувати наші позиції на місцевому рівні, це також важливо.

- На минулих виборах "Самопоміч "прийшла до Ради, тому що дуже чітко відповідала запиту електорату, якийпісля Майдану намагався збудувати громадянське суспільство. Що ефективне може зараз запропонувати "Самопоміч"своїм прихильникам?

- Перш за все – роботу в інтересах українців. Друге – фаховість нашої команди. І третє – це непродажність, тому що мені дуже соромно спостерігати за багатьма політиками, які, декларуючи одне, увійшовши у політику, роблять кардинально інші речі. Ми чесні, ми ростимо, ми вчимося, ми не є досконалі, у нас багато внутрішніх розвиткових протиріч, які мають робити нас сильнішими. Але які ми є – такі ми є.

- Ви особисто для себе депутатство розглядаєте як варіант продовження політичної кар’єри?

- Таких планів у мене немає, я працюю міським головою і для мене це почесно.

Андрій Садовий не планує стати депутатом. Фото: прес-служба Роман Балук

- За останні роки до Львова приїхало достатньо багато переселенців зі Сходута Криму. Різні соцопитуванні свідчать про те, що ставлення до них дещо погіршилося. Яку інформацію маєте ви щодо відношень між львів'янами та переселенцями?

- Наскільки я знаю, відносини дуже хороші. Переселенці з Криму вплелися у нашу атмосферу дуже добре. Вони об’єднані, тримаються разом. І я бачу, що з’являються ті чи інші заклади громадського харчування, де вже можна попробувати справжню кримськотатарську кухню. Переселенці, які приїхали з окупованих територій Луганської та Донецької областей, дуже часто купують помешкання, відкривають свій власний бізнес. Я не маю інформації про будь-які протиріччя. Звичайно, комусь може не подобатись, але в більшості люди з повагою ставляться до тої біди, яка сталася, тому що наш досвід життя нас багато чому навчив. Ви напевне знаєте, що перед Другою Світовою війною і після дуже багато людей було виселено зі Львова, зі Львівської області. Чесно кажучи, ні в одній родині ви не знайдете, щоб хтось не постраждав. У кожній родині були люди, які були репресовані, які постраждали. Тому ми розуміємо, яка це біда: кидати рідну домівку і тимчасово переселятися на іншу землю. Я до таких людей ставлюся з повагою і з пошаною.

- Щороку у Львові збільшується туристичний потік. Що на вашу думку треба зробити, аби інфраструктура міста, яка була збудована ще під Євро-2012 все ж таки окупалася?

- Ви маєте рацію, динаміка стосовно гостей, які приїжджають до Львова, є дуже позитивна. За минулий рік орієнтовно 2,5 мільйони гостей було у Львові. Ця кількість зростає. У першу чергу треба зробити можливим доїзд людей до Львова. Нові авіарейси, які відкриває компанія Ryanair, з якою ми почали роботу в 2011 році і тільки зараз вийшли на позитив, показує великий потенціал і великі можливості, тому що як мінімум плюс 500 тисяч пасажирів-гостей можна буде отримати для Львова. Якісне залізничне сполучення, якісне автомобільне сполучення, якісні сполучення авіаційні в нашій державі. У нашій державі немає прямих авіаційних сполучень між містами. Ми весь час говоримо про єдність країни, а у нас немає єдності, усе відбувається через місто Київ, це не є правильним. Мають бути прямі сполучення Харків-Львів, Дніпропетровськ-Львів, Запоріжжя-Львів, Полтава, інші міста, Вінниця-Львів чому б ні? Зараз дуже багато маємо гостей з Вінниці. Це є дуже мило, тому що дуже часто навіть 2-3 дні у Львові кардинально міняють людей, і вони стають такими патріотами України. Треба, щоб люди подорожували, щоб вони краще пізнавали один одного. З точки зору інфраструктури ми кожного року інвестуємо дуже великі кошти в мережі, в комунікації, в транспорт. У наступному році починаємо проваджувати електронний квиток у Львові, виділяємо кошти на закупівлю нового громадського транспорту, нові розв’язки, нові магістралі. Звичайно, підтримуємо у належному стані те, що є. У цьому роціInterContinentalмає відкрити свій готель у Львові, інші мережеві готелі ведуть перемовини, будують нові об’єкти. У цьому плані Львів має прекрасну перспективу.

- А який економічний ефект дав процес децентралізації, які помилки на цьому шляху ви могли б назвати?

- Ви знаєте, з точки зору фінансів динаміка є позитивна. Хоча, якщо ви ці кошти переведете в долари, то все стає гірше, тому що з курсами біда у нас в країні. З точки зору повноважень є проблеми, тому що органи місцевого самоврядування не мають впливу на питання громадської безпеки, це дуже важлива річ. У цілому світі є навпаки. Зараз новий закон про місцеве самоврядування, який був проголосований у парламенті, передається президенту. Поки є дуже великі занепокоєння, тому що там пропонується нелогічний підбір кадрів у органи місцевого самоврядування, тому що в принципі люди дуже логічно мислять: ми обираємо мера, а мер має відповідати за все. Держава пробує цього мера поділити на маленькі кусочки, а відповідальність однаково залишається за міським головою. Тому ми будемо звертатися до Верховної Ради, щоб депутати, коли будуть це питання розглядати у парламенті, буди дуже обережні і розуміли, що місцеве самоврядування – це фундамент, на якому стоїть сьогодні держава. Будь-яку державну інституцію, будь-яке міністерство чи обласну адміністрацію закрийте на 2-3 місяці – ніхто давіть уваги не зверне, розумієте? А якщо місто не буде працювати півдня, буде хаос, буде катастрофа. Тому у мене дуже велике прохання: не експериментувати на місцевому самоврядуванні, а ухвалювати тільки ті рішення, які вивірені, які дадуть тільки позитивну динаміку руху.

- Скоро річниця уряду Гройсмана. Як оцінюєте роботу Кабміна, які шанси на вашу думку у Гройсмана все-таки всидіти в кріслі прем’єра?

- Я би не хотів, щоб він думав, як всидіти, я би хотів, щоб він думав, як увійти в історію як успішний прем’єр. На моє переконання він має кращі менеджерські здібності, ніж попередній керівник уряду. А якщо подивитися на тих прем’єрів, які працювали колись, йому треба ще вчитися, вчитися і вчитися.

- Російські ЗМІ дуже активно розкручують тему сепаратизму у Закарпатті. Слідують там заяви, що там виступають проти квот на телебаченні, подвійного громадянства. Як вважаєте, наскільки ситуація дійсно в Закарпатті вибухонебезпечна і чи варто остерігатись сепаратизму звідти?

- Російські ЗМІ хочуть, щоб так було, а так насправді не є. На Закарпатті не є ідеальна ситуація, чесно вам скажу, але вона є однаковою по всій нашій Україні, тому що держава взагалі на це уваги не звертає. Хто займається питаннями подібного характеру, наприклад, на Буковині, хто займається на Галичині? Ніхто взагалі на це увагу не звертає. Насправді, така відсутність уваги до проблематики Криму і налаштувала людей в Криму в певній кількості проти України, і тим скористалися. А хто займався питанням Криму? Хто думав про Крим в Україні? Тільки думали, як використовувати це питання. Ви розумієте, незалежність не надається на все життя. Про це Бендукідзе красиво говорив, що у Біблії не записано, що Україна має бути незалежною. За Україну треба боротися кожного дня, бо, звичайно, наші опоненти будуть робити все можливе, щоб нас сварити, щоб вводити якийсь розбрат. Ми маємо бути мудрішими. Треба було брати до уваги мудрих і досвідчених людей. Якщо, дай Бог, оберемо нормальних людей і в парламент, будемо мати хороший уряд. Якщо будемо обирати хороших президентів, будемо мати зовсім іншу динаміку розвитку нашої держави.

- У передвиборчих програмах усі хороші.

- Так, треба розуміти, задача медіа – вміти показувати, хто є хто насправді. Як по-іншому? Ми всі відповідальні, це ж наша країна, іншої немає. Пробують заплатити пару рублів, щоб ЗМІ когось похвалило, то журналіст має подумати, яку відповідальність він бере на себе особисто, чи не буде потім його совість мучити за ситуацію в країні, як він потім буде своїм дітям в очі дивитися.

- У продовженні теми сепаратизму: як з такими настроями у Львівській області?

- Ми займаємо дуже чітку державницьку позицію, і тут Львів завжди буде стовпом, буде фундаментом і буде опорою для України. Ми державники, ми завжди були і будемо такими, тому що ми є українським містом, ми є українська земля і відчуваємо ту велику відповідальність, яка на нас лежить. Якесь таке, що хтось там говорить, – це дурні балачки.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному