RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Лікнеп для виборця: як голосувати на місцевих виборах-2020

У новому виборчому законодавстві потрібно розбиратися

У новому виборчому законодавстві потрібно розбиратися Фото: УНІАН

В країні повним ходом ведеться політична агітація, а більшість громадян навіть не знає, коли і за якими правилами пройдуть прийдешні місцеві вибори в Україні. Не дивно, адже цього разу, відповідно до нового Виборчого кодексу, місцеві вибори пройдуть за новою, вельми хитромудрою, системою. До того ж, ситуація з коронавірусом вносить свої корективи в електоральний процес. "Апостроф" підготував невелику підбірку про те, як будуть проводитися місцеві вибори в цьому році.

Бюлетені, респіратори і антисептики - як тут голосувати?

25 жовтня українці підуть голосувати за кандидатів у депутати міських, районних, обласних рад, голів міських, сільських і селищних рад. Коронавірус вніс свої корективи не лише у ведення кампанії (зокрема, заборонено проводити масові заходи), але і під час власне процесу голосування.

Як будуть відбуватися вибори? Біля входу до виборчої дільниці у вас перевірять температуру тіла, запитають про наявність симптомів респіраторних захворювань, а також нададуть антисептик для дезінфекції рук. У приміщенні Ви повинні постійно перебувати в респіраторі або захисній масці.

Далі ви, орієнтуючись на спеціальну розмітку та, дотримуючись дистанції не менше 1 метра від інших учасників виборчого процесу, повинні підійти до столу для отримання бюлетенів.

Тут більшості виборців видадуть чотири бюлетені: для голосування за місцевого главу, депутатів місцевої ради, депутатів районної ради та депутатів обласної ради. Однак, в таких великих містах як Дніпро, Кривий Ріг, Житомир, Полтава, Херсон і Кропивницький тощо українці обиратимуть ще й депутатів районних рад в місті. Таким чином виборці отримають на руки п'ять "простирадл". Три бюлетеня отримають виборці, які знаходяться на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей, тому що там не будуть проходити вибори в облради. Найменше бюлетенів отримають виборці в Києві - всього два, оскільки в столиці обиратимуть лише мера і депутатів міськради.

У бюлетені для голосування за відкритими списками буде дві частини: у першій - перелік партій, в другій - кандидати від цих політсил.

Спочатку потрібно вибрати партію і поставити галочку або плюс в першому квадраті. У другий квадрат вписують номер кандидата в партійному списку, за якого виборець віддає голос.

Слід звернути увагу, що в лівій колонці стоїть найменування партії і перший номер загальноміського списку. У той час як в правій колонці стоять кандидати, яких партія пропонує по конкретному територіальному виборчому округу. І саме цифру по їхніх прізвищах і потрібно поставити близько галочки партії, за яку будете голосувати.

Вписувати цифри за кандидата в другій квадратик потрібно буде уважно, вказавши точний номер, вказаний поруч з його прізвищем (наприклад, не 5, а 05, не 2, а 02). Цифри потрібно буде внести на трафарет так, як раніше вписували поштовий індекс на конвертах - тобто по пунктиру.

Потрібно буде поставити позначку навпроти партії, яку Ви вибираєте, і вказати номер кандидата від цієї партії. Голос за партію і конкретного кандидата від неї вважається як один. Рекомендовано користуватися особистою ручкою, виходячи з протиепідемічних положень.

Проголосувавши, ви залишаєте виборчу дільницю по попередньо розділеному потоку на вихід, щоб не створювати скупчення в закритому приміщенні і не підвищувати ризик поширення коронавірусу.

Однак, через нову виборчу систему є висока ймовірність що люди пенсійного віку будуть створювати великі черги, намагаючись розібратися як їм голосувати. Також є ризик що через новизну у виборчому процесі буде велика кількість помилок і зіпсованих бюлетенів.

Нові кандидати - нові правила висунення

Що ж стосується кандидатів на місцевих виборах, то у них може виникнути набагато більше питань до процедури голосування, ніж у виборців, оскільки нове законодавство - досить заплутане, а оцінити свої шанси на перемогу у виборах за новими правилами - не найпростіше завдання.

Залежно від кількості виборців, які проживають на адміністративно-територіальній одиниці, застосовується відповідна виборча система. Так, наприклад, якщо кількість виборців в територіальному виборчому окрузі становить до 10 000 - використовується мажоритарна система відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. В цьому випадку, кандидат має право як на самовисування, так і бути висунутим від організації партій. Для обрання в відповідному багатомандатному окрузі необхідно отримати найбільшу кількість голосів у порівнянні з іншими кандидатами.

Якщо кількість виборців становить 10 000 і більше, використовується система пропорційного представництва з відкритими виборчими списками. В цьому випадку, кандидат має право висунення тільки від партій. Для цього партія стверджує єдиний виборчий список для виборів до певної ради.

Кандидати з єдиного списку, крім першого номеру, включаються в територіальні списки - по одному списку на кожен округ.

Також повинна бути дотримана гендерна квота - не менше 30% кандидатів однієї статі у виборчому списку.

Інсталяція "Йдеш у політику не одна" біля Верховної РадиФото: УНІАН

На нових виборах - стара виборча квота

Ще один важливий момент для підрахунку голосів. На цих виборах збереглася виборча квота в 25%, хоча її пропонували знизити до 5%.

Виборча квота - це кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата. Для її визначення загальна кількість голосів за партії, які отримали понад 5%, ділять на кількість мандатів (крім перших номерів). Кандидату для визнання його обраним потрібно отримати не менше 25% виборчої квоти. Таких кандидатів розмістять на початку списку в порядку зменшення кількості голосів. При однаковій кількості голосів чергу кандидатів будуть формувати так, як на момент балотування визначила партія. Після кандидатів, які подолали квоту в 25%, решта розміщуються в списку в черговості, визначеної партією.

Як вважають експерти, високий відсоток виборчої квоти фактично перетворює відкриті списки в закриті: виборці своїми голосами мінімально впливатимуть на порядок розташування кандидатів у списку, тоді як найбільший вплив матиме партія.

Зате висуватися на пост мера міста, голови сільської чи селищної ради можливо, як через партію, так і шляхом самовисування.

Для перемоги на виборах за посаду голови сільських і селищних рад, або мера міста з кількістю виборців до 75 000 осіб кандидата, досить набрати найбільшу кількість голосів у порівнянні з суперниками. Тоді як в місті з кількістю виборців 75000 чоловік і більше, пост мера отримує кандидат, який набрав більше 50% голосів. Якщо ж це не вдасться - буде другий тур.

В цілому, аналізуючи законодавство, Венеціанська комісія попереджала, що зміна виборчої системи менш ніж за рік до виборів зашкодить виборчому процесу. Чи так це? Українці дізнаються 25 жовтня.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України