RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Опитування Зеленського: як Офіс президента втрачає зв’язок з реальністю

Команді Зеленського абсолютно не цікава думка українців

Команді Зеленського абсолютно не цікава думка українців Володимир Зеленський Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Президент Володимир Зеленський своєю заявою про проведення "всенародного опитування" заінтригував як експертне середовище, так і суспільство. Хтось побачив у ньому лише піар президентської команди, а хтось - можливість для обговорення дійсно суспільно важливих тем. Але самі питання, які вже озвучені президентом, викликали подив у представників всіх політичних таборів. Тож, що не так з "опитуванням Зеленського"?

Першою ластівкою, яка свідчить про "серйозність" всенародного опитування від президента є вибір форми, у якому воно буде проведено. Розуміємо, що про референдум не йдеться, адже в Україні все ще немає відповідного законодавства. Крім того, підготовка та проведення референдуму потребує значно більше часу та коштів.

В самому Офісі президента ідентифікують таку ініціативу як просто "опитування". При чому мова йде не про соціологічне опитування, проведення якого потребує дотримання чіткої методології, що, власне, і робить його результати репрезентативними. Суспільство досі не знає відповіді на питання, хто буде проводити "опитування Зеленського", хто буде опрацьовувати результати та слідкувати за транспарентністю цього процесу, а також те, за чий рахунок це буде реалізовано.

У результаті, ще не проведене опитування вже викликає сумніви принаймні щодо його репрезентативності. Більше того, отримані результати не матимуть жодних юридичних наслідків. Тому відкритим залишається питання доцільності проведення юридично невизначеного, нерепрезентативного опитування.

Однак, юридичні аспекти відходять на другий план порівняно з самими питаннями, на які пропонується дати відповідь українцям. Офіційно Офіс президент вже озвучив два з п’яти запитань, відповідь на які хвилює Володимира Зеленського. Зокрема, перше питання стосується запровадження довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах, друге – щодо запровадження вільної економічної зони на Донбасі. Якщо перше питання є відверто популістичним, то і друге взагалі не залишає людині можливості зробити свідомий вибір. Переважна більшість як простих українців, так і представників влади, не мають конкретного розуміння, що собою являє "вільна економічна зона для Донецької та Луганської області". Тому кожен сам для себе може знайти підстави голосувати "за" чи "проти", не маючи жодного розуміння предмету обговорення.

Більше того, якщо вірити оприлюдненому в мережі переліку наступних запитань від президента, то вони викликають ще більше здивування: "300 депутатів", "легалайз" та "Будапештський меморандум". Набір цих п’яти "найбільш суспільно важливих" тем до обговорювання ставить під питання, а чи не втратили на Банковій зв’язок з суспільством та тим, з якими реальними проблемами стикаються українці?

Читайте також: Перше питання Зеленського: що не так з довічною посадкою корупціонерів

Насправді, опитування президента Володимира Зеленського може виконати лише одну важливу функцію – збільшити явку на прийдешніх місцевих виборах. Очевидно, що про реальну зацікавленість Офісом президента думкою українців щодо дійсно важливих суспільних тем не йдеться. Тим не менш, ініціатива Володимира Зеленського більш позитивно сприймається серед його виборців, що і буде для них додатковим стимулом прийти на виборчі дільниці та проголосувати. На користь цього також побічно свідчить те, що президент Зеленський у своїх відео-зверненнях використовує передвиборчі гасла "Слуги народу": "Україна – це ти" та "Буде так, як вирішиш ти". Тож, можна припустити, що проведення "всенародного опитування" має на меті лише електоральний профіт для президентської політсили.

Ціною за такий неординарний передвиборчий хід від команди президента Зеленського може стати подальше розчарування українцями в інструментах демократії та зростання політичної апатії.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві