RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто підставив Зеленського: чому питання "злили" завчасно

Інтрига з опитування померла через "вкид"

Інтрига з опитування померла через "вкид" Володимир Зеленський Фото: УНІАН

У вівторок, 13 жовтня, президент Володимир Зеленський заінтригував усіх обіцянкою провести в день виборів, 25 жовтня, опитування за темами, "які всі обговорюють" . Що саме будуть питати - не сказали, породивши інтригу. Пішли різні чутки - від варіантів вирішення конфлікту на Донбасі і поставок води в Крим до мовного питання. Але незабаром з Банкової посипалися запевнення - "ніяких деструктивних питань не буде", а озвучувати їх президент буде по одному в день. Почувши перше з них, стало зрозуміло: ніякого глибинного підґрунтя в них не буде. Але ще "веселіше" стало 15 жовтня, коли в мережу "злили" фото всіх п'яти питань президента, а незабаром Офіс Зеленського підтвердив їх достовірність. У тому, навіщо президента підставляють подібними опитуваннями, чи був це навмисний злив, або ж на Банковій не працює система безпеки, розбирався "Апостроф".

Питання влади - тихий жах

Чи повинна влада цікавитися позицією українського народу з важливих питань? Відповідь - так. Інша справа, що за допомогою подібних питань влада повинна справді шукати відповіді на складні питання, а не займатися маніпулюванням українцями. Опитування, яке запустили на Банковій, на думку експертів, це чистої води популізм, який не має жодного відношення до реального пошуку стратегії.

Те, що ми маємо справу з фікцією стало зрозуміло після того, як стало відоме перше питання. Навіщо питати те, що і так буде підтримано? Чи потрібно садити корупціонерів довічно - це чистої води політтехнологічний прийом, який звичайно ж отримає підтримку у переважної більшості українців.

"У нас садять за законом, як би це смішно звучало. У Кримінальному кодексі України є стаття "Про запобігання корупції". За це у нас або штрафують, або забороняють займати посади. Якщо хочеться садити довічно, то потрібно міняти закон. Але ви ж самі все чудово розумієте. З точки зору юриста - це повна маячня. З точки зору політтехнолога, напевно, цілком нормальний хід", - прокоментував "Апострофу" адвокат Анатолій Васютін.

Ось тільки чи додасть це голосів "слугам народу" на виборах?

Щодо цього є великі сумніви, оскільки на даний момент основна проблема "зеленої" команди не в тому, що корупціонерів садять на маленькі терміни. Проблема в тому, що їх не садять зовсім. І складається враження, що ні Зеленський, ні його люди не знають, що з цим робити.

"Ніякого відношення до бажання дізнатися про громадську думку це не має. Це судомна спроба політтехнології. Якби хотіли знати думку народу, то давно б уже прийняли "Закон про референдум". Або ж могли б просто провести соцопитування тисяч на 15 (15000 респондентів по всій території України, - "Апостроф"). Мова йде про перехоплення інформаційної ініціативи напередодні парламентських виборів. Раніше було - 43%, тепер - 17-18%. Треба якось перехоплювати увагу - і це вдалося ", - сказав в бесіді з нашим виданням політичний консультант Олександр Кочетков.

Друге питання про створення зони вільної економічної торгівлі на Донбасі - з тієї ж опери. Ідея полягає в тому, щоб створити в окремому регіоні зону, де буде діяти спеціальний пільговий режим ведення бізнесу. Який саме - вирішуватиме Кабмін. По ідеї це повинно привернути на схід України інвестиції і взагалі оживити економіку. Однак є відразу кілька питань.

Вільні економічні зони в Україні створювалися і раніше. Створенням такої в 1993 році недавно хвалився колишній президент Леонід Кравчук, але він же і зізнався, що потім вона якось "загубилася". У 1998 році вже Леонід Кучма створив вільну зону на території Донецької області, але і це не привело до буму інвестицій. Зауважте, що тоді часи були цілком мирні. Цікаво, на Банковій дійсно сподіваються, що інвестори вишикуються в чергу, щоб вкласти мільярди в регіон, де в будь-який момент може відновитися повномасштабний конфлікт?

Вуглегірськ Фото: Getty images

До речі, в 2015 році таку зону у себе в місті хотів запровадити мер Одеси Геннадій Труханов, а ціла група нардепів збирала підписи для того, щоб Рада прийняла законопроект на розгляд. Але в справу втрутилася СБУ. Нагадаємо, тоді цю ідею просували такі персонажі, як Рабинович, Ківалов, Мураєв, Кісе та інші нардепи - їх погляди на зовнішньополітичний курс України давно відомі. Однак чому створення такої зони в 2015 році в Одесі - сепаратизм, а на Донбасі сьогодні цілком нормальна справа?

Ще один кумедний момент - Зеленський в своєму першому зверненні говорив, що питати будуть про те, що всі обговорюють. Цікаво, Банкова точно розуміє, про що зараз говорять українці на кухнях? Слово Донбас в ході таких обговорень може і звучить, але вже точно не в контексті створення там вільної економічної зони. Здається, що влада, яка прийшла з народу, стрімко втрачає з ним зв'язок.

Читайте також: Опитування Зеленського: як Офіс президента втрачає зв’язок з реальністю

Хто підставив президента?

Вдень 15 жовтня в мережі з'явилася фотографія бланка з усією п'ятіркою питань від президента:

- Чи підтримую ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?

- Чи підтримую створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?

- Чи підтримую скорочення кількості народних депутатів до 300?

- Чи підтримую легалізацію канабіса в медичних цілях - для зменшення болю у важких хворих?

- Чи підтримую право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом для відновлення її державного суверенітету та територіальної цінності?

Чи варто говорити, що цей список викликав величезну кількість критики. І ідея з каннабісом, і скорочення депутатського корпусу, і довічні терміни за корупцією, і "мертвонароджений Будапешт", і ВЕЗ на Донбасі, не мають нічого спільного з реальними проблемами України.

І тут почалося найцікавіше: радник голови Офісу президента Михайло Подоляк підтвердив, що бланк з питаннями - справжній. Тільки щодо останнього з них - "Будапештського" - ще ведуться обговорення.

Вельми показово, що всю комунікацію з даного питання на себе замкнув саме Подоляк. Як повідомляв кілька днів тому колишній журналіст Сергій Лещенко, координатором проекту з питаннями нібито був призначений заступник голови ОП Кирило Тимошенко. Однак викликало здивування те, що коментарі роздає не він. Хоча до цього часу в підвищеній скромності заступник Єрмака помічений не був. Як розповіли "Апострофу" джерела в Офісі, за реалізацію опитування відповідав все-таки Тимошенко, але робив це акуратно, розтягуючи "задоволення" від відео-звернень Зеленського. Проте Єрмак, який давно і небезуспішно вибиває свого зама з медіа-теми, нібито "злив" документи. Власне, поява Подоляка в цій історії свідчить про те, що вуха ростуть саме з боку Єрмака.

Як би там не було, але тепер наслідки для Тимошенко можуть бути самими неприємними - він і так втратив частину повноважень після появи в ОП Подоляка. А тепер може попрощатися і з тим, що у нього залишилося.

Офіс президента Фото: Getty images

Зеленському зіпсували всю гру

Витік ламає всю гру Зеленського, який до виборів явно збирався перебувати в епіцентрі загальної уваги - до 19 жовтня він би оголошував питання, які були "приречені" стати головною темою для обговорень ЗМІ, а вже на 20 жовтня запланований його виступ в Раді з традиційним щорічним посланням, в якому він озвучить стратегічні напрямки розвитку України. До дня голосування залишалося всього чотири дні, на які політтехнологи Банкової напевно придумають ще пару "фішок".

Тепер же на щоденній публікації трьох роликів з питаннями від Зеленського поставлений хрест. Інтриги більше немає. Як і надії на те, що влада вставить хоч одне суттєве питання. Можливо, замінять п'яте питання - щодо гарантування безпеки України. І не виключено, що питання по Мінську в останній момент все-таки пропхнуть в опитувальник.

Втім, головна мета - місцеві вибори. Але чи зіграє опитувальник цю роль?

"Політтехнологічні частина задумки полягає в тому, що переважна більшість цих 43% (отриманих "Слугою народу", -"Апостроф") на парламентських виборах було забезпечено молоддю, яка зазвичай не голосує. Того разу вони пішли завдяки харизмі Зеленського, який їм подобається. А зараз вони не хочуть, не тягне їх на місцеві вибори. Ідея в Офісі президента полягає в тому, що якщо заманити молодь на ці вибори, то вони проголосують за "зелених", тому що інших партій вони не знають взагалі, а цю ще пам'ятають. Я категорично сумніваюся в ефективності цієї моделі. Навряд чи молоді прийдуть, а якщо і прийдуть - для опитування, то не факт, що проголосують", - зазначив Олександр Кочетков.

В цілому, якщо команда Зеленського і справді хотіла просто привернути увагу і мобілізувати частину молодіжного електорату тим же канабісом, то вона впоралася із завданням тільки частково. А ось віра в те, що нинішня влада - перша за всі роки незалежності України, яка дійсно розраховувала дізнатися думку українців щодо важливих питань - зарублена на корені...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України