RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Burismagate 2.0: Гарячі докази чи черговий глухий кут?

New York Post опублікував листування сина Байдена з радником голови Burisma Holdings

New York Post опублікував листування сина Байдена з радником голови Burisma Holdings Вадим Пожанскій і Хантер Байден Фото: Апостроф / Колаж

Hовий - або ледве забутий старий скандал у США. Особистий адвокат Трампа Руді Джуліані та його соратники уже давно дражнили американську громадськість "вибуховим" брудом на колишнього віце-президента Джо Байдена. І, здається, усе таємне, нарешті, стало явним: у середу, 14 жовтня, газета New York Post опублікувала електронне листування між Хантером Байденом та Вадимом Пожарським, радником голови сумнозвісної компанії Burisma Holdings. Нові звинувачення за 3 тижні до дня виборів - чи підкинуть дров у вогнище, чи залишаться непоміченою політичною маніпуляцією?

Burismagate Чи старіє історія?

Мимоволі опинившись між двома вогнями, Україна миготить в усіх американських заголовках зі швидкістю світла. У своїх спробах допомогти чинному президентові, особистий адвокат Дональда Трампа і колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані поклав усі свої сподівання на створення київської кампанії з протистояння кандидату від Демократичної партії.

Протягом декількох місяців Джуліані та його іноземні друзі - в тому числі колишній дипломат Андрій Теліженко, якому скасували візу, та депутат Андрій Деркач, якого Міністерство фінансів США назвало "російським агеном" - звинувачували сім'ю Байденів у міжнародній корупції та зловживанні владою. Попри такі старання, усі зусилля команди виявились безрезультатними та залишились поза увагою громадськості через посилання на сумнівні джерела та надто упереджені твердження. Тим не менше, Джуліані та його помічники були рішуче налаштовані нанести давно обіцяний "вибуховий" остаточний удар, який повинен був змінити результати виборів на користь Трампа.

Згідно з публікаціями New York Post, до рук Джуліані, які і завжди випадково, потрапили дані зі зламаного ноутбука Байдена-молодшого. Як повідомляється, Байден залишив комп’ютер у ремонтному магазині в штаті Делавер (рідний штат Байдена) у квітні 2019 року, так і не повернувшись за ним. На додаток до сумнівних кадрів (кадрів сексуального характеру, сцен вживання наркотиків, тощо), зовнішній жорсткий диск Гантера містив компрометуюче листування із радником правління Burisma Вадимом Пожарським. У електронних листах йдеться про те, що Гантер Байден познайомив Пожарського з його батьком, тодішнім віце-президентом США. Пожарський висловив вдячність за зустріч із Байденом-старшим, одночасно запросивши Гантера на каву. Згідно із інформацією, яка викладена у листах, зустріч відбулась 17 квітня 2015 року - приблизно через рік після того, як Гантер Байден увійшов до правління Burisma Holdings.

“Шановний Гантере, дякую за запрошення до Вашингтону і за можливість познайомитися із Вашим батьком та провести певний час разом. Це честь для мене", - йдеться в електронному листі.

[Dear Hunter, thank you for inviting me to DC and giving an opportunity to meet your father and spent [spend] some time together. It’s realty [really] an honor and pleasure]

В іншому листі датованому травнем 2014 року, Пожарський просить Хантера "поради" щодо того, як сам Байден зможе використати свій "вплив", щоб допомогти Burisma Holdings у протистоянні "політично вмотивованим діям" з боку уряду, спрямованим на "дестабілізацію бізнесу".

За даними Daily Beast, президент Трамп знав про існування жорсткого диска та прагнув якомога швидше опублікувати його вміст.

На противагу, прес-секретар кампанії Байдена Ендрю Бейтс заявив: "Ми переглянули офіційні графіки Джо Байдена з того часу, і жодна зустріч, про які стверджує New York Post, ніколи не мала місця".

"Апостроф" не зміг перевірити достовірність електронних листів, проте їхнє датування викликає безліч цікавих питань. Насамперед...

Вадим Пожарський. Хто він?

У Києві Вадим Пожарський відомий як надзвичайно впливовий гравець - радник правління Burisma Holdings, де, до речі, колись працював і сам Гантер Байден. Перебуваючи на такій посаді, Пожарський нерідко відвідував "високого рівня" зустрічі із міжнародними представниками. Так, наприклад у 2017-18 роках, Пожарський щонайменше двічі зустрічався із на той час чинним спеціальним представником Держдепу США із питань України Куртом Волкером.

19 вересня 2017 року Пожарського було запрошено на вручення премії Global Citizen Awards, яку щорічно організовує Атлантична Рада. Там Вадим Пожарський та Курт Волкер мали слушну нагоду обговорити перспективи та виклики для енергетичного сектору України. Через рік обидва знову зустрілись у рамках іншого заходу Атлантичної Ради у Нью Йорку. Серія зустрічей Волкера та Пожарського підкреслює розбіжність між звинуваченнями Трампа щодо "корумпованості", коли мова йде про спілкування з Гантером Байденом, та офіційними зобов'язаннями щодо посилення співпраці з урядовими та бізнес-колами України. Більше того, Курт Волкер - далеко не єдиний чиновник, який проводив зустрічі з паном Пожарським; навпаки, Волкер є лише одним із яскравих прикладів.

За даними джерел "Апострофа", мова, яка використовується в електронних листах, справді нагадує манеру спілкування Вадима Пожарського. Та попри це, все ж незрозуміло, чи є автентичною переписка та чи відбулася зустріч Байдена з Пожарським.

"Апостроф" зв’язався із Вадимом Пожарським, проте він не був готовий надати жодних коментарів.

Цікаві теми та запитання залишились без відповіді

Руді Джуліані та його українські помічники протягом усієї передвиборної кампанії намагались підірвати авторитет та знизити рейтинги Джо Байдена. І хоча численні презентації з приводу міжнародної корупції, так звані "плівки Деркача" та інші інструменти, орієнтовані на Україну, виявилися марними, останні витоки інформації та листування Байдена-молодшого із Вадимом Пожарським, здається, є одними з фінальних спроб команди розхитати довіру виборців Байдена.

Однак, історія підіймає безліч питань, які вимагають відповідей.

Як повідомляє New York Post, Хантер Байден нібито залишив свій пошкоджений ноутбук у ремонтному магазині в квітні 2019 року. За федеральними даними Делаверу, після отримання інформації від власника магазину, ФБР вилучили цей комп'ютер разом із жорстким диском у грудні того ж року. Цікаво, що PDF-вкладення, які власне і містять електронні листи, датовані 29 вересня та 10 жовтня 2019 року - за кілька місяців до того, як власник магазину звернувся до ФБР, і приблизно в той же час, коли довірені особи Джуліані Лев Парнас та Ігор Фурман були заарештовані за порушення законодавства про фінансування виборчих кампаній. Також, досить дивним є той факт, що Гантер Байден назавжди залишає пошкоджений лептоп у магазині разом із зовнішнім жорстким диском, особливо в період постійного пошуку компрометуючих матеріалів проти родини Байденів.

Ще одним питанням для обговорення є причетність до ситуації третіх сторін, а саме - Росії. Подібно до виборів 2016 року, із наближенням 3 листопада американське суспільство все сильніше поляризується: мирні акції протесту VS насильницькi грабежі, економіка VS COVID-19, російські винагороди за голови американських солдатів VS Burisma, Джо Байден VS Дональд Трамп. Стурбовані проблемами базового виживання в умовах кризи охорони здоров’я та фінансових складнощів, американці стали легкою мішенню для маніпуляцій та дезінформації. А оскільки джерела витоку інформації досі невідомі, не можна виключати втручання з боку третіх держав, особливо зважаючи на тісні зв’язки Джуліані з особистостями, які сприяють поширенню російських наративів.

Незважаючи на це, згадані електронні листи не доводять жодних протиправних дій ані з боку Хантера, ані з боку Джо Байдена. А тому, шукаючи компромат в далекій Україні, кампанія Трампа геть забула про те, що справді бентежить американців сьогодні. Так званий "Burismagate" так і не став акутальним для американців питанням. Більше того, навіть в Україні ця публікація, немов білий шум у фоновому режимі, залишилася майже непоміченою.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України