RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Битва" з корупцією і амністія для Донбасу: що заявив Зеленський під час послання в Раді

Зеленський назвав головні виклики для країни і розповів, як планує з ними боротися.

Зеленський назвав головні виклики для країни і розповів, як планує з ними боротися. Фото: president.gov.ua

У вівторок, 20 жовтня, президент України Володимир Зеленський звернувся до українського народу з зали Верховної Ради. Свій виступ він почав з питання, яке хвилює зараз багатьох - ситуації з коронавірусом, захворюваність на який продовжує зростати, через що є ризик введення жорсткого карантину. "Апостроф" зібрав головні тези промови президента.

Про боротьбу з коронавірусом

"Ми прийняли жорсткі заходи - між поганим і дуже поганим сценарієм. Завдяки цьому нам вдалося виграти час. В Україні була зруйнована система лабораторій - ми відновили вертикаль. Останній раз запаси медичних масок поповнювалися в 2017 році, ми швидко подолали їх дефіцит".

"Зараз в Україні фіксують показних смертності від COVID-19 на рівні 1,9. Це найнижчий показник".

"Я хочу звернутися до всіх громадян України, які, незважаючи на страшні щоденні цифри, або взагалі не носять маски, або роблять це для галочки. Маска на вашому обличчі - це безпека інших людей. Депутатів це також стосується".

"Навіть медичні системи найуспішніших країн світу не були готові до коронавірусу. А наша медицина - тим більше, була зруйнована система лабораторій - в Україні їх було цілих 5. Зараз у десятки разів більше".

"Свої корективи вносять і місцеві вибори. Місцева влада саботує рішення уряду і проводить багатотисячні концерти до Дня міста. Це гра в злого поліцейського в столиці і доброго - на місцях. Знайте, можливо, кількість голосів за вас у вашому регіоні буде великою, але кількість хворих і померлих - на вашій совісті".

Про долю Донбасу і Криму

"Наші дипломати працюють для підготовки наступного нормандського саміту в Берліні. Ми чекаємо його якнайшвидшого проведення і продовження руху для настання в Україні бажаного миру. Ми не забуваємо, що і в Криму, і на Донбасі живуть наші громадяни".

"Страшне слово "амністія". Це не для всіх і не для уникнення відповідальності, а для мільйонів наших громадян, на чиїх руках немає крові, які зараз самі фактично знаходяться в заручниках окупантів".

"Ті, хто без бою віддав Крим, повинні нести відповідальність. Питання не в помсті, а в справедливості".

"Уже сьогодні на вільних територіях Донецької та Луганської ми будуємо новий Донбас - сучасний, безпечний, заможний".

"Щоб зробити таким регіон, який найбільше постраждав від російської агресії, потрібні особливі економічні умови. Нам потрібна стратегія розвитку економіки Донецької і Луганської областей, що включає в себе податкові та митні преференції, страхування військово-політичних ризиків для інвесторів, арбітраж за міжнародними стандартами. Робота над нею вже розпочалася".

Про обмін полонених

"Процес звільнення наших громадян триває. Ми пам'ятаємо про всіх, хто до сих пір знаходиться в полоні, і робимо все для їх повернення. 27 липня був оголошений режим припинення вогню. Сьогодні режим тиші триває 86 день поспіль - найдовший за роки війни, чи ідеальний він - ні".

Про поїздку нардепів на Донбас

"Я дуже радий, що завтра 120 депутатів від фракції "Слуга народу" поїдуть на Донбас. Не в Туреччину, не на Мальдіви, як раніше. Депутати поїдуть на передову. Мир на Донбасі і деоккупація Криму - мої ключові пріоритети".

Про боротьбу з корупцією

"У моїй програмі написано - не боротьба з корупцією, а перемога над нею. Є підозра, що правоохоронні органи не дочитали до кінця і сприймають як завдання лише першу частину - "не боротьба з корупцією".

"Але досить президенту не красти, щоб не крали інші? Ні. Люди кажуть: весна прийшла. Де посадки? Вірите чи ні, але саме цим питанням, правда, додаючи слова, які не можна говорити на телебаченні, я починаю кожну нараду з керівниками шести правоохоронних органів. Що у відповідь? Не буду переповідати вам довгі сухі звіти, які створюють ілюзію їх ефективної роботи. Про знайдених 358 млн незадекларованих доходів. Є економічний ефект від діяльності НАБУ і САП в розмірі 1,5 млрд за перше півріччя 2020 року. Так. Все це є. Я поважаю працю людей, що стоять за цими цифрами".

"Я незадоволений роботою правоохоронних органів щодо протидії корупції. Я не маю права втручатися в їх роботу, але маю право оцінити цю роботу. Моя оцінка - незадовільна. Але її можна і потрібно виправити. Я прошу народних депутатів зосередитися на Антикорупційній стратегії на найближчі чотири роки. Цей законопроект я визначив як невідкладний. Так, за ці роки написано чимало стратегій. І вони не гарантують результату. Але я не заспокоюся і доведу всім, що Україна без корупції - це не фантастика, це повинно бути реальністю. І мені все одно, скільки заради цього потрібно буде змінити генеральних прокурорів, міністрів, керівників".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України