RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Мінську президент Порошенко підписав капітуляцію - експерт Стариков

Підписавши "Мінськ-2", Україна пішла на серйозні поступки

Підписавши "Мінськ-2", Україна пішла на серйозні поступки Фото:

Тристороння контактна група (ТКГ) Донбасом повинна переглянути Мінські угоди. Про це заявив глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук. За його словами, це необхідно, оскільки з 2015 року багато чого змінилося. Чим це може закінчитися, в інтерв'ю Апостроф News розповів військовий експерт ОЛЕГ СТАРИКОВ.

- Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук сказав, що Мінські угоди необхідно переглянути, оскільки з 2015 року багато чого змінилося. Болючою темою є відновлення контролю на кордоні з Росією. Вони виводити свої війська звідти не хочуть і навряд чи будуть. Тоді яким може бути новий формат, як можна переписати Мінські угоди, аби почати хоч якийсь діалог і знайти компроміс, якщо він взагалі можливий?

- Якщо ви мене питаєте як експерта, а не пропагандиста, то я буду говорити зараз дуже неприємні речі. По-перше, що таке війна? Війна - це продовження політики тільки іншими засобами. Так ось, підписавши Мінськ-2, Петро Олексійович Порошенко при збройному конфлікті між Україною і Росією, уклав те, що ми називаємо перемир'ям. Російська Федерація вважає, що вони військовим шляхом добилися того, щоб ми це підписали, подобається нам це чи ні. Тому ті 15 пунктів ми повинні виконувати. До речі, Берлін, Париж та Кремль вважають, що це все безальтернативно.

По-друге, дійсно до 2016 року Мінські угоди припиняють свої дії. Але це юридично. Справа в тому, що президент Зеленський в грудні 2019 року на паризькій зустрічі пролонгував їх. Знаєте, краще мати тупий олівець, ніж гостру пам'ять. От я відкриваю підсумки Мінська-2, де написано, що Мінськ безальтернативний. І написано: "Пункти 1, 2,3,6 виконуються, пункти 2,4,9 - підготовка". Тобто це саме те про що ми говоримо. Після того, як президент Зеленський це пролонгував і визнав, то якщо ми тепер захочемо все поміняти, нам всі тільки заплескають в долоні. Вони скажуть: "міняйте, виходьте з Мінських угод, а ми скасовуємо всі санкції". І тоді вони від нас відмовляються, і ми залишаємося сам на сам з Кремлем. Ось до цього все йде.

І третє - останній висновок. Справа в тому, що на превеликий жаль, українська влада і президент Зеленський ведуть все до того, щоб цей конфлікт заморозити і щоб ці території назавжди увійшли в РФ, а не повернулися в Україну.

- Чому тоді, на вашу думку, ведуться такі розмови? Я так розумію, ви зараз говорите, що це просто політика, і ви взагалі не вірите в те, що відшукується хоч якийсь вихід з цієї ситуації. Ви допускаєте взагалі, що Кремль може піти на якісь поступки щодо Мінських угод?

- Ні, не піде. Я вже сказав, чому він не піде, тому що, підписавши "Мінськ -2", ми пішли на поступки. Чому зараз Вірменія з Азербайджаном не підпишуть мирні угоди, а вже бої йдуть в Шуші? Тому що як тільки це станеться, то це буде територія Азербайджану, а Пашинян тоді повинен піти у відставку. І вийшло, що реально президент Порошенко підписав капітуляцію.

- Але з іншого боку чи, взагалі потрібен Росії Донбас, якщо навіть залишаться Мінські угоди? Кремль ця ситуація влаштовує, а Україна, як ви говорите, йде до замороженого конфлікту. Чи "потягне" Росія Донбас?

- Політика Кремля побудована на тому, що ці території їм не потрібні. Значить, вирішення питань на сході країни більше цікавить Україну. Воно нас знекровлює. Російську Федерацію воно не знекровлює, їм все одно. До речі, хтось каже, що Росія розвалиться. Подивіться, у них же 585 млрд золотовалютних резервів. Більше тільки в Китаї. А пропагандисти розповідають, що Кремль розвалиться. Вони можуть терпіти це скільки завгодно.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України