RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Купуйте непрацюючу вакцину: що намагається продати кум Путіна українцям

Пропаганда "руського міра", як рятівника від коронавірусу, набирає обертів

Пропаганда "руського міра", як рятівника від коронавірусу, набирає обертів Фото: Апостроф / Колаж

У світі триває гонка країн, які хочуть першими представити вакцину від коронавируса. Про успішні випробування вже заявила німецька компанія Pfizer, свій варіант успішних ліків представила американська Modern і, зрозуміло, не забуваємо про російський "Супутник V". При цьому і німці, і американці чесно заявляють, що їх вакцина знаходиться на фінальній стадії розробки, але поки не готова. Єдині, хто готовий постачати ліки прямо тут і зараз - росіяни. При цьому істерія в українському суспільстві наростає: кількість хворих на коронавірус зростає шаленими темпами, а окремі засоби масової інформації лише наганяють жаху, переконуючи, що український уряд зобов'язаний закупити саме російську вакцину, замовчуючи про всі пов'язані з цим ризики. Що за цим стоїть, читайте в матеріалі "Апострофа".

Справа не в політиці

Ті, хто говорить, що Україна не повинна закуповувати російську вакцину від коронавируса виключно з політичних причин - не праві. Для держави здоров'я людей повинно завжди стояти на першому місці, і якщо російська фармакологія дійсно виявилася на висоті, виготовивши в неймовірно короткий термін ті самі ліки, над якими без успіху билися їхні колеги по всьому світу, то Україні варто їх закупити. Однак останні відомості про неї викликають тривогу, якщо говорити м'яко.

По-перше, на відміну від колег із Заходу, російські фармакологи досі не опублікували ніякої інформації про свої чудо-ліки. І європейські, і американські ЗМІ пишуть про "Супутник V" якщо не зі скепсисом, то з іронією. Зрозуміло, ніхто не чекає, що конкуренти опублікують повну формулу, але повна відсутність інформації - це ненормально. Крім того, на Заході підозрюють, що Росія спеціально тестує свою вакцину на менших групах людей, аби завищити показник ефективності.

Російські епідеміологи заявили, що їх ліки показали 92% ефективність, проте в аналізі брало участь лише 16 000 добровольців. Наприклад, Pfizer залучив до випробувань більш ніж 43 000 учасників і отримав результат в 90%. Так, показник нижче, однак чому Росія не залучила більше людей?

"Потрібне подальше спостереження, оскільки результати сумісні з набагато більш низькою ефективністю - 60% - на основі цих даних", - вважає епідеміолог Лондонської школи гігієни Стівен Еванс.

"Це не вакцина, це означає, що це якийсь препарат, який викликає появу антитіл і не дає поганих ефектів, ускладнення. Він не шкідливий. А хто зробить третю фазу? 20 тисяч прищеплять, а ще 20 тисяч не прищеплять - тоді буде ясно, хто більше хворіє ", - пояснили "Апострофу" в Міжнародному інституті вакцин при ООН.

Фото: Апостроф / Колаж

По-друге, вже є інформація про те, що щеплені новою російською вакциною люди "ловлять" коронавірус. Зрозуміло, жодні ліки не дають 100% захисту, проте коли з 42 медиків в Алтайському краї - троє незабаром отримують позитивні тести, то це викликає побоювання. Та й захворювання депутата Держдуми Валерія Гартунга, який брав участь у випробуваннях вакцини, додає запитань.

Медведчук відпрацьовує свій хліб

У той же час на телеканалах пулу одного з лідерів партії "Опозиційна платформа - За життя" та кума Володимира Путіна, Віктора Медведчука продовжують переконувати українців у тому, що держава повинна закупитися саме російською вакциною. Інакше "українці незабаром самі поїдуть в Росію і "Супутник V" почнуть продавати прямо з рук". При цьому ведучі активно напирають на те, що замовлення на російську вакцину від коронавируса "зробило вже 50 держав".

Однак на тих же телеканалах тактовно замовчують про те, що ця інформація циркулює в російських ЗМІ ще з вересня місяця. А її першоджерелом виступає Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ). Реально ж зацікавленість в "Супутнику V" проявила лише Сербія, Бразилія, Саудівська Аравія і Філіппіни. Білорусь, Мексика і ОАЕ погодилися взяти участь у випробуваннях, проте поява на ринку альтернативи від тієї ж компанії Pfizer може прорідити навіть цей список претендентів.

При цьому першим, хто почав в Україні агітаційну кампанію за російську вакцину ще на початку жовтня, був саме Віктор Медведчук.

"Росія вже отримала заявки з 50 країн СНД, Європи, Азії, Близького Сходу та Латинської Америки на більш ніж 1,2 млрд доз своєї вакцини на поточний та наступний рік. І саме з виробниками цієї вакцини треба вести переговори, якщо українська влада збирається рятувати громадян нашої країни, а не годувати грантоїдів, які здійснюють закупівлі лікарських препаратів за бюджетні кошти. І робити це треба негайно! ", - заявив тоді лідер ОПЗЖ.

Віктор Медведчук і Володимир Путін Фото: kremlin.ru

ОПЗЖ продовжує гру в довгу

У жовтні тема російської вакцини від коронавіруса використовувалася для мобілізації "біло-блакитного" електорату перед місцевими виборами. Вибори пройшли, ОПЗЖ домоглася в базових для себе регіонах непоганих результатів, і тепер мета вже більш глобальна - підготувати населення на випадок проведення в країні дострокових парламентських виборів. На них у ОПЗЖ хороші шанси вибити в парламенті солідну кількість місць. Але для цього потрібно завчасно працювати з електоратом, вселяючи "правильні" думки про те, що влада - погана і не дбає про інтереси простого народу півдня і сходу (думка, до речі, не позбавлена правдивості, але використовують люди Медведчука її в своїх цілях).

"Слабкість та некомпетентність влади призводить до того, що в деяких областях вакуум заповнюють або проросійські, або регіональні політичні проекти. Друга причина - активна телевізійна пропаганда. Канали, які асоціюються з Віктором Медведчуком, на повну котушку транслюють проросійську пропаганду. Звичайно, це діє не на всіх, але своїх прихильників серед електорату подібні ідеї знаходять", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт Сергій Таран.

Чи дасть така пропаганда свої плоди? Є підозра, що так. Більшість людей все одно навряд чи захочуть використовувати російську вакцину, вважаючи за краще дочекатися ліки з Німеччини або США (за умови адекватної ціни). Але знайдеться 15-20%, які захочуть "лікуватися" неперевіреною вакциною вже тут і зараз. А тоді посіяне насіння почне давати сходи...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України