RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бунтівна Феміда: коли протистояння Зеленського з КСУ перейде в гарячу фазу

Є три сценарії вирішення ситуації в конфлікті між Зеленським і КСУ

Є три сценарії вирішення ситуації в конфлікті між Зеленським і КСУ Володимир Зеленський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

В останні кілька тижнів криза, яка виникла після скандального рішення Конституційного суду (КСУ) ніби як встала на паузу. Поки головні керівники України, включаючи президента, проходять лікування від коронавируса в Феофанії або ж перебувають на самоізоляції, проблема залишається невирішеною. Втім, сам по собі криза точно не розсмокчеться, про що Києву тактовно нагадали партнери з Заходу. Є підозра, що вже скоро ми станемо свідками нової хвилі боїв навколо КСУ. Що нас чекає і чим все може закінчитися - читайте в матеріалі "Апострофа".

Скоро ситуація може знову загостритися

17 листопада одразу два ключових партнера України прозоро натякнули президенту Володимиру Зеленському, що чекають від нього проведення судової реформи і готові надати йому підтримку в розв'язанні кризи.

"Те, що ми бачимо на даний момент - це конституційна дилема, в якій знаходиться країна. Ми маємо ситуацію, в якій найвищий суд, по суті, усунув одного з ключових учасників антикорупційної архітектури, яка була створена за допомогою великого співпраці української влади і міжнародних партнерів, акторів громадянського суспільства", - заявила заступник генерального директора з питань політики сусідства і переговорів по розширенню Єврокомісії Катаріна Матернова.

"Я думаю, що за допомогою серії кроків, як розв'язати цю проблему - тому що немає чарівної речі - можна знайти вихід через перезапуск всеосяжної судової реформи, яка б вирішила різні елементи цього. Я точно можу говорити від імені ЄС, але також низки наших міжнародних партнерів, що міжнародне співтовариство готове допомогти Україні знайти вихід з цієї дійсно важливої дилеми", - підкреслила дипломат.

Тимчасовий повірений у справах США в Україні Крістіна Квін була не так конкретна, але теж висловилася в схожому ключі. "Президент Зеленський говорив про судову реформу. І якщо Україна реалізує її, то тим самим підніме себе до рівня європейських країн", - сказала дипломат під час одного з виступів 17 листопада в Києві.

Чи означає це, що Захід може надати дієву підтримку Зеленському в розв'язанні кризи?

"Зараз у них йдуть консультації на цю тему. На Заході теж виник певний ступор. Їх головна турбота - ситуація з антикорупційними інститутами. Очевидно, що після приходу Байдена увага до цієї теми буде ще більшою. Для них головне, щоб ці інститути були збережені. А тепер друга проблема: "як?" Тому що з точки зору формальних принципів, для них теж не дуже прийнятно, якщо це буде робитися за рамками правового поля. Тому зараз Заходу ще потрібно виробити готовий сценарій як вирішувати проблему, і якщо з їхнього боку підуть сигнали на адресу "Голоси" і "Європейської солідарності", то тоді рішення буде прийнято", - сказав в коментарі "Апострофу" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

При цьому політолог переконаний, що повне "знесення" КСУ - крайній захід, який будуть приберігати на крайній випадок. "Я не впевнений, що буде конкретний сценарій. Мені здається, що його зараз там немає. Це один з можливих варіантів, але це, скоріше, запасний план на випадок, коли інших варіантів не буде. Найбільш вірогідний сценарій, коли Рада напрацює пакет законодавчого реагування. Це і доопрацьований законопроект Разумкова (яким хочуть відновити права Національного агентства з питань запобігання корупції до рішення КСУ, - "Апостроф"), його мало, його критикують. Він лише на час знімає проблему і створює прецедент для її подальшого вирішення, але в суто правовому полі", - вважає Фесенко.

Однак вже скоро ситуація може знову загостритися. За наявною у "Апострофа" інформацією, найближчим часом антикорупційні органи, зокрема НАБУ, хочуть влаштувати суддям КСУ новий виток проблем. При цьому служителі Феміди в курсі ситуації і готуються.

"Судді вивезли "все зайве" з квартир, щоб в разі обшуків до них виникло якомога менше питань", - повідомило джерело нашого видання.

Директор НАБУ Артем Ситник Фото: nabu.gov.ua

Така підготовка з боку НАБУ цілком зрозуміла, оскільки по-перше, там прекрасно розуміють, що теж знаходяться на прицілі і дратують занадто багатьох - і олігарха Ігоря Коломойського, який за нашою інформацією, має вплив відразу на декількох суддів КСУ, і інших сильних світу цього. По-друге, у Ситника явно відчули підтримку Зеленського, який під час недавньої онлайн-розмови з послами з G-7 підтвердив, що серпневе рішення Конституційного суду про незаконність призначення Ситника не завадить йому очолювати НАБУ і надалі.

"Рішення Конституційного суду не скасовує факт створення і функціонування НАБУ, не обмежує роботу детективів НАБУ і не ставить під сумнів статус НАБУ як правоохоронного органу. Ми гарантуємо, що після 16 грудня (коли вступить в силу рішення КСУ, - "Апостроф") директор НАБУ залишиться на посаді", - заявив президент.

Крім того, Зеленський представив конкретні кроки для виходу з конституційної кризи. Серед них - відновлення до кінця року кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію в деклараціях, повернення всіх контрольних функцій Нацагентству по запобіганню корупції і "вирішення питання КС". Але яким буде це рішення питання, президент не уточнив.

На якийсь час КСУ нейтралізований, але Тупицький діє

В останні півтора тижні КСУ виявився практично паралізованим. За офіційною версією: через відсутність кворуму у зв'язку з захворюванням окремих суддів коронавірусів. Справа в тому, що мінімально необхідна для голосування кількість - 12 осіб. Всього в КСУ повинно бути 18 учасників, але зараз є лише 15 (на ці три позиції суддів повинна запропонувати Верховна Рада, але там ніяк не можуть домовитися).

За наявною інформацією, на самоізоляції знаходиться глава суду Олександр Тупицький, а також частина суддів, у яких вже підтверджено коронавірус. Однак суддя КСУ Ігор Сліденко заявив про те, що він знає тільки про два випадки COVID-19 серед суддів.

"Востаннє кворум на засіданні Великої палати був в понеділок. Мені достовірно відомо про два випадки Covid серед суддів Конституційного суду", - розповів він.

У такому випадку реальною причиною відсутності кворуму може бути не епідемія, а дії опозиції всередині КСУ. Нагадаємо, під час голосування щодо скасування антикорупційних статей четверо суддів виступили проти. Це Олег Первомайський, Віктор Колесник, Василь Лемак і Сергій Головатий. Троє останніх були призначені указами Петра Порошенка в період з 2016-го по 2018-й рік, а Олег Первомайський потрапив в КСУ за квотою Верховної Ради.

Якщо відняти цю четвірку, то виходить, що для розблокування роботи суду його голови Олександра Тупицького не вистачає ще однієї людини. І він може її отримати вже дуже скоро. 20 жовтня Рада суддів України прийняла рішення про проведення позачергового з'їзду, який відбудеться 8-10 грудня. Першим пунктом на порядку стоїть призначення судді Конституційного суду.

Формально на цю посаду є відразу 16 кандидатів, а рішення прийматимуть делегати з'їзди, однак ступінь впливу глави КСУ дозволяє "вирішити" питання на користь потрібного йому кандидата. Як написав у своєму телеграм-каналі екс-нардеп Сергій Лещенко, переможцем у голосуванні стане голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко.

Олександр Коровайко Фото: facebook.com/judiciarypressoffice

"Про те, що призначення готують під Коровайко, відомо багатьом серед юридичної еліти. З'їзд суддів порівнюють з аморфним болотом, де голосують за тих, на кого вкажуть "судові генерали". А судді зобов'язані Тупицькому за рішення про відновлення пільг, тому проголосують так, як треба. Потрапивши в КС, Коровайко не буде примикати до страйкуючих суддей. Тупицький під камери вручить йому мантію і знак судді. Автоматично кворум Тупицького буде відновлено, і КС буде готовий до нових подвигів. Єдиний спосіб це зупинити - провести повноцінний конкурс за участю міжнародників в журі, як було обіцяно Офісом президента", - повідомив Лещенко.

При цьому у Верховній Раді можуть і зовсім заблокувати роботу суду. 13 листопада комітет з питань правової політики запропонував парламенту розглянути законопроект, яким кворум КСУ буде розширено до 17 суддів. Якщо врахувати, що зараз суддів всього 15, то до призначення людей за парламентською квотою про кворум можна сміливо забути. На думку голови правління фонду DEJURE Михайла Жернакова, це може стати виходом із ситуації.

"Немає механізмів впливу на суддів, крім Надтермінова прийняти закон про підняття кворуму. Це потрібно зробити для того, щоб КСУ недоразвалив державу. Чудо Господнє, що Конституційний Суд ще нічого не зніс", - вважає він.

Три сценарії для Зеленського

Рано чи пізно виникла ситуація вирішиться, але питання в тому, яким чином. Якщо Зеленський допоможе повернутися до складу КСУ його колишньому голові Станіславу Шевчуку, який оскаржує своє звільнення в суді, і введе до складу кілька своїх суддів через Верховну Раду, то це буде означати його повну перемогу. Втім, тут варто враховувати, що Шевчук - лише остільки-оскільки лояльний до Банкової. Насправді для нього Зеленський і його конфлікт з нинішнім керівництвом КСУ - зручний трамплін для камбека.

Може бути нейтральний варіант: з'їзд затвердить до складу КСУ "потрібного" кандидата і Тупицький отримає потрібний йому кворум. Однак при цьому Верховна Рада проголосує за розширення кворуму до 17 осіб - в такому випадку ситуація "затихне" і всі сторони залишаться при своїх - тобто, в патовій ситуації. Хоча такий варіант теж напевно влаштує Банкову, яка може нейтралізувати проблему досить надовго.

"Абсолютно нормальний крок в ситуації, що створився. Це менше зло. Ніяких проблем від заморожування роботи нинішнього КСУ не буде. Навпаки це ліквідація проблеми. І юридично це коректно, не вимагає змін до Конституції. Але є й інші варіанти. Зараз в закритому режимі вирішується питання з відновленням Шевчука - це може змінити ситуацію хоча б частково. Це один з варіантів, нехай і конфліктний. І сам президент натякнув, що може частково зняти проблему добровільна відставка Тупицького і повернення КСУ на помірні позиції", - вважає Володимир Фесенко.

Третій варіант: відкрита війна з Конституційним судом продовжиться. Судді можуть визнати нелегітимними закони про землю і мову, а також продовжити атаку на самого президента. Чим це загрожує - добре знає вже колишній президент Молдавії Ігор Додон, який воював з КС більшу частину своєї каденції. Більш того, судді взагалі не допускали його до посади, оскільки Додон відмовлявся виконувати їх рішення про розпуск парламенту. Зрозуміло, що в Україні до такого повороту поки далеко, але відкрита війна між президентом і суддями чревата найбільш руйнівними наслідками для нашої держави, і було б добре цього уникнути...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві