RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дана або Богдана: генерал Хомчак розповів, яка САУ потрібна армії та скільки росіян воюють на Донбасі

Кількість російських військових на Донбасі не перевищує трьох тисяч

Кількість російських військових на Донбасі не перевищує трьох тисяч Руслан Хомчак Фото: УНІАН

Головнокомандувач ЗСУ, генерал-полковник Руслан Хомчак розповів, скільки російських військових зараз перебувають на Донбасі, чому конфлікт на сході України не можна вирішити виключно військовими засобами, а також чому Україна поки не може завершити розробку власної самохідної гаубиці. Всі ці тези Руслан Хомчак висловив на зустрічі з журналістами експертами та блогерами.

Чи є регулярні російські війська на Донбасі

За словами Руслана Хомчака, в складі так званих "першого і другого армійських корпусів" "ДНР" та "ЛНР" немає регулярних частин російської армії. "За даними розвідки, російських військових на Донбасі - не більше трьох тисяч. Однак в окопах вони не сидять", - наголосив Головнокомандувач ЗСУ. Він пояснив, що, як правило, російські військові являють собою вузьких фахівців або інструкторів. В окопах ж сидить "вся географія" найманців, починаючи від місцевих жителів і закінчуючи громадянами різних європейських країн.

При цьому постачання "корпусів" на 100% забезпечується з Російської Федерації. На окупованих територіях Донбасу практично нічого не виробляється.

Воєнного рішення немає

Руслан Хомчак переконаний, що конфлікт на Донбасі неможливо вирішити виключно військовими методами. По-перше, така операція буде пов'язана з великими втратами. По-друге, наступ означає бойові дії в житловій забудові, через що Україну можуть звинуватити в порушеннях норм міжнародного гуманітарного права. По-третє, військова операція на Донбасі не буде схвалена закордонними партнерами нашої країни. Крім цього, не можна скидати з рахунків і Росію, яка володіє чисельною перевагою та більш широкими можливостями, ніж Україна.

За словами Головнокомандувача, потрібно також враховувати позицію місцевого населення. У зв'язку з цим Руслан Хомчак згадав березень 2014 року, коли війська під його командуванням отримали наказ висунутися до державного кордону. Місцеві жителі всіляко перешкоджали переміщенню солдатів, а мер одного з містечок прямо заявила, що вони чекають тут "зовсім іншу армію". "Та й зараз всі переміщення наших військ моментально "зливаються" на тому боці, - зазначив Руслан Хомчак. - Тому, навіть якщо в результаті раптового удару ми зможемо відсунути лінію розмежування на 3-5 кілометрів на схід, то які стратегічні завдання ми при цьому вирішимо? "

Дана чи Богдана

За словами Руслана Хомчака, українські військові були б раді мати в своєму розпорядженні вітчизняну 155-мм самохідну гаубицю "Богдана", проте її прийняття на озброєння пов'язане з певними труднощами. "Спочатку потрібно провести випробування ствола. Для цього необхідно зробити 6-8 тисяч пострілів 155-мм боєприпасами, яких у нас немає. Їх слід купувати за кордоном. Але по-перше, вони коштують недешево, а по-друге, нам, як воюючій країні, ніхто не поспішає їх продавати", - пояснив Руслан Хомчак.

З цієї причини, чеська 152-мм самохідна гаубиця "Дана", яку планують закупити для потреб ЗСУ, більше підходить українській армії, оскільки має автоматизовану систему управління вогнем, високу маневреність та швидкість переміщення.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України