RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий Майдан: хто намагається розпалити нове протистояння

Політики намагаються похитати ситуацію, прикриваючись народним гнівом

Майдан протести ФОП Протест на Майдані Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У вівторок, 15 грудня, в центрі Києва підприємці влаштували черговий протест проти карантинних обмежень та касових апаратів. Відбувається це вже далеко не вперше, але цього разу організатори вирішили "качнути" по-справжньому: димові шашки, сутички з поліцією, намети - повний набір "принад", який вже охрестили "Податковим Майданом". Цікаво, що близько 10 років тому, за часів Януковича, в Києві вже проходила подібна акція протесту. І її лідером був той самий чоловік, що і зараз. Втім, цього разу все відбувається в інтересах вже інших замовників. Як проходив протест, хто з топ-політиків за цим стоїть і навіщо це потрібно - читайте в матеріалі "Апострофа".

Вони нас за людей не вважають

"Ми хочемо американську податкову систему. Вона дозволяє маленькому ФОПу стати великим підприємством. Але чиновники бояться її, як вогню. Адже тоді першими потраплять під роздачу ті, хто замовляє в парламенті повій, ті, хто замовляє для своїх тещ літаки за кордон!", - кричить організатор акції в мікрофон. Після цього включають патріотичні пісні.

Людей на Майдані чимало. І вони досить докладно пояснюють, що їх змусило приїхати до Києва.

"Ми нічого не вимагаємо у влади, тільки права на працю, - каже Марія Павляк з міста Самбір Львівської, жінка середніх років в окулярах - За цими законами через те, що вони зробили, ми не можемо працювати. Я - легальний підприємець вже протягом 28 років ".

"Вони ще хочуть, щоб ми товар знищили, який у нас є, завозили новий та вводили його в касу", - перебиває чоловік, що проходить мимо.

А тим часом жінка з Самбора розповідає про своє нелегке життя.

"Я торгую взуттям. У мене немає первинних документів, тому що все йде через митницю нелегально, - каже Марія Павляк. - Все це курують наші депутати, немає жодної карго, яке не кришував би депутат. Я плачу гроші за розмитнення, а вони мені жодного документа не дають. Що я зможу сказати податкової, звідки я взяла цей товар? І це вся Україна так живе! Почати треба з митниці, я щомісяця плачу 10 тисяч гривень податків. Так що мені, руки скласти і вмирати?! " , - обурюється вона. Жінка каже, що має два магазини, але один буде здавати, тому що йде "в мінус". А після прийняття нового законодавства залишиться тільки закритися. Тому вимагає залишити спрощену систему оподаткування, касову книгу і наведення порядку на митниці.

Згадують люди і про політиків.

"Влада хоче відібрати у нас право на працю. Особисто я 20 років створювала собі робоче місце в вигляді маленького - 1х1,5м - кіоску. За весь цей час я купила собі хіба що автомобіль, так як він мені потрібен, щоб заробляти гроші, я ще дитину вчу. Я працюю сама, у держави абсолютно нічого не прошу. Чому наша влада хоче забрати у мене те, чого я сама добилася? З Іриною Верещук я особисто говорила, коли вона була мером нашого міста. Чули пісню "нас кинули"? Так і вона нас кинула! Вона пішла, вибилася в люди, знайшла собі чоловіка з грошима. Вона теж була підприємцем. Вона їздила до Польщі, як всі наші. Вона вже це забула!", - обурюється Оксана, висока худа жінка з Рави-Руської.

Втім, критикують люди не лише введення РРО.

"Ми мітингуємо проти касових апаратів і карантину, тому що це вб'є малий бізнес і зажене малих підприємців в тінь. Це все в інтересах тільки великого бізнесу, і держава від цього тільки програє", - говорить Микола з Чернігова.

"Я торгую будівельними матеріалами. Це дуже маленький заробіток. Якщо ми поставимо касові апарати, то просто не зможемо витримувати конкуренції з "Епіцентром" та іншими великими мережами. До того ж, великі штрафи за документацію, накладні, потрібно наймати бухгалтера. Тому буду стояти до потрібного мені рішення - скасування фіскальних апаратів", - розповів він.

"Влада зараз влаштувала свавілля, вона хоче знищити малий бізнес і забрати його потоки в свої кишені, в свої мережі!", - каже Андрій з Кременчука Полтавської області. Він продає шапки, рукавички шарфи на одному з центральних ринків міста: "Якщо у тебе не все записано або якоїсь речі не вистачає, то нам встановлюють шалені штрафи від 50 до 100 000 гривень. Ніхто, крім ФОПів, не відповідає перед законом всім своїм майном. Влада постійно вигадує нові і нові ідеї, щоб здерти з нас. Ви не уявляєте, скільки роботи потрібно, щоб все ввести в касовий апарат, щоб все це запам'ятати - маркування, асортимент. В цю паперову тяганину потрібно вкладати всього себе, тому що жоден бухгалтер не хоче йти працювати на цю роботу. Це маразм і пряме знущання над підприємцями. Вони нас за людей не вважають!"

Є й ті, хто говорять про необхідність пошуку компромісів.

"Ми подали нормальний законопроект, який був узгоджений з Міністерством економіки та з податковою службою. Але у Верховній Раді впирається групка людей, яким це не буде вигідно для бізнесу", - говорить ювелір Анатолій з міста Дубно Рівненської області, чоловік міцної статури з вусами.

"Нас внесли в групу ризику. А справді там мала б бути нафтова, хімічна промисловість, ті, хто працюють зі зброєю. Якої шкоди здоров'ю громадян може завдати бізнес? Чому вони не йдуть на контакт, не хочуть прийти до нас і пояснити? Навіть з касовими апаратами можна знайти компроміс. Але треба розуміти, що малий і середній бізнес не володіє мільйонами. Ми за те, щоб відмінили касові апарати і залишили всіх на спрощеній системі оподаткування. І локдауни треба вводити обдумано. Тому що зараз мета нокдауну - це загнати людей по домівках, щоб вони не виходили на Майдан", - вважає він.

Хто стоїть за протестами?

Ні в якому разі не заперечуючи справедливість протестів підприємців, які критично поставилися до ідеї влади ввести касові апарати, доводиться констатувати, що цей захід зрежисован зовсім іншими людьми і з дещо іншими цілями. Головною особою і спікером протесту є відомий Сергій Доротич. Зараз він називає себе лідером руху "Save ФОП", однак у вузьких колах він відомий як людина, яка свого часу майстерно "злила" "Податковий Майдан" 2010 року в інтересах тодішнього віце-прем'єра Андрія Клюєва.

Тоді Доротич, назвавшись лідером всіх підприємців, відправився на зустріч в Адміністрації президента, підписавши там меморандум, який фактично поставив хрест на протестах. Уже 2 грудня 2010 Доротич особисто зачитав зі сцени на Майдані заяву про саморозпуск, хоча активна частина протестуючих була радикально проти.

У чиїх інтересах Доротич працює в 2020-му році? Тут важливо сказати, що з 2015-го року він засідав відразу в декількох Громадських радах: при Міністерстві економрозвитку і торгівлі, Державної регуляторної та фіскальної службах, був членом ради при комітеті з питань податкової політики у Верховній Раді і так далі. Коротше, коли треба, виступав з потрібними влади заявами. Тобто був вельми дружний з владою за часів Порошенка. Такий зліт Доротича трапився після того, як він (за його словами) абсолютно безкорисливо підтримав Євромайдан в 2013 році, надавши звук для сцени. Втім, в учасників тодішніх подій досі виникає величезна кількість питань до Доротича: і про те, як "Беркут" пропустив на Майдан машину з апаратурою, і як столичний метрополітен дозволив йому підключитися до їхньої електромережі.

Після перемоги на виборах Володимира Зеленського Доротич знову став активним борцем за права підприємців. І на даний момент діє в якості глави організації "Союз захисту підприємництва" і лідера руху "Save ФОП", яка має найтісніші зв'язки з Петром Порошенком і "Європейською солідарністю".

Два найважливіших сполучних ланки для Доротича - колишній народний депутат і екс-голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна та народний депутат від "Європейської солідарності" Ніна Южаніна, яку злі язики називають ще й "бухгалтером" Петра Порошенка.

Сергій Доротич Фото: facebook.com

Ляпіна є одним з організаторів протестів і активно піарить його в соцмережах, а Южаніна виступає таким собі "передавачем голосу підприємців" у Верховній Раді, транслюючи правильні месиджі під куполом. Втім, до захисту бізнесу все це має вкрай опосередковане відношення.

Чого домагається Порошенко?

Влітку, після того як главою штабу "Європейська солідарність" став Олександр Турчинов, поповзли чутки про те, що восени Порошенко збирається "качати" ситуацію в Києві. Тим більше, приводів для цього вистачало.

У перші кілька місяців осені було відносно тихо, оскільки всі сили і ресурси були кинуті на місцеві вибори. Однак уже в середині листопада ФОПівці провели велику акцію протесту під Верховною Радою, блокуючи прохід для народних депутатів. Зараз це бачиться своєрідною репетицією перед грудневим бунтом.

Чого домагається Порошенко і його оточення? Очевидно, що один з головних мотивів - створення додаткових проблем для Володимира Зеленського. До того ж опозиції важливо показати, що президент не контролює ситуацію в країні - це служить хорошою картинкою для електорату, який остаточно не визначився, а також лякає партнерів України на Заході, які і так з великим бажанням дають Києву нові кредити. А завдання-максимум - влаштувати в столиці України новий Майдан, який дозволить повернутися до влади тим, хто її втратив в 2019 році. Якщо ж не вийде, то нічого страшного - у 2010-му році теж вийшло не з першого разу.

Протести підприємців на Майдані Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Крім того, не слід забувати і про інтереси великого бізнесу, найвидатнішим представником якого є саме Порошенко. Адже добре відомо, що в усі часи дрібні ФОПи були відмінним прикриттям для відмивання грошей, оскільки обліку за їх діяльністю практично не велося - без касових апаратів це неможливо. Власне, відстрочки на їх введення протестувальники домоглися тільки по відношенню до "єдинщиків". Тепер же вони хочуть, щоб влада прийняла законопроекти, які скасують РРО для всіх інших.

На жаль, те, що відбувається на Майдані - має вкрай мало спільного із захистом інтересів малого бізнесу. Це лише гра великих політиків і бізнесменів, хоча багато учасників протестів можуть цього навіть не підозрювати...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному