RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коломойський залишився без міністра: чому провалилося голосування за "дорогого" Вітренка

Олігархи не можуть поділити міністерство енергетики

Ігор Коломоський Ігор Коломоський Фото: УНІАН

До кінця тижня Верховна Рада повинна була проголосувати за призначення віце-прем'єром і міністром енергетики колишнього топ-менеджера НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка, якого багато хто називає креатурою Ігоря Коломойського. Здавалося, що це питання вирішене на верхах, проте спочатку профільний комітет не підтримав його кандидатуру, а коли питання винесли на розгляд парламенту, голосів для його призначення не вистачило. Чому Вітренко "пролетів" і як енергетична сфера в Україні виявилася заручником ігор двох олігархів, читайте в матеріалі "Апострофа".

Вітренко мав стати розплатою за голоси від Коломойського

Посада глави міністерства енергетики - одна з найважливіших в українському політичному пасьянсі, однак з березня цього року це крісло займають лише виконучі обов'язки. Донедавна це була Ольга Буславець, близька до Ріната Ахметова, а після її звільнення місце зайняв колишній заступник міністра Юрій Бойко, якого одразу розглядали як тимчасову фігуру. Тепер він, схоже, затримається на посаді.

Складнощів в цій ситуації додають зміни до законодавства: на початку грудня вступила в дію норма, згідно з якою Кабмін не може призначати міністрів виконуючими обов'язки на необмежений термін без узгодження з Верховною Радою. Тепер кандидатуру потрібно проголосувати за 30 днів, а по закінченню цього терміну в.о міністра залишається практично без повноважень. Тому зволікати з призначенням роками, як це робилося раніше, можливості не було.

Кандидатура Юрія Вітренка на посаду віце-прем'єра та міністра енергетики виникла не на рівному місці. Як розповіли "Апострофу" джерела у Верховній Раді, його призначення було однією з умов голосування депутатської групи "За Майбутнє" за держбюджет-2021. На такі умови Офіс президента пішов в результаті переговорів з олігархом Ігорем Коломойським, який і стоїть за групою.

Резон Ігоря Валерійовича дуже зрозумілий: його прямий конкурент в енергетичній сфері Рінат Ахметов стрімко нарощує свій вплив - не в останню чергу завдяки налагодженим зв'язкам з Банкової. Своя людина в кріслі глави Міненерго могла б допомогти змінити розклад в його сторону, з огляду на бажання Коломойського щільно зайти у вугільні схеми і "Центренерго".

"Кандидатура Вітренка з самого початку викликала у фракції масу питань. Так, одна з груп була всіма руками за, але ви самі розумієте, про кого йде мова. Ми прекрасно розуміли, що за ним тягнеться дуже довгий шлейф, і потім його рішення будуть бити по нас самим. Так що визначеності не було до самого останнього моменту, хоча я теж читав у ЗМІ, що нібито голоси є. Але це було дивно і схоже на якийсь організований тиск. Що там сталося на комітеті - не знаю, але після того, як Вітренко не рекомендували, то питання було практично вирішене, і не на його користь", - розповів "Апострофу" один з депутатів "Слуги народу".

Виходить, що Коломойський не отримав "свого" віце-прем'єра за надану їм "послугу". Тепер виникає цілком логічне запитання: чим буде розплачуватися Банкова? Адже в майбутньому голосу від "За Майбутнє" знадобляться ще не раз.

Юрій Вітренко Фото: facebook.com/YVitrenko

Премія від "Нафтогазу"

Ще одна делікатна тема, яка поставила хрест на результативному голосуванні за нового міністра - доля скандальної премії Вітренка, яку йому повинен був виплатити "Нафтогаз" за перемогу над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі ще в 2018 році. У лютому 2020 року Вітренко подав до суду на "Нафтогаз" з вимогою виплатити належні йому 4 млн доларів, а в грудні стало відомо, що сторони прийшли до мирової. Найцікавіше: колишній виконавчий директор "Нафтогазу" отримає свою премію не грошима, а довгостроковими гривневими облігаціями.

"Я не отримував ніяких грошей. Угода, яку було підписано з Нафтогазом, передбачає, що вся сума вже направлена до бюджету. Я натомість отримую довгострокові гривневі облігації, причому я не вимагаю виплати штрафних санкцій за несвоєчасну виплату премії", - великодушно заявив Вітренко на засіданні комітету.

З одного боку може здатися, що колишній топ-менеджер опинився в програші, оскільки не отримає грошей прямо зараз. Однак насправді це далеко не так. За інформацією в ЗМІ, Вітренко отримав облігації з п'ятирічним терміном погашення.

На останньому аукціоні ОВДП, який пройшов 15 грудня, Міністерство фінансів розмістило такі ж п'ятирічні облігації під більш ніж 12% річних. Можливо, прибутковість паперів Вітренка і нижча, однак навряд чи менша ніж 10%. Ось і виходить, що через кілька років він може отримати від держави вже не чотири мільйони доларів, а цілих шість. Вельми непогана "компенсація" за очікування.

"Апостроф" звернувся до Вітренка з питаннями щодо деталей отримання ним облігацій, однак відповіді поки так і не отримав.

Коли друга серія?

Провал з голосуванням по Вітренку - ще один яскравий приклад того хаосу, який твориться в українській енергетичній сфері. При цьому на словах Банкова не збирається відмовлятися від ідеї з його призначенням - іншої альтернативи Вітренку поки немає - це вже підтвердив керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Офіс президента Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Будемо мобілізувати голоси, я думаю, в січні. Це десь числа 25-го. Так, відповідно до закону це питання мало б бути закрите до кінця року, але голосування не відбулося. У нас немає іншого виходу, як зробити, коли це буде можливим ", - заявив він в четвер.

При цьому в опитаних "Апострофом" енергетичних експертів кандидатура Вітренка, м'яко кажучи, ентузіазму не викликає через його заангажованість. Однак знайти нового міністра енергетики, який був би рівновіддалений і від Ріната Ахметов, і Ігоря Коломойського, не так уже й просто. До того ж, якщо чутки про розплату за голоси при прийнятті держбюджету вірні, то іншого виходу у Офісу президента дійсно немає - за рахунками потрібно платити, а на менше Коломойський навряд чи погодиться.

"Серйозні професіонали зі стратегічним баченням зараз сто разів подумають, перш ніж йти в такий уряд, де тебе в будь-який момент можуть поміняти і навіть не зустрітися, щоб спочатку поговорити. І ти про це дізнаєшся зі ЗМІ. Це нікуди не годиться. При цьому знайти рівновіддалених від олігархів професіоналів реально. Є такі фахівці, але я не хочу називати їхні прізвища - хороших, компетентних, позитивних людей", - пояснив "Апострофу" експерт в енергетичній сфері Валерій Боровик.

Утім, незважаючи на безальтернативність кандидатури, зібрати голоси під Вітренко буде не так вже й просто.

По-перше, за нього не голосували депутати "Слуги народу", яких зараховують до групи бізнесмена Іллі Павлюка: всі вони або пропустили голосування, або утрималися. Така позиція зрозуміла, якщо врахувати, що його відносять до орбіти впливу Ріната Ахметова. Змінити це можна тільки в тому випадку, якщо два олігархи домовляться - вельми невиразна перспектива. А це не менше 30 голосів, тоді як для призначення Вітренка не вистачило 40.

По-друге, всі опозиційні партії дружно не дали за Вітренка жодного голосу. Чи може Банкова з кимось із них домовитися? Навіть якщо і так, то це буде вкрай непросто і недешево - та ж "Опозиційна платформа - За життя" публічно називає колишнього топ-менеджера "Нафтогазу" винним за введення "грабіжницьких тарифів для населення". Вельми однозначні заяви, після яких важко змінити позицію.

Поки ж йдуть підкилимні ігри, міністерство енергетики залишається без реального керівника, а олігархи звикають до того, що регулятор енергетичного ринку виконує лише роль весільного генерала, якого можна не помічати, "вирішуючи" питання напряму...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України