RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський проти Тупицького: до чого призведе війна

Президент пішов на вельми ризикований крок

Президент пішов на вельми ризикований крок засідання РНБО Фото: president.gov.ua

В останні кілька тижнів війна між Конституційним судом і владою в особі президента Володимира Зеленського нібито встала на паузу. Однак це було лише затишшя перед новою бурею. Увечері 29-го грудня стало відомо, що глава держави зібрав засідання РНБО, на якому порушувалося питання про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького з посади через те, що він є фігурантом відразу декількох гучних кримінальних справ. У той же день Зеленський підписав указ. Втім, це зовсім не кінець історії - Тупицький і інші судді вирішили не здаватися без бою. А законність дій президента викликає великі питання.

У чому підозрюють Тупицького?

Як писав "Апостроф" ще кілька тижнів тому, за нашою інформацією, правоохоронні органи, починаючи з листопада, активно готувалися до нового витка протистояння з Тупицьким та його оточенням. Вже 24 грудня стало відомо, що його викликають до Офісу генпрокурора для вручення підозри. Виявилося, що главу КСУ підозрюють в підкупі свідка.

2018 році, обіймаючи посаду заступника Голови Конституційного Суду України, діючи з корисливих мотивів, в особистих інтересах та інтересах колишнього голови Вищого господарського суду України, він вплинув на свідка в кримінальному провадженні шляхом підкупу, щоб той відмовився від дачі показань або дав завідомо неправдиві свідчення", - пояснили в генпрокуратурі.

Втім, за підозрою Тупицький не з'явився, пославшись на вагомі сімейні обставини. У відповідь на це ГПУ відправила йому підозру поштою, а також звернулася до Зеленського з клопотанням про відсторонення голови КСУ з посади на два місяці.

Глава держави не наважився приймати рішення самостійно, скликавши перед цим РНБО, що також викликає питання. Зрозуміло, що теоретично конституційну кризу можна прив'язати до питань національної безпеки, які і входять в компетенцію ради, однак виглядає це скоріше як спроба розділити відповідальність за складне рішення.

"Президент повинен в першу чергу займатися питаннями зовнішньої політики, національної безпеки, комунікацією з Кабміном і Верховною Радою з просування важливих питань. Але коли він реагує на будь-яку медійну тему, роблячи в тому числі не зовсім правильні юридичні кроки, то мені здається, що це скоріше викликає негативне ставлення до закону, оскільки якщо президент діє не за законом, то чому не можна всім іншим?", - зазначає політтехнолог Катерина Одарченко.

Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Чи мав Зеленський право відстороняти главу КСУ?

Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького, пославшись на 154 статтю КПК, яка говорить, що президент може відсторонити призначену ним же посадову особу за клопотанням прокурора. І рішення в даному випадку саме за главою держави. З точки зору Банкової, Зеленський тут в своєму праві, оскільки Тупицький був призначений в КСУ саме за президентською квотою - указ про його призначення був підписаний ще Віктором Януковичем в 2013-му році.

Втім, служителі феміди передбачувано відмахнулися від цих аргументів, вказавши на те, що усувати суддів можуть лише інші судді на спеціальному засіданні - саме таким способом в травні 2019-го був звільнений тодішній голова КСУ Станіслав Шевчук, якому перед цим оголосили вотум недовіри. До речі, навіть таке, з певної точки зору законне рішення, йому вдалося оскаржити у суді.

Вдень 30-го грудня судді виступили з досить жорсткою заявою на адресу глави держави. На думку КСУ, указ про відсторонення Тупицького є виходом за межі конституційних повноважень президента.

"Виходячи з цього, суддя Конституційного Суду України А. Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки відповідно до Конституції України та Закону України "Про Конституційний Суд України", а Президент України - має негайно скасувати свій Указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року" , - сказано на сайті КСУ.

Це означає, що Тупицький продовжить ходити на роботу всупереч позиції Банкової, а суд під його керівництвом і далі ухвалюватиме рішення, до легітимності яких тепер теж будуть питання. Українська феміда знову заходить в глухий кут, від чого постраждають всі.

"Зараз є дві точки зору - влади в особі Офісу президента, де вважають, що діють за законом. Але є контрпозиція суду, де говорять, що такі речі робити не можна. Можна прогнозувати, що КСУ займе саме другу позицію (так і вийшло — "Апостроф".), тому рішення Офісу виконуватися не буде. А що буде далі? Насправді прикладів ухвалення таких рішень, які заводять в ступор всю систему, за останні роки було чимало, в тому числі і на території наших сусідів. І ні до чого хорошого це не призвело ", - зазначив в ефірі "Апостроф ТВ" юрист, експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

Олександр Тупицький Фото: facebook.com

В КСУ могли піти іншим шляхом, але обрали війну

Втім, був інший варіант, яким можна було одним махом вирішити назрілу проблему. Як правильно зазначили в КСУ, тільки вони мають право знімати суддів з посади, що й було зроблено з колишнім головою Шевчуком. Це ж можна було б зробити і з Тупицьким, якби судді керувалися лише почуттям логіки та переймалися збереженням власної репутації. Втім, судячи з уже опублікованої заяви суддів, там вважають за краще іти на конфлікт.

"Зібрати комісію і ініціювати такий процес - цілком реально. Якщо в самому КСУ прийдуть до висновку, що дії Тупицького шкодять авторитету суддів, мають ознаки дисциплінарного проступку, то вони можуть самостійно ініціювати звільнення судді - тоді це буде їхня реакція. З іншого боку , найбільш реалістичним результатом буде процес уповільненої війни. КСУ буде і далі заявляти, що рішення про відсторонення Тупицького неконституційне. Тому я думаю, що цей процес буде і далі тривати, але зі зменшенням рівня ескалації", - спрогнозував Богдан Бондаренко.

Надій на мирний результат і так було мало, а після заяви суддів на них можна сміливо ставити хрест. Тепер дуже вірогідно, що вже після Нового року ми станемо свідками нового спалаху війни між КСУ та Банковою. Тим більше, що у Тупицького та його соратників є для цього досить дієві інструменти: наприклад, визнати нелегітимними закони про землю і мову, а також продовжити атаку на самого президента.

І для Зеленського це дійсно може стати проблемою. Про те, чим закінчується війна з суддями йому міг би багато розповісти вже колишній президент Молдови Ігор Додон, який воював з КС більшу частину своєї каденції. Це найсумніший варіант, який загрожує державі найбільш руйнівними наслідками. Ще є надія, що його вдасться уникнути, але поки всі сторони конфлікту явно націлені на війну. Втім, ходять чутки, що на Банковій все ж сподіваються домогтися добровільної відставки Тупицького тиском через карні справи. Але поки дуже схоже на те, що голова КСУ не налаштований відступати.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному