RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Рука Москви на білоруському сліді: кому вигідний новий поворот у "справі Шеремета"

Головним вигодонабувачем публікації скандальних "плівок" може бути Кремль

Головним вигодонабувачем публікації скандальних "плівок" може бути Кремль Фото: УНІАН

У 2012 році таємні служби Білорусі нібито готували вбивство журналіста Павла Шеремета за допомогою вибухівки. Це стало відомо з опублікованих аудіозаписів за участю ймовірно глави Комітету держбезпеки Білорусі Вадима Зайцева, які були записані у 2012 році. На них нібито обговорюється вбивство Павла Шеремета шляхом підриву, коли він ще працював в Росії. Саме в такий спосіб і був вбитий журналіст, але це сталося в Києві, в 2016 році. На думку аналітика Українського інституту майбутнього ІГАРА ТИШКЕВИЧА, головним вигодонабувачем від оприлюднення плівок про можливу підготовку білоруським КДБ вбивства Павла Шеремета є Кремль, який намагається таким чином підвищити рівень суспільного протистояння в Україні, розкачати ситуацію в Білорусі, загострити протистояння Білорусі й України та позбавити Мінськ можливості купувати азербайджанську нафту з транзитом через Україну.

Коли інформація десь випливає, то треба задавати питання, чому саме зараз і чому саме у такий спосіб. Якщо говорити про контекст, то чи вважав Лукашенко Шеремета своїм особистим ворогом? Швидше за все, так. Чи було у 2012-2013 роках у білоруських чиновників роздратування, яке могло спричинити саме таку розмову? Так. Бо перед виборами 2010-го Шеремет випустив декілька фільмів про Лукашенка. У 2011 році у Лукашенка була дуже складна ситуація на східному напрямку. Бо з одного боку, коли Білорусь опинилась під санкціями, Росія примусила її до входження у "Митний союз", а з іншого боку Москва тиснула на Мінськ, щоб примусити до продажу ключових державних компаній – МАЗ, "Білоруськалій", підприємств ВПК. А Шеремет на той час все ще працював у російських ЗМІ. Чи могли білоруські спецслужби стежити за Шереметом у Москві? Так. Але стеження могло відбуватися і з боку російських спецслужб, бо уже тоді Шеремет почав розуміти, що путінська Росія – це дещо не те, де він хотів би жити, і це проявлялося в його постах. Саме через це він і переїхав в Україну.

Якщо ці плівки справжні, то чи міг їх самостійно записати Іван Макар, який їх оприлюднив? Я дуже сумніваюся. Макар – лейтенант "Алмаза", антитерористичного підрозділу МВС. "Алмаз" не займається технічним прослуховуванням. Тим паче, до стеження за керівником КДБ не допускають навіть співробітників технічного прослуховування. Відповідно, постає питання – хто зібрав цей пакет і передав його Макару?

Я можу сказати лише, кому це може бути вигідно.

Плівки можуть бути справжніми або фейковими. Якщо вони справжні, то з одного боку це привід для доручення їх до "справи Шеремета". Якщо це частина спільної операції з метою отримання свідчень, як пише Нацполіція, то документи можуть бути долучені до справи, як належний доказ. З іншого боку – це буде привід для розслідування щодо Лукашенка. Але якщо експертиза покаже, що це компіляція навіть з частиною правдивої інформації, то експертиза буде негативною. Якщо це фейк, то це теж привід для розслідування, хто проводить інформаційну атаку.

Давайте подивимося в українську площину. Рейтинги Володимира Зеленського падають, у нього є конфлікт, принаймні з НАБУ. Є питання щодо кадрових проблем в Офісі Генпрокурора, є питання до СБУ і військових. З одного боку міністр внутрішніх справ Арсен Аваков співпрацює із Зеленським, але Аваков – не людина Зеленського і це лінія конфлікту у майбутньому. Крім того, відомство Авакова веде розслідування у справі Шеремета. І станом на сьогодні закінчення цього процесу поки не видно. У справі проходять люди, яких велика частина українського суспільства вважає невинуватими. На початку цього року увага суспільства до правових цінностей підвищена. І якщо така інформація з'являється сьогодні, то для України це певний політичний виклик, який може спричинити додаткові запитання до Офісу президента і Міністерства внутрішніх справ. Дані записи можуть стати додатковою "розтяжкою" для Авакова. Бо долучити їх може бути погано, а не долучити – ще гірше.

Записи можуть мати вплив на справу Шеремета. Але питання в чому? Записи датуються 2012 роком – Шеремет загинув у 2016-му. Треба буде шукати мотив Лукашенка убити журналіста саме в 2016-му році. Але у 2016-му Лукашенко навпаки – відпускав політичних опонентів. Тож тут постає доволі цинічне питання політичної доцільності цього вбивства білоруськими спецслужбами.

Тепер білоруська площина. Там є політична криза, Лукашенка раніше уже звинувачували в політичних вбивствах. Але опублікована інформація навряд чи матиме вплив на людей, які підтримують Лукашенка. Не дасть це додаткових бонусів і його політичним опонентам, бо всі і так знають, що Лукашенко – диктатор. Хоча роки два тому така інформація була б як вибух бомби.

Ця інформація Лукашенка не "зніме". Вона опублікована з метою тиснути на нього, обмежити його політичні та економічні маневри, адже ближче до травня Білорусь намагатиметься знайти контакти з ЄС, щоб Лукашенко спробував продати свою конституційну реформу. Така інформація може цьому зашкодити.

Тепер білорусько-російсько-українська площина. Наприкінці 2020 року закінчилися переговори Білорусі та Росії щодо нафти – Москва просто висунула вимоги, які Білорусь прийняла. Разом з тим, 29 грудня "Білорусьнафта" та Азербайджанський SOCAR підписали першу в історії Білорусі довгострокову угоду на постачання сирої нафти як альтернативи російської. Це постачання може йти лише через Україну – через порти та нафтогон "Одеса-Броди". І маємо ще заяву Дмитра Кулеби, що Україна не буде поспішати вводити економічні санкції проти Білорусі.

Тепер українська влада буде змушена реагувати на звинувачення і зростання політичної кризи навколо справи Шеремета. Це можна зробити двома засобами: перший – шляхом наведення ладу в українських силових відомствах, другий – досягненням швидких результатів у справі Шеремета. Ні перше, ні друге в найближчі тижні не можливе. Щоб зменшити гостроту проблеми, Київ може вдатися до певних різких кроків на білоруському напрямку. Це означатиме окрім політичного протистояння ще й економічний блок – цілком можлива пауза в нових спільних проектах, в тому числі і транзиті азербайджанської нафти.

Для України Білорусь – це контрабанда російських товарів, в тому числі й подвійного призначення, які взяти за адекватну ціну більш нема де. Для Білорусі Україна – це ринок, який є певним компенсатором втрат на російському ринку. Якщо все це зникає, то що отримує Росія? Загострення політичної кризи в Україні та Білорусі, паузу в реалізації нових спільних проектів між країнами, можливо нафтових. Можливо, політичний Мінськ звалиться ще більше в глибини Російської Федерації.

Тож поки що здається, що головні вигоди від публікації цієї інформації отримує Кремль.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві