RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Біг по граблях: що криється за скандалом з віп-вакцинами в Україні

Скандал, пов'язаний з контрабандою вакцин для мажорів, завдає нових ударів по владі

Скандал, пов'язаний з контрабандою вакцин для мажорів, завдає нових ударів по владі Фото: pixabay.com

Поки в більшості європейських держав вже починають масову вакцинацію від коронавірусу, Україна чекає на поставки вакцини й розгрібає наслідки нового скандалу: є підозра, що українські топ-політики і бізнесмени вже отримали свою вакцину від Pfizer по 3000 євро за штуку. Що відомо про можливу контрабанду ліків для віпів, чому це може виявитися фейком і з якою набагато більш серйозною проблемою ми скоро зіткнемося - читайте в матеріалі "Апострофа".

Таємне ввезення вакцини в Україну - правда чи фейк?

Чутки про те, що забезпеченим українцям вже пропонують вакцинуватися від коронавірусу ліками від Pfizer з'явилися ще в кінці грудня. Деякі телеграм-канали навіть писали про те, що розповсюджувачем нібито виступає глава комітету Ради з питань здоров'я нації, "слуга народу" і засновник клініки "Борис" Михайло Радуцький, який пропонував своїм знайомим ліки по 3000 євро за курс.

На початку січня бізнесмен Михайло Бродський написав про те, що партію вакцин нібито завезли в Україну чартерним рейсом в кінці грудня з Ізраїлю, а чарівний укол вже встигла зробити ціла група українських топ-політиків.

"За наявною у мене інформацією, прем'єр-міністр Денис Шмигаль і низка народних депутатів, в тому числі глава профільного медичного комітету ВР Михайло Радуцький, протягом цього тижня відвідали клініку пластичної хірургії і косметології "Меділенд", але не тільки і не стільки за уколом ботокса, скільки за першою дозою вакцини", - написав Бродський.

Повірити в те, що українські віпи вирішили вакцинуватися "позачергово" - нескладно. Однак виникає відразу кілька питань. По-перше, вакцина від Pfizer зберігається тільки при наднизьких температурах в спеціальних холодильниках. Чи могла приватна клініка "Меділенд" володіти таким обладнанням? Малоймовірно, однак відомо, що один такий холодильник вже завезено в Україну і знаходиться в спеціальному центрі під Києвом біля аеропорту "Бориспіль". Звідти вакцину можна перевезти в спеціальних термобоксах, після чого вона може зберігатися протягом п'яти днів у звичайному холодильному обладнанні.

Тобто теоретично вакцину можна було завезти в країну, залишити на зберігання в спеціальному холодильнику, а після цього протягом п'яти днів провести вакцинацію платоспроможних клієнтів. Відповідає за спеціальне обладнання державне підприємство "Укрвакцина". За чутками, до його керівника Станіслава Трута вже виникли питання з боку СБУ.

Другий момент - твердження, що вакцина була вивезена з Ізраїлю. Там категорично спростовують будь-яку можливість контрабанди. "Вакцини вимагають глибокої заморозки. Неможливо, щоб хтось їх непомітно транспортував", - заявила прес-секретар ізраїльського міністра охорони здоров'я Йоеля Едельштейна в коментарі BBC News.

Там також додали, що не збираються проводити розслідування за матеріалами публікацій в українських ЗМІ. Схоже, що в Ізраїлі точно впевнені в тому, що вони тут ні до чого. У такому випадку інформація про ввезення віп-вакцини в Україну - це фейк або ж українським ВІПам запропонували вколоти несправжні ліки? Сам Михайло Радуцький категорично відмовився визнавати достовірність інформації.

Михайло Радуцький Фото: УНІАН

"Не бачу сенсу навіть коментувати цю маячню. Я так розумію, деякі власники ЗМІ (йдеться, вочевидь, про Михайла Бродського, який володіє сайтом "Обозреватель" - "Апостроф") вперше за багато років святкують Новий рік в Україні, нудьгують та розважаються, придумуючи фейки. Коли в Україні офіційно з'явиться вакцина - я зроблю щеплення публічно, щоб власним прикладом переконати українців, що це необхідно робити", - заявив він незабаром після скандалу журналістам.

Українські віпи могли вакцинуватися підробкою

Скандал розгорівся не на жарт, а незабаром на нього відреагували і перші особи держави - президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Доручив Службі безпеки та іншим правоохоронним органам негайно перевірити інформацію про нібито ввезені в Україну контрабандою вакцини від коронавірусу. Якщо хтось дійсно додумався таємно та з порушенням закону ввезти вакцину для продажу, реакція повинна бути максимально жорсткою", - заявив Зеленський.

"Доручив МОЗ і МВС перевірити інформацію, яка опублікована в ЗМІ, про можливу підпільну вакцинацію препаратами невідомого походження", - написав Шмигаль у себе в телеграм-каналі.

Два дні потому СБУ опублікувала заяву, з якої випливає, що в Україну завезли партію ліків під виглядом вакцини від СOVID-19.

"Станом на зараз відомо, що група осіб за попередньою змовою, в порушення встановлених правил, придбали, перевозили, зберігали і продають отруйні або сильнодіючі лікарські засоби під виглядом вакцини від вірусу COVID-19 виробництва компанії Pfizer", - повідомили в спецслужбі.

Зрозуміло, мова може йти про зовсім інший злочин, однак такий збіг по термінах наштовхує на думку, що укранські віпи могли "зробити щеплення" несправжніми ліками, отримавши такий собі "ефект плацебо". І добре, якщо в даному випадку цей ефект буде просто нульовим, а не негативним.

Фото: pixabay.com

Контрабанда справжньою вакцини - дрібниця. Скоро нас чекає дещо серйозніше

Насправді поява "чорного" ринку вакцин від коронавірусу була легко передбачуваною. Хоча б тому що такий існує практично за всіма видами товарів - від контрабанди сигарет і техніки до пересадки органів. Тому було б наївно припускати, що хтось не зможе заробити на попиті на "хороші" вакцини від тих же Pfizer, які ще не скоро з'являться у вільному доступі через величезну кількість державних замовлень.

Однак вже дуже скоро Україна зіткнеться з іншою проблемою - валом підробок під виглядом вакцин від коронавірусу, які хлинуть до нас уже найближчим часом. А це і нові смерті, і істерія, і удар по довірі населення до вакцинації в цілому. І перші "ластівки", як ми бачимо, вже полетіли.

Чи зуміє Україна захиститися від цієї хвилі? Виходячи з попереднього досвіду - ні. Тому всім бажаючим придбати вакцину потрібно буде проявляти особливу пильність. У зв'язку з тим, що в країну будуть завозитися вакцини, причому, схоже, з різних країн, ми отримаємо чергову порцію скандалів: будуть і фальшивки, і вакцинація "мертвих душ", і незрозуміла поява "недоторканних" вакцин в приватних медзакладах, які будуть ломити за них потрійну ціну.

Крім того, історія з нібито ввезенням вакцин для віпів напевно не виявиться одиничним випадком. Залишається констатувати, що скандали з ввезенням гуманітарного вантажу для "Епіцентру", роботою ресторану "Велюр" під час локдауна нічому так і не навчили чинну владу - вони продовжують нерозумно влипати в історії, втрачаючи довіру з боку пересічних українців. Здається, ми біжимо по колу, і кінця цьому не видно.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві