RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Санкції проти Дубинського, Деркача і Ко: кому США передає "привіт"

Введення санкцій Вашингтоном - неприємний дзвіночок Коломойському і не тільки

Введення санкцій Вашингтоном - неприємний дзвіночок Коломойському і не тільки Олександр Дубінський та Андрій Деркач Фото: УНІАН

У понеділок, 11 січня, Міністерство фінансів США з контролю за іноземними активами влаштувало сюрприз для низки впливових українців, і ввело проти них санкції. Серед "щасливчиків": нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубинський, колишній військовий прокурор Костянтин Кулик і екснардеп Олександр Онищенко. Їх, і ще чотирьох українців звинувачують у втручанні в американські вибори-2020 і зв'язках з нардепом ВРУ Андрієм Деркачем, якого на сайті Мінфіну США називають "російським агентом впливу". Чим же завинили українці, до чого тут олігарх Ігор Коломойський, а також чому це лише перше попередження США, розбирався "Апостроф".

Санкційний удар

У понеділок, 11 січня, на офіційному сайті Мінфіну США з'явилося повідомлення, в якому говорилося про прийняття відомством додаткових заходів проти семи фізичних осіб і чотирьох організацій, які є частиною пов'язаної з Росією мережі зовнішнього впливу, яка в свою чергу пов'язана з Андрієм Деркачем.

Серед громадян України, проти яких введені санкції - колишні державні службовці Костянтин Кулик (колишній військовий прокурор сил АТО), Олександр Онищенко (екснардеп ВРУ), Андрій Теліженко (колишній співробітник посольства України в США), а також нинішній народний депутат України Олександр Дубинський. Крім того, в списку значаться Дмитро Ковальчук та Антон Симоненко (обидва помічники Деркача), і Петро Журавель (політтехнолог і адміністратор сайту Nabuleaks, який також потрапив під санкції).

Серед медіа-ресурсів, які, як сказано в повідомленні, просували "фальшиві розповіді на замовлення Деркача, згадані ТОВ "Ера-Медіа", інформагентство Only News, ТОВ "Скептик" ("Бегемот Медіа") і вищезгаданий сайт Nabuleaks, який займається критикою створеного за підтримки США Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Згідно з повідомленням Мінфіну, ці люди публічно виступили або приєдналися до Деркача шляхом скоординованого поширення і пропаганди шахрайських і необґрунтованих звинувачень щодо політичного кандидата з США. Вони неодноразово публічно заявляли, що поширюють дезінформацію про те, що офіційні особи США брали участь в корупційних угодах в Україні.

В результаті рішення майно і власність названих громадян України, які перебувають під юрисдикцією США, заблокована, громадянам США заборонено брати участь у ділових операціях з ними.

Реакція Онищенка та Дубинського

Колишній народний депутат Олександр Онищенко, який в Україні є головним підозрюваним у справі про розкрадання 1,6 млрд гривень "Укргазвидобування", на своїй сторінці в Facebook назвав введення проти нього санкцій "помстою нової влади США за звинувачення сина Байдена в корупції".

"Введення санкцій проти мене прогнозоване. Також, як і моя реакція на них - плювати. Ці санкції - реакція нової влади США на мої системні викриття корупції Байдена і Демпартії США в Україні, а також їх агентури впливу, представленої в особі сітки дорогих і безглуздих антикорупційних органів. Вони роками доять українських платників податків на фінансування цих структур, а всі корупціонери на волі", - написав екснардеп.

У свою чергу народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубинський в своєму Telegram-каналі заявив, що він ніколи не втручався у вибори в інших країнах, а звинувачення в його зв'язках з Деркачем вважає помилковими.

"Я ніколи не втручався у вибори в інших державах, в тому числі і американські вибори, і ніколи не мав відношення до оприлюднення або іншим подібним діям так званих плівок Порошенко-Байдена. І це всі прекрасно знають", - написав він, зазначивши, що "ніколи не буде маріонеткою для країни-агресора або для євроатлантичних партнерів".

Фото: Олександр Дубінський та Андрій Деркач

Крім того, Дубинський озвучив свої подальші дії щодо вирішення Мінфіну США про введення санкцій: "Що стосується моїх подальших дій, то ці дії з даного питання будуть відповідними, вони будуть носити юридичний характер".

Однак, насправді, є факти, що нардеп всіляко допомагав Деркачу в обвинуваченні сина тоді ще кандида в президенти США Джо Байдена в корупційних діяннях в Україні. Більш того, як повідомляють джерела "Апострофу", після новорічних свят Дубинський літав в Америку. Ймовірно, політик вирушив туди не просто так, але домовитися про своє виключення з списку санкцій, мабуть, не вдалося.

А переживати нардепу таки є через що. За словами інвестиційного банкіра Сергія Фурси, через санкції США Дубинський навіть не зможе відкрити гривневий рахунок в українському банку.

"Так нам пояснили в самих українських банках. Я думаю, що це можливо через те, що він стає персоною нон-грата. Оскільки будь-який український банк має контакти з американськими, то навіть при гривневому рахунку, напевно, виникають якісь технічні деталі, принаймні так говорили банкіри", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Крім того, для Дубинського є загроза втратити свої акаунти в американських соцмережах: "Коли ви персона нон-грата в цивілізованому світі, у вас дуже багато негативних наслідків. Почнемо з того, що будь-яка американська компанія не зможе мати з ним справу: YouTube не зможе з ним мати справу, Facebook і Twitter. Тому, як і з історією з Деркачем, йому повинні знести акаунти з цих соцмереж", - зазначив Фурса.

А ось політолог Володимир Фесенко вважає, що на Дубинського і Ко чекають речі серйозніші, ніж видалення з соцмереж.

"Думаю, що американці будуть вимагати від українських правоохоронних органів розслідування цієї ситуації і виявлення, хто взагалі передав ці записи, як вони потрапили в руки Онищенка, Деркача і так далі", - заявив він в коментарі "Апострофу".

"Плівки Деркача" й ролі Дубинського, Кулика та Онищенка

Трохи історії: 19 мая 2020 року народний депутат Андрій Деркач і експрокурор Костянтин Кулик оприлюднили на онлайн-конференції аудіозаписи, на яких люди з голосами, схожими на голоси п'ятого президента України Петра Порошенка і колишнього віце-президента США Джо Байдена, обговорюють відставку тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна і надання Україні кредитних гарантій на 1 млрд дол.

Через місяць, 22 червня, народний депутат опублікував чергову порцію "плівок". На одному із записів Байден нібито вимагає від Порошенка не усувати від посади главу "Нафтогазу" Андрія Коболєва, якого нібито хотів зняти тодішній прем'єр Володимир Гройсман.

Крім того, колишній віцепрезидент зажадав від тодішнього президента Порошенка контролювати Гройсмана, щоб той виконав вимоги МВФ підвищити тарифи на газ для населення. У свою чергу людина з голосом, схожим на голос експрезидента, просить Байдена підтримати призначення на посаду генпрокурора Юрія Луценка.

Компрометуючі записи, як говорив сам Деркач, потрапили до нього від журналістів-розслідувачів. Однак пізніше стало відомо, що плівки нардепу надав Олександр Онищенко, про що екснардеп сам натякнув в одному зі своїх інтерв'ю. А тепер Мінфін США безпосередньо звинувачує Онищенко в наданні Деркачу відредагованих аудіокопій передбачуваних аудіозаписів розмов між Порошенком і Байденом для дискредитації офіційних осіб США та здійснення впливу на вибори в Штатах.

Джо БайденФото: Getty images

А що ж Дубинський? "Слуга народу" неодноразово заявляв про корупційні діяння Хантера Байдена, а "плівки Деркача" називав абсолютним підтвердженням державної зради Порошенко. І разом зі своїм колегою створили в Раді ТСК для розслідування "фактів міжнародної корупції". До основних завдань слідчої комісії мало відноситься розслідування діяльності ексглави НБУ Валерія Гонтаревої, Міністерства фінансів на чолі з ексміністром Наталією Яресько, перевірка фактів зі звіту Рахункової палати про порушення при використанні міжнародної техдопомоги на суму $ 5,3 млрд.

Крім того, вони хотіли почути пояснення від колишнього посла США Марі Йованович, яка, за словами Деркача, "кришувала міжнародну корупцію", і сина Джо Байдена Хантера, прізвище якого, як запевняв Дубинський, в підписаній підозрі Злочевського приховувала ГПУ.

Ще одним правоохоронцем, який не залишив без уваги Байдена, став тодішній прокурор ГПУ Костянтин Кулик, відомий раптовими "підозрами" оточенню Порошенко. Журналісти писали про те, що Кулик попрацював на славу - він склав і поширив англомовне досьє про корупцію сина тодішнього віце-президента США на 7 сторінках, де звинуватив американських дипломатів в прикритті "злочинів Байдена". За інформацією The New York Times, це вплинуло на відгук Йованович з України.

Ось таким чином ще у вересні 2020 року введено санкції проти Андрія Деркача, а в нинішньому і проти вищезгаданої трійці. Але все це тільки верхівка айсберга, вже ходять думки, що насправді обмежувальні заходи США для даних українців - це швидше великий "привіт" для бізнесмена Ігоря Коломойського, проти якого в Америці було висунуто ряд звинувачень у відмиванні грошей "Приватбанку".

Про те, що Олександр Дубинський входить в так звану "групу впливу Коломойського" у фракції "Слуга народу" і є таким собі медіа-кіллером українського олігарха, ні для кого не є секретом.

Костянтин Кулик також пов'язаний Коломойським, українські ЗМІ навіть називали його таємною зброєю бізнесмена в ГПУ: нібито будучи прокурором, він працював в інтересах Коломойського, відкриваючи справи проти його опонентів. Крім того, Порошенко звинувачував Кулика у відкритті кримінальних справ проти його оточення за вказівкою Коломойського. Втім, вони зв'язок між собою активно заперечують.

Що стосується Онищенка, то тут можна згадати зустріч екснардепа з олігархом в швейцарській Женеві в 2017 році. При цьому тоді учасники зустрічі ухильно відповіли на питання про теми розмови. "Великі уми обговорюють ідеї. Середні уми обговорюють події. Дрібні розуми обговорюють людей. Ми пройшлися по трьом рівням. Причому зверху вниз", - сказав тоді Коломойський.

Олександр ОнищенкоФото: УНІАН

ФБР проти Коломойського

Серйозні проблеми у Ігоря Коломойського з американською владою виникли давно. У 2019 стало відомо про те, що ФБР веде розслідування проти Коломойського. У серпні минулого року влада США подали позов до окружного суду південного округу штату Флорида з вимогою конфіскувати активи бізнесмена в Америці. Позов стосувався комерційних об'єктів в штатах Техас і Кентуккі. У Техасі Коломойський володіє ділянкою площею 8 гектарів, на якому розташовані офісні центри і парковка. У Кентуккі у бізнесмена хмарочос - 31-поверхова офісна будівля PNC Plaza. Загальна ринкова вартість цих активів, за оцінками слідчих - 70 мільйонів доларів.

Чому Мін'юст США зацікавився цими активами і вимагає їх конфіскації? Все просто: за версією слідства, нерухомість була придбана Коломойським за гроші, які незаконним способом були виведені бізнесменом з підконтрольного йому на той момент "Приватбанку". Як саме? Слідство вважає, що Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов брали кредити в "Приватбанку" і або зовсім їх не віддавали, або повертали за рахунок нових кредитів в своєму ж банку.

Крім того, американське правосуддя запевняє, що Коломойський і Боголюбов відмивали злочинні доходи через банківські рахунки підставних компаній (в основному, через кіпрське відділення "Приватбанку"), після чого переводили ці гроші в США.

Незважаючи на те, що сам Коломойський всі звинувачення відкидає, американська правоохоронна і судова система все ж не рівня української, тому олігарх зробив ставку на дружбу з Дональдом Трампом і його чергову перемогу на президентських виборах-2020 в США. Власне розслідування справи Burisma і дискредитація головного конкурента Трампа - Байдена, було одним з кращих способів отримати лояльність американського президента і вирішити проблему з розслідуванням.

Але тепер, з програшем Трампа, Ігор Валерійович, схоже, втратив шанс хоч якось вплинути на свої "розбіжності" з американським правосуддям, що безумовно підвищує ризики для українського бізнесмена отримати термін за океаном.

Втім, Володимир Фесенко вважає, що в ситуації з веденням санкціями проти Дубинського та інших, не варто концентрувати увагу тільки на Коломойському. Хоча це і був певний сигнал для українського олігарха, метою все ж були люди, причетні до поширення так званих "плівок Деркача".

"Безумовно тут є сигнал і на його адресу, але бюрократична машина США працює за певними критеріями, які діють за законом, а не суб'єктивним уподобанням. Якби хотіли вдарити тільки по Коломойському, то в цьому списку виявився б, наприклад, Палиця. Але в цьому списку люди, які причетні до оголошення і поширення інформації про телефонні розмови колишнього віце-президента США і колишнього українського президента, і це головне. Тут сигнал не тільки Коломойському, а й цілій низці проросійських політиків: якщо ви будете працювати проти США в інтересах іншої держави, тоді і ви можете опинитися в списку санкцій. Це сигнал і іншим українським олігархам", - вважає політолог.

У свою чергу Сергій Фурса відзначає, що в США таким чином вирішили передати привіт і Офісу президента, так як в списку є людина з президентської партії.

"Я думаю, що це "привіт" не тільки Коломойському, а ще "привіт" і Офісу президента. Ось, хлопці, дивіться, є важливі моменти. З ким ви взагалі дружите? С цивілізованим світом або олігархом? І для ОП це тест. Коли в партії президента знаходиться такий токсичний персонаж, його повинні усунути від керівних посад, він повинен стати нерукопожатним, чумним", - говорить він.

Показовою стала обтічна заява глави партії Олександра Корнієнка, який взагалі не захотів говорити про санкції проти нардепа-"слуги" Олександра Дубинського. Що є неприємним дзвіночком для Коломойського і його оточення: в партії Зеленського його людей захищати ніхто не збирається.

Кому ще з представників українського істеблішменту НЕ повезе через перемогу Джо Байдена на президентських виборах в США читайте в матеріалі "Апострофа": Під катком: хто з українських олігархів постраждає при президенті Байдена.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України