RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Подражнити Київ: чому "Русский Донбас" заговорив голосом кремлівської пропагандистки Симоньян

"Вкиди" про те, що "Л-ДНР" будуть приєднані до Росії - черговий блеф Кремля

"Вкиди" про те, що "Л-ДНР" будуть приєднані до Росії - черговий блеф Кремля Бойовики "ЛНР" святкують День народної єдності, Луганськ, 2019 рік Фото: Getty Images

Кремль просуває скандальні рішення по ОРДЛО, погрожуючи Києву і Заходу офіційною анексією Донбасу з перспективами початку "великої війни". Російський президент Володимир Путін в Давосі говорив про нові військові конфлікти, в той час як його маріонетки в ОРДЛО презентували доктрину подальшої окупації українських територій. Доктрина, серед іншого, містить прямі погрози захоплення декількох областей України. З якою метою окупанти зібрали "форум" в Донецьку, шантажуючи Офіс президента Володимира Зеленського, читайте в матеріалі "Апострофа".

Окупаційна доктрина

Минулого тижня контрольовані Кремлем представники "влади" окупованих районів Донецької та Луганської областей провели так званий форум "Русский Донбасс", на якому ухвалили документ під гучною назвою - доктрина "Русский Донбас". Глави фейкових "республік" Денис Пушилін ("ДНР") і Леонід Пасічник ("ЛНР") брали участь у заході спільно з депутатами російської Держдуми Андрієм Козенко і Казбеком Тайсаєвим.

"Мета доктрини висловити в документі наші внутрішні почуття, той порив, який згуртував нас, коли ми повстали проти несправедливості і лукавства, проти гоніння на все російське, щоб повернутися до свого історичного коріння і відродити славу Донбасу!", - пафосно заявив Денис Пушилін.

"Документ" вийшов багатослівним. У ньому говориться, що на Донбасі проживає російський народ (в який автори записали не тільки українців, а й греків, євреїв і татар), "ЛДНР" є продовженням "Новоросії", майбутнє ОРДЛО тільки разом з Росією. Слово "приєднання" не вживається. Замість цього говориться про "всебічну інтеграцію з Росією і її соціальними, культурними, економічними інститутами". Учасники "форуму" також зафіксували за мету взяти під контроль всю територію Луганської та Донецької областей.

З огляду на те, що обидві "республіки" повністю контролюються Адміністрацією російського президента і кремлівськими спецслужбами, так звану доктрину писали в Москві.

"Організувавши цей форум, російська влада відповіла Андрію Єрмаку і Олексію Арестовичу на їхню ідею з "мостом", за яким Кремль нібито хоче вийти з Донбасу. Причому так хоче, що аж поспішає. У реальності все не так. Росія, як показав форум, не збирається йти з української території", - зазначив у розмові з "Апострофом" експерт українського Інституту політики Володимир Воля.

Підготовка злиття?

Окупаційна доктрина містить, серед іншого, кілька цікавих "вкидів". Один з них - теза про злиття "ЛНР" і "ДНР" в одну квазі-державу.

"Донецька народна республіка і Луганська народна республіка в своїх кордонах відповідно до своїх конституцій відносяться до історично сформованого економіко-географічного регіона Донбас. Територія Донбасу, як і його народ, неподільні", - йдеться в "доктрині". Тобто "республік" в ОРДЛО як би дві, але вони - "неподільні".

"Москва буде періодично проводити "референдуми" і "об'єднувати" території, щоб відволікти увагу жителів від катастрофи, в якій вони опинилися. Не виключаю, що вже в цьому році можливе проведення чергового "референдуму про приєднання" до РФ і злиття "ЛНР" і "ДНР" в якусь "Республіку Донбас". Так окупантам буде простіше управляти цими територіями", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозський.

З геостратегічної точки зору, Кремлю може бути вигідне проголошення однієї "Республіки Донбас" з прицілом на подальше її розширення за рахунок захоплення українських територій. У разі серйозної політичної дестабілізації в Україні (наприклад, черговий Майдан) Кремль може реанімувати проект "Новоросія", формально змінивши назву.

Тим паче, окупаційна доктрина "Русского Донбасу" містить непрозорий натяк на продовження агресії проти Києва. "Народ Донбасу є невід'ємною частиною російського народу, історичної Росії. Разом із регіонами, що знаходяться під контролем України, - Запорізької, Харківської, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської, Одеської областями - Донецька Народна Республіка і Луганська Народна Республіка входять до складу історичної Новоросії...", - йдеться в так званій доктрині.

Утім, злиття "республік" ускладнює той факт, що "ЛНР" і "ДНР" контролюються різними силовими структурами РФ, які часто-густо конкурують один з одним. Це заважало об'єднати квазі-республіки в 2014 році, і тим більше робить це неможливим зараз, коли головні "бенефіціари" тіньових потоків там закріпилися. Як розповіла "Апострофу" аналітик Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко, "ЛНР" курує ФСБ, а "ДНР" - російський Генштаб, заступник голови Адміністрації президента РФ Дмитро Козак й частково ФСБ.

"Кожна з груп хотіла б замкнути контроль над ОРДЛО на собі, але раніше такі спроби приводили до поглиблення внутрішніх конфліктів і силового протистояння. Типова історія - заміна в "ЛНР" Плотницького (ставленика Генштабу РФ) на Пасічника, якого контролює ФСБ. Тому в найближчій перспективі злиття "ЛНР" і "ДНР" навряд чи передбачається", - говорить Марія Кучеренко.

"Росія-матінка" і Симоньян

Явною ознакою кремлівського планування є участь в окупаційному форумі російського топ-пропагандиста керівника RT Маргарити Симоньян, її чоловіка, телеведучого НТВ Тиграна Кеосаяна, а також головного редактора радіостанції "Говорить Москва" Романа Бабаяна.

Маргарита Симоньян, виступаючи на так званому форумі, закликала владу РФ окупувати українську територію. "Люди Донбасу хочуть жити у себе вдома і хочуть бути частиною нашої величезної, великої, щедрої батьківщини. І ми зобов'язані їм це забезпечити. Росія-матінка, забери Донбас додому", - заявила Маргарита Симоньян.

У Кремлі прогнозовано відмежувалися від її слів, назвавши слова пані Симоньян її власною думкою. Як заявив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, у керівництва РФ немає планів щодо "приєднання" Донбасу.

"Маргарита Симоньян є медіа-менеджером і журналістом. Вона жодним чином не може бути виразником офіційної позиції Російської Федерації. Такого питання на порядку денному нема", - сказав Дмитро Пєсков.

На тлі дій Москви і її ставлеників в ОРДЛО заяви пана Пєскова виглядають лукавством. На початку "нульових" років російський президент Володимир Путін публічно заперечував претензії на Крим, відзначаючи, що питання було врегульоване в перші роки після розпаду СРСР. Але у 2014 році це не завадило Кремлю окупувати український півострів. У даному випадку, схоже, йдеться про сплановану медіа-провокацію, де у Симоньян була розписана роль "голосу Донбасу".

Кремль: страх перед санкціями

Власне, важливий момент "доктрини" полягає в тому, що в ній не йдеться прямо про "приєднання" до РФ. Хоча бойовики на Донбасі з перших днів так званої "російської весни" на Донбасі постійно заявляють про перспективи входження українських територій до складу Росії. Місцеві колаборанти раді були б вписати це в "доктрину", але без узгодження з Москвою вони такого робити не стануть.

Як зазначив у розмові з "Апострофом" військово-політичний експерт Микола Белесков, організація так званого форуму вказує на провал кремлівської тактики на вштовхування "ДНР" і "ЛНР" в державне тіло України при збереженні фактичного російського контролю. Керівники "республік", розуміючи, що Київ взяти їх на умовах Кремля не має наміру, все ще розраховують, що Москва їх офіційно забере собі. Адже одна справа отримувати російські гроші в "брудному вигляді", а інше - знаходитися в статусі "суб'єкта федерації". Втім, надії на це навряд чи виправдають себе.

"Частина російського істеблішменту (горезвісні "імперці") і верхівка окупаційних "республік" вважають себе скривдженими. Вони в 2014 році розраховували на кримський сценарій, але їх банально кинули. Москва окупувала ОРДЛО де-факто, але на офіційне "приєднання" Кремль зараз не піде. Російська влада побоюється посилення санкцій. Джо Байден під час розмови з Володимиром Путіним не просто так говорив про підтримку суверенітету України. У разі анексії де-юре росіян чекають більш жорсткі санкції. Їм з усіх боків почнуть перекривати кисень", - сказав в розмові з "Апострофом" військово-політичний експерт Микола Белесков.

"Приєднання" української території, додав експерт, істотно звузить Кремлю можливості для військових ескалацій та силового шантажу.

"Буде такий собі Крим-2, де по лінії розмежування пройде адміністративний кордон. Якщо раніше росіяни ("армійські корпуси" в "ЛНР" і "ДНР" знаходяться під їх контролем) у будь-який момент могли відкрити вогонь по українських позиціях, то після анексії особливо не постріляєш, оскільки це означатиме продовження прямої агресії проти України з усіма наслідками, що випливають", - додав Микола Белесков.

"Москві нецікаво офіційно приєднувати до себе ОРДЛО, Абхазію або Південну Осетію, але подібні розмови будуть. Основна мета - постійно розгойдувати обстановку на окупованих територіях, перетягуючи людей на свою сторону", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозський.

Чому саме зараз?

Основне питання, чому так званий форум в Донецьку та ухвалення "доктрини" відбулися саме зараз? Як відзначають експерти, протягом 2020 року Москва розраховувала, що Офіс президента Володимира Зеленського почне виконувати політичну частину "Мінська". Причому саме в російській інтерпретації: "особливий статус" Донбасу, вписаний в українську Конституцію, "прямі переговори" Києва, Донецька і Луганська, проведення місцевих виборів без виведення окупаційного контингенту.

Нічого такого в 2020 році не відбулося, і, як раніше писав "Апостроф", в поточному році Москва продовжить спроби легалізації "республік" як повноправних учасників переговорного процесу.

"Очевидно, що форум в Донецьку готувався заздалегідь. Москву не влаштовує те, що ідея з консультаційною радою, який просував глава Офісу президента Андрій Єрмак, провалилася. Тому має місце м'яка форма шантажу: мовляв, якщо Київ не хоче вести "прямий діалог" з "ЛНР" і "ДНР", то Москва в разі чого готова забрати ОРДЛО собі разом з іншою частиною Донбасу. У Кремлі як би відмежувалися від заяви Маргарити Симоньян, але це - гра, в якій ролі розписані заздалегідь", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник Центру сприяння реформам Георгій Чижов.

Кремль продовжує маніпулювати тим, що Банкова електорально залежить від динаміки переговорного процесу і питань миру на Донбасі в цілому. Одна з основних політичних причин (крім проблем в економіці) падіння рейтингів влади якраз і полягає у відсутності зрушень по ОРДЛО, які Володимир Зеленський і "Слуга народу" декларували під час виборчої кампанії.

"Основна мета форуму в Донецьку - підштовхнути Україну до переговорів. Росіяни лякають тим, що "заберуть" ОРДЛО і Володимир Зеленський нібито буде "винен", що саме при ньому забрали Донбас. Зрозуміло, що нічого "приєднувати" вони не збираються, але голосом Маргарити Симоньян заявили про такий намір, щоб подражнити Київ", - говорить "Апострофу" керівник Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Кремлівський блеф

У вітчизняному Міністерстві закордонних справ в іронічній формі відреагували на окупаційний форум, назвавши ідеї "Русского Донбассу" політичною фантастикою.

"Загроза України виникла в 2014 році - з початком російської агресії, з появою її збройних сил в Криму, а також в окремих районах Донецької і Луганської областей. З тих пір стратегія України була дуже чіткою. Стратегія базується на простому принципі - на незворотному або невідворотньому повернення наших територій, виведенні російських військ і відновленні суверенітету України в цих регіонах. Тому нічого нового немає, вони там можуть собі що завгодно приймати, але ми розуміємо всі ризики і готові до них", - заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Загострює ситуацію той факт, що окупаційне збіговисько в Донецьку за часом збіглося з виступом Володимира Путіна на міжнародному форумі в Давосі і черговою зустріччю радників лідерів держав-учасників "Нормандського формату".

Володимир Путін, критикуючи Захід за санкції, знову почав погрожувати великою війною. Тут натяк очевидний: якщо Захід не погодиться з поверненням України назад в геополітичну орбіту Москви, то будуть "великі проблеми". Основний адресат послання - влади США, Німеччини та Франції.

Німцям і французам (як свідчить остання зустріч "нормандських" радників) Москва вчергове показала, що ніякого прогресу в переговорах не буде, поки Київ не піде на відчутні поступки. За підсумком зустрічі глава президентського Офісу Андрій Єрмак лише кратно зазначив, що сторони домовилися продовжити консультації. У перекладі на "нормальну мову" це означає, що розмова завершилася нічим.

Нинішня ситуація - "стандартне" політичне загострення між Києвом і Москвою. Кремль агресивно блефує, розраховуючи, що на Банковій почнуть нервувати і робити помилки.

Є і ще одна причина активізації теми ОРДЛО. Росія традиційно каналізує внутрішні проблеми за допомогою різних зовнішніх інформаційних "бомб". З огляду на арешт опозиціонера Олексія Навального і безперервних мітингів по всій Росії - питання "російського Донбасу" цілком може стати жупелом для росіян.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України