RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна увійшла у зовсім нову реальність - Костянтин Грищенко

Дипломат про рішення РНБО щодо блокування телеканалів Медведчука

Дипломат про рішення РНБО щодо блокування телеканалів Медведчука Фото: rudenko.kiev.ua

Новина про блокування телеканалів 112-Україна, NewsOne і ZIK стала справжньою інформаційною бомбою у вітчизняному медіа-просторі. Однак міжнародна спільнота цю подію фактично оминула. І колишній міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV пояснив, що це внутрішнє питання, яке не потребує зовнішньої реакції.

- Хочеться почути вашу реакцію щодо рішення РНБО про закриття телеканалів ZIK, 112-Україна та NewsOne. Як, на вашу думку, на це може відреагувати міжнародна спільнота?

- Звичайно, від Ради Європи можна очікувати реакції. Уповноважена з питань свободи слова завжди виступає за те, щоб були мінімальні обмеження на будь-які засоби масової інформації. Але я думаю, що в даному випадку час, коли було ухвалене відповідне рішення, не є випадковим. На тлі ситуації в Росії, у зв’язку з вироком для Навального, що взагалі хоч якось висвітлюється в західних медійних ресурсах, на тлі проблем, з якими стикаються США та Європа в боротьбі з пандемією, я не думаю, що буде багато реакції.

Але, звичайно, будуть ті, хто буде це засуджувати. Мабуть, від певних кіл можна очікувати не стільки реакції, скільки небажання реагувати. Тож це питання більш внутрішньої, ніж зовнішньої реакції.

- Всередині країни на що це може вплинути? Говорили вже про парламентські вибори.

- Я думаю, що в даному випадку для мене, як, мабуть, і для переважної більшості громадян, і для тих, хто слідкує за політикою - це достатньо серйозна несподіванка. Було важко очікувати від нашого президента та його команди такої рішучості. Можна по-різному на це дивитися з точки зору демократичних норм.

Критика буде, і вона буде достатньо широка, оскільки так чи інакше, але цей інструмент можна по-різному використовувати.

Я б хотів звернути увагу на інше питання. Тут питання не стільки каналів – хоча це дуже важливо з точки зору свободи слова – скільки контролю за фінансовими потоками. Якщо цей санкційний інструмент задіяний не тільки, а, можливо, навіть і не стільки щодо каналів, як таких, а проти джерел фінансування та взагалі фінансування певної політичної діяльності, то це може мати дуже серйозні наслідки і вплив на загальну ситуацію.

- Як ви вважаєте, чи може це бути поштовхом до передчасних парламентських виборів?

- Важко сказати.

- В ОПЗЖ, до речі, заявили, що ініціюють імпічмент президенту. Як дивитися на цю заяву?

- Звичайно, що політична сила має реагувати на ситуацію, коли основні інформаційні канали, якими вони користуються, закриваються. Це цілком природньо, це відповідає найбільш очікуваній реакції. В даному випадку тут немає нічого незвичного. Тому питання імпічменту, з політичної точки зору - цілком прогнозована та очевидна річ. Але ми знаємо, що притягнути президента до відповідальності через механізм імпічменту в Україні вкрай важко, коли ти не маєш як мінімум більшості в парламенті. Насправді, потрібна конституційна більшість.

Тому ця ситуація зараз буде предметом серйозної політичної боротьби, де якраз питання про зміцнення і збереження демократичних норм буде в центрі уваги. Тут будуть висуватися дуже серйозні аргументи з обох сторін. В даному випадку головне, щоб не було спірного прецеденту, який потім можна було б використовувати для обмеження всього спектру політичних думок. Зараз не всі канали, які можуть викликати роздратування у владних структур, підпадають під цю заборону.

Якщо це буде поширюватися далі, то виникає питання: наскільки це прив’язується до того, що висувається, як першопричина, основний аргумент, а не тільки для того, щоб просто позбутися критики.

Нам треба ще деякі речі обов’язково створити в Україні: якісь стандарти мовлення, стандарти фільтрування фейкових новин. Це дуже складне питання. З ним поки що не впоралися ані просунуті демократії, ані ті, хто з одного боку виступає за свободу слова, а з іншого – стверджує, що категорично не сприймає використання цієї теми для розповсюдження ксенофобії, неприйнятних слоганів, якихось неприйнятних політичних думок, які можуть призвести до насильства, зокрема. Це питання настільки складне, що на сьогоднішній момент коментувати його може практично кожен політик, але це зовсім нова реальність. Її треба осмислити.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному