RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Прибрати Путіна: що стоїть за блокуванням телеканалів Медведчука

Компрометуючі документи були отримані з Росії

Компрометуючі документи були отримані з Росії Фото: Getty Images

Секретар ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов заявив, що частина документів, які були подані в РНБО, і на підставі яких були введені санкції щодо нардепа Тараса Козака і телеканалів "112 Україна", NewsOne та ZIK, надійшли з держави, що здійснює агресивні плани проти України. Як відомо, ці телеканали, хоча формально й належать Козаку, але їх пов'язують з іншим українським політиком - кумом президента РФ Володимира Путіна, Віктором Медведчуком. Рішення РНБО, яке спричинило блокування мовлення цих телеканалів, стало одним з найбільш резонансних подій поточного тижня. Однак згадка Данилова про документи з країни-агресора дозволяє вибудувати ймовірний ланцюжок подій, які призвели до такого чутливого удару по Віктору Медведчуку.

Свої пояснення з приводу резонансного рішення, яке спричинило блокування телеканалів "112 Україна", NewsOne та ZIK, секретар РНБО Олексій Данилов дав 3 лютого. За його словами, частина документів, які були подані в РНБО, і на підставі яких були введені санкції щодо нардепа Тараса Козака - найближчого соратника Віктора Медведчука, "є таємними". "Мова йде про інформацію, яку ми отримуємо з держави, котра на сьогоднішній день здійснює агресивні плани щодо нашої країни", - уточнив Данилов. Цілком очевидно, що секретар РНБО мав на увазі Росію.

На підставі цього можна уявити собі ланцюжок подій, які привели до блокування телеканалів. Зараз циркулюють тези про те, що момент для удару по Медведчуку був обраний дуже вдало - нібито Володимир Путін не зможе допомогти своєму куму на тлі скандального "кейса" російського опозиціонера Олексія Навального та пов'язаних з ним громадянськими заворушеннями в Росії.

Навальний - це дуже важливий фактор!

Припустимо, що "санкційні" відомості, які компрометують Тараса Козака, а значить і Віктора Медведчука, були передані в Україну з Росії. Тоді джерелом цих даних була дуже серйозна структура. Не виключено, що це була та ж сама структура, яка забезпечила Навального інформацією для його гучного фільму-розслідування про розкішну дачу Володимира Путіна в Геленджику. Не варто думати, що Олексій Навальний при всіх його безперечних талантах міг самостійно добути настільки детальну інформацію про таємний об'єкт з безпольотною зоною, яка охороняється. Цілком очевидно, що зняти свій фільм Навальному допомогли впливові люди, яким дуже цікаво, щоб пан Путін найближчим часом перестав бути президентом РФ, та які мають доступ до інформації такого роду.

Що це за люди і що це за структура?

У червні 2020 року в Росії вийшло дослідження під назвою "Луб'янська федерація". Воно описує ступінь впливу ФСБ на життя в Росії. У передмові вказується, що вплив ФСБ на політичну та економічну сфери РФ "вийшов за межі конституційних повноважень спецслужби". Автори дослідження зазначають, що президент Росії, якому безпосередньо підпорядковується Федеральна служба безпеки, "керує нею не тільки через главу ФСБ Олександра Бортнікова, але і через окремих представників різних підрозділів усередині спецслужби" ... "Одночасно з цим президент все більше покладається на інформацію, яка отримується від ФСБ. Співробітники та представники спецслужби, котрі мають прямий доступ до президента, часто використовують це в особистих комерційних та апаратних інтересах. Крім президента, на діяльність ФСБ істотно впливають члени його найближчого оточення, такі як Микола Патрушев (глава Радбезу), Ігор Сечін (керівник "Роснєфти"), Сергій Чемезов (гендиректор "Ростєху"), Віктор Зубков (голова ради директорів "Газпрому"), Сергій Іванов (член Радбезу), тощо. Вони утворюють групи особистих прихильників всередині спецслужби, які діють в їхніх економічних інтересах і надають силове та інформаційне забезпечення при вирішенні їхніх приватних завдань", - зазначається в дослідженні.

Тут же вказується, що за останні 10 років ФСБ, "переважно силовими методами, взяла під свій контроль майже всі державні інститути": "Міністерство оборони, Слідчий комітет, Генеральна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ та інші структури стали залежними від ФСБ".

Таким чином будь-яка зі згаданих структур окремо або навіть всі разом можуть бути зацікавлені в тому, щоб повалити гегемонію ФСБ на чолі з чинним президентом Російської Федерації.

Чи пов'язаний Віктор Медведчук з ФСБ? Щодо цього немає прямих доказів, хоча в відкритих джерелах є інформація про те, що все-таки пов'язаний і навіть носить оперативний псевдонім "Соколовський". Але для нас зараз більш важливим є практично родинний зв'язок Медведчука з Путіним. Згадаймо також, що Медведчук, завдяки своєму куму, досі був недоторканною фігурою в Україні і навіть міг вести самостійну гру, влаштовуючи обміни полоненими, а також організовуючи зустрічі в Кремлі для деяких українських політиків.

Однак 2 лютого, після прийняття резонансного рішення РНБО, цей імунітет не те, щоб зовсім зникнув, але й перестав бути абсолютним.

Далі зводимо все докупи. Отже, Україна отримала інформацію з Росії, що дозволяє почати наступ на Медведчука, вже не боячись гніву Путіна, зайнятого "кейсом Навального". Частиною цього кейса є гучне розслідування про дачу Путіна в Геленджику і, безумовно, вуличні протести в різних містах Росії. Силовий блок (поліція, Росгвардія) лише додають масла у вогонь, б'ючи учасників мітингів. "Посадка" Навального теж грає проти Путіна, ще сильніше розпалюючи невдоволення мас. Але це теж частина гри проти президента РФ. Не "закрити" Навального Путін просто не міг, а головний російський опозиціонер зобов'язаний постраждати за праве діло ...

Сукупність усіх даних дозволяє припустити, що джерело у обох компроматів одне й те саме. Це серйозні люди в Кремлі, які мають доступ до інформації з грифом "особливої важливості" та розгорнули комплексний наступ на "вежу Путіна" по всіх фронтах. "Підсічку" Путін отримав і в Україні, де копнули під Медведчука, заблокувавши мовлення його телеканалів.

Таким чином, можна припустити, що Україна взяла участь в жорсткій боротьбі за "трансфер влади", яка розгорнулася в Кремлі. Взяла участь на боці невідомих сил, які виступили проти "вежі Путіна". Звісно можна зробити висновок про "зовнішнє управління", "продажні українські спецслужби", тощо. Але можна говорити і про ситуативний збіг інтересів української сторони, Невідомих Сил в Кремлі й можливо Сполучених Штатів, які підтримали санкції, які спричинили блокування телеканалів. Збіг інтересів полягає в тому, що Путін повинен піти. Поява нових фігур в Кремлі дозволить перетасувати карти і перезапустити переговорний процес щодо всіх тупикових справ, включаючи Донбас та Крим. Це може бути вигідно абсолютно всім.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України