RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кум за кума: чи відповість Кремль на відключення каналів Медведчука

У Путіна можуть піти як політичним, так і військовим шляхом

У Путіна можуть піти як політичним, так і військовим шляхом Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Відключення трьох загальноукраїнських телеканалів (NewsOne, ZIK та "112 Україна"), які пов'язують з кумом російського президента Віктором Медведчуком, може привести до загострення військово-політичної ситуації навколо Донбасу. Зупинка медійної машини означає, що "взяти" Україну зсередини за допомогою легальних політичних процедур і виборів Кремлю стане набагато важче. Москва, яка з самого початку розглядала окуповані території як інструмент тиску на Київ, має інструмент, за допомогою якого цілком можуть помститися за "свого" Медведчука. Чи підуть росіяни на загострення в ОРДЛО і чим в такому випадку вони ризикують - читайте в матеріалі "Апострофа".

Зеленський перейшов Рубікон

Припинення мовлення трьох загальнодержавних телеканалів, які пов'язують зі скандальним політиком Віктором Медведчуком - NewsOne, ZIK та "112 Україна" - може призвести до найнесподіваніших ускладнень у відносинах з Кремлем. Одне з ключових питань: чому Банкова пішла на такий крок саме зараз? Адже там розуміли, що тиск на Віктора Медведчука і його партію Москві явно не сподобається. Називалися різні причини. Наприклад, деякі експерти згадали про те, що Медведчук в обхід Банкової намагався повернутися в активний переговорний процес по ОРДЛО, що, втім закінчилося невдалим обміном. Ще одна причина - ОПЗЖ останнім часом занадто активно "качала" тему тарифних протестів.

Утім, деякі політологи запевняють, що це не мало ув'язки з тими чи іншими подіями. "Справа не в тому, що у Офісу президента увірвався терпець. Суть в тому, що з'явилися юридичні підстави - можливі бізнес-зв'язки Козака з ОРДЛО. Привід з'явився саме для введення санкцій, які блокують основні активи. Такий формат дозволяє діяти більш оперативно, ніж через суди. Фоново, не безпосередньо, але все ж зіграло свою роль те, що телеканали ОПЗЖ останнім часом почали політичну війну саме проти президента Зеленського. На війні всі засоби хороші. але, повторюся, ключовий момент - поява формальних підстав для санкцій", - пояснив у розмові з "Апострофом" керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

У будь-якому випадку Володимир Зеленський, прийнявши таке важливе рішення, пішов на жорсткий конфлікт з Віктором Медведчуком, який вважається головним представником Кремля в нашій країні.

Російське керівництво опинилося перед непростим вибором. Нічого не зробити у відповідь - означає проявити слабкість. Піти на загострення - є ризик нажити собі додаткові проблеми з європейцями і американцями, які і без того виникли на тлі вироку російському опозиціонеру Олексію Навальному.

"Не виключаю підвищення ставок в діалозі з Донбасу з боку РФ. Мова не про велику війну. Йдеться про загострення, які показали, що перемир'я (як його сприймає Володимир Зеленський) не працює зовсім. Це і зараз зрозуміло, але можливо щось більше. До такого розвитку подій потрібно бути готовими", - сказав на своєму каналі в YouTube політичний експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

"Реакція кремлівського керівництва залежатиме від того, наскільки їм по-справжньому близький Віктор Медведчук. Ескалація на фронті можлива, якщо у Володимира Путіна і його оточення емоції переважать здоровий глузд. Серйозне загострення на Донбасі стане черговим підтвердженням того, що під санкції потрапили не просто приватні телеканали, а саме антиукраїнські пропагандисти. До того ж у нашій владі з'являться додаткові аргументи, щоб вимагати від Заходу посилення санкцій", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Фото: Getty images

"Гаряче" перемир'я

На користь версії про те, що Москва може влаштувати ескалацію, вказує той факт, що блокування NewsOne, ZIK та "112 Україна" наклалося на вже існуючі протиріччя між Києвом, бойовиками і Москвою.

Перемир'я на Донбасі формально діє з літа минулого року, але на лінії зіткнення продовжують стріляти. Українських військових, в порівнянні з колишніми роками, гине менше, але говорити про всеосяжне припинення вогню ще дуже рано.

За минулий тиждень окупанти в ОРДЛО вбили одного українського військового. Ще троє поранені. Всього за січень загинуло троє. Причому всі - від рук снайперів, що говорить про те, що бойовики ведуть прицільний вогонь по українських позиціях. Речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович раніше звертав увагу на той факт, що окупанти зазвичай починають міні-ескалацію за пару днів до засідання ТКГ і продовжують її ще пару днів після засідання. Основна мета - вибити українську делегацію з рівноваги безпосередньо перед зустріччю.

Минулого тижня так зване "міністерство закордонних справ ДНР" заявило, що влада України нібито зриває перемир'я. "Офіційний Київ продовжує профанувати роботу групи з питань безпеки. Сьогодні (25 січня, - "Апостроф") відбулося позачергове засідання робочої групи з питань безпеки в форматі відеоконференції з ініціативи Донецької Народної Республіки в зв'язку з різким погіршенням ситуації уздовж всієї лінії зіткнення протягом минулого тижні і трагічними наслідками військових провокацій ЗСУ", - сказано в повідомленні бойовиків.

Судячи з усього, це була частина інформаційної підготовки до проведення окупаційного "форуму" в Донецьку, про який писав "Апостроф"

На думку експертів, заяви бойовиків в ОРДЛО про нібито "різке загострення ситуації уздовж всієї лінії зіткнення", а потім проведення в Донецьку форуму "Русский Донбас" і погрози Володимира Путіна на форумі в Давосі - ланки одного ланцюга.

Політичні обставини (перш за все, небажання Києва йти на поступки) змушують Москву грати мускулами і активно блефувати. Розмови про те, що Кремль "забере" мало не весь Донбас, відкрито введе на українську територію своїх "миротворців" за нібито "запитом" керівників окупаційних "республік" - лише короткий перелік кремлівських інсинуацій.

Хоча є ознаки того, що Москва і її маріонетки в ОРДЛО (у всякому разі на цьому етапі) не готові до масштабного наступу, навіть якщо їм зараз цього дуже захочеться.

"З того боку ситуація не настільки райдужна з комплектацією армійських корпусів. Вони ("влади" в ОРДЛО) періодичні оголошують мобілізацію, ставлять всіх на облік. Перед ними стоїть завдання забезпечити хоча б той рівень комплектації і присутності, які дозволять стримувати Україну в разі активних дій з її боку. Рівень комплектації незаконних збройних формування становить, в кращому випадку, 70-80% від необхідного", - говорить "Апострофу" військово-політичний експерт Микола Белесков.

Фото: Getty images

Кремлівський осуд

З огляду на політичний резонанс, в Кремлі не могли проігнорувати санкції проти телеканалів ОПЗЖ, залишивши тему без публічних заяв. Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив в коментарі російським журналістам, що засуджує рішення Володимира Зеленського.

"Безумовно, обмеження і навіть заборона діяльності телеканалів - це те, що не відповідає ні міжнародним нормам і стандартам, ні спільному розумінню свободи ЗМІ", - заявив Дмитро Пєсков.

З огляду на, що провідні ЗМІ в РФ контролюються Адміністрацією російського президента, виникло закономірне питання, чи будуть вони надавати інформаційну підтримку NewsOne, ZIK та "112 Україна". На це Дмитро Пєсков відповів ухильно, зробивши вигляд, що не розуміє, про що саме йде мова. Мовляв, російські медіа працюють в штатному режимі і висвітлюють актуальні світові події.

"Безумовно, подібні рішення влади щодо обмеження роботи ЗМІ - це, звичайно, ті події, на які напевно слід звернути увагу і таким організаціям, як ОБСЄ, й іншим міжнародним організаціям", - резюмував прес-секретар Путіна.

Дмитро Пєсков, як правило, не робить різких заяв. З його нинішньої риторики можна припустити, що в Кремлі поки взяли тактичну паузу для обдумування подальших кроків. Посилання росіян на цивілізовані політичні норми - не більше ніж загальні фрази.

"Москва буде діяти в двох напрямках. По-перше, публічно засуджувати політику Києва, називаючи все це "тиском на свободу слова". По-друге, через журналістські організації і лояльних політиків вони спробують дискредитувати дії української влади, знову-таки апелюючи до демократичних норм і стандартів", - припустив у розмові з "Апострофом" директор Інституту світової політики Євген Магда.

"Репресії" проти пана Медведчука - серйозний дратівливий чинник. Судячи з ситуації, Москва спочатку спробує дати політичну відповідь, а вже по "ходу п'єси" стане вишукувати можливості для військового шантажу. Прекрасно знаючи, що ця історія може завдати найвідчутніший електоральний збиток Зеленському.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві