RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Розкажіть своїй бабусі: чому Пєсков заговорив про "русскій мір" в Україні

Поки у Путіна криза ідей - Україна може спати спокійно

Поки у Путіна криза ідей - Україна може спати спокійно Володимир Путін Фото: Getty images

У понеділок, 8 лютого, прес-секретар президента Росії Путіна Дмитро Пєсков в розмові з журналістами заявив про те, що Україна нібито належить до "русского мира". За його словами, "лінія на заперечення цієї спільності" існує в Україні. При цьому прес-секретар Путіна зазначив, що для цього Москва має намір використовувати кошти "м'якої сили". Своїм останнім заявою головний глашатай Кремля вчергове наголосив на тому, що за стільки років в Росії так і не навчилися розуміти українців. Більш того, з кожним роком це нерозуміння посилюється, оскільки події, що відбуваються в Україні, так чи інакше змінюють світогляд всіх, включаючи, здавалося б, навіть вірних прихильників відновлення відносин з Росією.

"Русскій мір був, залишається і буде залишатися пріоритетом для російської держави - захист цього світу, розвиток відносин з цим світом і різні механізми підтримки цього світу. Там живе дуже багато росіян і російськомовних, вони всі ставляться до русского міра. І культурні зв'язки, історичні зв'язки, спільне коріння заперечувати було б великою дурістю. Ми знаємо, що така лінія на заперечення цієї спільності має місце в Україні, але нам це не подобається", - заявив Пєсков.

Буквально за день до його заяви я мав дуже цікаву розмову зі своєю бабусею, яка живе на півночі України. Бесіда, зрозуміло, зайшла про відключення трьох телеканалів Медведчука, які вона регулярно дивилася. Якщо чесно, то я готувався до найгіршого, оскільки знаю, що вона у мене твердих ідейних поглядів (старий партійний кадр, що вже тут) і досі дивиться на Захід з великою часткою скепсису.

Але що я почув? "Я тепер переключилася на "Наш". Але скажу тобі, що ОПЗЖ даремно зв'язалися з Медведчуком. Та й навіщо вони постійно випинають Путіна і Росію? Даремно, даремно. Зараз Україна просто намагаються розірвати на дві частини - з одного боку Порошенко, а з іншого - вони. Нам потрібно йти своїм шляхом: не російським, і не європейським", - сказала вона мені.

Якщо чесно, то така позиція стала для мене одкровенням і показала, що процес йде невідворотно. І з кожним роком людям все менше подобається, коли нас називають частиною якогось світу - хоч русского, хоч європейського. Але якщо Захід залишає якийсь люфт для самоідентифікації, то північний сусід дивиться на цю ситуацію без варіантів - частина руского міра і крапка.

І це дуже здорово. Оскільки такі безапеляційні заяви лише відлякують всіх тих, хто вагається. Якщо б в Кремлі добре знали українців, то розуміли, що більшість з нас по натурі своїй не радикали (правда, після 2014-го року таких стало більше). Краща політика, яку потрібно тут проводити, якщо ти хочеш впливати на процеси, це помірний ліво-центризм (Зеленський не дасть збрехати, адже саме за рахунок цього він "порвав" всіх у 2019-м).

І колись Росія це розуміла, вміла будувати стратегію не на тут і зараз, а на роки вперед. Це не було добре для України, але показувало вміння сусідніх з нами еліт мислити і бачити процеси на кілька кроків вперед - чого нашим лідерам, до речі, вічно бракувало.

І це вміння Кремля "працювати" з Україною має вікові традиції. Підписання тих самих Переяславських статей з подальшим поступовим зменшенням українських свобод і фокусом з фальшованим варіантом, який підсунули Юрію Хмельницькому - був сильним ходом, без якого Російська імперія могла б ніколи відбутися.

Тут же можна згадати і політику, яку проводив Петро I через свого улюбленця Івана Мазепу, який зробив дуже багато для ліквідації політичної самостійності України. Просто крім цього Іван Степанович ще й не забував займатися економікою і побудував корпус Києво-Могилянської академії - так би мовити, згладив кути. Та й потім в очах багатьох українських істориків він отримав індульгенцію за перехід на бік шведів, але глобально це вже нічого не змінило. Прикладів можна згадати ще багато: це і часи Катерини, і період воєн 1917-1919 років, що закінчилися ліквідацією незалежності, і новітня історія взаємин, яка обірвалася анексією Криму.

Все це я до того, що поки ТАМ наполегливо повторюють фрази про Україну як частину "русского мира" - за ТУТ можна бути відносно спокійними. Набагато страшніше, якщо в Кремлі одного разу змінять пластинку і перейдуть на мову обіцянок і щедрих обіцянок, присмачених гладкими фразами про повагу до вибору українців. Цим, як показує історія, нас "купити" дуже легко...

Але поки влада в Росії не зміниться - цього вже точно не трапиться.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України