RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За провал з вакцинами Степанова мало звільнити, він повинен сидіти - нардеп Олександра Устинова

Про скандал із закупівлею вакцин для України

Про скандал із закупівлею вакцин для України Фото: facebook.com/USPStudies/

Україна могла б купити вакцину AstraZeneca у індійської компанії Serum по 3 долари замість китайської по майже 18 доларів. Угоду можна було укласти ще в грудні, однак від цієї ідеї відмовилися. Народний депутат від партії “Голос” Олександра Устінова, яка оприлюднила ці дані, назвала це "аферою року". Вона звинуватила у зриві контракту особисто міністра охорони здоров'я Максима Степанова, який, за її словами, скасував угоду в ручному режимі. Вже за два місяці компанія-постачальник Crown Agents уклала контракт з цим же індійським поставником вакцини. Таким чином, Україна втратила не тільки час та гроші, але й людські життя. Про це Олександра Устінова розповіла в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

- Ви звинуватили МОЗ у зриві контракту на постачання вакцин проти коронавірусу. Україна купує вакцину по 18 доларів замість 3. Про що це може свідчити? Це корупційні ризики чи просто недалекоглядність Міністерства охорони здоров’я?

- Ви знаєте, мені важко сказати, що можна недалекоглядно спеціально залишити Україну без вакцин. Насправді, якби це була просто непрофесійність чи халатність, то не оголошували б тендер та не проводили б закупівлі. Але коли до тебе на тендері виходить дві компанії, і можна купити фактично в обох або купити дешевше, а ти обираєш дорожче, це важко назвати якоюсь халатністю чи дурістю. Думаю, що це є якоюсь корупційною складовою.

В чому тут проблема? Більшість країн світу насправді контрактують декілька виробників. І вони почали вести перемовини з декількома виробниками ще у травні-червні 2020 року. Всі розуміли, що одна компанія-виробник ніколи не покриє потреби всієї країни.

Україна замість того, щоб вести ці перемовини, сиділа і чекала до грудня. Коли вона оголосила тендер, і на нього вийшли дві компанії, Україна сказала другій: "Ви знаєте, друзі, нам не потрібна вакцина". При чому, я б зрозуміла це, якби перша компанія сказала, що може нам поставити по суперексклюзивній ціні 40 млн доз. Це той мінімум, який зараз потрібен Україні. Але компанія може поставити менше 2 млн, враховуючи, що кожному українцю треба двічі вколоти вакцину, щоб вона працювала. Тобто вакцинується менше 1 млн населення. Це дозволить вакцинувати медиків і, можливо, якусь частину людей старшого віку. Всі інші вакцини не отримають.

Замість того, щоб шукати паралельні шляхи та контрактувати інші компанії, міністр охорони здоров’я сказав: "Ні, дякую. Ми купуємо лише в цієї компанії, а всі інші – до побачення".

Що ж ми виявили пізніше? Компанія обіцяла, що поставить вакцини в лютому. Гроші ми заплатили ще в грудні. В лютому мали приїхати вакцини. І от у середу був оприлюднений лист, який надіслали компанія-постачальник та компанія-виробник до МОЗу. Вони сказали, що не зможуть поставити вакцину вже до квітня. По-перше, вони не зареєстровані в Україні, і у них немає сертифікату. Вони лише вчора подалися на реєстрацію. По-друге, китайський уряд зараз дуже жорстко регламентує, скільки і яких вакцин можна експортувати. Зараз кожен уряд в першу чергу зацікавлений в тому, щоб провакцинувати своє населення. Якщо китайський уряд, скажімо, не дозволить експортувати цю вакцину, то ми взагалі нічого не отримаємо, окрім своїх грошей за кілька місяців.

Тут дуже цікаво, що зробив Максим Степанов. Замість того, щоб ще в грудні законтрактувати компанію Serum, у якої вакцину AstraZeneca купує Всесвітня організація охорони здоров’я – це топова вакцина, яка зараз виробляється в Індії, бо компанія віддала їм формулу – він вирішив, що не треба цього робити. За два місяці він віддав закупівлі міжнародній компанії, яка саме цю вакцину законтрактувала для України. Тобто ми втратили час, ми втратили гроші, ми втратили людські життя. І ми все одно повернулися до того, що треба контрактувати декількох виробників.

- Яку відповідальність має тоді понести очільник МОЗу, якщо його провина буде доведена? Чи буде він зараз намагатися пояснити цю ситуацію?

- Міністр Степанов не пояснює ситуацію з грудня. Першу відповідальність він має понести за те, що Бангладеш уже вакцинується, а Україна - ні. Він – єдина людина, яка погоджує ці закупівлі, він за це відповідальний. Він має бути звільнений. Постанова про його звільнення лежить у парламенті ще з літа. Тим не менш, чомусь її не хочуть виносити на голосування при тому, що більшість політичних фракцій парламенту підтримують звільнення Максима Степанова. Більше 100 депутатів підписалися під постановою за його звільнення.

Степанов - це людина, яка шкодить Україні, але яку не хочуть звільняти. Друге питання – це правоохоронні органи. Якщо правоохоронні органи доведуть, що він насправді винен за статтею, яку йому зараз інкримінують – ч. 2 ст. 364 КК – зловживання службовим становищем – то фактично йому загрожує від 3 до 6 років ув’язнення.

- Виходить, що навіть закупівля вакцин, здоров’я українців стали в нашій країні також політичним питанням. Це вирішують люди при владі. Як ви вважаєте, чи має в це питання втрутитися президент, сам вирішувати і домовлятися?

- Насправді президент має втрутитися і звільнити пана Степанова. Я вам можу точно сказати, що його зараз утримує на посаді саме Офіс президента. Ще раз: більшість політичних фракцій – навіть фракція "За майбутнє", якою керує кум Степанова Палиця – підписалися за його відставку. Вони були готові голосувати.

Тим не менш, у нашого міністра охорони здоров’я пана Степанова доволі непогані зв’язки з Офісом президента. Саме вони зараз утримують його на посаді.

- Офіс президента дуже ретельно стежить за своїми рейтингами, за соцопитуваннями. Ми бачимо невдоволення українців медициною та міністром охорони здоров’я. Вони його тримають, бо немає альтернативи? Чи Степанова можуть "піти" з посади лише після того, як у нас почнеться вакцинація, щоб він забрав на себе весь той негатив?

- Ви знаєте, коли почнеться вакцинація, це буде якимось позитивом. Коли я чую про негатив, який він буде забирати, то скільки ж того негативу можна забирати? Тут питання не політичне. Воно полягає у тому, що в нас кожен день без вакцинації, без захисту, без нормального тестування помирають люди.

Скільки ще людей ще має померти, щоб Степанова звільнили? Я так розумію, що або президенту зараз розповідають якісь байки, або він сам у них свято вірить, коли він виходить і каже, що до нас їде вакцина Pfizer. Тільки він забуває сказати, що цю вакцину нам подарували міжнародні партнери, розуміючи, що держава провалила закупівлі. Потім він виходить і каже, що до нас їде AstraZeneca. Тільки він забуває сказати, що цю AstraZeneca ми могли купити ще в грудні і вже вакцинувати населення. Мені здається, що пану президенту треба сісти і почитати інформацію, нормально в ній розібратися. Після цього звільнення Степанова буде очевидним кроком.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві