RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Платіжки за березень і квітень доб'ють українців - Олексій Кучеренко

Нардеп "Батьківщини" про катастрофічну заборгованість за комуналку

Нардеп "Батьківщини" про катастрофічну заборгованість за комуналку Олексій Кучеренко Фото: Апостроф

В Україні продовжують катастрофічно зростати борги населення за комунальні послуги. На кінець січня борг населення становив 81 млрд гривень, а до кінця опалювального сезону він може сягнути 95 млрд. Примітно, що не сплачують за спожиті ресурси не лише ті, у кого немає можливості, а й середній клас. Тим часом влада заговорила про списання боргів. Чому це неправильний крок, та до яких наслідків може призвести таке рішення – в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV пояснював народний депутат від "Батьківщини" ОЛЕКСІЙ КУЧЕРЕНКО.

- 36% українців готові вийти на протести проти підвищення тарифів. На вашу думку, чи є перспектива таких протестів найближчим часом в Україні?

- Мені чомусь здається, що найближчим часом – ні. Чому? Теоретично, ми перезимували. Хоча люди вже отримують платіжки за лютий по повній програмі. Березень закінчиться – теж холодний – вони отримають їх ще в першій декаді квітня. І ще незрозуміло, що там у квітні буде. Тобто платіжки будуть їх добивати.

Та мені здається, що там не буде тенденції на збільшення тарифів і ціни на газ. Тарифи на тепло точно чіпати ніхто не буде, а ціна на газ…

Читайте: "Слуги" готові відбирати у людей квартири, їх не цікавлять українці з їх проблемами - Олег Попенко

Хай уряд визначається зі своїм ринком та регулюванням. Вони самі з себе зробили ідіотів. Вони сьогодні мусять з одного боку всіх переконувати, що це ринкове ціноутворення, а з іншого – що це державне регулювання ринку. Маємо ноу-хау по-українськи - вітренківське, коболєвське та іншої спільноти.

Як уряд поведе себе – не знаю. Борги однозначно будуть накопичуватися. Динаміка катастрофічна. Лише за січень плюс 7,4 млрд боргів, а це + 12%, якщо я не помиляюся. На кінець опалювального сезону буде 90-95 млрд боргу.

- На сьогоднішній день 81 млрд.

- Це на кінець січня. А ще буде лютий і березень, тобто додається мінімум десятка.

- А що робити з заборгованістю?

- Не знаю.

- З неї можна якось вийти? Чи буде списання боргів? Хто братиме за це відповідальність?

- Я депутат Верховної Ради Олексій Кучеренко. Адекватна, нормальна людина. Якщо вони вигадають списання боргів, то я особисто перестану платити і закликатиму всіх українців переставати платити. Розумієте, ми ж не можемо, щоб половина була ідіотами, а половина – не ідіотами.

Зверніть увагу на дуже цікавий момент: борги величезні, 81 млрд, але ж якось воно все рухається. Послуги надаються, газ іде, тепло якось розподіляється, вода, електрика. І от я ставлю питання: а як так, борги зростають, хтось не платить, хтось платить.

До речі, я не переконаний, що не платять бідні. Мені сьогодні здається, що перестали платити і середні вже також. Я вже про багатих не кажу, хоча їх не так багато, у них нарахування великі.

Було б дуже цікаво зробити морфологію, хто в якій категорії конкретно не платить. Бо зазвичай бідні у нас навпаки вишукуються в чергу. Тому я повертаюся до питання: не платять, умовно кажучи, величезні суми, а система працює.

Мій другий висновок: тоді виявляється, що ці тарифи зі стелі, починаючи з газу. Вітренко каже, що собівартість газу 2,6 грн, а вони його тулять то по 8,5, то по 7,22, то по 6,99 грн і все це називають ринковою ціною. Зі стелі беруть ці ціни. Люди розуміють, що якщо вони масово вийдуть на вулицю, то ринкова ціна може бути десь 4,5 грн. В принципі, ми погодимося тоді. Юлія Володимирівна [Тимошенко] скаже про 3,5. Може, на чотирьох гривнях зійдемося - це ринкова справедлива ціна. І ми поховаємо цю ідею ринку газу на найближчі 10 років для населення.

Як взагалі можна випускати на ринок європейські тарифи енергоносіїв, якщо у нас доходи не відповідають у половини населення. Щонайменше у половини населення. І цей розрив сьогодні в боргах. Що з ними робити? Відбирати квартири? Мені смішно, розумієте. Ну спробуйте. Одну-дві квартири можна відібрати. Спробуйте у мільйонів людей щось повідбирати. Я хочу подивитися на це.

Якщо відверто, то ситуація патова. У мене є в голові виходи, різні варіанти, але я не хочу їх навіть в ефірах обговорювати. Я хочу з розумними людьми сісти в уряді, з експертами поговорити. Але не з цим урядом і не з цими міністрами.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві