RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий фінт Кремля: що забули російські партії на Донбасі

Кремль вибудовує на Донбасі власну політичну інфраструктуру під вибори в Держдуму

Кремль вибудовує на Донбасі власну політичну інфраструктуру під вибори в Держдуму Вуглегірськ, Донецька область Фото: Getty Images

Російська влада демонстративно відмовляється виконувати Мінські угоди. Блокування роботи "Нормандського формату", загрози ескалацій на лінії розмежування, нав'язування "прямого діалогу" з донецьким і луганським колабораціоністами доповнилося ще й "партійним будівництвом" в ОРДЛО. "Справедлива Росія" отримала з Кремля відмашку на відкриття свого "представництва" в Донецьку. Які цілі переслідує Москва і партійна верхівка, читайте в матеріалі "Апострофа".

Операція "філія"

Російська партія "Справедлива Росія - За правду" (СР-ЗП) має намір відкрити в окупованому Донецьку "партійний центр". Таке доручення від голови партії Сергія Миронова отримав його помічник Олексій Жигулін.

Сергій Миронов призначив його "повноважним представником партії" у так званих "ДНР" і "ЛНР". Планується, що Олексій Жигулін сприятиме жителям ОРДЛО з отриманням російського "громадянства", а громадянам РФ (тобто українцям з російськими "паспортами") - "допомагати з реалізацією соціальних, виборчих і конституційних прав, а також буде приймати їх в партію".

Філія СР-ЗП також займеться моніторингом думок і ініціатив і буде здійснювати консультативну допомогу росіянам на території ОРДЛО, як заявили в партії, в зв'язку "з реалізацією їх прав на об'єднання". Партія також має намір обговорити з представниками фейкових "республік Донбасу" свою програму на виборах в Держдуму РФ, а також врахувати їх побажання щодо внесення змін до російського законодавства. Вибори в російський парламент заплановані на 19 вересня поточного року.

У Міністерстві закордонних справ України у відповідь заявили, що такі діями російська влада зайвий раз демонструє, що за ескалацією на Донбасі стоїть саме РФ і що Кремль цілеспрямовано затягує ОРДЛО в своє політичне поле.

Формально російська влада тут ні до чого, але, з огляду на особливості партійного будівництва в РФ, за діями "Справедливої Росії" явно проглядаються інтереси Кремля.

"Ідея не стільки Сергія Миронова, скільки Захара Прилепина (російський письменник-українофоб, пропагандист - "Апостроф"). Рішення щодо відкриття "партійного центру", скоріше за все, погоджено з Кремлем. "Справедлива Росія" відноситься до так званої системної опозиції, діяльність якої відповідає інтересам російського керівництва", - пояснив в коментарі "Апострофу" керівник Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Альянс Кремля і соціал-шовіністів

"Справедлива Росія - За правду" - кремлівський політичний проект, який виник в результаті злиття колишніх "системних" партій. Крім "Справедливої Росії" Сергія Миронова в формально новий альянс увійшли партії "Патріоти Росії" і "За правду". Лідер "За правду" Захар Прилепин, який бере участь у війні в Донбасі на боці бойовиків "ДНР" головним чином в якості пропагандиста, став співголовою об'єднаної структури.

Тепер верхівка СР-ЗП, враховуючи невеликі рейтинги партії пана Миронова всередині РФ, вирішила заробити політичні дивіденди за рахунок активності в ОРДЛО. Захар Прилепин, хвалиться вбивствами українських солдат, має прямий вихід на ватажків "республік", які в свою чергу забезпечать СР-ЗП можливостями для агітації на окупованій території.

Проросійська пропаганда у Донецьку, 2015 рікФото: Getty images

Партійна ініціатива повністю співвідноситься з офіційною позицією російського парламенту. Глава комітету Держдуми у справах СНД Леонід Калашников раніше говорив журналістам, що було б доцільним дозволити жителям окупованого Донбасу проголосувати на майбутніх думських виборах.

Кремль, як неодноразово заявляли самі окупанти, роздав жителям ОРДЛО понад 400 тисяч російських "паспортів". Тепер, як зазначають спостерігачі, населення окупованих районів буде використано для прикриття кремлівських електоральних махінацій. При цьому, судячи із заяв ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна, мета Кремля полягає в тому, щоб до вересня громадян РФ на окупованих територіях Донбасу було вже понад 500 тисяч.

"Проект "Справедлива Росія" втрачає рейтинги і дрейфує в бік лівого шовінізму, російського націонал-соціалізму. Сергій Миронов всім відверто набрид, оскільки він вже багато разів міняв ідеологічне забарвлення. Тепер Кремль об'єднав кілька "патріотичних" політичних проектів в один. Стоїть завдання добрати голоси на виборах в Держдуму. В ОРДЛО це зробити буде нескладно. Тут росіяни можуть вписати в результати будь-які цифри. У Москви - подвійний інтерес. З одного боку, вони показують, що на Донбасі є політичні активні "громадяни РФ". З іншого - адміністрація президента РФ заводить до Держдуми ручних шовіністів, цілком лояльних Володимиру Путіну", - сказав в коментарі "Апострофу" керівник Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозський.

Сигнал для Києва

Головне питання: як на це реагувати владі України і конкретно Офісу президента (ОП) Володимира Зеленського? Ситуація двояка. Якщо зробити вигляд, що нічого не сталося, то це буде розцінено в Кремлі як слабкість і готовність знехтувати національними інтересами.

У Москві тільки цього і чекають, щоб слідом торпедувати західних дипломатів інсинуаціями про те, що Україна "не потрібні" ні Донбас, ні Крим; і що Київ нібито "змирився" з втратою території. Отже, необхідно пом'якшувати санкції, введені США та ЄС проти РФ за агресію проти України.

"Такими діями "Справедлива Росія" показує, що вважає ОРДЛО "своєю територією", на якій вони можуть робити все, що захочуть. Те ж саме стосується форуму "Русский Донбас", який раніше пройшов у Донецьку. У середньостроковій перспективі такі дії означають, що Москва може або в односторонньому порядку визнати "ЛДНР", або поставити питання про "приєднання" української території", - сказав в коментарі "Апострофу" політичний експерт Володимир Воля.

Співрозмовник видання нагадав, що Кремль, незважаючи на політичні та економічні складнощі, так і не відмовився від активної присутності в Придністров'ї, Вірменії та на окупованих територіях Грузії - в Південній Осетії і Абхазії.

Російський бойовик, Дебальцеве, 2015 рікФото: Getty images

"При такому військово-політичному розкладі розраховувати, що Москва просто так піде з Донбасу, було б легковажно. Росіяни можуть піти на поступки, тільки якщо отримають в ОРДЛО контрольовану ними "автономію", але це вкрай ризикований для України сценарій", - додав Володимир Воля.

Бойкот виборів до Держдуми?

Якщо ОП буде реагувати саме на відкриття партійної філії в Донецьку, то зайвий раз акцентує увагу на діях Миронова і Прилепина, забезпечивши їм "безкоштовний піар". Доцільніше відповісти на дії росіян в ширшому політичному контексті.

Представник Донбасу від України в ТКГ Сергій Гармаш запропонував наступний спосіб протидії кремлівській тактиці: Києву в якості реакції на відкриття партійного офісу в Донецьку, слід не визнавати підсумки російських виборів.

"Це продовження політики Росії щодо інтеграції окупованих територій в політичний, економічний і культурний простір. Якою має бути реакція? Я думаю, ми повинні будемо ставити питання про визнання виборів в Держдуму Росії, які відбудуться у вересні, нелегітимними перед міжнародною спільнотою, якщо ці вибори відбудуться на окупованій території", - заявив Сергій Гармаш в ефірі одного з телеканалів.

На перший погляд, таке рішення може бути цілком природним: російські "вибори" в ОРДЛО нелегітимні, з точки зору українського законодавства і міжнародного права. Відповідно, виникають сумніви в легітимності російського парламенту наступного скликання.

"Припустимо, Київ не визнає підсумки вибори в Держдуму. Який від цього практичний результат? Тут необхідно діяти в предметній площині, піднімати питання відкриття "партійної філії" на засіданнях ТКГ. Слід акцентувати увагу на тому, що РФ займає деструктивну і непослідовну позицію. Вони ж кажуть, що ОРДЛО це Україна, але відкривають там партійні підрозділи. Все це вказує на окупаційну сутність таких дій. Києву слід тиснути саме на це", - говорить Вадим Карасьов.

Часу на роздуми у Офісу президента мало. Для росіян відкриття в Донецьку "партійної філії" - лише пробна куля і один з інструментів шантажу. Кремль використовує тактику відокремлення ОРДЛО, створюючи там власну політичну інфраструктуру, яку потім можна буде використовувати в різних форматах. Чи то проведенні "місцевих виборів" за власним сценарієм або черговому "референдумі про приєднання" до РФ, якщо Київ остаточно відмовиться виконувати "Мінськ" в його кремлівської трактуванні.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві