RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Істерика у Путіна: чому Козак ставить ультиматуми Україні

Українці "купуються" на агресивну поведінку Кремля

Українці "купуються" на агресивну поведінку Кремля Володимир Путін та Дмитро Козак Фото: kremlin.ru

У четвер, 8 квітня, заступник глави адміністрації президента Росії і учасник ТКГ Дмитро Козак заявив, що "початок бойових дій" з боку Києва щодо Донбасу стануть "кінцем України". При цьому він прямо пригрозив новою військовою агресією з боку Росії. Про те, навіщо Кремль нарощує істерію навколо ескалації бойових дій на Донбасі, і як це пов'язано з майбутніми виборами в Держдуму, "Апострофу" розповів заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

По-перше, прямий контакт з регулярними частинами збройних сил Російської Федерації у нас відбувається з першого дня війни, з початку анексії Криму. Після цього він не завершувався. На окупованій території знаходяться регулярні частини збройних сил Російської Федерації: перший і другий корпус, що входять до складу 8-ї армії в Новочеркаську.

По-друге, хто такий Козак щоб коментувати те, що відбувається на території України? Я цього не розумію. Є територіальна цілісність України, нехай подивиться на карту, де знаходиться Росія, і я думаю, що тоді він визначиться з тим, що коментувати.

Усю цю ситуацію, яка відбувається, я можу пояснити істерикою у Путіна, з яким відмовляється розмовляти Байден. Як би це парадоксально не звучало, але дійсно, з військової точки зору - Збройні сили Російської Федерації давно готові до широкомасштабного наступу. Вони побудували три наступальні армії навколо України ще в 2017-2018 роках: 1-у танкову, 20-ю і 8-ю армії, яка як раз і є окупаційним контингентом території України, тобто це регулярна армія, а не якась партизанська. Тому з військової точки зору, Росія - готова.

З точки зору військово-політичної - я не бачу жодної причини для Росії зараз нарощувати агресію проти України. Не бачу мотивів отримати тисячі трун для росіян напередодні виборів до Державної Думи (пройдуть восени цього року, - "Апостроф"), отримати нові санкції і нову ізоляцію. У цьому немає абсолютно ніякого сенсу.

Тому я вважаю, що війська РФ хоча і здійснюють реальні пересування, але інформаційно-психологічна операція, яку проводять росіяни, нагнітаючи цю обстановку, на яку українці дуже радо "купуються" - це мілітаристський чад.

Мова, по-перше, йде про спробу мобілізувати пропутінський електорат перед виборами в Держдуму, а по-друге - дійсно привернути до себе увагу тим, що ти розмахуєш пістолетом, аби з тобою знову почали розмовляти великі країни.

Утім, Байден відреагував по-своєму, я думаю, дуже ефективно - він зателефонував не Путіну, а Зеленському, продемонструвавши своє ставлення до Путіна, як до взагалі неадекватної людині, з якою нема про що тут говорити.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України