RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Кремлівські листи": заради чого Путін підвищує ставки в протистоянні з Україною

У Кремлі готові максимально шантажувати Україну та Захід

У Кремлі готові максимально шантажувати Україну та Захід Володимир Путін та Дмитро Медведев Фото: Getty Images

Російська влада продовжить нагнітати ситуацію, погрожуючи відкритою військовою інтервенцією. Кремль, стягуючи війська до українських кордонів, намагається вбити двох зайців: за допомогою військового шантажу схилити президента Володимира Зеленського до суттєвих поступок по ОРДЛО і Криму, а також паралельно накрутити рейтинги російської влади перед виборами в Держдуму. Як саме Москва використовує армію і бандитські "республіки" Донбасу як електорального інструменту, читайте в матеріалі "Апострофа".

Агресивна гра на публіку

Російське керівництво буквально кожен день погрожує Києву і західним партнерам України "захистити" російськомовних та населення окупованого Донбасу, в тому числі і військовими засобами. У Міністерстві закордонних справ РФ відкрито звинуватили керівництво НАТО в нібито підбурюванні Києва до продовження конфлікту на Донбасі.

Офіційний речник МЗС РФ Марія Захарова в ефірі радіостанції "Вести ФМ" заявила, що Північноатлантичний альянс "всіляко заграє з Києвом", заохочуючи України до силової ліквідації так званих "ДНР" і "ЛНР".

"При цьому, перебуваючи в контакті і тісних взаєминах з київським режимом, альянс не висловлює занепокоєння з приводу того, що там (на Донбасі - "Апостроф") відбувається, а навпаки ще більше нацьковує київських політиків, ці гарячі голови, на так звані звершення, і це відбувається багато років. Гинуть діти, жінки, люди похилого віку", - цитує слова Марії Захарової "Радіо Свобода".

За даними західних журналістів-розслідувачів, російське командування стягнуло ближче до українських кордонів близько 80 тис. військових. У Криму з сусідньої РФ за останні дні, як інформувало представництво США в ОБСЄ, додатково перекинули близько 25 тис. військових.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України відзначають, що РФ до 20 квітня збільшить чисельність свого угруповання у українських кордонів до 110 тисяч осіб. На 21 квітня заплановано послання президента РФ Володимира Путіна Федеральним зборам, де кремлівський лідер може особисто пригрозити Україні і Заходу війною.

У Росії всіляко вкидають тезу про те, що Київ за підтримки США нібито готується до масштабної силової операції проти "республік" ОРДЛО. Якщо подивитися, що говорять і показують по російському ТБ, то виявляється, що Росії вже щосили готується захищати "російськомовних" і воювати з Україною і навіть з США. Таким чином російська влада намагається вистрілити в відразу двох зайців: шляхом шантажу схилити Київ до суттєвих політичних поступок по Донбасу і мобілізувати власний електорат перед виборами в Держдуму, запланованими на вересень.

листи Пушилін Денис Володимирович

Тема виборів для Кремля зараз явно в пріоритеті. У березні "Справедлива Росія" отримала з Кремля відмашку на відкриття свого "представництва" в Донецьку. Це дозволить кремлівському сателіту отримати "золоту акцію" під час виборів в ОРДЛО, де у понад 400 тисяч жителів є російські паспорти. До передвиборному піару Кремля підключили навіть донецьких колабораціоністів. Ватажок так званої "ДНР" Денис Пушилін, згідно з даними українських спецслужб, підготував три тексти звернення до президента РФ Володимира Путіна.

У першому листі Денис Пушилін просить Кремль надати "військову допомогу" так званій республіці. Другий лист - прохання прийняти "республіки" до складу Росії. Третій варіант - визнати незалежність "ДНР" і укласти договір про дружбу і співробітництво між "ДНР" і РФ.

Всі три "листи" мають однакову преамбулу, в якій Пушилін подякував Путіну за "співчутливе ставлення до долі жителів Донбасу і безцінну допомогу, яка допомагає нам виживати під натиском київської влади з 2014 року". Він називає ініціативу кремлівського лідера з визнання документів, виданих жителям ОРДЛО, і можливість "вступу в громадянство" РФ безцінними "для людей, які відчувають себе росіянами за духом і вважають своєю головною метою інтеграцію в російський соціально-політичний і культурний простір". Ватажок ДНР також високо оцінює "посередницькі зусилля РФ в Мінському переговорному процесі".

Всі три проекти листи містять критику політики Києва, який відмовляється виконувати "Мінськ" і нібито порушує "встановлене перемир'я". У проектах листи також зазначено, що Україна, маючи підтримку США й інших західних партнерів, "зважилася на силове вирішення конфлікту на нашій (окупованій частині Донбасу - "Апостроф") території".

Повідомляється, що проекти звернень були підготовлені "МЗС ДНР" і підписані Денисом Пушиліним. Україна по дипломатичних каналах і через спецслужби передала відомості іноземним партнерам нашої країни.

"Військова допомога"

Інтерес представляють ті частини "листів Пушиліна", зміст яких відрізняється. У першому варіанті ватажок "ДНР" просить Володимира Путіна "надати військову допомогу, спрямовану на припинення широкомасштабних військових дій і агресії України". Основна мета - нібито не допустити жертв серед мирних громадян, руйнування об'єктів інфраструктури і житлового фонду.

Таке "звернення" може бути, в тому числі, використано Москвою як інструмент для підняття кремлівських рейтингів перед думськими виборами.

З огляду на агресивні дії росіян в останні дні, Кремль може надати "військову допомогу" ОРДЛО. Разом з тим, як кажуть експерти, це може бути (поки що) звичайним політичним шантажем.

"Якщо РФ де-юре введе війська для "допомоги" ОРДЛО, то Кремль сам собі істотно обмежить поле для маневру в "мінському процесі" і в "нормандському форматі", так росіяни називають себе посередниками. Подібні "листи", скупчення російських військ у наших кордонів, дипломатичні загрози вказують на те, що Москва готова підвищувати ставки. І тенденція сама по собі загрозлива", - пояснив у розмові з "Апострофом" глава Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

"Кримський сценарій"

У другому варіанті листи Денис Пушилін просить включити "ДНР" до складу РФ.

"Від імені всього російського населення і російських громадян, які проживають на території "республіки", як законно обраний глава "донецької народної республіки", прошу Вас прийняти нашу "республіку" до складу Російської Федерації. Всі наші жителі бажають стати частиною великої держави Росія. Свідченням цього є результати референдуму, що відбувся 11 травня 2014 року, а також численні черги на придбання російського громадянства", - йдеться в зверненні.

Далі "глава ДНР" пише, що за необхідності, жителі "готові повторно висловити своє волевиявлення, яке підтверджує бажання приєднатися до своєї історичної Батьківщини".

Чергові обіцянки "взяти" Донбас, як Крим, також можуть бути політичною технологією, яка орієнтована на російський консервативний електорат, який в останні роки страждає від нестачі "геополітичної величі". Не факт, що Кремль зважиться на "приєднання ОРДЛО", але казенна російська пропаганда буде сурмити про це на кожному розі.

Жителям ОРДЛО з 2014 року розповідають, що РФ "ось-ось скоро" в односторонньому порядку включить окуповану територію до свого складу, як це було з Кримом. Якщо в перші пару років окупації такі байки ще були популярні, то тепер в такі казки не вірять навіть найвідчайдушніші прихильники "республік". РФ, в усякому разі зараз, не зацікавлена в "приєднанні" ОРДЛО. Причому Денис Пушилін, скоріше за все, це розуміє. Під час недавнього окупаційного форуму "Русский Донбас" багато говорилося про те, що Москва повинна забрати ОРДЛО собі, але в підсумкових документах збіговиська про "приєднання" не було ні слова.

"На даному етапі РФ не зацікавлена відкрито "приєднувати" до себе ці території. Подібними листами РФ прагне показати, що у них є альтернативний сценарний план по Донбасу, а в України його немає. Зараз з'явилися "пропозиції" від ОРДЛО. Незабаром можуть з'явитися пропозиції вже від РФ. Не виключаю, що найближчими місяцями росіяни проведуть в "ЛДНР" черговий "форум" для обговорення політичних перспектив окупованого Донбасу", - говорить "Апострофу" експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

У цьому випадку не виключено, що в Кремлі все-таки візьмуть на озброєння "кримський сценарій" для ОРДЛО. Тим більше, що під вибори в Держдуму показати "збирання земель" для Путіна було б вельми актуально.

"Незалежний Донбас"

Третій варіант звернення у Путіну містить прохання визнати "ДНР" як "незалежну демократичну правову соціальну державу". "Глава республіки" Пушилін просить Володимира Путіна розглянути можливість укладення договору про дружбу і співробітництво між "ДНР" і РФ, передбачивши співробітництво в сфері оборони. У тексті, підготовленому так званим "МЗС ДНР", також згадується, що проект даного договору додається до листа.

Зі стратегічної точки зору, це найбільш безглуздий і "ніякий" варіант, але його також можна використовувати як демонстрацію "зовнішньополітичних досягнень" російського президента. Хоча таке "визнання" нічого не принесе самим окупаційним "республікам".

"Тему "визнання" політично не вийде продати навіть жителям ОРДЛО, налаштованим проросійськи. Вони ж націлені на "приєднання" до РФ. Припустимо, Москва офіційно визнає ці "незалежні держави". Що особливого зміниться в житті їх жителів ОРДЛО? Нічого", - сказав "Апострофу" керівник Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозский.

Володимир Путін може 21 квітня заявити, що Москва готова розглянути питання підписання з "ЛДНР" якоїсь угоди щодо захисту "російських громадян" (українців з російськими "паспортами") на території ОРДЛО. Потім України звинуватять в "провокаціях" з метою повісити на Київ відмову від Мінських домовленостей і зрив переговорного процесу. В такому випадку не виключена ймовірність "миротворчої" місії з боку Кремля на Донбасі.

Втім, поки що в Кремлі і самі, судячи з усього, до ладу не знають, який із сценаріїв в кінцевому підсумку досягне результату: багато що залежатиме від того, наскільки від шантажу Москви "прогнеться" Україна і західні партнери.

Кримський "кейс"

Важливий момент: розробки Кремля стосуються не тільки захопленого Донбасу. Є ще один "кейс", який вкрай важливий для Путіна. Йдеться про забезпечення водою захопленого Криму з території материкової України. 14 квітня начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов серед ймовірних сценаріїв назвав і "військову операцію збройних сил РФ з метою вирішення проблеми водопостачання Криму із захопленням частини території південних областей України".

У ЗМІ чимало писали про те, як і куди буде наносити удари Росія. Перший сценарій - мова йде про захоплення Херсонської, частини Запорізької і Донецької області і перетворення Азовського моря у внутрішнє море Росії. Другий - ще більш масштабний - удар у напрямку Миколаївської та Одеської областей і повне відсікання України від обох морів.

Після перекидання російських військ, за підрахунками США, в окупованому Криму знаходиться контингент з 31500 людей. "Ми не можемо виключити, що російські окупаційні сили в Криму або поблизу наших кордонів можуть вдатися до значних провокацій протягом цього року", - під час виступу в підкомітеті Європарламенту з безпеки та оборони 14 квітня заявив міністр оборони Андрій Таран.

Утім, провокації і наступ - це абсолютно різні речі. У цьому контексті нарощування збройних сил РФ біля кордонів з Україною, про яке говорять наші розвідники, можуть свідчити і про те, що в Кремлі хочуть "поторгуватися" і з приводу півострова, і спробують переконати представників західних країн, що якщо Україна пустить воду на окупований півострів, все загострення відразу ж розсмокчеться.

На думку експертів, це може призвести до тиску на Київ з боку країн ЄС. "На Заході можуть опинитися політики, які вимагатимуть, щоб Україна поставляла прісну воду в Крим. Зараз, після семи років, виходить так, що ця проблема з прісною водою все-таки гостра для Криму, і вона теж грає велику роль в кінцевому рахунку для легітимності путінського режиму, тому що на анексії Криму велика частина цієї легітимності тримається", - сказав політолог, старший експерт "Українського інституту майбутнього" Андреас Умланд в одному з інтерв'ю.

Інша справа, що для Зеленського рішення про запуск води в Крим загрожує серйозними політичними ризиками: більшість українців категорично виступає проти відновлення водопостачання і багато хто сприйме це як капітуляцію перед Путіним. У такому випадку про другий термін в президентському кріслі Зеленському можна буде забути.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному