RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Іскандерам" більше не смішно: що буде робити Путін після "привіту" від Байдена

Санкції Штатів повинні змусити Кремль переглянути свою поведінку

Санкції Штатів повинні змусити Кремль переглянути свою поведінку Володимир Путін Фото: Getty Images

США оголосили про нові, жорсткіші санкції проти Росії, які зачіпають російський держборг, в який більше не зможуть інвестувати американські компанії. Асиметрична відповідь Москви, за відсутністю у неї фінансових інструментів впливу на США, могла би бути військовим. Але, схоже, що Володимир Путін чекає зустрічі з Джо Байденом, і псувати підготовку до неї навряд чи буде. В деталях санкцій і можливі сценарії відповіді Москви розбирався "Апостроф".

Новий удар Вашингтона по Москві

У четвер, 14 квітня, президент США Джо Байден підписав нові санкції проти Росії, оголосивши режим надзвичайної ситуації в сфері нацбезпеки. За словами Байдена, Росія не припиняє спроби втрутитися в американські вибори, здійснює кібератаки на американські компанії і загрожує союзникам Вашингтона.

В результаті, були введені персональні санкції проти 16 росіян і 16 російських компаній: всі вони звинувачуються в спробі вплинути на вибори в США. Також під санкції потрапили 6 російських технологічних компаній, які допомагали в хакерських атаках проти США російським спецслужбам. До цього всього Вашингтон ще й офіційно назвав Службу зовнішньої розвідки Росії організатором широкомасштабної хакерської атаки SolarWinds проти урядових установ США.

У Білому домі заявили, що США в партнерстві з Європейським Союзом, Великобританією, Австралією та Канадою Штати внесли до списку санкцій 8 фізичних і юридичних осіб, пов'язаних з окупацією Криму і репресіями на півострові. І "вишенька на торті": з США також висилають 10 російських дипломатів, оскільки серед них є представники спецслужб РФ.

Але найголовніше те, що Мінфін США заборонив своїм компаніям після 14 червня 2021 купувати облігації у російських держорганів і видавати позики Банку Росії, Мінфіну і Фонду Національного Добробуту. Таким чином США можуть тиснути на Росію.

Ще в очікуванні санкцій рубль почав помітно падати до бівалютного кошика на тлі повідомлень західних ЗМІ про те, що нові санкції США можуть торкнутися держборгу Росії. Намітилися й інші неприємні для Москви наслідки нової порції санкцій. І це при тому, що Штати могли ввести набагато жорсткіші санкції. заявив Путіну, що ми відповімо на "неналежні" дії Росії пропорційно, я міг би зайти далі з санкціями, але не хочу цього", - сказав Джо Байден під час брифінгу після введення санкцій.

На цьому тлі виникло резонне питання: а чим же Росія може відповісти на такий крок США?

Загострення на Донбасі?

Співдиректор програм зовнішньому політик і міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков каже "Апострофу", що, з огляду на вплив Росії на світових ринках і світову кон'юнктуру, а також те, що економічний інструментарій Москви, м'яко кажучи, обмежений, можлива силова, асиметрична відповідь Москви.

"Йтиметься про комплекс заходів, які втіляться в силове тестування безпеки США і їх союзників з НАТО. Безумовно, це буде відбиватися і на Україні. Може бути загострення і на Близькому сході. Буде зроблено низку кроків і на пострадянському просторі: в Україні, Молдові, Грузії. Швидше за все, підвищиться рівень напруженості на Донбасі, плюс посилиться концентрація російських сил на наших кордонах. Більш неспокійною стане і ситуація в Азовсько-Чорноморському регіоні", - говорить експерт.

На його думку, Росія використовує санкції, тиск НАТО і вкрай зіпсовані відносини з ЄС для своїх внутрішніх цілей, а саме - продовження формування образу "фортеці в облозі", і сьогоднішня подія цілком укладається в таку тактику. Крім того, це послужить чітким виправданням посилення репресій, в тому числі законодавчих, проти "нацпредателей", що вже робиться. А ось розгортання масштабного наступу на Україну не буде, вважає Пашков.

"Більш широкомасштабне загострення загрожує поглибленням санкцій і реакції Заходу в цілому. Очевидно, що США і ЄС воювати за нас не будуть, мова про збільшення фінансової і військової допомоги Україні з їхнього боку. Разом з тим, силове тестування Росією оборони Заходу теж має свої межі. Звичайно, Путін малопередбачуваний, але у всього є свої межі, і у його гри м'язами - теж", - підсумовує Пашков.

Його колега, військовий експерт Олег Жданов також вважає, що відповіддю на американські санкції могло б стати посилення обстрілів на Донбасі, що зараз Росія і намагається максимально зробити, шукаючи підставу для того, щоб вийти з режиму припинення вогню. З цього ж ряду провокацій і інформаційних диверсій - "хлопчики, убиті з безпілотників" та інші провокації, спрямовані на те, щоб розв'язати руки для масованого вогню по наших позиціях.

"Крім загострення на Донбасі, Росія може взяти дві бригади і катати їх по всій європейській частині країни, лякаючи весь світ тим, що завтра почне "велику війну". Це їхня стратегія: зроблять якусь гидоту і кажуть: а ви спробуйте зробити так само - і весь світ цього боїться, цієї непередбачуваності і неадекватності дій Кремля, і на цьому він і грає", - говорить "Апострофу" Жданов.

Разом з тим він вважає, що після дзвінка Байдена, що відбувся днями, Росія не може відповісти на санкції так, як могла б до нього, адже Путін довго домагався прямого контакту, і це знижує можливість маневру для нього: треба йти на зустріч до Байдена з якимись пропозиціями.

"Білий дім виграв дуже красиво: вони фактично загнали Путіна в кут гонкою озброєнь, демонстрацією сили і намірів за допомогою НАТО. А потім взяли і зробили "жест доброї волі", зателефонувавши і запропонувавши зустріч. Путін не може від цього відмовитися, адже він домагався , щоб на нього звернули увагу перші особи світу, щоб повернутися у вищу лігу, "Велику сімку", і так далі. Якщо Москва піде на якусь конфронтацію - це все розіб'ється вщент", - констатує експерт.

Солідарний з Ждановим політичний експерт МЦПД Ігор Петренко, який нагадує, що Путін зробив багато, щоб обговорити з Байденом важливі питання і налагодити діалог, а введення санкцій після доповіді національної розвідки США, яка звинуватила персонально господаря Кремля у втручанні в американські вибори, не стало для нього несподіванкою.

"До зустрічі з Байденом Москва ні на що не піде: це стосується і загострення на Донбасі, і використання інших важелів в гарячих точках. Після спілкування, в залежності від того, чим воно завершиться, загострення може статися, але не до цього. Звичайно, війська з кордонів не відведуть: Кремлю потрібні важелі тиску і дестабілізації ситуації. Може, вишлють кількох дипломатів, введуть якісь персональні санкції, але це все буде в м'якій формі і ні на що в США впливати не буде", - підсумував Петренко.

"Іскандери" притихли

Схоже, в Кремлі нарешті зрозуміли, що з ними ніхто не жартує, і риторика роспропагандистів про бомбардування українських міст різко змінилася вкрай примирливими сентенціями з боку МЗС країни-агресора: там закликали Захід не розглядати навчання російської армії біля кордонів України як прояв "агресивних" намірів.

"Уже другий тиждень наші дипломати в Москві і Відні (там знаходиться штаб-квартира ОБСЄ, -" Апостроф ") закликають партнерів не спотворювати дійсність, не намагатися інтерпретувати планові російські заходи з бойової підготовки, що проводяться на російській території, як прояв агресивних намірів" , - сказала представник МЗС РФ Марія Захарова.

За її словами, масштаби навчань РФ "набагато скромніше навчань збройних сил України і країн НАТО", а європейським країнам не варто брати участь в "пропагандистській кампанії навколо заходів, які нікому не загрожують".

Таких публічних виправдань від Захарової, відомої своєю хамською поведінкою, досі чути не доводилося. Як бачимо, санкції вплинули на настрої в Москві найкращим чином, і це легко пояснити, адже давно відомо: росіяни розуміють тільки силу. А це ж не був повноцінний удар по фінансовій системі РФ, а лише попередження з боку Байдена, який явно має намір "заспокоїти" агресивний Кремль - і воно було почуто, "Іскандерам" вже точно більше не смішно.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України