RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Два олігархи, агент Кремля і помічник Зеленського: хто домовляється про нового главу Міненерго

Кандидатура Галущенка може бути вигідна багатьом

Кандидатура Галущенка може бути вигідна багатьом Герман Галущенко Фото: facebook.com

Замість скандального Юрія Вітренка новим міністром енергетики вже зовсім скоро може стати протеже нардепа Андрія Деркача, якого в США називають агентом Росії - Герман Галущенко. Екс-заступника директора "Енергоатому" неодноразово звинувачували у знищенні держкомпанії на догоду олігархам Рінату Ахметову і Ігорю Коломойському. Про те, чому на Банковій хочуть призначити Галущенка, незважаючи на його одіозний кар'єрний бекграунд, розбирався "Апостроф".

Друг олігархів і Деркача

З часу відставки уряду Олексія Гончарука минуло вже більше року, і весь цей час в новому Кабміні не було повноцінного міністра енергетики. Схоже, ситуація змінилася, і замість амбіційного, але непопулярного у Верховній Раді виконуючого обов'язки міністра Юрія Вітренка, призначення якого двічі провалилося в парламенті, Міненерго може очолити заступник голови правління НАЕК "Енергоатом" Герман Галущенко.

Галущенко був призначений віце-президентом атомного монополіста в травні 2020 року. Він - юрист з багаторічним стажем. Працював в прокуратурі, Міністерстві закордонних справ, Секретаріаті президента, Мін'юсті. Втім, Галущенко і раніше вже працював в "Енергоатомі" - і саме з того періоду тягнеться його знайомство з вкрай неоднозначною фігурою українського політикуму. Йдеться про Андрія Деркача, який потрапив під санкції США. Коли він в 2006-2007 роках очолював "Енергоатом", Галущенко керував юридичною службою компанії.

Разом з тим, на відміну від Вітренка, кандидат в міністри нібито начисто позбавлений політичних цілей і не прагне займатися власним піаром, що підвищує його шанси обійняти посаду. Крім того, в інформпросторі поки немає особливого негативу проти Галущенка, каже "Апострофу" політичний експерт МЦПД Ігор Петренко.

"Думаю, за Галущенка проголосують, адже співбесіда з фракцією, наскільки я знаю, пройшла успішно, негативу не було, та й у президента він на хорошому рахунку - це вже запорука успіху. Негативного бекграунду, через який до нього могли б причепитися, начебто немає. Це не Вітренко з його премією в 25 млн грн і всілякими компенсаціями", - говорить Петренко.

За його словами, тиша в плані якогось негативу щодо Галущенка - показник, що він прийнятний для різних груп впливу. Крім того, він не настільки амбітний, як Вітренко, і не претендує ні на посаду віце-прем'єра, і тим паче не мітить в прем'єрське крісло. Крім того, його оцінюють як ефективного менеджера, додає Петренко.

Згоден з колегою і політолог Володимир Фесенко. На його думку, шанси Галущенка на затвердження на посаді міністра більші, ніж у Вітренка, який виявився "більмом на оці" відразу для двох олігархів.

"Шансів стати міністром у Галущенка дещо більше, ніж у Вітренка. Справа в тому, що його називають більш нейтральною кандидатурою, на відміну від нинішнього в.о. міністра, який опинився в центрі суперечностей між Ахметовим і Коломойським. Звичайно, є ризики, що близькі до Ахметова депутати спробують заблокувати призначення Галущенка, адже вважається, що він може не відповідати їхнім інтересам (у Ахметова вони зосереджені в тепловій енергетиці, а не в ядерній). Кажуть, що Галущенко - приятель Геруса, а той, як відомо, пов'язаний з Коломойським, тому ризик провалу призначення зберігається", - говорить "Апострофу" Фесенко.

Міністерство енергетикиФото: mpe.kmu.gov.ua

Він зазначає, що якщо кандидата сильно буде просувати ОП, то завдяки його умовній нейтральності шанси на призначення досить високі, але не стовідсоткові, а воювати проти нового міністра можуть почати відразу після його призначення.

"З огляду на ступінь протиріч навколо Міненерго, успіх цієї кандидатури не гарантований. Рано говорити і про те, як у нього піде робота, адже протиріччя між Ахметовим і Коломойським нікуди не зникли. Але якщо хтось із них почне відкрито блокувати роботу Міненерго, це тільки стимулюватиме владу до наступу на цього олігарха. Разом з тим, у Ахметова в цьому відомстві великий вплив у вигляді заступників міністрів, і новому главі Міненерго доведеться шукати оптимальний баланс інтересів, щоб контролювати цю вотчину, тому заздалегідь нічого прогнозувати не можна, бо надто вже зараз турбулентна політична ситуація", - вважає експерт.

Міністерський "електричний стілець"

Фахівці відзначають, що новий керівник міністерства зіткнеться з багатьма проблемами в галузі, і протилежні інтереси двох олігархів - аж ніяк не найголовніша з них.

"Черги з самовбивць в крісло глави Міненерго не спостерігається. Здавалося б, Вітренко, який мав досвід керівництва великою держкомпанією і розбирався в газі, міг впоратися, але і він витримав всього 4 місяці. Занадто багато зараз проблем в енергетиці, адекватна людина не погодиться на цей "електричний стілець". Це величезні борги на ринку газу і електрики, потреба в реформі вугільної галузі, збереженні уранового виробництва і так далі", - розповідає "Апострофу" член колегії Держатомрегулювання Ольга Кошарна.

Вона акцентує увагу на тому, що Галущенко не має належного досвіду керівництва великими держструктурами, він здебільшого відомий як юрист.

"Варто згадати про тісний зв'язок Галущенка з подсанкційним Андрієм Деркачем. До речі, разом з Галущенком в "Енергоатом" прийшов багаторічний помічник Деркача Олег Бояринцев, він зараз очолює дирекцію по кадрам. Всі ці призначення йшли не через Міненерго: їх взагалі усунули, рішення в ОП ухвалювали через голову в.о. міністра Буславець, безпосередньо даючи вказівки Денису Шмигалю", - додає Кошарна.

Денис ШмигальФото: kmu.gov.ua

Від "успіхів" в атомці - до керівництва енергетикою

Прихід умовної "команди Деркача" в компанію, як ми вже писали раніше, загнав ядерного монополіста в мільярдні збитки, чого не траплялося ніколи. На думку експертів, погіршує ситуацію те, що ОП намагається підмінити собою Кабмін, і це призводить до провалів в управлінні економікою, в тому числі і держкомпаніями.

"Результат фіндіяльності всіх держкомпаній, якими безпосередньо з ОП керує Сергій Шефір (помічник президента Володимира Зеленського - "Апостроф") - збитки, адже "Енергоатом" демпінгував, торгуючи електрикою з "Юнайтед енерджі" Коломойського і ДТЕК Трейдинг Ахметова. Владу, мабуть, не бентежить те, що людину беруть на підвищення з "Енергоатому", з якого за останній рік талановиті менеджери (включаючи віце-президента Галущенка) примудрилися зробити збитковим підприємство - з мінусом 4,8 млрд", - зазначає Кошарна, звертаючи увагу на те, що в останній рік Міненерго повністю втратило вплив, а "Енергатом" ініціював своє перепідпорядкування Кабміну безпосередньо.

Така ситуація загрожує багатьма неприємностями. Справа в тому, що є багато важливих питань, які уряд вирішувати не може, адже це колегіальний орган. Йдеться, наприклад, про поводження з ядерними матеріалами, порушення законодавства щодо використання ядерної енергії. Потрібно враховувати і те, що Держатормрегулювання перебуває в підпорядкуванні Кабміну, тобто не можна допускати, щоб оператор ( "Енергоатом") і Регулятор (Держатомрегулювання) управлялися з одного центру: це явний конфлікт інтересів і суперечить міжнародним зобов'язанням України.

Але всі ці деталі - це ще півбіди. Керівництво "Енергоатому", за словами експертів, встигло посваритися з усіма: в тому числі і з Міненерго, з яким монополіст почав судитися через затримку затвердження нового статуту. "Вони посварилися і з Держатомрегулювання - такого хамства в листах я не пам'ятаю в світовій практиці. Вони навіть в суд подали: мовляв, блоки не давали запустити, тому "Енергоатом" втратив в грошах. Але це ж безпека АЕС!", - обурюється Кошарна.

Утім, Банкову такі тонкощі, схоже, зовсім не турбують. Головне, що кандидат в міністри Галущенко зрозумілий двом найвпливовішим гравцям на енергоринку, які продовжують отримувати дешеву електроенергію "Енергоатому" - Коломойському і Ахметову. А також Банковій, де знімають "вершки" з української енергетики.

За інформацією "Апострофа", голосування щодо Галущенка може відбутися вже цього тижня - нардепи як раз збирають голоси за проведення позачергової сесії. "Питання призначення Галущенка на Міненерго - одне з ключових для Банкової, і його будуть ухвалювати терміново", - розповів нашому виданню один з нардепів, який представляє більшість.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві