RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крим, що засихає: чи врятує окупантів вода під Азовським морем

Кремль продовжує незаконно експлуатувати українські природні ресурси

Кремль продовжує незаконно експлуатувати українські природні ресурси Ілюстративне фото Фото: Getty images

Окупований Крим продовжує страждати від нестачі води. Торішня посуха призвела до обміління кримських водосховищ. У більшій частині міст вода подається за графіком. Кремль і місцеві колаборанти спочатку ігнорували проблему, фонтануючи проектами по "опріснення" морської води або будівництва водопроводу з боку Кубані. Коли в 2020 році остаточно "притиснуло", все звелося до буріння нових свердловин і нещадної експлуатації підземних вод. У російському уряді продовжують робити вигляд, що проблему можна вирішити за рахунок "альтернативних запасів". Цього разу окупанти вирішили напоїти Крим водою, яка нібито є під Азовським морем. Наскільки такий варіант можна вважати реалістичним, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Азовська вода"

Віце-прем'єр уряду РФ, який "курирує" окупований Крим, Марат Хуснуллін днями заявив, що в середині літа планується почати буріння свердловин для видобутку прісної води з-під Азовського моря.

"Зайшло два судна, які зараз ведуть геофизику, розвідку. Я думаю, що в липні вже зайдемо в буріння свердловин. Дуже сподіваємося, що воду знайдемо. Вода там є точно. Питання, в якому обсязі? Чи вистачить її так, щоб весь півострів забезпечити цією водою?", - заявив Марат Хуснуллін під час незаконного візиту до Криму.

Він наполягає, що під час робіт виявили деякі запаси води. "Ми пробурили на косі. Уже воду знайшли на косі з берега. Вода є. Поки якість на верхній межі по солоності. Але вже як технічна вода точно може бути", - додав російський чиновник.

У числі перших про воду під Азовським морем обмовився російський президент Володимир Путін в грудні минулого року. Виступаючи на традиційній підсумковій прес-конференції, він заявив, що в Криму достатньо запасів прісної води, які досі ніхто не освоював.

"Є ще для Криму новація, фахівці кажуть, що в прилеглих до Криму акваторіях, під Азовським морем запаси води хороші, проблему ми вирішимо, кошти виділяються", - заявив Володимир Путін.

В окупаційному "уряді" Криму, реагуючи на указки Кремля, повідомили, що води під морем нібито досить, а її придатність для пиття буде відома вже в червні поточного року.

"Видобувати воду з-під Азовського моря - цілком реально. Питання лише в її якості і обсягах, доступних для викачування. Як приклад, більше сотні років тому на острові Джарилгач (розташований в Чорному морі - "Апостроф") пробурили свердловину. Прісна вода з неї б'є досі. Поблизу якраз знаходиться акваторія Азовського моря, контрольована окупантами", - сказав "Апострофу" глава Української природоохоронної групи Олексій Василюк.

Блеф окупантів?

У російському уряді продовжують демонструвати оптимізм, розраховуючи, що під Азовом є істотні запаси води.

У квітні стало відомо, що російський уряд має намір виділити 70 млн рублів на "фінансове забезпечення реалізації комплексної програми геологорозвідувальних робіт в акваторії Азовського моря... з метою оцінки ресурсного потенціалу питних підземних вод в четвертинних і неогенових відкладеннях в межах акваторії Азовського моря".

Ще до проведення розвідувальних робіт в "Росгеології" повідомили, що передбачувані запаси прісної води під Азовським морем, які можна щорічно викачувати, оцінюються в 0,5-1,2 млрд "кубів". До такого висновку російські гідрогеологи прийшли на тій підставі, що величина подруслового стоку Дону, Кубані, Бейсуга та інших річок в акваторію Азовського моря приблизно може становити до 2 млрд метрів кубічних на рік.

Повторимося, мова йде саме про передбачувані показниках. Скільки саме води (особливо прісної) можна добути з-під Азова - питання відкрите. Вітчизняні фахівці сумніваються, що Москва реально має намір напоїти кримчан "азовської водою".

"Для проведення геологорозвідувальних робіт такого рівня заявлена сума в 70 млн російських рублів занадто мала. Детальне вивчення провести не вийде, тільки точкове. Якщо вони (уряд РФ - "Апостроф") говорять, що за рахунок води під Азовському морі вирішать мало не все проблеми Криму, то для виявлення таких запасів слід проводити більш масштабні дослідження. Все це, в тому числі, вказує на те, що ми спостерігаємо за черговою піар-акцією російських чиновників, які намагаються зобразити рішення проблеми", - пояснив у розмові з "Апострофом" в.о. заступника директора з наукової роботи Українського інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк.

Екологічні збитки

Пошук води під морським дном - продовження політики росіян, які розглядають Азов де-факто як свої "внутрішні води" без оглядки на інтереси України. Кремль нещадно експлуатує природні ресурси Азовського моря без урахування екологічних наслідків.

Як відзначають вітчизняні фахівці, будівництво моста через Керченську протоку, а також видобуток тут нафти і газу негативно відбилися на рибних запасах і популяції дельфінів.

Такі оцінки можна назвати голослівними, але варто мати на увазі, що вони найчастіше засновані на непрямих даних. Причина тут одна - росіяни нікого не допускають до екологічний інспекції Азовського моря поблизу Криму.

Теж саме стосується можливого негативного ефекту від буріння і експлуатації свердловин для видобутку питної води з-під морського дна.

"Нашу прокуратуру цікавить фактично збиток, нанесений морської екології. Адже саме це можна пред'явити в міжнародних інстанціях. Методика розрахунку екологічних збитків передбачає проведення кількісного аналізу обсягів викидів шкідливих речовин, загибелі біологічних видів тощо. Для цього необхідно вести моніторинг екологічної ситуації до початку робіт в море, так і після їх завершення, але вітчизняні фахівці не мають доступу ні до Азовського моря, ні до Керченської протоки", - зазначив у розмові з "Апострофом" глава відділу наукових основ морського природокористування Українського наукового центру екології моря Микола Павленко.

Навіть якщо росіяни виявлять під Азовом запаси саме питної води, то в стратегічній перспективі це проблему не вирішує. Вартість видобутку може виявитися невідповідною одержуваним обсягам. В такому випадку у росіян залишається тільки два варіанти: сподіватися на дощі, що наповнюють водосховища природного стоку, або "вибивати" у Києва зняття водної блокади. В тому числі, військовими засобами. Сподіватися, що окупанти знайдуть додаткові джерела прісної води і на цьому заспокояться, було б занадто легковажним.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів