RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Цапи відбувайли: чому Зеленський вирішив пере­завантажити Кабмін

Під сурдинку деолігархізації влада вирішила поміняти міністрів

Під сурдинку деолігархізації влада вирішила поміняти міністрів Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У п'ятницю, 14 травня, стало відомо про майбутнє перезавантаження в уряді. Свої посади в Кабінеті міністрів можуть покинути відразу п'ять глав відомств. Йдеться про главу МОЗ Максима Степанова, міністра розвитку економіки і торгівлі Ігоря Петрашка і міністра інфраструктури Владислава Криклія, а також міністра юстиції Дениса Малюська і главу Мінфіну Сергія Марченка. На посаду міністра охорони здоров'я розглядають державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, на міністра інфраструктури - голови "Укравтодору" Олександра Кубракова, а на посаду міністра економіки - главу податкової Олексія Любченка. Про наступників міністрів фінансів і юстиції поки нічого невідомо. Втім, спочатку "слугам" потрібно узгодити кадрові рішення. Прем'єр Денис Шмигаль може внести на призначення нових міністрів в Раду вже у вівторок. Чому Банкова вирішила провести ротацію саме зараз - розбирався "Апостроф".

Криклій: покарання за катастрофу в "Укрзалізниці"

Перший кандидат на вихід з уряду - міністр інфраструктури Владислав Криклій. Політолог Володимир Фесенко говорить "Апострофу", що міністр давно перебував в зоні ризику: існувала критика на його адресу, але його проблема полягає навіть не в цьому. Як розповіли джерела "Апострофа", Криклія відносили до команди одного з найближчих соратників Володимира Зеленського - юриста Сергія Нижнього, який помер в січні цього року. Після цього міністр виявився без "даху".

Водночас Фесенко визнає наявність безлічі скандалів навколо фігури міністра...

"З нібито підробленим ПЛР-тестом був скандал, з паспортами, з іспитами моряків тощо. Але у нас скандали або якісь претензії виникають до більш ніж половині міністрів, а з Кріклієм явно конфлікт інтересів, адже його відомство дуже ресурсне. До речі, кажуть, що можливий наступник Криклій, голова "Укравтодору" Олександр Кубраков, не надто хоче цієї посади, і чи буде рішення залежить в тому числі від того чи погодиться він", - додає Фесенко.

Його колега Віктор Небоженко вважає, що можливе зняття Криклій з посади пов'язано з фактично переддефолтним станом "Укрзалізниці".

"Те, що відбувається з транспортом - дико: уявляєте, вперше з 1944 року - визволення України від німецько-фашистських загарбників - залізні дороги України виявилися в такому жахливому кризі. Я розумію, що економіка в скрутному становищі, але міністр міг кричати про це на всіх кутах, ми ж не чули такого жодного разу. Тепер нам кажуть, що "Укрзалізниця" - банкрут. Міністр не банкрут, Ахметов не банкрут, Лещенко не банкрут, а величезна державна структура - банкрут", - говорить експерт

Він звертає увагу на те, що біда однієї з найбільших інфраструктурних систем України - відповідальність не тільки наглядової ради і того ж Сергія Лещенка. Відповідати за такі речі повинен нести міністр. Разом з тим, наглядова рада теж не виконала свою роботу, як і така ж структура в Нафтогазі.

"Мода на корпоративність знімає, виявляється, відповідальність чиновників за їх роботу. Хто винен, наглядові ради "Нафтогазу" і УЗ, або профільні міністри я вважаю, все це пов'язано", - говорить Небоженко.

Степанов: Провал вакцинації або банальна боротьба за потоки?

Що стосується міністра охорони здоров'я, то його відставку спостерігачі прогнозували давно: особливими успіхами в боротьбі з "короною" його відомство похвалитися не могло. Скоріше навпаки. Але, схоже, причина його можливої відставки (на яку Степанов не погодився добровільно), - зовсім не в цьому.

"Степанов відповідає за велику "сталінградську битву" українців з коронавірусом, він як би удар прийняв на себе. Але, мабуть звільнення його пов'язане не стільки з відсутністю якихось результатів: зараз жодна сторона не може похвалитися цим. Тут грає роль спокусливо великий корупційний потенціал, який відкриває робота з вакцинами. Мабуть, уже є бізнесмени, які вважають що "вистачить Степанову заробляти, пора заробити іншим", - вважає Небоженко.

На думку експерта, його місце дуже "солодке" для корупційних кіл, і жоден міністр на ньому довго не протримається: всі розуміють, що заробляння на вакцинах триватиме ще принаймні два роки. Тобто, вважає Віктор Небоженко, через рік і наступник Степанова Віктор Ляшко, вже обважнілий від тяжкої праці, теж буде замінений іншим менеджером, нічим не кращим, ніж той же Степанов.

На думку Фесенка, Максима Степанова будуть прибирати не з ініціативи опозиції, яка критикує МОЗ за провал вакцинації, а фактично за рішенням Офісу президента.

"Рішення зняти міністра зараз, коли епідемія йде на спад, прийнято, щоб було менше проблем з заміною, а новий міністр не зіткнувся з проблемами свого попередника. За міністру охорони здоров'я йшла боротьба двох партій - Степанова і Ляшка, тому тут вже готова заміна", - каже Фесенко.

Петрашко: Вимога МВФ або деолігархізація

Експерти відзначають, що на адресу міністра економіки звучало багато критики, але його звільнення не пов'язане з якимось конкретним скандалом, від яких Петрашко допомагав відбиватися його давній знайомий, прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"У кожному конкретному випадку йде боротьба інтересів, я приведу приклад показовий людини, якої немає в списку міністрів "на вихід", але навколо якої теж була боротьба інтересів, яка зараз трохи затихла: це віце-прем'єр з оборонці Олег Уруський, навколо нього теж йде боротьба інтересів, він має дуже впливових адвокатів в оточенні президента, його підтримує Володимир Горбулін, але є в Кабміні і дуже впливовий опонент, який не входить до найближчого оточення президента. Щоправда, до Уруського немає критичних претензій, але вони можуть з'явитися, взагалі в зоні ризику до третини уряду приблизно", - говорить Фесенко.

З ним не погоджується Небоженко, який називає зміщення Петрашка вимогою західних структур

"З Петрашком ситуація пов'язана скоріше з МВФ, адже це їх креатура. Справа в тому, що стоїть питання, що ми не можемо запустити жодну реформу, а вони від нас вимагають цих речей: приватизації, концесії. Тобто настає момент, коли вони хочуть знати, що не тільки передали гроші міністру фінансів, але і як вони розподілені, а гроші зникають, але не з вини міністра фінансів. Їх розподіляє Кабмін, головний оператор розподілу допомоги, звичайно, Офіс президента, але відповідальний за це міністр економіки", - вважає експерт.

Малюська: кінець епатажу

Фесенко вважає, що проблема міністра юстиції Дениса Малюськи, якого теж називають серед кандидатів на виліт з уряду, в тому, що він занадто епатажний.

"Хоча навколо Малюськи явних конфліктів, проблем і скандалів не було, але надмірна епатажність заважала. Плюс він зациклений на деяких реформах, на мій погляд не найактуальніших. Це, зокрема, про комерціалізацію тюремної відсидки, коли можна поліпшити умови за певну плату. Це сприймається неоднозначно, адже в'язниця - це не зона відпочинку, а місця покарання, тому можна застосовувати якісь економічні методи і стимули, але знати міру. Я чув чимало критики на адресу нинішнього міністра, тому я б не здивувався якщо його змінять. Питання на кого. Взагалі по всіх кадрових питаннях точиться жорстка боротьба інтересів. Є партія за те щоб міністри залишилися, і є критики і противники", - вважає експерт.

У свою чергу Небоженко вважає, що однією з проблем міністра юстиції стало те, що "суперв'язниці" - це не ті реформи, які чекають від міністра юстиції.

"Якщо подивитися на реформи на Заході, то у них міністерство юстиції і міністерство фінансів є головними двигунами всіх змін, у нас - ні те, ні інше. Тут мова не йде про суперв'язниці Малюськи, і про його сидіння на столі: на Заході саме Мін'юст володіє божевільними законодавчими і правовими важелями, поряд з Мінфіном, і до них всі прислухаються. У нас такого немає, - посидів Малюська на столі, ну і слава Богу, що не в Офісі президента", - підкреслює політолог.

Марченко: конфліктна фігура і парламентер з МВФ

Одна з найважливіших фігур в Кабміні, яку також називають серед можливих "відставників" - міністр фінансів Сергій Марченко. Володимир Фесенко вважає, що він перебуває в зоні ризику, але його можлива відставка залежить від ситуації з МВФ.

"Час зараз більш-менш підходящий для зміни міністра фінансів - немає розпалу роботи над бюджетом. Але якщо в ОП вважають, що Марченко критичний для переговорів з МВФ, то він залишиться, а якщо пов'язують з ним проблеми, то поміняють на фігуру, яка буде більш оптимальна у відносинах з парламентом. Крім того, всередині уряду виникли конфлікти, а конфлікти з міністром фінансів це завжди проблема, важливо зберігати стабільність. Важливо, як він буде працювати з парламентом - неконфліктність, ефективність", - зазначає політолог.

За його словами, найчастіше главу Мінфіну змінюють або через збільшення числа протиріч навколо цього відомства, або якщо він не спрацьовує, наприклад, з прем'єр-міністром. Таке було, наприклад, з Гройсманом, коли звільнили Олександра Данилюка. У Марченка явних протиріч з прем'єром немає, але з низкою впливових фігур нинішньої влади проблеми виникли, і це може бути проблемою для Марченка.

Кадрова революція?

У цілому, зміна декількох міністрів Кабміну не являє собою якоїсь кадрової революції, кажуть експерти.

Віктор Небоженко каже, що в Офісі президента немає ніякого плану, що робити: там просто змінюють одного чиновника на іншого.

"Просто люди підросли до рівня міністра, а лобістські групи просять, щоб саме вони були міністрами, і це дуже погано. Якщо в кризі економіка або військова справа або культура, то як правило ставлять людину, у якої є якісь шанси на зміни - тут ж ні про що таке не йдеться", - резюмує експерт.

Його колега Володимир Фесенко зазначає, що список міністрів "на виліт" - далеко не остаточний.

"Може, ми побачимо ще деякі інші перестановки, тобто зараз може бути перша партія, а потім може бути друга, в залежності від ситуації. Наразі в керівництві країни, схоже, вирішили за допомогою заміни низки міністрів надати імпульс роботі уряду, але не змінювати прем'єра тому, що немає готового кандидата на заміну", - уклав політолог.

Заміною "чужих" на "своїх" називає кадрові перестановки в Кабміні політолог Андрій Єрмолаєв

"Звучить набір кандидатур з різних сфер, швидше за все, ми маємо справу не з якимись серйозними політичними змінами. Попри те, що в списку фігурує міністр економіки, дискусії про економічний курс в партії влади немає. Тобто те, що відбувається, нагадує внутрішньовидову боротьбу і заміну чужих на своїх і "поганих" на "хороших". Крім того, фінансово-економічний блок розглядається як цап відбувайло за невдачі 2021 року і є спроба списати складну фінансово-бюджетну ситуацію на виконавців", - говорить він.

По суті, зараз президент і його команда вважають, що вони на хвилі успіху, і під сурдинку красивих заяв про "злодіїв в законі", деолігархізацію тощо, проведуть і ротацію в Кабміні. Тобто, Банкова користується зручною інформаційною та загальнополітичною ситуацією для того, щоб продемонструвати рішучість у кадрових змінах. Саме тому і готується таке пакетне рішення.

"Внутрішнього зв'язку між кадрами на заміну ніякої не бачу. Кандидатури маловідомі, швидше за все, мова йде про якісь кумівські зміни. Жодна з фігур, яка обговорюється в ЗМІ, не володіє політичною вагою і власною позицією в сфері, до якої вони причетні", - підсумовує Єрмолаєв.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів