RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Судді показали Вірастюку "червону картку" - що далі?

Ситуація з Вірастюком може привести до нового етапу конфлікту між Банковою і Коломойським

Ситуація з Вірастюком може привести до нового етапу конфлікту між Банковою і Коломойським Василь Вірастюк поки не дотиснув ситуацію з виборами. Фото:

Верховний суд на засіданні 23 травня скасував протокол Центрвиборчкому щодо встановлення результатів парламентських виборів в окрузі №87, переможцем яких ЦВК раніше визнала кандидата від "Слуги народу" Василя Вірастюка. На думку експертів, історія з Вірастюком - це ще один прояв конфлікту між президентом Володимиром Зеленським, який хотів би бачити Вірастюка депутатом від СН та олігархом Ігорем Коломойським, який зробив ставку на іншого кандидата - Олександра Шевченка. Чим це все може закінчитися, розбирався "Апостроф".

"Брудні" вибори в Карпатах

Все почалося 28 березня, коли на окрузі №87 в Івано-Франківській області пройшли довибори в Раду, в яких взяли участь представник "Слуги народу", відомий спортсмен та силач Василь Вірастюк, (за даними ЦВК, він набрав 31,25% голосів) , кандидат від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко (29,69%) і представник "Свободи" Руслан Кошулинський (28,86%). При цьому під час голосування, за твердженнями представників Кошулинського та Шевченка, мали місце численні порушення. В результаті підрахунок голосів затягнувся, і Центральна виборча комісія визнала вибори такими, що відбулися лише 5 квітня.

Але Кошулинський і Шевченко з цим не погодилися. Останній подав кілька позовів в Івано-Франківський окружний суд, вимагаючи перерахунку голосів на двадцяти виборчих дільницях. Потім вимоги Шевченко скоротилися до перерахунку голосів на 6 проблемних ділянках, де підсумкові цифри окружної виборчої комісії не сходилися з даними протоколів дільничних виборчих комісій. Однак в більшості випадків дії ОВК були визнані правомірними. 16 квітня ЦВК прийняла для обробки протокол ОВК з позначкою "уточнений". 22 квітня Вірастюк був оголошений переможцем, але на цьому історія не закінчилася.

27 квітня Касаційний адміністративний суд в складі Верховного суду відмовив у задоволенні позову Олександра Шевченка, визнавши правомірним рішення ЦВК щодо встановлення результатів проміжних виборів. Але вже 2 травня Велика палата ВС частково задовольнила його апеляцію і скасувала протокол ЦВК від 22 квітня, яким Вірастюк був визнаний переможцем в окрузі №87.

Незважаючи на це, 19 травня ЦВК ухвалила рішення визнати Василя Вірастюка переможцем довиборів без урахування результатів голосування на шести ділянках, але Шевченко знову заявив про намір оскаржити рішення ЦВК в суді, що він і зробив, знову домігшись скасування визнання Вірастюка переможцем. Як повідомила громадянська мережа "Опора", 23 травня, Верховний суд ухвалив відповідне рішення на користь за кандидата від партії "За майбутнє" Олександра Шевченка.

Коломойський проти Зеленського

На думку політологів, найбільш імовірним виходом з такої ситуації є проведення нових виборів. "Я хотів би нагадати, що вибори проводяться ще за законом 2012 року, тобто, затвердженому ще за часів Януковича. Насправді, виборча комісія ухвалює відповідні рішення не тому, що хоче догодити Банковій, а тому, що за цим законом вони іншого рішення прийняти просто не можуть: по ньому можна визнати недійсними вибори тільки на окремих ділянках, а не в усьому окрузі", - говорить політолог Петро Олещук. На його думку, може бути ухвалено політичне рішення про проведення нових виборів, яке затвердить парламент.

Політичний експерт МЦПД Ігор Петренко зазначає, що в Україні вже неодноразово приймалися політичні рішення щодо виборів, тут можна згадати третій тур президентських виборів в 2004 році (тоді Верховний суд проклав шлях для того, щоб ЦВК прийняла прішення щодо повторного другого туру виборів, в якому знову взяли участь Віктор Янукович і Віктор Ющенко).

"Якщо вибори будуть, то вони пройдуть, швидше за все, на 6 спірних ділянках, саме до цього і підштовхував ВС в своєму першому рішенні. Втім, Банкова може оголосити і повноцінні перевибори, незважаючи на те, що нікому не хочеться знову витрачати ресурси. Я впевнений, що Шевченко буде дуже складно на цих виборах, його можуть навіть не зареєструвати (хоча це може викликати опір) ", - говорить "Апострофу" Петренко.

Тим часом політолог Віктор Небоженко зазначає, що історія з Вірастюком - це ще один прояв конфлікту, між президентом Володимиром Зеленським, який хотів би бачити Вірастюка депутатом від СН і олігархом Ігорем Коломойським, який зробив ставку на Олександра Шевченка. "У всій цій історії важливий не Верховний суд і не ЦВК. Тут важливою є німа розмова між президентом Зеленським, який наполягає на результаті Вірастюка, і Коломойським, який наполягає на тому, що переміг Шевченко - все це дуже драматично для України. Чисто об'єктивно, з Шевченка вийшов би кращий депутат, ніж з Вірастюка, але якщо він вже потрапив в таку ситуацію, то звичайно, Офісу президента доведеться його захищати, хоча жодна зі сторін не вміє вигравати мирними політичними методами. І команда Шевченка, і команда Вірастюка - це люди, які звикли користуватися жорсткими адміністративно-фінансовими інструментами", - пояснив Небоженко.

На думку Ігоря Петренка, все, що відбувається - результат спроби Ігоря Коломойського проявити позицію, зважаючи на те, що відносини між ним і Зеленським доволі натягнуті...

"Варто враховувати, що Верховний суд ображений на Зеленського, який хотів реформувати його і скоротити чисельність суддів. При цьому Банкова буде продовжувати шукати спосіб, щоб Вірастюк став депутатом", - говорить "Апострофу" Петренко.

Залишається чекати, коли ЦВК або команда Вірастюка подадуть апеляцію (швидше за все, це буде зроблено) - тоді справа буде переглядатися Великою палатою Верховного суду, чиє рішення поставить крапку в юридичному аспекті боротьби Шевченка і Вірастюка за парламентський мандат, але швидше за все дасть початок новому раунду політичної боротьби.

Зовсім недавно президент Володимир Зеленський захищав "чесну перемогу" силача на прес-конференції. "Я впевнений, що ЦВК діяла відповідно до українського законодавства. Я впевнений, що Василь Вірастюк переміг у цьому регіоні", - сказав президент.

Таким чином, Зеленський дав зрозуміти, що Банкова може піти на подальше загострення конфлікту з молодшим партнером Ігоря Коломойського Олександром Шевченком. "Звичайно, в боротьбі за місце в парламенті і конфлікті Зеленського з олігархом може бути шлейф антипрезидентського чорного піару з боку Коломойського, "підстава" з голосуваннями, тощо. Звичайно, Зеленський не буде терпіти, він помститься, але поки що президент десь допомагає Коломойському, а десь - шкодить ще більше, ніж допомагає", - каже Небоженко.

Втім, політичний експерт Олександр Черненко зазначає, що між президентом і Коломойським відбувалися і набагато більш серйозні суперечки, ніж та, що пов'язана з виборами в Івано-Франківській області.

"Навряд чи дійде до відкритого протистояння між Банковою і Коломойським, адже були і "антиколомойський" закон, і зміна менеджменту в Центренерго, втім відкрита війна олігарха з владою так і не почалася", - говорить "Апострофу" експерт.

Проте, дніпровський олігарх явно не має наміру йти назустріч президенту, який потроху скорочує "кормову базу" для Коломойського, видавлюючи його людей з влади. Чи переросте виборчий конфлікт у відкрите протистояння президента з його колишнім бізнес-партнером - покаже час.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів