RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Залишається ловити хмари: чим закінчаться спроби Путіна напоїти окупований Крим

Спроби Кремля вирішити ситуацію з водопостачанням півострова закінчилися провалом

Спроби Кремля вирішити ситуацію з водопостачанням півострова закінчилися провалом Старий Крим, АРК Фото: Getty Images

Захоплений Крим продовжує страждати від водного дефіциту. Торішня посуха призвела до обміління водоймищ. У більшій частині міст вода подається за графіком. Незважаючи на рясні весняні дощі, непроста ситуація склалася в Сімферополі, Бахчисараї, низці регіонів Східного Криму і на Південному узбережжі. Місцева "влада", не маючи можливості забезпечити населення водою, погрожує Києву "міжнародними позовами". Але хоча російський окупаційний контингент активно відпрацьовує силовий сценарій зняття блокади, поки що це видається не більш ніж брязкотом зброї. Чи піде Офіс президента Володимира Зеленського на "водні компроміси" з Москвою і наскільки ймовірним є відкритий наступ окупантів з боку півострова, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Водний торг"

Днями спікер української делегації в ТКГ по врегулюванню ситуації на Донбасі і радник глави Офісу президента (ОП) Олексій Арестович заявив, що влада України може за певних умов дати дніпровську воду в окупований Крим.

"Вона (позиція Києва - "Апостроф") може змінитися тільки за умови дуже серйозних поступок з боку Росії: наприклад, воду в Крим можна міняти на повне виконання Мінських угод, виведення військ з Донбасу, повернення ОРДЛО на наших умовах. Теоретично ми могли б на це піти, але чи Росія готова виводити? Навіщо ж вона витрачала ці роки, тисячі життів, санкції?", - заявив Олексій Арестович.

Разом з тим, він уточнив, що сценарії з подачею води на півострів можуть обговорювати експерти, "на яких не лежить відповідальність за реалізацію політики".

"Ось я міг раніше про такі сценарії розмовляти. Як тільки прийшов в офіс, я став брати участь в реалізації рішень, і вже так говорити не буду", - додав Олексій Арестович.

Версії про те, що Київ може розблокувати подачу води до Криму, активно обговорювалися в 2019-2020 роках. Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія публічно говорив, що "обмін" води для півострова на Донбас є прийнятним варіантом.

Утім, експерти сумніваються, що в нинішніх умовах Офіс президента може піти на "водні торги" з росіянами. Навіть якщо на кону стоятиме питання врегулювання на Донбасі.

"Кілька місяців тому, дійсно, були побоювання, що між українською владою та Кремлем можуть йти кулуарні торги навколо води для Криму. З того часу багато чого змінилося. Останні дії президента Зеленського виключають можливість істотних компромісів з Москвою. До того ж будь-які кулуарні домовленості рано чи пізно виходять в публічну площину. "Міняти" воду для Криму на врегулювання на Донбасі - значить легітимізувати окупацію півострова. Для України такий варіант неприйнятний", - сказав в коментарі "Апострофу" керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Погрози окупантів

Кремлівські окупанти і місцеві колаборанти, коли мова заходить про дефіцит води на півострові, демонструють цілковиту двозначність. Московські чиновники і функціонери республіканського "уряду" посилено роблять вигляд, що можуть задовольнити потреби кримчан у воді. Нехай навіть за допомогою введення графіків, обмежень і нещадної експлуатації підземних свердловин. З такої позиції все виглядає так, ніби ніякої катастрофи в регіоні немає.

Водночас російський МЗС і містечкові колабораціоністи звинувачують Україну в "водному геноциді" кримчан, паралельно дорікаючи США і державам ЄС в нібито ігноруванні існуючої проблеми.

Містечкові колабораціоністи звинувачують Україну в "водному геноциді"Фото: pixabay.com

Починаючи з 2017 року, представники маріонеткової кримської "влади" погрожують Києву міжнародними судами і процесами. Колабораціоністи нарахували 1 трильйон російських рублів "шкоди", нібито завданих Україною.

Так званий "віце-спікер" кримського "парламенту" Юхим Фікс днями заявив про намір судитися з владою України в міжнародних інстанціях.

"Ми йдемо за своїм напрямом, направили звернення в слідком Росії, вже призначені слідчі, які займаються цією справою, вже є доручення щодо проведення експертиз. Якщо буде потрібно, будемо звертатися до міжнародного суду з прав людини через геноцид щодо кримчан", - процитували Юхима Фікса російські журналісти.

Формально, росіяни можуть відправити свій "позов" куди завгодно, але істотних проблем Києву це не завдасть.

"У Криму реально проблема з водою, але гуманітарної кризи немає. Води не вистачає на потреби промисловості і окупаційних військ. Кремль в такій ситуації використовує будь-який майданчик для власної пропаганди. Включаючи і міжнародні суди. Далеко не факт, що росіяни туди звернуться, але голосно говорити про це будуть. За міжнародним правом, РФ як держава-окупант зобов'язана забезпечити Крим все необхідне. Якщо Кремль нездатний це зробити, він може звернутися до України, але в такому випадку доведеться визнати, що є окуповуючою стороною", - сказала в коментарі "Апострофу" керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

"Азовська вода" і термогармати

За роки окупації російська "влада" анонсувала безліч проектів щодо забезпечення півострова водою в умовах перекриття Північно-Кримського каналу: риття нових свердловин, опріснення морської води, будівництво водогону з боку Кубані. Остання "фішка" російського керівництва - нібито наявність прісної води під Азовським морем.

Президент РФ Володимир Путін особисто анонсував такий проект. Видобуток води під Азовським морем теоретично можливий. Питання - в глибині залягання, якості та обсягах, доступних для використання. Російський уряд навіть почав відповідні геологорозвідувальні роботи, але поки без конкретного результату.

"Роботи йдуть, поки говорити рано. Зараз ми на третій стадії наших робіт, виконуємо сейсміку, електророзвідку. Тільки після четвертої ми зрозуміємо конфігурації", - заявив днями журналістам глава Росгеології Сергій Горьков, розповідаючи про водні запаси під Азовом.

Зі слів кремлівського чиновника можна зробити попередній висновок, що затія з видобутком води під морем навряд чи увінчається успіхом.

"Росіяни досі не розуміють, чи є там вода, не визначені райони залягання та приблизні обсяги. Невідома якість води. Все це схоже не піар-акцію російського уряду, демонстрацію перед населенням бурхливої діяльності. Мовляв, все в порядку, ми працюємо, чекайте результату", - сказав "Апострофу" в.о. заступник директора з наукової роботи Українського інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк.

Дійшло до того, що деякі кримські "кулібіни" пропонують зовсім вже фантастичні ідеї. Зокрема, навіть заговорили про те, що проблему з водою на півострові можна вирішити за допомогою... "термічних гармат". Доктор географічних наук, член так званої Кримської академії наук професор Олександр Холопцев запропонував збирати водяну пару в хмарах, які концентруються в горах. Дослідники хочуть донести воду в хмарах до сільськогосподарських районів Криму, щоб забезпечити необхідний рівень зрошення. "Ми збираємося підігрівати хмари до такої міри, щоб в них утворювалися зливові опади. Фахівці за допомогою математичного моделювання розрахували зв'язок між швидкістю вітру, висотою та крутизною схилів, параметрами повітря, щоб вивести достатній градус нагрівання хмар", - додав Олександр Холопцев.

У Криму хочуть добувати воду з хмарФото: pixabay.com

Вчений пропонує нагрівати хмари на 1,5-3 градуси за Цельсієм за допомогою теплових гармат. Але навіть в Росії сумніваються в реалізації цієї "технології". "Практичного підтвердження експерименти поки що не знайшли", - стримано пише МІА "Росія сьогодні". Іншими словами - ловлю хмар для зрошення півострова окупаційна влада залишить на крайній випадок...

Останні кілька днів Крим рясно заливало дощами. Наприкінці травня і на початку червня сильні зливи обрушилися на Сімферополь та регіони Східного Криму. Зокрема у Симферополі багато будинків були затоплені, стихія пошкодила дороги, комунікації і обрушила дерева. Місцеві комунальні служби не встигали розчищати вулиці, тоді як місто накрила чергова хвиля злив. Сильна злива в Керчі затопила міські вулиці і частину збудованої окупантами траси "Таврида".

Усього за пару днів в східних районах півострова випало близько 40% від місячної норми опадів. Разом з тим, як наполягають фахівці, такі опади істотно не позначаться на наповненні кримських водосховищ.

"Зливи та дощі можуть тимчасово стабілізувати ситуацію в Криму, але в цілому проблему не вирішать. Опади спочатку насичують верхні шари грунту, потім наповнюються грунтові води, які в свою чергу формують підземні запаси. Водосховища природного стоку будуть наповнюватися за умови постійних цілорічних опадів протягом декількох років. Кількох злив для цього мало", - пояснив Михайло Яцюк.

Проблема для Криму полягає саме в тому, що останні пару зимових сезонів як раз були сухими, що призвело до обміління водосховищ і гірських річок.

Атака з півдня

Водна блокада з боку України загнала російське керівництво в глухий кут. Якщо за сім років окупації росіяни не знайшли повноцінну заміну воді з Дніпра, то, скоріше за все, вже й не знайдуть. І якщо ситуація з забезпеченням півострова "притисне" остаточно, то Кремль може наважитися на жорсткі заходи. Аж до військової операції, одночасно вдаривши з боку окупованого Криму та ОРДЛО.

Привід Москва може вибрати який завгодно: "терористична загроза" з боку Києва, запобігання "гуманітарній катастрофи" або "примус до миру".

"Якщо в Кремлі буде ухвалене політичне рішення атакувати Україну з боку Криму, то російські військові виконають такий наказ. Вони відпрацювали відповідні сценарії. Необхідна військова інфраструктура готова. Під час квітневих навчань на полігоні Опук росіяни відпрацьовували висадку десанту. Днями проводили навчання з подолання морських перешкод. Для удару з боку Криму росіяни в цілому готові", - зазначив у розмові з "Апострофом" військово-політичний експерт Микола Белесков.

Разом з тим, як каже експерт, поки ймовірність агресивного сценарію залишається невисокою. Перед зустріччю Володимира Путіна з президентом США Джо Байденом російське керівництво намагається не робити різких кроків, але все це тимчасово. Якщо в Кремлі вирішать, що зможуть "продати" світовій спільноті військову операцію по розблокуванню Криму, то удар може бути завданий в будь-який момент.

Читайте також

Гетманцев Данило Олександрович

Данило Гетманцев – народний депутат України від партії "Слуга народу"

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Новини партнерів