RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Черговий "злив" плівок: як Єрмак підставляє Зеленського розмовами з Джуліані

Необережна розмова з юристом Трампа може погано скінчитися для глави ОП

Необережна розмова з юристом Трампа може погано скінчитися для глави ОП Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Через необережні дії глави Офісу президента (ОП) Андрія Єрмака Україна знову стала скандальним фактором внутрішньої політики США. На тлі триваючого розслідування про можливе втручання українських чиновників у вибори президента США в 2020 році, в американській пресі "спливла" незручна розмова Андрія Єрмака з представниками команди Дональда Трампа. Прихильники тодішнього президента США розцінили слова пана Єрмака як готовність почати розслідування проти Джо Байдена. Зараз Андрій Єрмак виправдовується, заявляючи, що керувався суто національними інтересами, але виглядає це непереконливо. Чим закінчиться ця вкрай небезпечна для Києва історія, читайте в матеріалі "Апострофа".

Скандальний "злив"

8 червня, у вівторок, американський телеканал CNN заявив про отримання аудіозапису телефонних розмов адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані з колишнім спецпредставником Держдепартаменту в Україні Куртом Волкером і главою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Бесіда відбулася в липні 2019 року. На той момент Андрій Єрмак обіймав посаду помічника президента, але в реальності володів неформальними повноваженнями на ведення таких переговорів.

Аналізуючи зміст бесіди, редакція CNN зробила висновок, що Джуліані тиснув на українське керівництво, умовляючи почати розслідування проти тодішнього кандидата в президенти США від Демократичної партії Джо Байдена. Співрозмовник Андрія Єрмака наполягав, щоб Володимир Зеленський публічно оголосив про розслідування можливої корупції сина Джо Байдена - Хантера, а також заявив, що Україна втрутилася у вибори президента США в 2016 році, щоб "нашкодити Трампу".

Як повідомляє CNN, під час бесіди Єрмак "терпляче слухав" і намагався спрямувати розмову на рішення дипломатичних питань. Він також хотів домовитися про дату візиту Зеленського в Вашингтон і дав зрозуміти, що "буде працювати, щоб рухатися вперед в розслідуваннях".

"Я абсолютно впевнений, що як тільки підтвердимо дати майбутнього візиту президента Зеленського в США, я готовий особисто контролювати підготовку... Я буду готовий приїхати, і ми можемо особисто і детально обговорити всі питання, розслідування, які ви перерахували в розмові", - цитують в CNN слова Андрія Єрмака.

Судячи з контексту, Руді Джуліані і Курту Волкеру почуте сподобалося. Курт Волкер заявив, що натисне на Дональда Трампа, щоб той зателефонував Володимиру Зеленському.

"Все, що нам потрібно від президента, - це сказати: я поставлю чесного прокурора, він проведе розслідування і відкопає докази, які зараз існують, і чи є інші докази причетності до виборів 2016 року, а потім справу про Байдена має бути припинено. Хтось в Україні повинен поставитися до цього серйозно", - заявив Руді Джуліані.

Американські сліди Єрмака

Показово, що запис розмови був опублікований наступного дня після телефонної розмови Володимира Зеленського з Джо Байденом. Ще один важливий момент: нинішня історія розгортається на тлі повідомлень про те, що прокуратура США почала розслідування можливого втручання українських чиновників у вибори президента США в 2020 році.

За даними The New York Times, українських чиновників підозрюють в поширенні "необґрунтованих заяв про корупцію" щодо президента Джо Байдена. Потоки компромату на чинного президента США йшли по декількох каналах, в тому числі через Руді Джуліані. Американські слідчі вивчають поїздки Джуліані в Європу в 2019 році, під час яких він зустрічався з Андрієм Єрмаком і скандальним нардепом Андрієм Деркачем.

Передбачається, що Джуліані і Єрмак зустрічалися в Мадриді влітку 2019 року. Під час розмови американський юрист наполягав, що влада України повинна активізувати розслідування, "що представляють великий інтерес" для Дональда Трампа. Судячи з контексту, зустріч в Мадриді відбулася вже після телефонної розмови, опублікованої CNN.

До речі, Руді Джуліані - не єдиний представник команди Трампа, з яким пан Єрмак спілкувався, будучи помічником Володимира Зеленського. У Києві він зустрічався з екс-радником Дональда Трампа Брайном Ланзою, який свого часу допомагав російському олігархові Олегу Дерипасці знімати американські санкції.

Тепер основне питання - як саме переговори Єрмака з Джуліані і Волкером потрапили в руки американських журналістів. Адже, судячи по звуку, запис відбувався саме в кабінеті нинішнього глави Офісу президента.

"Такі розмови зазвичай фіксуються в рамках протоколу. Причому, не заради прослушки, а для того, щоб мати чітке бачення, про що саме була розмова, які були ухвалені рішення. Але у нас склалася практика, що такі матеріали можуть бути використані в політичних цілях. Звідки саме стався витік (розмови Єрмака з Джуліані - "Апостроф"), має визначити слідство. У нас теж йде боротьба між різними групами у владі і в спецслужбах. Одне можна сказати точно, що записи розмов передавали (американським журналістам - "Апостроф") конкуренти Андрія Єрмака і чинної влади", - зазначив у розмові з "Апострофом" екс-глава Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж.

Слідами Порошенка

Руді Джуліані не відповів на прохання CNN прокоментувати аудіозапис. Андрій Єрмак не став заперечувати факт такої розмови, заявивши, що нічого крамольного в бесіді з американцями не сказав.

"Вкотре переконався, що останні два роки у відносинах з США ми все робили правильно. Чергова публікація про події 2019 року змусила відновити в пам'яті розмови з Рудольфом Джуліані і Куртом Волкером. Абсолютним пріоритетом для мене тоді, як і сьогодні, були національні інтереси Україна. Переді мною як помічником президента України стояла низка завдань, одна з яких - домогтися зустрічі президентів двох держав", - заявив глава ОП в коментарі "Українській правді".

Проблема в тому, що Руді Джуліані сприйняв слова Андрія Єрмака як готовність почати розслідування проти Байдена. Судячи з подальших подій, в кабінет Дональда Трампа пішла інформація, що Київ нібито готовий допомогти. Дональд Трамп 25 липня 2019 року дзвонив Володимиру Зеленському, явно розраховуючи на важливу "послугу", одночасно погрожуючи заморожуванням військової допомоги. Судячи з усього, розмова президентів відбулася практично відразу після бесіди Єрмака з Джуліані і Волкер.

Переговори президента США з Володимиром Зеленським стали приводом для початку процедури імпічменту проти Дональда Трампа, затіяної демократами. Тоді Київ наче зміг всидіти на двох стільцях, але осад все одно залишився.

"Команді Зеленського доводилося викручуватися, кажучи (соратникам Дональда Трампа - "Апостроф") "так" і "ні" одночасно. Зараз намагаються вхопитися за ці слова, хоча фактичних дій не послідувало. Вітчизняна Феміда і слідчі органи жодних команд на збір матеріалів проти Джо Байдена не отримували. Тут українському керівництву, дійсно, дорікнути нема в чому. На відміну від того ж Петра Порошенка, команда якого в 2016 році явно грала на боці Хілларі Клінтон", - сказав "Апострофу" керівник аналітичного агентства "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Андрій Єрмак фактично повторив скандальний досвід п'ятого президента, записи розмов якого також були злиті в пресу. На відомих "плівках Деркача" персони з голосами схожими на голоси тодішнього президента Порошенка і тодішнього віце-президента США Байдена обговорюють кадрові перестановки в Генеральній прокуратурі в обмін на надання фінансової допомоги.

"Є версія, що Петро Олексійович писав такі розмови для особистого архіву, щоб при нагоді освіжити в пам'яті деталі і тональність розмови. Потім він посварився з людиною, що зберігала цей архів. Та в свою чергу продала записи одній вельми заможній персоні. І потім ці бесіди стали публічними. Хто саме писав (Єрмака і Джуліані - "Апостроф"), сказати важко, але, судячи по звуку, запис відбувався з української сторони", - зазначив в коментарі "Апострофу" експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак, який раніше служив в СБУ .

Ризики для України

Публікація подібних розмов, з точки зору національної безпеки і дипломатичного іміджу держави, є "жирним" мінусом.

"Хто зі світових лідерів після такого захоче обговорювати з нами делікатні теми? Будуть уникати подібних розмов, або говорити дуже обтічно, тримаючи в пам'яті, що через рік-півтора записи можуть виявитися в ЗМІ. Після такого нашому керівництву перестануть довіряти. Мовляв, дивіться ми (США і ЄС - "Апостроф") просимо вас боротися з корупцією і зміцнювати державні інститути, а ви не здатні навіть забезпечити конфіденційність розмов в високих кабінетах. Значить, ви і все інше не можете", - говорить Іван Ступак.

Одна з основних претензій до пана Єрмаку полягає в тому, що він захищає президента Зеленського від незручної інформації, маючи при цьому великі - нехай, і неформальні - повноваження у внутрішній і зовнішній політиці. Саме з Андрієм Єрмаком асоціюються "теплі ванни", в які функціонери ОП намагаються занурювати президента.

Історія з публікацією скандальної розмови Андрія Єрмака з Руді Джуліані вчергове нагадала уважній публіці, що глава ОП перебрав на себе невластиві функції. При цьому його помилки і прорахунки безпосередньо позначаються на відносинах Володимира Зеленського з Білим домом.

"Андрій Єрмак де-факто є главою МЗС і прем'єром одночасно. Є інсайдерські відомості, що керівники великих державних структур ходять погоджувати окремі рішення навіть не до Єрмака, а до його заступників. Недавні слова глави Держдепу Ентоні Блінкена про те, що Володимир Зеленський не міг не знати про позицію Білого дому щодо "Північного потоку-2", вказує на те, що незручна інформація до президента просто не доходить. Мабуть, поки американці прямим текстом не скажуть звільнити його (Андрія Єрмака - "Апостроф"), все залишиться, як є", - сказав в бесіді з "Апострофом" політтехнолог Олексій Голобуцький.

У цілому, на думку експертів, Єрмак не впорався з узятими на себе "напівпрезидентськими" функціями. З огляду на те, що з моменту появи в ОП він активно контактував з іноземцями в обхід МЗС, не виключені нові "зливи" розмов з його участю. Причому, як і в історії зі зривом спецоперації із захопленням "вагнерівців", подібні викриття однозначно кидають тінь на президента Зеленського.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів