RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Авторитаризм і невдалий креатив: як Порошенко втрачає статус "головного опозиціонера"

П'ятий президент втрачає бали. Не в останню чергу через власну манеру поведінки

П'ятий президент втрачає бали. Не в останню чергу через власну манеру поведінки Петро Порошенко Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

За останніх кілька місяців команда екс-президента Петра Порошенка допустила низку медійних проколів, які явно не додали йому рейтингу. Втім, головні проблеми у "опозиціонера №1", схоже, тільки починаються. Чи зможе лідер "Європейської солідарності" зі своїм оточенням знову поборотися за президентське крісло, чи поступово скотиться у маргинес, розбирався "Апостроф".

Вибори з Путіним і валянки

Багато хто, ймовірно, пам'ятає передвиборчі плакати зразка 2019 року - "Двадцять перше квітня. Вирішальний вибір". Саме з таким написом, а також зображеннями Петра Порошенка напроти Володимира Путіна білборди почали з'являтися на українських вулицях за два тижні до другого туру президентських виборів 2019 року, викликавши тоді справжній скандал.

Путін як "VIP-агітатор" Петра Порошенка викликав подив і роздратування у багатьох українців. Дехто назвав таку піар-творчість серйозною заявкою на реалізацію розколу в суспільстві. Словом, реакція суспільства виявилася прямо протилежною тій, на яку розраховували медійна і піар-команда Петра Олексійовича.

Фото: УНІАН

Схожих прикладів невдалого піару на той момент ще чинного президента перед виборами було вдосталь, в тому числі в соцмережах. Наприклад, незадовго до першого туру Порошенко дорогою до Бердичева "несподівано" сфотографувався разом з сільськими дітьми, що грають в хокей.

"Не втримався - дуже хотілося потиснути їм руки. Молодці, що захоплюєтеся спортом", - підписав він кілька фотографій в Facebook. На знімках видно усміхненого президента в дорогому пальто, а біля нього стоять сільські хлопчаки, у яких замість ключок палиці, а на ногах валянки. Коментатори відразу ж відзначили: "Грошей на ключки пошкодував".

Здавалося б, після програшу на президентських виборах у Порошенка, який бажає не тільки зберегти свій політичний вплив, але й зробити "камбек", повинні були провести роботу над помилками. Однак цього, судячи з подальших подій, не відбулося. Як не сталося і зміни відповідальних за піар Порошенка. Але про це нижче.

Полуниця, старі фото і Медведчук

На початку травня, під час візиту Держсекретаря США Ентоні Блінкена в Україну, трапився яскравий прокол політтехнологів екс-президента. Тоді п'ятий президент похвалився нібито проведеною двосторонньою зустріччю з Блінкеном.

"Радий новій зустрічі з Державним секретарем США Ентоні Блінкеном, пані Нуланд і паном Рікером, чудовою "українською командою" нової американської адміністрації", - написав Порошенко, прикріпивши до публікації їх спільну фотографію. Ця ж фотографія є в фотобанку видання УНІАН і датується вона 2015 роком. За цей час Блінкен встиг посивіти, та й масок, обов'язкових для всіх публічних заходів ось вже півтора року, на Порошенку і його візаві не виявилося. До того ж варто враховувати, що на реальній зустрічі з головою Держдепу Порошенко був не один - там були представники всіх парламентських фракцій. Але чомусь у Петра Олексійовича вирішили виділитися.

Фото: facebook.com

Не минуло й місяця, і трапився новий скандал. 27 травня п'ятий президент провів презентацію подарунків, які його соратники вирішили відправити українським військовим на Донбас. Крім обладнання лідер "Євросолідарності" продемонстрував на камеру, як привіз на фронт полуницю.

"На фронт ми їздимо не з порожніми руками. Стало вже доброю традицією крім обладнання обов'язково, поки сезон, привозити ягоду. Тепер це вже це буде доброю традицією, коли воїни на фронті матимуть доступ до, як назвала це Скабеева, "полунички", - зазначив Порошенко, явно задоволений ідеєю своєї піар-команди. Відповіддю екс-президенту стала величезна кількість кепкувань і мемів у соцмережах.

Фото: facebook.com

Утім, ймовірно, найбільшим проколом стало недавнє інтерв'ю лідера ЄС у відповідь на публікацію "плівок Медведчука". "Відверта розмова" на його власному "Прямому" каналі, природно, не тільки не розвіяла сумнівів, посіяних розслідуванням Дениса Бігуса про сумнівні зв'язки Порошенка, а й продемонструвала неготовність його піар-оточення реагувати на інформаційні виклики.

"Креативна команда", яка перебуває з Петром Олексійовичем досить давно, відома багатьом, хто цікавиться політикою. Це політтехнолог і екс-нардеп Ігор Гринів, спічрайтери Олег Медведєв і Віктор Уколов, а також колишній чиновник АП, відповідальний за медіа-напрям, Володимир Горковенко, який нині є депутатом Київоблради.

Топтання на місці - квиток на політичну пенсію?

На думку політолога Володимира Фесенка, слабка робота піар-команди Порошенка, в тому числі й перераховані вище проколи, стали приводом для іронії, але до великих іміджевих втрат поки не призвели.

"Специфіка електорату Порошенка, як зараз відзначають багато експертів, це певне сектантство, ці люди не сприймають негативну інформацію. Навіть записи Медведчука не завдали відчутного удару", - говорить Фесенко.

Разом з тим, експерт відзначає, що розслідування Бігуса могло вплинути на тих, хто голосував не стільки за Порошенка, стільки проти Зеленського і тепер відчуває не дуже приємні емоції по відношенню до колишнього голови держави. Для уникнення незручних тем і відбивання медіа-атак Порошенко робить ставку на швидкість.

"Хтось в команді не особливо себе обтяжує креативом і пошуком якихось нестандартних ходів. Головне - швидко реагувати, а як - не має значення. І Порошенко, я думаю, теж вимагає швидкої реакції, якихось швидких дій. У підсумку це призводить до таких проколів", - говорить Фесенко, додаючи, що починаючи з президентської кампанії, Порошенко витрачає на політичну обслугу набагато більше, хоча раніше Петро Олексійович був відомий своєю скупістю.

Доброю ілюстрацією щодо пріоритету швидкості над якістю роботи можна назвати свіжий фейк піарників Порошенка про те, що за Зеленського в ЗСУ жахливе харчування. Так, колишній радник п'ятого президента Юрій Бірюков і нардеп Ірина Геращенко опублікували фото, де по пластиковій тарілці розмазана ложка рідкої каші і лежить шматочок хліба - нібито так виглядає стандартний армійський обід. Буквально за кілька годин фейк розвінчали самі військовослужбовці. У Першій Сіверській танковій бригаді назвали фото відвертою підробкою і показали реальні фотографії їдальні та страв - не з президентського стола, звичайно, але цілком нормальних.

У свою чергу, на думку політтехнолога Сергія Гайдая, основна проблема Порошенка - в його стилі життя, який разюче відрізняється від пафосних слів.

"Образ, який обрав Петро Олексійович, абсолютно дисонує з тим, як він живе. Тут ніякі фахівці з піару та медіа не допоможуть, тому що, як би вони не створювали образ головного патріота, рано чи пізно буде вилазити "труба Медведчука", домовленості з Путіним, його корупційні зв'язки. Подвійне дно Порошенка вилазить, і приховати його неможливо. Особливо, коли проходить якийсь час, губляться інструменти влади і починають вилазити плівки, записи і все інше", - говорить "Апострофу" Гайдай.

На авторитарний стиль ухвалення рішень колишнім президентом звертає увагу політтехнолог Віталій Бала.

"Петро Олексійович, найімовірніше, нікого не слухає і сам вирішує як йому себе позиціонувати. Чи хочуть люди з оточення йому заперечувати, це вже інше питання. Нинішня його проблема набагато гірша, тому що ситуацію з "плівками Медведчука" виправити практично неможливо. Те, що кажуть у Порошенка, ще більше фокусує увагу і дратує тих людей, які розуміють, про що насправді йде мова. В цій ситуації дії, якими намагаються нівелювати негативні наслідки скандалу - з репертуару 20-го століття. І тут остаточне рішення, напевно, приймає Петро Олексійович, на жаль для нього і на щастя для його опонентів", - говорить Бала.

Експерт переконаний, що опоненти Петра Порошенка "купили йому квиток на політичну пенсію", а він не хоче сідати в "потяг". Від креативності його команди залежить, чи вдасться екс-президенту утриматися в обоймі топ-політиків в середньостроковій перспективі.

"Те, що команда Порошенка зараз робить, не дозволить викинути "квиток", про який я говорив, або відкласти його на тривалий термін. Навіть переписування якихось цифр в соціології нічого не дасть. Для всіх інших опозиційних сил ця ситуація досить сприятлива, адже Петро Олексійович, який себе сам назвав головним опозиціонером і закликав, щоб всі об'єднувалися навколо нього, зараз втратив цей плюс і тепер місце головного опозиціонера, який міг би себе позиціонувати в контексті боротьби з чинною владою, звільнилося", - додає Віталій Бала.

Команда Зеленського приготувала по Петру Порошенку ще один удар - це антиолігархічний закон. Публічна критика цього документа з боку "Євросолідарності" знову-таки не додає їй підтримки серед широких верств населення.

Все це дає підстави говорити про те, що ми вже найближчим часом можемо стати свідками боротьби за звання не просто лідера опозиційних сил, але й кандидата на друге місце в президентському рейтингу. До слова, його перший номер - Володимир Зеленський - зараз активно нарощує свою аудиторію в електоральних вотчинах Порошенка на Заході і в Центрі України.

Ключова ж проблема п'ятого президента полягає в тому, що всі його меседжі спрямовані на його ж базовий електорат, для якого сумнівної якості креатив команди Петра Олексійовича все ще "заходить". Але цим величезний антирейтинг не переб'єш. А саме він - міна уповільненої дії для політичного майбутнього "головного опозиціонера" країни і його надій знову опинитися на Банковій.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів