RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Аваков день: як Рада "йшла" міністра внутрішніх справ

Під час відставки глави МВС не обійшлося без цікавих колірних моментів

Під час відставки глави МВС не обійшлося без цікавих колірних моментів Момент голосування за відставку Авакова Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Всіляко демонструючи повагу і пієтет до Арсена Авакова, Верховна Рада відправила його у відставку, практично не зупинивши свою увагу на інших законодавчих ініціативах, приймаючи їх одну за одною "на автоматі". В результаті, закони про зниження оподаткування для "ігорки" або спрощення підключення до електромереж залишилися практично непоміченими. Про "підводні камені" під час голосування за відставку міністра внутрішніх справ, про те, чому деяких депутатів з "Євросолідарності" не виявилося в залі під час прийняття цього рішення, читайте в матеріалі "Апострофа".

Після того, як у вівторок, 13 липня, ЗМІ зарясніли інсайдами про швидке звільнення самого стабільного міністра уряду, Арсен Борисович не став довго тримати інтригу, і вже ввечері в мережі з'явився скан його заяви про звільнення за власним бажанням з лаконічною припискою, властивою військовим: "Маю честь".

У парламенті не стали зволікати з розглядом заяви Авакова, і вже 14 липня на засідання зібрався комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Документ розглянули за відсутності самого міністра - примітно, що і саме голосування з власної відставки "вічний" міністр проігнорував.

Голоси під відставку Авакова збирали оперативно. "Шановні депутати прохання вказати свою позицію при голосуванні за відставку Авакова А.Б. з посади міністра МВС, згідно з поданою ним заявою", - розсилали повідомлення до нардепів від "Слуги народу".

Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Обговорення відставки вийшло досить стрімким: на нього пішло менше 20 хвилин, левову частку з яких зайняли подяки за "довголітню сумлінну працю".

Депутати аплодують Арсену Авакову Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Згідно з регламентом, спікер Дмитро Разумков запросив виступити члена правоохоронного комітету Олександра Бакумова. Депутат "Слуги народу" обмежився зачитуванням заяви Авакова і рішення комітету, який з поваги до Арсена Борисовича повністю переклав відповідальність за його відставку на зал. "Спасибі міністру за роботу і державну позицію", - в результаті обмежився фразою від себе Бакуменко.

А ось глава фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко відзначився розлогими словами щодо майбутнього Авакова, заявивши, що вважає екс-міністра найкращим з можливих кандидатів на посаду мера Харкова і готовий підтримати його в разі висунення від обласної парторганізації їх політсили.

"Якщо Харківська обласна парторганізація "Слуги народу" його висуне від нас, то я буду, звичайно, підтримувати. Звичайно, я для Харкова кращого варіанту, ніж Арсен Борисович не бачу. Це була б остаточна крапка в питанні про те, чи російське місто Харків або якесь там малоросійське, тому що це була остаточна крапка в тому, що це українське місто, що там українська патріотична влада, що там людина, яка за десять років не дала жодної підстави сумніватися в його патріотичності, і звичайно, господарські якості у Арсена Борисовича також є", - відважив комплімент екс-міністру Корнієнко.

До нього приєдналася заступник голови фракції Євгенія Кравчук, улесливо заявивши, що проголосувала б за Авакова як кандидата в мери Харкова. До слова, її чоловік - Тарас Кравчук - з 2019 року є начальником Бориспільського відділу поліції.

В результаті, "слуги" дали 229 голосів за звільнення Авакова з 291.

Рішення прийнято Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Опозиціонери з інших партій вели себе досить дивно. Наприклад, від "Європейської солідарності" виступила Ірина Геращенко, зробивши екскурс в минуле і згадавши, що вони з Аваковим пройшли Помаранчевий Майдан, Революцію Гідності і тут же назвавши грубим порушенням Конституції звільнення Авакова з пропозицією Зеленського: "Він має право подавати тільки двох міністрів - оборони і закордонних справ. Але він вже назвав наступника Авакова. А "слуги", які щодня множать Конституцію на нуль, це в черговий раз проковтнули".

Правда, в результаті, 16 з 17 присутніх у залі членів ЄС натиснули "зелені" кнопки, незважаючи на запевнення тієї ж Геращенко, що в будь-яких кадрових рішеннях "зеленої" влади ЄС не бере. Чому? Подейкують, Порошенко досі не пробачив Авакову президентську кампанію 2019 року, коли міністр демонстративно відмовився підігравати тодішній влади під час виборчого процесу.

Утім, у Арсена Борисовича були і явні симпатики в ЄС. Зокрема, не голосували колишні "нарфронтівці", яких з Аваковим пов'язували тісні стосунки навіть після 2019 року - Вікторія Сюмар, Микола Княжицький, Андрій Парубій та інші.

Голосування за відставку Авакова по фракціям Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

ОПЗЖ зазвичай не голосувало за "зелені" кадрові ініціативи. Зате демонстративно образилися: Юрій Бойко заявив, що серед кандидатів у наступники Арсена Борисовича не було представника їхньої партії, а Денис Монастирський, який може обійняти посаду міністра, не прийшов на засідання фракції ОПЗЖ.

Умовно провладна "За майбутнє" дала за відставку Авакова 7 голосів з 10 присутніх. Представник групи Дмитро Лубинець розсипався в компліментах відставленого міністра, заявивши, що шкодує про відсутність на Донбасі "свого Авакова, який би показав, як треба захищати державу" і так і не проголосував "за" відставку. Деякі з нардепів буквально бігли до робочих місць по залу парламенту, почувши, що пропозицію про відставку виставили на голосування. Так, зокрема, зробив Андрій Іванчук, і в результаті натиснув кнопку "утримався". Який сигнал цим хотів передати Авакову один з найближчих соратників Арсенія Яценюка - невідомо.

Депутат Андрій Іванчук Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

А ось розколотий "Голос" дав за відставку "вічного" міністра 15 голосів з 20, таким чином тимчасово об'єднавши непримиренні частини фракції. Одна з найбільш "голосистих" депутатів Олександра Устинова при обговоренні сказала, що Аваков має не тільки бути звільненим, а й понести кримінальну відповідальність. У свою чергу, поки що глава фракції Ярослав Железняк висловив надію, що "після зміни керівника МВС у відомстві будуть проходити реформи", щоправда, тут же зазначивши, що фракція за призначення Монастирського голосувати не буде. Відмовившись голосувати за відставку, у "Батьківщині" зазначили, що Аваков - людина, яка "врятувала країну", але звинуватили "слуг", що ті, мовляв, "здали" міністра.

У результаті спікер парламенту Дмитро Разумков подякував Арсена Борисовича "за всі роки, які він працював на користь держави". Голосування за нового міністра внутрішніх справ відбудеться вже в п'ятницю, 16 липня, і голоси за нього, швидше за все, знайдуться - у всякому разі, так стверджують самі "слуги", які, схоже, будуть ухвалювати рішення без підтримки інших фракцій.

Дмитро Разумков Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

На тлі цього резонансного кадрового рішення практично непоміченим пройшло голосування за трирічну Бюджетну декларацію і закон про зменшення оподаткування для грального бізнесу (майже втричі), а також за постанову про урочисте засідання на честь 30-річчя Незалежності України. Але, з огляду на завершення епохи міністра-рекордсмена, що пробув на своїй посаді більше 7 років, це анітрохи не дивує...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів