RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Почали з трупа: чим закінчиться друга спроба Зеленського взяти Кривий Ріг

Що відбувається на батьківщині Зеленського після вбивства градоначальника

Що відбувається на батьківщині Зеленського після вбивства градоначальника Костянтин Павлов Фото: Апостроф / Колаж

Рідне місто чинного президента, 650-тисячний Кривий Ріг, 15 серпня, сколихнула непересічна новина: застреленим знайшли його мера, Костянтина Павлова. Місто входить в смугу політичної турбулентності. Про те, як воно буде її проходити і чому нова хвиля боротьби за контроль над Кривим Рогом обіцяє бути вкрай жорсткою, читайте в матеріалі "Апострофа".

Самогубство або?...

Один з керівників ОПЗЖ Вадим Рабинович уже в день трагедії заявив: "Я розмовляв з Павловим два дні тому - він був в чудовому настрої, сповнений сил і енергії". Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резниченко теж повідомив, що він розмовляв з Павловим в п'ятницю, 13 серпня, і той був у гарному настрої. "Ми обговорювали тарифи, газ, по голосу нічого не віщувало біди. Але ми ж не розуміємо, що йому повідомили в суботу і що відбувалося у нього в душі", - сказав чиновник.

Уже скоро начальник управління Нацполіції в Дніпропетровській області Анатолій Щадило заявив, що поліція вивчає відео з камер спостереження, а також інформацію на телефоні загиблого і підтвердив версію про самогубство - мовляв, інших людей на відео немає. Його підлеглий, начальник слідчого управління ДУНП в Дніпропетровській області Олег Сліпчук все ж уточнив, що розглядаються кілька версій: вбивство, самогубство, необережне поводження зі зброєю. Крім того, не виключається і версія доведення Павлова до самогубства.

Пізніше Telegram-канал "Чорти Кривого Рогу", посилаючись на результати перегляду відео криміналістами поліції, підтвердив, що Павлов "ходив всю ніч з рушницею в руках і вів з кимось тривалу переписку в телефонному режимі". Пізно ввечері 15 серпня той же канал повідомив, що мер "перед смертю почистив діалоги в Telegram. Ще вчора чати для листувань були активні, а вже сьогодні рано вранці видалені".

Пізніше з'явився коментар депутата міськради Вікторії Третяк (примітно, що вона представляє партію Блок Вілкула "Українська перспектива", а не ОПЗЖ, яку формально представляв покійний), яка заявила про те, що на тілі Павлова нібито є каліцтва. І видала конспірологічну версію того, що сталося.

"Чинна влада не сприйняла перемогу Павлова на виборах мера. Це був шок і удар для них. Я не можу точно сказати, хто це зробив. Але уявіть: Кривий Ріг - місто президента, а на виборах перемагає не його людина. Тобто люди довірилися місцевої влади і розчарувалися в чинній. Для них це ніж у серце", - розповіла журналістам Вікторія Третяк.

Справедливості заради, варто відзначити, що у відео-матеріалах, опублікованих в ЗМІ, і справді є чимало нестиковок. Але це окрема тема для аналізу.

"Висяк" в Кривому Розі

Головні питання, які зараз задають всі, кого цікавить ця історія - що все-таки сталося з Павловим, і якою буде політична обстановка в місті найближчим часом. Політолог Олексій Голобуцький звертає увагу, що трагедія в Кривому Розі, на жаль, аж ніяк не унікальна, і надій на швидке і результативне розслідування немає.

"У нашій історії вже було стільки таких "висяків", що надій на швидке розслідування немає. Навіть якщо воно і буде швидким, не факт, його результати прийме суспільство. Звичайно, нове керівництво МВС буде намагатися показати свою ефективність, а ОПЗЖ буде і далі педалювати тему політичного вбивства", - говорить "Апострофу" політексперт Олексій Голобуцький.

Більш оптимістичний в оцінках його колега Володимир Фесенко, який називає більш ймовірними версії самогубства або доведення до самогубства Павлова.

"Складно сказати, як зміняться розклади після результатів розслідування. В ОПЗЖ кажуть, що це вбивство, але поки доказів цьому немає. З тих відеозаписів, які з'являються в інтернеті, видно, що він один з рушницею ходить і більше там нікого немає. Поки більш ймовірними виглядають версії самогубства або доведення до самогубства. Там видно, що Павлов з кимось інтенсивно переписується. І якщо виявиться, що це було доведення до самогубства, виникнуть питання, хто довів і з ким у нього були конфлікти", - говорить експерт.

Скріншот з відео

На його думку, з'ясування того, з ким у Павлова були конфлікти і хто йому погрожував, може вплинути на ситуацію в місті.

"Хто може довести до самогубства мера міста? На мій погляд, це можуть бути люди, яких дуже сильно бояться, які мають дуже сильний вплив і кримінальну практику, боячись яких, мер міг би піти на самогубство. Мабуть йдеться про історію з впливовими місцевими кланами. Якщо раптом вийдуть на когось з впливових місцевих фігурантів, то це може вплинути на майбутні розклади", - додає Фесенко.

Разом з тим, 10 серпня, коли Павлов перебував у відпустці з родиною, в Кривому Розі відбулася неординарна подія. СБУ повідомила про спецоперацію-викриття, ймовірно, найвпливовішого злочинного угруповання Кривого Рогу. Воно складалося з місцевих осіб, які неодноразово притягувалися до кримінальної відповідальності за особливо тяжкі злочини і відрізнялися особливою жорстокістю методів силового "впливу". Очолював угруповання кримінальний авторитет, який вже понад 10 років відомий в кримінальних колах як "смотрящий" за містом. За попередніми даними слідства, зловмисники "спеціалізувалися" на "кришуванні" бізнесу, збиранні "общака" і вимаганні неіснуючих боргів. У разі відмови "боржників" платити по "зобов'язаннями", до них застосовувалася тактика залякування. Погрози фізичної розправи і нанесення шкоди особистому майну спрацьовували безвідмовно.

У підсумку, правоохоронці затримали ватажка і чотирьох активних членів злочинного угруповання під час отримання чергового "траншу" неіснуючого боргу, попросту - за згадане вище вимагання. У ЗМІ як "шеф" банди фігурує Олександр Овчаренко, відомий в кримінальних колах на прізвисько Хіпак, якого називають смотрящим за "общаком" в Кривому Розі від дніпровського "авторитета" Наріка. Чи міг Павлов мати відношення до цієї банди - невідомо.

На Банковій готові до нової битви

Тим часом, не менш актуальним, ніж розкриття причин загибелі Павлова, залишається питання її наслідків для міста, а саме - призначення виборів мера.

Згідно з Виборчим кодексом, позачергові вибори можуть пройти або в останню неділю жовтня, або в останню неділю березня і бути оголошені не пізніше ніж за 60 днів до дня голосування. Дата 31 жовтня виглядає абсолютно нереальною, адже вибори повинна оголосити Верховна Рада до 31 серпня, а для цього необхідно провести позачергову сесію. Тобто, за відсутності форс-мажорів, мера в Кривому Розі обиратимуть наприкінці березня 2022 року. А до цього часу очолювати міську владу буде секретар міськради від "Слуги народу" Олександр Котляр.

"Міськрада там строката за складом і буде необхідно знаходити баланс між ОПЗЖ, "Слугою народу" та іншими політичними силами. Найвпливовішим залишиться ті ж, що і раніше, тобто клан Вілкула. Павлов був їхнім ставлеником. Тепер у Вілкула стоїть завдання зберегти свій колишній вплив на ділі в місті, а також шукати свого нового кандидата. Хто знає, може старший або молодший Вілкул захочуть зайняти це місце. Питання в тому, від кого вони підуть, адже у молодшого Вілкула є своя партія "Українська перспектива", і він з ОПЗЖ не пов'язаний. Відповідно, кого буде рухати на цю посаду ОПЗЖ?", - говорить Фесенко.

Олександр Вілкул і Юрій Вілкул Фото: УНІАН

Він зазначає, що змагатися між собою як і раніше будуть три впливові в регіоні партії. У їх числі "Слуги народу", тому що це все ж Кривий Ріг - місто президента Зеленського, в якому у нього висока популярність, клан Вілкула, який має більший вплив на міську владу, а також ОПЗЖ. Втім, з огляду на той факт, що на минулорічних виборах мера Павлов де-факто представляв інтереси Вілкула, говорити про повноцінну суб'єктність партії Бойко-Медведчука в Кривому Розі не доводиться. Втім, і з "слугами" не все так просто. Фесенко звертає увагу на те, що великий вплив в місті мають представники бізнесу, пов'язані з "Метінвестом" Ріната Ахметова. Власне вони просунули від президентської політсили "свого" кандидата в мери Дмитра Шевчика. Той, правда, не дуже успішно боровся за мерське крісло, нагадує Олексій Голобуцький.

Ще минулої осені "слуги" сильно поступилися в гонці, а наступної весни ситуація для них, швидше за все, погіршиться. Найпопулярнішою політсилою в місті як була, так і лишається ОПЗЖ, і кандидат від неї матиме стартову перевагу. Можливо, від цієї партії висуватиметься хтось із Вілкулів, клан яких досі дуже сильний в місті, хоч Вілкул-старший і зняв свою кандидатуру в минулому році нібито за станом здоров'я", - каже експерт.

Політолог Костянтин Бондаренко вважає, що загиблий Павлов був мінімально вписаний в місцеві політичні розклади і славився саме як господарник, а не політик. Тому його загибель, вважає експерт, не підкосить основи впливу клану Вілкулів в Кривому Розі.

"Номінально Павлов належав до ОПЗЖ, але він ніколи не був там своєю людиною, а належав до групи Вілкулів, для яких смерть Павлова, звичайно, серйозний удар. Але давайте почекаємо, поки будуть оголошені вибори. Поки про радикальні зміни політичного ландшафту я не став б говорити, команда Павлова буде працювати далі, а Вілкули збережуть свій вплив в місті", - говорить Бондаренко "Апострофу".

Що стосується майбутнього весняного волевиявлення, то воно, звичайно, буде використане противниками Зеленського для того, щоб показати, що його популярність в порівнянні з 2019 роком зникла навіть у його рідному місті, і це ризикує стати досить серйозним "дзвіночком" для Банкової. Тому поява повідомлень про те, що у виконкомі Кривого Рогу під наглядом прокуратури раптом почалася виїмка документів у першого заступника загиблого міського голови Костянтина Павлова, Євгенія Удода, може свідчити, що у Зеленського ніхто не буде чекати поразки склавши руки. Справа в тому, що Удод багато років йшов рука об руку з кланом Вілкулів, і за інформацією "Апострофа", розглядається ймовірним кандидатом в мери Кривого Рогу. Не виключено, що в Києві вже зараз, не чекаючи весни, вирішили почати потихеньку "збивати" конкурентів...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Новини партнерів