RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Гібридна війна та російська паспортизація Донбасу: голосування «нових росіян»

Чи порушує Мінські угоди проведення виборів до Держдуми РФ на окупованих частинах Луганської та Донецької областей?

Чи порушує Мінські угоди проведення виборів до Держдуми РФ на окупованих частинах Луганської та Донецької областей? Фото: Getty images

Вибори в Держдуму РФ призначені на 19 вересня 2021 року. У травні Росія прискорила масову видачу своїх паспортів на окупованих територіях Донбасу. До кінця 2021 року поставлена мета збільшити кількість «нових росіян» до мільйона. Ідея залучити до голосування на виборах депутатів в Державну Думу Федеральних зборів Російської Федерації в 2021 році громадян, які проживають на непідконтрольною Україні території Донбасу, які отримали російські паспорти, не нова за своєю суттю.

Так в березні 2012 року на президентських виборах в Росії, перемогу здобув чинний на той час прем'єр-міністр Володимир Путін. Вибори відбулися і в Південній Осетії, і в Абхазії. «Ми засуджуємо проведення виборів на окупованих територіях Грузії без узгодження з владою країни. Для проведення виборів потрібно спеціальний дозвіл, за яким вони (влада Росії) не зверталися», – заявила на брифінгу в Тбілісі заступник міністра закордонних справ Грузії Ніно Каландадзе. Міжнародне співтовариство теж відреагувало глибоким занепокоєнням тим, що відбувається, але вибори в Росії були визнані дійсними.

2018 рік вибори в Росії. «Володимира Путіна в Південній Осетії, за попередніми даними, підтримало 92,9% виборців, які проживають в республіці. У посольстві Росії звернули увагу на рекордну явку – вона перевищила показники 2012 року на 20 відсотків». Березень 2012 року, 8:00 ранку, в невизнаній Придністровській Молдавській Республіці, почалося голосування на виборах президента Росії. У голосуванні на 24-х дільницях взяло участь понад 50 тисяч придністровських росіян. Як зазначало в той час посольство Росії в Кишиневі, «вибори президента РФ на території Молдови були визнані такими, що відбулися і продемонстрували в цілому збільшену активність виборців у порівнянні з минулими роками».

Роздаючи російські паспорти грузинським громадянам, які проживають на території Абхазії і Південної Осетії в передвоєнний період, Росія мала на меті забезпечити майбутнє обґрунтування і законність своїх агресивних дій із захоплення грузинських територій, і як ми тепер знаємо, в 2008 році ця мета була досягнута шляхом військового захоплення і визнання проголошених, але не визнаних світовою спільнотою держав. Участь місцевих громадян в російських виборах на окупованих грузинських територіях було додатковим завданням для легітимації основної задачі. Процес російської паспортизації мешканців Придністров'я має інші особливості і переслідує на даному етапі інші цілі, а саме – створення проросійської соціальної групи, через інтереси якої, можна активно втручатися в політичні процеси в Молдові.

Чи порушує Мінські угоди проведення виборів до Держдуми РФ на окупованих частинах Луганської та Донецької областей? Як буде виглядати законність участі 650 тисяч «нових росіян» в місцевих виборах, які передбачені Мінськими угодами? Росію це питання мало цікавить, як і тих, хто братиме участь у голосуванні. Кремль розумів, відкриття виборчих дільниць в ОРДЛО, створило б масу приводів для критики з боку міжнародного співтовариства. Такий варіант на першому етапі розглядався, але рішення було знайдено інше.

Постанова ЦВК Росії від 25 травня 2021 року № 7 / 49-8 «Про дистанційне електронне голосування», яке дає виборцю можливість голосувати на виборах і референдумах без відвідування виборчої дільниці, використовуючи цифровий пристрій з доступом в інтернет. Таке право отримали виборці семи регіонів Росії: Курської, Мурманської, Нижегородської, Ростовської та Ярославської областей, а також виборці Москви і Севастополя. Згідно розробленої стратегії по організації голосуванні на території ОРДЛО, жителі які отримали паспорти РФ і страхові номери індивідуального особового рахунку повинні авторизуватися на Єдиному порталі «Державні Послуги», а потім проголосувати на платформі «Дистанційне електронне голосування».

Чи буде організований з ОРДЛО масовий виїзд з прапорами «нових росіян» на виборчі дільниці Ростовської області для голосування, покаже час. Але телевізійні сюжети з виборчих дільниць і шоу з «патріотами», що принижують Україну, ми побачимо обов'язково. Вибори в державну Думу Росії за участю «українців» відбудуться за будь-якої погоди. Машина кремлівської пропаганди не упустить розкрутку факту голосування «нових росіян», як заклику до об'єднання Донбасу і Росії, підтримки «Єдиної Росії» і Путіна, а Кремль продовжить і далі готувати ґрунт для визнання псевдореспублік за грузинським сценарієм.

Післямова

Аргументація представника Центрвиборчкому Росії щодо питання участі у виборах до Державної Думи, так званих громадян Росії, які проживають на непідконтрольних Україні територіях, виглядає наступним чином. Її озвучив заступник голови ЦВК РФ Микола Булаєв в одному зі своїх інтерв'ю: «Ростовська область є суб'єктом з великою кількістю людей, які отримали громадянство РФ у спрощеному порядку. Ми вирішили подивитися, чи не можна створити і для цих громадян Росії, які теж мають право голосу, можливість проголосувати в будь-якому місці. І мені здається, ми в цьому напрямку досить сильно просунемося. Цей експеримент для цієї групи людей дозволить нам надалі розвивати застосування ДЕГ (дистанційне електронне голосування) вже за межами країни».

І так ми бачимо, що мешканці Донбасу, які отримали паспорти РФ, можуть приїхати в Ростовську область і там проголосувати. Також, вони зможуть віддати свої голоси дистанційно, якщо пройдуть верифікацію на порталі держпослуг. Крім того, голова ЦВК Росії Панфілова роз'яснила: «на території України будуть відкриті ділянки в посольстві в Києві, в консульствах в Одесі, Львові та Харкові, де зможуть проголосувати наші громадяни. На території невизнаних республік, ніяких виборчих дільниць немає, там голосування не буде».

Цікаво, як МЗС України буде реагувати на «експериментальну» участь «українських громадян» з російськими паспортами у виборах російських депутатів до Державної Думи РФ? Глибоким занепокоєнням, невизнанням результатів виборів або глухим мовчанням, а може оголосити на весь світ про насильницьку паспортизацію та примушення до голосування? Питання залишається відкритим, але є ряд оціночних суджень, гаранта Конституції – Президента України, викладених в інтерв'ю телеканалу «Дом». Ось деякі з них:

«А що стосується Росії з приводу паспортизації – тут якраз все просто. І оцінювати можна однозначно – Росія порушує міжнародне право».

«Це не поблажливість моя до таких людей – це моє співчуття. Я вважаю, що ми повинні розуміти, що ситуації бувають різні і людей не можна ділити за паспортами. Людину потрібно зовсім по-іншому сприймати. Є вимушені в життя заходи, і ми всі, не пройшовши через такі випробування, не можемо оцінити це до кінця правильно і адекватно. Тому я вважаю, що в плані паспортизації говорити про людей складно і однозначно оцінювати не можна».

"Хто ти? Сам для себе дай відповідь».

Щось в цих роздумах з приводу «людини, що знаходиться в шпагаті», звучить непідробне співчуття до закликів Бородача «Зрозуміти та пробачити». Але не можна забувати, що серед цих «нових росіян» значна кількість переконаних проросійськи налаштованих громадян-сепаратистів, які взяли зброю або працюють на окупанта на добровільній основі. Виправдовувати паспортизацію населення тільки в рамках насильницького примусу було б не зовсім правильно. Держава повинна бачити, що такі процеси відбуваються не тільки на Донбасі, але і на іншій стороні України, де немає окупованих територій, але є «нові» угорці, румуни, молдавани.

Хотілося б почути від гаранта Конституції також відповіді про законність участі «українських громадян» з російськими паспортами у виборах до Державної Думи РФ. Який юридичний статус цих громадян, які голосують за Жириновського, Зюганова, Лаврова, Шойгу і інших, що розв'язали разом з Путіним війну на Донбасі і продовжують агресивну політику Росії проти України? Чи буде розглядатися факт голосування, як обтяжлива обставина у вирішенні питання щодо добровільного або примусового характеру отримання російського громадянства? Громадяни окупованих територій, повинні розуміти свій майбутній статус, знати наслідки своїх дій, а також розуміти те, що все таємне з часом стане явним.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України