RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В останню осінь: чому Банкова не злізе з Кличка

Швидше за все, наступна атака на мера буде здійснена за допомогою Кабміну

Швидше за все, наступна атака на мера буде здійснена за допомогою Кабміну Фото: УНІАН

Практично весь тиждень українські ЗМІ вирували, обговорюючи нібито заплановану під час п'ятничного засідання РНБО відставку глави КМДА і столичного мера Віталія Кличка, якого Банкова хотіла замінити повністю контрольованим кадром. Чому, в підсумку, цього так і не сталося - розбирався "Апостроф".

Передчуття відставки

Розмови про відставку столичного мера Віталія Кличка почали мусуватися разом з початком нещодавньої серії обшуків в комунальних підприємствах міста, а кілька днів тому - і у одного із заступників столичного градоначальника. Інформацію про всі ці процеси представники влади намагалися максимально шумно тиражувати на різних медіа-майданчиках. З'являлася і інформація про те, що на 20 серпня на Банковій запланували чергове засідання РНБО, на якому нібито зібралися знімати Кличка.

В результаті, "час Ч" настав, але за 2,5 години до засідання Радбезу Кличко заявив, що не прийде на нього, тому що після перевірки робіт на Подільському мосту вже поїхав в робочу поїздку до Чернігова.

Цей демарш страшно розлютив Банкову. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк емоційно назвав таке пояснення смішним.

"Да уж. Пан Кличко, іронічно скажу, надзвичайно креативний і сміливий. Так чи інакше, в черговий раз бачити коментарі Кличка про "перевірку робіт" на Подільському мосту надзвичайно смішно. Як і будь-які інші його коментарі, що стосуються роботи міського господарства. Ну а відмовка про поїздку до Чернігівської області заради дрібного піар-завдання - це тільки доказ того, наскільки міська влада в Києві далека від реальності. Кличку пора повертатися - перш за все, в реальність. Піар і злодійство - це точно не ті речі, якими повинен займатися глава", - заявив Подоляк.

Деркач, Шарій і Гужва замість Кличка

У кінцевому підсумку засідання пройшло без Кличка, а найбільш резонансними рішеннями стало застосування персональних обмежувальних санкцій щодо народного депутата Андрія Деркача, засновника видання "Страна" Ігоря Гужви, а також проти Ольги Шарій і Анатолія Шарія.

За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, санкції проти Шаріїв і Гужви стосуються чотирьох компаній, пов'язаних з інтернет-ресурсами, які прямо або побічно координуються цими громадянами і ведуть системну антиукраїнську пропаганду.

"Ми цим рішенням майже закриваємо кейс (американських санкцій. - "Апостроф"), залишилися дві або три людини. Всі медійні ресурси, які мають відношення до цих осіб, теж під санкціями", - заявив Данилов.

У свою чергу, глава СБУ Іван Баканов заявив, що рішення Радбезу є логічним продовженням заходів, які ухвалили раніше для захисту українського інформаційного простору.

"Служба безпеки чітко розмежовує свободу слова і наступ на державність і суверенітет України. Наш обов'язок - захищати державну безпеку в усіх її проявах: від інформаційної складової до передової на сході", - сказав Баканов.

Крім того, наклали санкції на російські сайти і персонально на бойовика Пушиліна, який реєструє свої медіа на тимчасово окупованій території.

РНБО також встановив санкції проти 12 юросіб кримської окупаційної "влади", серед яких місцеві телеканали, інформагентства та інтернет-видання. Крім того, за пропозицією СБУ, санкції застосують до 6 фізосіб та однієї юридичної особи - Слідчого ізолятора №1 по Криму і Севастополю, причетних до порушень основних прав і свобод громадян на тимчасово окупованих територіях. Ще одним питанням порядку денного засідання РНБО стало повернення в державну власність ПАТ "Черкасигаз" - цим доручили зайнятися Кабміну в особі Міненерго.

Загнати боксера в кут

І хоча в РНБО не пішли на спірне рішення шодо позбавлення Кличка посади голови КМДА, про нього все одно мова зайшла. Секретар Радбезу Олексій Данилов заявив, що влада занепокоїлися станом київської архітектури. Зокрема, було прийнято рішення РНБО дати оцінку руйнуванню садиби Барбала, яке відбулося напередодні вночі, і відновити історичну будівлю. Крім того, вирішено провести аудит історичних будівель по всій Україні.

Данилов висловив надію, що на наступне засідання Радбезу Віталій Кличко прийти зможе і "нічого страшного в цьому немає". За його словами, питання про можливу відставку Кличка в порядку денному РНБО був відсутній, так як у цього органу немає таких повноважень. Чим, по суті нівелював всі чутки. Правда, пізніше Радбез озвучив цікаве роз'яснення слів Данилова: "Рада національної безпеки і оборони на своєму засіданні може розглянути і дати оцінку діяльності або бездіяльності будь-якої посадової особи і за результатами розгляду ухвалити рішення про запуск всіх необхідних юридичних процедур відсторонення від посади". Якою це може бути процедура? Експерти сходяться на думці, що це можна здійснити через Кабінет міністрів, який, як відомо має право знімати з посади голів місцевих адміністрацій. І хоча з точки зору Конституції, це рішення все одно буде небездоганним (якщо не сказати - вкрай сумнівним), однак якщо б у Зеленського вирішили безпосередньо звільнити Кличка рішенням РНБО, це виглядало б повним свавіллям.

Політичний експерт Володимир Фесенко в коментарі "Апострофу" зазначив, що відставка Кличка була відкладена вже не вперше - це, як мінімум, "третя хвиля", коли тиск є, а рішення немає.

"Висловлюючись боксерським жаргоном, мера Києва загнали до канатів і пресують серіями ударів, а він в глухому захисті. По-перше, юридично коректного рішення в цьому питанні не може бути, тому знімати Кличка не поспішають. По-друге, пресинг Кличка все-таки може дати результат. Всі зациклилися на тому, що мета - зняти Кличка, але можливо, є ставка не на зняття, а на те, щоб в результаті зробити його більш керованим, лояльним, збити зайву пиху і провести своєрідне політико-адміністративне "виховання". Зараз ми бачимо досить емоційні, навіть істеричні заяви з боку Кличка. Тобто він явно на взводі, а його команда напевно ще сильніше, адже йде пресинг з обшуками", - говорить Фесенко "Апострофу".

На його думку, до питання керівника КМДА Банкова може повернутися восени, коли запрацює парламент.

"Якщо восени відновлять розгляд закону про Київ, який розділяє повноваження мера і глави КМДА, і візьмуть його в другому читанні - це буде означати підготовку до відповідного кадрового рішення, а поки що рано, досить пресингу. Кличка, умовно кажучи, беруть змором", - вважає політолог.

Його колега Олексій Голобуцький вважає, що президент Зеленський, можливо, як і в багатьох інших випадках, вирішив влаштувати хайп з "прочуханки" Кличка.

"Може Зеленський отримує від цього моральне задоволення. Це схоже на якісь особистісні речі - дуже багато суб'єктивного з часу приходу нинішнього президента до влади. Може, він хотів влаштувати хайп - мовляв, буде публічно "нагинати" здоровенного боксера і від цього виграє" , - з сарказмом зазначає експерт, зазначаючи, що з Кличком навряд чи хотіли йти "зовсім вже по бєспрєдєлу", швидше, прагнучи влаштувати публічну прочуханку, але мер не повівся. Втім, його все одно чекають важкі часи: Зеленський відступати не збирається.

"Думаю, РНБО - просто механізм легалізації дії, яку Банкова все одно рано чи пізно зробить, адже, просто так це не закінчиться, Кличка будуть збивати. Думаю, на 90% вони вже ухвалили це рішення і будуть реалізовувати його за процедурою, через Кабмін. Швидше за все, до осені знімати Кличка вже ніхто не буде, щоб не затьмарювати міжнародну діяльність Зеленського - візит Меркель, "Кримську платформу", поїздку до Вашингтона", - говорить Голобуцький.

Правда, у Кличка є час для того, щоб встигнути заручитися підтримкою своїх західних друзів - і в Німеччині, і США. Тим більше, за інформацією "Апострофа", саме вони фактично зупинили нинішню атаку Банкової на Кличка, в результаті чого там були змушені обмежитися словесними "наїздами". Нова атака Зеленського і його команди, очевидно, буде набагато жорсткішою, і Віталію Володимировичу доведеться серйозно попітніти, аби його не відправили в політичний нокаут.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів