RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Техніка, нагородження і спека: чим запам'ятався парад на честь 30-річчя Незалежності України

Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Передова військова техніка, відсилання до Київської Русі, нагородження героїв України, а також урочистий парад ЗСУ і західних союзників - тим не менш, попри досить якісну відео-картинку у багатьох гостей заходу виникли претензії до організаторів. Про те, як проходив парад, читайте в матеріалі "Апострофа".

Ніде яблуку впасти - ковід і спека

На станції метро "Золоті ворота" виходить натовп людей: багато в вишиванках. Усі прямують в сторону Хрещатика, щоб побачити військовий парад на честь 30-річчя Незалежності України. Вже прийшовши на Хрещатик, стає зрозуміло - перейти з одного боку вулиці на іншу практично нереально: людей дуже багато, а найсміливіші навіть піднялися на одну з військових машин для транспортування, з якої їх чомусь не зганяли. Інші підприємливі громадяни зайняли собі місця буквально на підступах до сцени, щоб краще побачити парад.

Концентрація українських прапорів - позамежна, але ті, хто не приніс їх з собою, можуть отримати їх уже прямо на підходах до Хрещатика. Окрема історія з вишиванками - тут було на що подивитися. Чоловіки вміло поєднували національне вбрання з повсякденним одягом, а багато українок дефілювали в натовпі в національних сукнях, костюмах з різними модифікаціями.

Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Правда, були і нюанси, на які було складно не звернути увагу. Свято проходить в пандемію коронавірусу, але маски можна побачити тільки на 1% тих, хто прийшов на парад до Дня Незалежності України. Не морочився ніхто - ні гості, ні представники правоохоронних органів, які патрулювали місцевість, ні влада, яка стояла на трибуні.

"Мало покликаних": когось запросили, а хтось прийшов сам

На циферблаті годинника пробило ще тільки 9:30, а весь Майдан Незалежності і Хрещатик забитий людьми буквально до країв. Паралельно було чути голос диктора, який оголошував про гостів - це були президенти Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Північної Македонії, Швейцарії, а також глава сенату парламенту Чехії Мілош Вистрчіл. Також на парад прибув Вселенський патріарх Варфоломій.

З колишніх президентів України були присутні Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко. Всі троє президентів сиділи в одному ряду під час урочистих церемоній. Не було першого глави незалежної України Леоніда Кравчука.

Фото: Апостроф / Роман Півників

Як неофіційно відзначали учасники заходу, ситуація зі здоров'ям Кравчука вкрай важка. Правда, Ющенко у розмові з журналістами був вельми оптимістичний: "Бореться... Леонід Макарович сильний. І той іспит, який перед ним постав, - я переконаний, що він його на лопатки покладе, і все"...

Примітно, що на урочистий парад з нагоди 30-річчя Незалежності України Офіс Президента не запросив жодного народного депутата, які голосували в 1991 році за відновлення незалежності України. Про це повідомив народний депутат України першого скликання Олесь Шевченко. За його словами, "депутатам-засновникам сьогоднішнього Української держави дозволено зібратися в комітетській їдальні на фуршет за власний рахунок".

Володимир Крижанівський Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Цікаво що місця в "першому ряду" отримали в основному "Слуги народу". Так, на параді були помічені депутат Єлизавета Ясько, Артем Дмитрук та Ірина Верещук. Також на урочистому заході був присутній Постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич.

День незалежності України прийшов відзначити і раніше звинувачений в корупції депутат Олександр Юрченко. І хоча нардепа виключили з фракції "Слуги народу", очевидно, що пропуск на захід все-таки по старій дружбі дістали.

Зеленський про єдність і розбрат

О 10 годині ранку президент України Володимир Зеленський прибув на Майдан Незалежності. Він пройшов по середині дороги, яка розділяє дві сторони Майдану Незалежності. Церемонія почалася з того, що Президент Зеленський прийняв почесну варту, а під акомпанемент оркестру був піднятий прапор України.

Фото: Апостроф / Роман Півників

Фото: Апостроф / Роман Півників

Після цього Зеленський виступив з промовою, в якій окреслив низку меседжів і тез, пройшовшись від тез про українців як народ з тисячолітньою історії до Кримської платформи, що пройшла 23 серпня.

Крім іншого, Зеленський у своїй промові нагадав, що "ніхто не створив нам більше проблем ніж наш внутрішній український розбрат". При цьому президент підкреслив, що "всі ми громадяни України, її збірна України з 25 гравців, тому що у нас 25 регіонів".

Фото: Апостроф / Роман Півників

Не обійшлося без жартів - очевидно, у Зеленського це професійна звичка. Розповідаючи про попередніх президентів України - кого з гарантів який регіон "подарував" - глава країни, кажучи про Донбас, зробив паузу, і замість Януковича, подякував східному регіону України за актора і режисера Леоніда Бикова, а також спортсмена Сергія Бубку. Жарт розвеселила навіть Порошенка з Ющенком і Кучмою.

Також Зеленський вручив нагороди солдатам ЗСУ, частина з яких була удостоєна нагороди посмертно, а також діячам культури, спорту, громадським діячам. У числі нагороджених опинився тренер збірної України, футболіст Андрій Шевченко і грузинський співак Вахтанг Кікабідзе, яким вручили Орден князя Ярослава Мудрого 5 ступеня. Сміх викликало вручення співаку Монатік звання Заслуженого артиста України.

Фото: Апостроф / Роман Півників

Фото: Апостроф / Роман Півників

Фото: Апостроф / Роман Півників

Також серйозні питання викликало вручення ордена Ярослава Мудрого 1 ступеня Василю Лазоришинцю, директору Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова. Справа в тому, що Лазоришинець є фігурантом декількох корупційних скандалів, пов'язаних з тендерними закупівлями. Крім того, журналісти виявили, що сім'я Лазоришинця володіє приватною клінікою, аптекою і їдальнею на території Інституту Амосова.

Після завершення церемонії нагородження, Зеленський оголосив хвилину мовчання за тими, хто віддав життя за Україну і за майбутнє наших дітей. Після хвилини мовчання пішов театралізований перформанс "ДНК" - день народження країни. За допомогою ходіння дівчинки з квітами він показав історичні етапи України - від часів Київської Русі до новітньої історії. В кінці дитина пробігла по Хрещатику назустріч військовим. Дійство неабияк зворушило присутніх, а президент Володимир Зеленського навіть пустив скупу чоловічу сльозу.

Фото: Апостроф / Роман Півників

Військовий парад: військова міць України і союзників

Безпосередньо військовий парад розпочався об 11 годині ранку. Першими в ньому взяли участь як ветерани АТО/ООС, так і випускники військових навчальних закладів та академій. Примітно, що проходка курсанток ЗСУ університету Шевченка пройшла в більш зручному взутті, ніж тому, яке раніше начальство університету планувало закупити для параду. Очевидно, скандал дав свої плоди, і підбори були помітно менше, а лад дівчат був бездоганним. Також, крім військовослужбовців ЗСУ, парадом пройшлися випускники Академії СБУ, а також вперше в параді взяли участь кінологічні загони зі службовими собаками.

Фото: Апостроф / Роман Півників

Фото: Апостроф / Роман Півників

Після того, парадного проходу українських військовослужбовців, парадом пройшлися окремі частини збройних сил країн союзників, серед яких були присутні військовослужбовці Великобританії, Грузії, Данії, Естонії, Канади, Латвії, Литви, Молдови, Словаччини, Фінляндії, Чехії, Швеції, США, а також Українсько-польсько-литовська бригада імені князя Костянтина Острозького.

Фото: Апостроф / Роман Півників

Після парадного проходу військовослужбовців, по Хрещатику проїхала військова техніка, де були представлені найсучасніші зразки озброєння і військової та спеціальної техніки сил і оборони. Йдеться як про наземну, так і повітряну техніку, яка не залишила нікого байдужим.

Фото: Апостроф / Роман Півників

Фото: Апостроф / Роман Півників

Країни-партнери також не залишилися осторонь, і над Хрещатиком пролетіли польські та словацькі вертольоти і літаки.

Ну і на завершення параду, разом з українськими літаками, прикрасили небо кольорами українського прапора винищувачі Eurofighter Typhoon Королівських ВПС Великобританії.

Фото: Апостроф / Роман Півників

Все для телекартинки

Безумовно міць і розмах військового параду в цей раз просто вражала уяву. Але водночас, незважаючи на гарну телекартинку, для якої було зроблено дуже багато, для простих українців, які перебували на Майдані, часом були жахливі умови. Так, наприклад, біля КМДА буквально через 10-20 хвилин колонки зі звуком для глядачів перестали бути доступні - вони просто вийшли з ладу. Погодні умови також не додавали комфорту.

Солдатам на спеці теж було не солодко, їх тримали в "коробках" близько півтори години, поки Зеленський розповідав, як важливо любити країну.

І ось поки нагороджували Монатика, чиї концерти Зеленський раніше не пропускав, військовослужбовці мучалися від спеки. Дійшло до того, що одна з дівчат-військовослужбовців втратила свідомість і одному з військових довелося виносити її подалі від свята...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Новини партнерів