RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українська влада не хоче розслідувати смерть Шишова - друг загиблого білоруського опозиціонера

Близькі - про ситуацію в білоруській опозиції і розслідування смерті глави Білоруського дому

Близькі - про ситуацію в білоруській опозиції і розслідування смерті глави Білоруського дому Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Загибель глави "Білоруського дому в Україні" Віталія Шишова, якого 3 серпня знайшли повішеним в лісосмузі на околиці Києва, до сих пір не розслідувана, тіло не поховане, а поліція намагається представити справу як самогубство - хоча частина лідерів білоруської діаспори досі перебуває під охороною наших силовиків. Чому так відбувається, до чого тут російські ультраправі і чим взагалі займався "Білоруський Дім" (БДУ), "Апостроф" розповіли дівчина Віталія Божена Жолудь і його друг і соратник Юрій Щучко.

- Коли, в який момент ви дізналися, що сталося нещастя з Віталієм?

Божена Жолудь: На другий день пошуків, зранку. Для мене, втім, це був один великий день. Він пропав другого числа, ми шукали, я не спала цілу ніч. О п'ятій ранку 3-го числа ми пішли в ліс, почали шукати там, де він зазвичай починав пробіжку і в підсумку розділилися. Ось Юра (Юрій Щучко) зустрів поліцейських. А ми з Мариною і з Сашком пішли шукати поруч з тим місцем, де стояла поліція з Юрою. Потім наш друг Саша пішов далі, і в той момент він знайшов Віталія, подзвонив Юрі.

Юрій Щучко: В той момент, коли мені зателефонував Саша, я вже зрозумів ... Подзвонив Божені, сказав, щоб вона йшла до під'їзду зустрічати інших людей для пошуків. Сам пішов туди на місце, поліцейські пішли з нами. Ну, метрів з восьми я побачив, що це все-таки Віталій. Якийсь час побув з поліцією. Божена весь час хвилювалася, дзвонила мені. Але я намагався їй відразу правду не говорити, підготувати. Поліцейський - перший, який проводив огляд - вийшов до нас, ми поруч були в метрах, напевно, тридцяти на галявинці, сказав, що погано спрацювали. Його цитата практично дослівно: "Ніс зламаний, погано спрацювали". Ну, я пішов туди, викликав швидку допомогу до під'їзду, де Божена чекала. І мені довелося їй сказати самому.

- Після того, як це сталося, перше, про що багато писали, що спробують списати на самогубство. І тут два взаємопов'язані питання. Версія про самогубство виникла тому, що саме так все було обставлено? Чи є для версії самогубства будь-які підстави?

Б.Ж .: Я думаю, тому що було так обставлено, швидше за все. Тобто, передумов до того, що він хотів таке зробити, не було. Ми з ним багато говорили про смерть, в принципі, але тільки тому, що у нього велика частина родичів померла. І він говорив, що не боїться - після того, що пережив, поховав таку кількість людей. Віталій говорив, що йому не страшно, тому що нічого не змінити. За його словами, якщо така доля, то нема чого боятися, страх нічого не змінить. Ну і у нас були з Віталієм спыльні плани, я ні за що в житті не повірю, що він пішов і не залишив мені нічого.

Ю.Щ .: Я можу додати від себе, вже розповідав цю історію, що в суботу ми разом гуляли. Божена, я і Віталій розмовляли про дітей, сміялися, його я просив швидше зробити дитину. Молодий закоханий чоловік, - я не втомлюся це повторювати, - на початку відносин, досить добре заробляє. Я не бачу причин для самогубства.

- У перші ж дні пішли розмови, що поліція все одно намагатиметься оформити це як самогубство, щоб списати і не займатися цією справою, тим більше, щоб не тягнувся "політичний" слід. Але всі говорять, що тут самогубства не може бути ні в якому разі. Ваш прогноз, як це буде далі? Чи справді наслідок постарається розслідувати цю справу чи постараються все звести до самогубства?

Б.Ж .: Судячи з того, яка була реакція слідчих, коли його знайшли, вони прийшли чомусь до висновку "він сам", задавали питання, чи були вдома мотузки. Я кажу, що у нас вдома немає мотузок, навіть мотузки для білизни немає, є сушарка, і мотузок ніколи не купували. Ну, і плюс те, що він вийшов без грошей: готівку з собою рідко носив, постійно на картці все було, а в той раз картка залишилася вдома. І, судячи з того, як зараз триває слідство, у мене складається враження, що вони, можливо, напишуть, що це суїцид.

Ю.Щ .: Мені здається, що немає політичної волі в української влади, щоб розслідувати цю справу в міжнародному форматі. Україна залежить від поставок білоруського палива, тобто тут великий бізнес зав'язаний. Якщо визнати, що Віталія вбили на території України спецслужби Білорусі, то українська влада повинна буде прийняти якісь рішення, зокрема, ті, які вони не хочуть приймати вже більше року. Тобто, вводити санкції, не купувати паливо, переорієнтувати потоки паливно-мастильних матеріалів з країн Євросоюзу, а не називати Олександра Лукашенка просто Олександром Лукашенком. Ми всі знаємо, що 40-60% ринку дизельного палива в Україні - це дизельне паливо з Мозирського НПЗ.

- Ви розглядаєте якусь іншу версію вбивства Віталія, крім тієї, що це можуть бути білоруські спецслужби?

Б.Ж .: Я не виключаю, що в цьому можуть бути замішані російські спецслужби. Зрозуміло, що Лукашенко вважає, що Білорусь і Росія - одна країна. Я не виключаю того варіанту, що могли російські спецслужби заплатити будь-яким бандитам тут, і вони могли це зробити. Віталій займався все життя боксом, він був в нормальній фізичній формі і з хорошою підготовкою. Потрібно було знати маршрут, місцевість, на якій це сталося, приблизний час, коли там люди ходять, коли не ходять: вони явно підготувалися,

- Як ви вважаєте, чому саме Віталій? Просто тому, що його було легше всіх дістати з діаспори ,або були інші причини, щоб вибрати саме його? Може, якісь ідеологічні причини? Або БДУ комусь заважав?

Ю.Щ .: Особисто моя теорія: якщо відсікти середню ланку активістів в будь-яких фондах, ініціативах, налякати, то зв'язок між низовими і верхніми активістами переривається. Може існує якийсь список, в який внесені всі активісти, я в тому числі, але Віталій виявився найбільш доступним.

Він в такому місці жив. Стежать за всіма, природно, але знайшли, скажімо так, "слабку ланка". Вони подивилися, що Литва, Польща - там дуже складно провести таку операцію, в Україні, відповідно, набагато легше. З Донбасу можуть приїхати фахівці, - не знаю, "вагнерівці" або не "вагнерівці", там ФСБ, - і виконати операцію, а потім виїхати спокійно туди.

Б.Ж .: Я, звичайно, не знаю, що у них в головах, яким чином вони координувалися і вибирали, але якісь його дії могли стати визначальними. Ясна річ, що він не тільки БДУ займався, Віталій підтримував протестний рух, який залишився вдома, і я думаю, що, може бути, їм було щось відомо, а зупинити це в Білорусі вони, припустимо, не могли.

- Ще були якісь такі дії, які не пов'язані з "Білоруським домом" безпосередньо, а пов'язані з діяльністю в Білорусі?

Ю.Щ .: Так, звичайно. Тобто, це сукупність факторів: те, що Віталій був головою БДУ, займався зв'язком з різними телеграм-каналами, вів певну боротьбу. Знову ж ті відео, які були зроблені про те, що тут хлопці готуються, якесь проходять тактичне навчання. Це теж зіграло певну роль. Окреслили коло людей, яких можна прибрати, щоб налякати інших, і Віталій виявився найбільш доступною жертвою.

- Шишова дуже багато попереджали, що існує небезпека, в тому числі з боку білоруських спецслужб, що небезпеку становлять численні новоприбулі люди, яким він надавав допомогу. Як ви вважаєте, чому Віталій знехтував будь-якими попередженнями і такими запобіжними засобами?

Ю.Щ.: Скажімо так, Віталій був солдатом, він був готовий до смерті на війні. Тобто, коли я у нього запитував, - ми ще восени обговорювали, - якісь дії всередині Білорусі, я задав йому пряме запитання, чи готовий він померти за це, не просто звідси закликати щось робити, а піти туди і там загинути за свої ідеї, за свою справу. Він мені щиро сказав "так". Це одна з причин. Плюс чоловіки завжди так влаштовані, що бояться зізнатися собі у власному боягузтві. Це той стимул, який нас завжди штовхає ...

- ... Бути безтурботними?

Ю.Щ.: Так, бути безтурботними. Ну, або долати якусь внутрішню слабкість. Коли тобі страшно, ти йдеш.

- Скажіть, а чи були якісь ознаки небезпеки? Кажуть, що Віталій помічав за собою стеження? Чи так це ?Або це просто чутки і немає серйозних підстав вважати, що було стеження?

Б.Ж .: Зі свого боку можу сказати, що я до цього ставилася більш просто. Він сидів, з вікна дивився, які машини паркуються на яких місцях, чи їх це місце, або це чужа машина на один день заїхала на подвір'я. Якщо йому щось не подобалося, то спускався, ходив фотографував номери машин. Увечері, коли ми поверталися додому, він завжди фотографував номери машин, які стоять не у дворі, а саме біля двору. Я ставилася до цього трошки простіше, думала "Та кому ми тут потрібні?! Робити ось Лукашенко більше нічого, як приїхати тут нас вивозити!" А у нього було таке передчуття...

- У чомусь конкретному це виражалось? Чи він просто відчував, що з ним може щось статися?

Б.Ж .: По-перше, він завжди говорив, що де б ми не були, нас все одно знайдуть. Якщо захочуть. Тобто Україна, Польща чи Литва - це не складе для них труднощів приїхати, втертися в довіру. Ну і у нього якесь було відчуття, що щось може статися.

Ю.Щ .: Він мені дзвонив серед тижня і сказав, що у нього погане передчуття. "Юра, - сказав, - якщо що, щоб у Божени було все добре, подивися!"

- Але більше Віталій нічого не говорив ні про стеження, ні про інші моменти?

Ю.Щ .: Про стеження періодично виникали підозри. Знову ж, знімали різні автомобілі, які їхали за машиною Родіона разом з Віталієм, коли вони їздили разом по місту. Але ми не знаємо точно, хто це, спецслужби чиєї країни. Нам же ніхто не повідомляє, може це і з СБУ були.

Б.Ж .: Ну, машина їде за нами, зупинилася вона біля нашого будинку, але ми ж не можемо підійти і сказати: "Ти - спецагент!". І він такий: "Я - спецагент" - і людина зізналась. На всі 100%, звичайно, ми не були впевнені. Віталік просто знав, що за нами стежать, і плюс застереження з усіх боків.

- Тобто, він намагався не ділитися своїми підозрами?

Б.Ж .: Можливо, він не ділився, бо я ставилася занадто просто до цього, і в моїх очах він тоді б був боягузом. Я кажу "Кому ми потрібні?! Підемо ввечері гуляти!", а він дивиться на машини і йому щось здається. Можна ще з цього боку зрозуміти.

Ю.Щ .: Він говорив і попереджав два рази, як мінімум, щоб я був акуратним. Чи не ходив один. Якийсь час ти поводишся акуратно, дивишся, потім звикаєш і втрачаєш обережність. Адже ми не фахівці, яких спеціально навчають, ми звичайні люди, які теж від цього втомлюються.

- Як зараз змінилося ваше ставлення до заходів безпеки після того, що сталося? Які заходи ви зараз робите, щоб бути в безпеці?

Ю.Щ .: Божена отримала тривожну кнопку. Віталій весь час прагнув консолідувати всіх в діаспорі, шукати підходи, ні з ким не сваритися. На відміну від мене, людини емоційної. І ось так вийшло, що його смерть всіх об'єднала ще більше.

Б.Ж .: З точки зору своєї безпеки мені не до цього було. Найстрашніше, що зі мною могло статися, вже зі мною сталося. Зараз бувають такі психологічні моменти, що мені взагалі все одно, чим закінчиться моє життя. І я б навіть, може, і кнопку цю не брала, і охорону не брала. Ось охорона зі мною день, можна сказати, катається від прокуратури до слідчого, від слідчого - в морг. Просто їздять зі мною в таксі. А, з іншого боку, я думаю, ну, Віталію ж не просто так здавалося. Чим це обернулося ?!

- Зараз БДУ обезголовлений. У якому ключі планується подальший розвиток організації? Яким буде обсяг допомоги, що надаватиметься людям? На чому буде зосереджена організація? На які кошти буде існувати?

Ю.Щ .: В принципі, коштів як не було, так їх і немає, скажімо так. Не було ні надходжень, ні грантів, ніякої додаткової допомоги. Все те, що працювало, так і працює в плані допомоги. Все залишиться. І робота йде. Віталій тягнув велику частину роботи, особливо медійної та редакційної. Ну, в принципі, хоч це і важко, але намагаємося налагоджувати. Поки з медійної частиною у нас не дуже добре, тому що Шишова замінити важко. Він весь час знімав, монтував. Знайти таку ж людину, скажімо, на добровільних засадах, складно.

Б.Ж .: Я думаю, якусь частину роботи, навіть знімати відео і монтувати я б змогла, але зараз просто в технічній частині проблеми, так як все вилучили. Припустимо, зняти то я можу, але змонтувати мені зараз нема на чому.

- Тобто, зараз відбувається перерозподіл обов'язків Шишова всередині БДУ?

Ю.Щ .: Саме так, так. Я вже почав подавати заявки, - то, ніж раніше займався Віталій і Родіон, - зустрічатися з людьми. Редактура як працювала, так і працює, тому що вони працюють втрьох в основному. Це, слава Богу, так. Вони відповідають на питання юридичного характеру і загальні питання намагаються торкатися, коли люди звертаються. А по проживанню ми допомагаємо, природно, не всім, а тільки тим, хто опиняється в крайньому ступені потреби, тому що грошей, знову ж таки, не маємо.

- А хто тепер очолить БДУ?

Ю.Щ.: Божена. Вона займе місце Віталія. Це одностайне рішення всіх членів БДУ.

- Можливо, якісь міжнародні організації висловлять бажання вам допомогти з вашою діяльністю? Чи ви принципово не хочете мати з ними справи?

Б.Ж.: Принципово не хочемо мати справи. І взагалі, в принципі, приймати гроші з якихось грантових організацій і підтримку Євросоюзу. Тому що як тільки гроші ти взяв, навіть якщо ти відзвітував, на тебе починає литися бруд: ти поклав собі в кишеню та інше. Нам такого не потрібно, у нас є певна акція, ми відкриваємо збір на рахунок Білоруського дому, а далі звітуємо перед державою в звіті, куди ми в нуль пішли, і чеками перед людьми, приховувати нічого. Як все було при Віталію, так і залишиться.

- Як тільки сталася ця трагедія, тут же понеслося, що Боцман, Малюта, Сергій Коротких, все це пов'язано з ним. Нібито чи то він убив, чи то йому на шкоду це, то чи навпаки. І нібито Віталій Шишов і Родіон Батулін крутили якісь темні справи з Боцманом: в результаті Родіон втік за кордон, а Віталія вбили. Перше питання, звичайно, які були відносини насправді? А другий - чому пішла ця хвиля?

Ю.Щ .: Хвиля пішла тому, що деякі представники старої білоруської опозиції вирішили зловити на цьому хайп. Олена Толстая та В'ячеслав Сівчик - люди, які себе зарекомендували 27 роками марної боротьби "в нікуди", вирішили скористатися ситуацією, думаючи, що ми їм не дамо відповіді. Відповіді є всі у мене, як у людини, яка першою запропонувала назву "Білоруський дім в Україні". І взагалі саму організацію таку створити.

Це було на Майдані Незалежності десь в середині жовтня минулого року. Не було там ще Віталія, не було там Олени Толстой, не було там нікого. Олена Толстая до нас потрапила дуже випадково і тільки через те, що у неї був офіс. Було холодно, нам не було де збиратися. Вона одна з перших, хто підняв цю тему в кінці листопада 2020го ще на "Варті Світу", дала прес-конференцію після появи Коротких на самій "Варті", коли він привіз хрест.

Віталій реально з ним бачився два рази, і то дуже-дуже поверхово. Про гроші? Грошей як не було, так і немає. При ресурсі Коротких, якби він хотів підім'яти всю діаспору, він би просто залив все грошима. Це був би і офіс, це була б і преса, і інше, і інше, і інше. Тобто, я розумію це так: якщо ти хочеш щось отримати, треба вкласти гроші. А з урахуванням того, що ми все робили за власні кошти, все йде дуже хитко. Якби були гроші Коротких і його вплив, то БДУ вже б звучав на всю Східну Європу ще до того, що сталось з Віталієм.

А на тлі подій, які розгорталися в Україні, тобто зміни керівництва МВС, природно, вони скористалися ситуацією. Новий міністр поміняв керівників місцевих органів поліції в Києві: Шевченківського району, самого міста Києва. Так, мовляв, це було останньою краплею. Це вибудовування нової вертикалі, так само як наїзд на "Азов", притягання його за вуха. Хоча зв'язок Віталія з Азовом взагалі ніякий, крім того, що ми знайомі з декількома хлопцями, які воювали в "Азові", нашими білорусами. Але це звичайні добровольці, які ні з Коротких, ні з ким іншим ніякого зв'язку не мають.

- Але ж тему Коротких педалюють дуже багато, включаючи всіляких «лівих».

Ю.Щ. Ну, природно, всі, кому вигідно. Розумієте, ми ж знаходимося в одному полі тут в Києві, в Україні. Ми всі один одного знаємо, хто і чим займається. Припустимо, з «лівими» все ясно. Це субкультурна розборка. Їм в будь-якому випадку вигідно "правих" представити у вигляді лиходіїв. Поліні Бродік? (Поліна Бродік - голова організації Free Belarus Center, афілійована з "Домом вільної Росії" - прим. Ред.) Їй просто конкуренти не потрібні. Вона використовує ситуацію для просування власних ініціатив. Ну, я чомусь думаю, що це ще питання грошей і якогось впливу з боку Росії. Її дуже багато що пов'язує з Російською Федерацією.

Б.Ж .: Всі бачили мільярд одних і тих же пережованих статей. Тільки міняли місцями рядки і думали, що від цього сенс змінився. Але жоден журналіст, написавши цю статтю, не навів жоден доказ, крім слів. Ніхто! Тобто, такі ж статті можу написати і я в зворотному порядку про цих же людей.

Ю.Щ .: Родіон там притягнутий за вуха. (Родіон Батулін, заступник Віталія Шишова в БДУ, боєць змішаних єдиноборств, служив в "Азові" під керівництвом Сергія Коротких - прим. Ред.) Так, є кілька фотографій, де він з Коротких. Ну і що? Я Коротких перший раз побачив на акції під посольством.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Новини партнерів