RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бюро економічної (не)безпеки: як запрацює новий орган зі старими обличчями

Глава БЕБ Вадим Мельник ризикує зіткнутися з низкою проблем, які загальмують запуск всієї структури

Глава БЕБ Вадим Мельник ризикує зіткнутися з низкою проблем, які загальмують запуск всієї структури Голова Бюро економічної безпеки Вадим Мельника Фото: facebook.com/V.Melnik.official

Створення Бюро економічної безпеки - нового правоохоронного органу, "заточеного" під розслідування фінансових злочинів - перейшло на завершальну стадію. Запуск БЕБ позбавить СБУ, МВС, прокуратуру і податкову можливості розслідувати економічні правопорушення, звільнивши бізнес від тиску і "маски-шоу". На папері все виглядає саме так, але реальність може бути іншою. Які проблеми і складності найближчим часом очікують керівництво БЕБ, читайте в матеріалі "Апострофа".

Перший глава БЕБ

20 серпня Кабінет міністрів за підсумками відкритого конкурсу призначив главою Бюро економічної безпеки Вадима Мельника, який на той момент керував Державною фіскальною службою (ДФС).

Тепер новопризначений керівник опікуватиметься формуванням керівного кадрового складу Бюро. В одному з недавніх інтерв'ю він дав зрозуміти, що ставка буде зроблена на перевірені кадри, що раніше служили на аналогічних посадах в податковій, МВС і СБУ. Людей "зі сторони", скоріше за все, в БЕБ не буде.

У частині кадрової політики у пана Мельника розв'язані руки. Якщо закон про Держбюро розслідувань, яке також виникло на хвилі реформи силової вертикалі, вимагав взяти на службу певний відсоток претендентів без досвіду, то в законі про БЕБ така норма відсутня.

"Те, що у правоохоронців забрали розслідування фінансових злочинів, напевно, добре. Мій досвід роботи з прокуратурою, економічними підрозділами СБУ і НАБУ показує, що слідчим не вистачає профільних знань в економіці. Вони можуть бути хорошими юристами, але спеціальна підготовка і знання мають істотне значення. Без них буде складно розібратися в таких правопорушення як оптимізація податків або обнал", - зазначив у розмові з "Апострофом" директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

На жаль, незважаючи на стриманий оптимізм, в історії з призначенням на посаду Вадима Мельника негативу, політичних претензій і підозр набагато більше.

Фінал скандального конкурсу

У фіналі конкурсу його суперниками виявилися член Ради Нацбанку, і екс-регіонал Василь Горбаль, а також прокурор з Офісу генерального прокурора Аттіла Ковча.

Якщо про претендента з прокуратури мало що відомо, то пан Горбаль - свідомо скандальна персона. Громадська організація "Суспільство майбутнього" ще під час конкурсу звинуватила його у фінансових махінаціях, заявивши, що колишній регіонал "пограбував власний банк ("Укргазбанк" - "Апостроф") на 300 млн гривень".

Сам факт, що конкурентами податківця Мельника виявилися маловідомий прокурор Ковча і скандальний Василь Горбаль, насторожив опозиційних політиків, журналістів і політичних активістів. На адресу Офісу президента (ОП) посипалися звинувачення, що Банкова нібито "випустила" проти Вадима Мельника двох спаринг-партнерів, щоб він на їхньому тлі виглядав більш виграшно.

Претензії на адресу президентської канцелярії звучали і з боку екс-міністра фінансів Олександра Данилюка. Він звинуватив ОП у своєму відстороненні від конкурсу і в лобіюванні на посаду глави БЕБ Вадима Мельника.

"Він зрозумілий, контрольований, забезпечує виконання політичних замовлень Офісу (президента), саме він бореться з мером Києва Кличко і не бачить ніяких інших проблем навколо", - говорив Олександр Данилюк.

Професіонали проти "активістів"

З боку ряду громадських організацій звучали претензії, що до конкурсу не допустили міжнародних експертів, щоб влада могла провести свого кандидата.

Після Євромайдану з кожним роком все голосніше звучить "колюче" питання. Що доцільніше: поставити на чолі правоохоронного органу професіонала з досвідом (нехай навіть неоднозначним) або претендента "з боку", рекомендованого громадянським суспільством і зарубіжними партнерами.

Спочатку багато хто в Україні схилявся до другого варіанту. Тепер на тлі скандалів навколо антикорупційних органів, створених за рекомендацією Заходу, відповідь не така однозначна.

Досвід останніх семи років показав, що система призначення на керівні посади в правоохоронних органах персон за підсумками конкурсів, рекомендацій громадських активістів чи рад доброчесності, виявилася неефективною, зазначив у розмові з "Апострофом" глава Центру правового аналізу та досліджень політичних ризиків Михайло Дяденко.

"Таку систему активно просувають теоретики, що слабо розуміють процесуальне законодавство, роботу слідства і формування доказової бази. Тим більше, коли мова заходить про корупційні та економічні злочини, розслідування яких вимагає високої кваліфікації. Найбільш оптимальний варіант - призначення (наприклад, парламентом або Кабміном) на керівні посаду професіонала, який несе політичну відповідальність за свої рішення. Призначення ж за підсумками конкурсу веде до розмиття відповідальності, втрати часу і бюджетних грошей", - сказав експерт.

БЕБ по осені рахують

Разом з тим, від фактів нікуди не дітися. Пан Мельник має звання полковника податкової міліції - органу, який прославився систематичними "наїздами" на бізнес. В цілому глава БЕБ прослужив в податковій 14 років, звідки перевівся на посаду начальника головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС. Остання стала заміною дискредитованої податкової міліції.

"У керівника БЕБ чималий досвід роботи у фіскальних органах, що не були реформовані і які постійно стрясали корупційні скандали. Виникає питання, наскільки людина зі старими підходами до роботи, зв'язками і досвідом зможе вести справи по-новому. Саме від цього залежить, наскільки нова структура буде ефективною", - додав Анатолій Амелін.

Більш того, до самого Мельника є цілком конкретні питання, які мають корупційний присмак. Справа в тому, що журналісти "Радіо Свобода" знайшли у голови новоствореного Бюро придбану квартиру в елітному ЖК в Одесі "19 перлина". Покупка обійшлася професійному митарю в 1 129 412 гривень. Розслідувачі заявили, що така ціна як мінімум удвічі нижче ринкової, хоча сам чиновник наполягає, що "все - прозоро". Але цифри говорять зворотне.

Квартиру в курортному районі "Аркадія" площею 67,8 кв.м. Мельник придбав в квітні минулого року. На той момент 1 кв.м. в зазначеному ЖК коштував близько 1200-1300 доларів. Якщо виходити з цієї вартості, то Мельник мав би заплатити близько 192 000 гривен податку, але угода обійшлася йому набагато дешевше і в бюджет пішло 96 000 гривен.

Сам глава БЕБ відповів журналістам, що заплатив стільки, скільки хотів продавець. За його словами, вартість була підтверджена оцінювачем.

"Яка ціна була вказана, ту ціну я заплатив. Я не дуже моніторив оголошення. Мене ціна не вразила, дешева вона або дорога - мене вона влаштувала", - пояснив чиновник.

Це далеко не єдина нерухомість у родини Мельників. Дружина глави БЕБ Алена Мельник володіє двома салонами краси і трьома квартирами в Ірпені, що під Києвом. Згідно з декларацією, у жінки також є квартира в Туреччині. Що ж стосується Ірпеня, то варто відзначити, що його неформально називають містом податківців - тут знаходиться горезвісна кузня митарських кадрів - Податкова академія, яку багато років очолював однофамілець "головного бебівця" - нині покійний Петро Мельник. Отакий збіг...

Підлеглі в ДФС підозрюються в бандитських діях проти підприємців. Якщо такі "традиції" перейдуть у БЕБ, на якісне розслідування економічних злочинів розраховувати не варто. Ризики, що слідом за Вадимом Мельником в БЕБ перейдуть "перевірені кадри" з податкової поліції, вкрай високі.

Кадрове питання - лише частина проблеми. Відповідно до закону, БЕБ починає роботу 25 вересня, а ДФС ліквідується. Як наполягають експерти, запуск Бюро може обернутися провалом. Найбільш складні проблеми - формування підрозділів (БЕБ може стартувати при наявності 30% складу), ревізія матеріальної бази і передача кримінальних справ.

"Найбільш слизький момент в цьому процесі - саме передача кримінальних справ від економічних підрозділів СБУ, МВС та інших органів в БЕБ. За час перехідного періоду частина матеріалів може загубитися в прямому сенсі цього слова, а частину справ можуть "втратити" - тобто закрити їх за гроші. Відновити документи слідства після таких пертурбацій буде практично нереально", - зазначив у розмові з "Апострофом" експерт по роботі правоохоронних органів Іван Ступак.

Перед Вадимом Мельником стоїть завдання з нуля сформувати новий орган. Просто змінити вивіску на ДФС не вийде. Плюс, варто враховувати кулуарний тиск з боку СБУ та МВС, представники яких захочуть "зарезервувати" за собою місця в БЕБ. Якщо глава відомства не впорається, то БЕБ або повторить долю ДБР, ставши малоефективним органом, або загрузне в корупції і скандалах. Тим більше, що БЕБ - в потенціалі - місце, де хабарництво буде цвісти і пахнути...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів