RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Рятуй "Єдину Росію": як Путін використовує Україну на виборах в Думу

Довіра до "Єдиної Росії" завалилася, але це не завадить Кремлю "намалювати" результат

Довіра до "Єдиної Росії" завалилася, але це не завадить Кремлю "намалювати" результат Фото: Getty images

У Росії 17-19 вересня відбудуться вибори до Державної думи. Вони пройдуть на тлі катастрофічного падіння рейтингу партії влади "Єдина Росія". У Кремлі намагаються вирішити цю проблему, в тому числі незаконно залучаючи жителів окупованих територій українського Донбасу і Криму, яким заздалегідь були роздані російські паспорти. Таким чином депутатами Держдуми можуть стати справжнісінькі військові злочинці, які особисто стояли за окупацією Криму та частини Донбасу. Це перетворює вибори на фікцію і створює грунт для невизнання їх результатів.

"Єдина Росія": обвал рейтингу

Путінська "Єдина Росія" (ЄР) йде на думські вибори з мінімальним з 2008 року рейтингом. Навіть державний ВЦВСД фіксує падіння популярності партії влади - "єдросів" підтримують 28% респондентів. З літа цей показник не виріс. У серпні, за даними ВЦВСД, він навіть знижувався до 27%.

Інші соціологічні служби показують ще більш гнітючі результати досліджень. Зокрема, Центр досліджень політичної культури Росії (ЦДПКР) дає ЄР 23% популярності, хоча ще в квітні ця контора називала цифру в 32% рейтингу ЄР. Комуністична партія РФ на цьому тлі показала діаметрально протилежні результати: з весни, згідно ЦДПКР, рейтинг КПРФ виріс з 11% до 20%, майже наздогнавши "єдиноросівський".

Спроби врятувати "в'янучий" рейтинг партії влади особливим успіхом не увінчалися. Кремль пішов на те, щоб прибрати з партійних списків голову партії екс-президента Дмитра Медведєва, який відрізняється помітною токсичністю. В результаті колишнього "вічного" прем'єра при Путіні остаточно відсунули від великої політичної гри. Але й це не надто допомогло.

Ініційовані президентом Володимиром Путіним пів трильйони рублів на виплати пенсіонерам (по 10 тис. рублів) і військовослужбовцям (по 15 тис. рублів) теж не принесли відчутного ефекту. У тому ж ЦДПКР стверджують, що путінська подачка ситуативно підвищила рейтинг ЄР лише на три пункти. Втім, виходить, що реальний рівень схвалення "єдросів" коливається на одному рівні з комуністами.

"Серед росіян накопичується невдоволення діями "Єдиної Росії", особисто Володимира Путіна і людей з його оточення. Громадськість в цілому розуміє, що нинішні думські вибори проходять навіть без тієї вельми обмеженої конкуренції, яка була дотепер. З несистемних кандидатів нікого не зареєстрували. Навіть серед партій, допущених до виборів, найбільш яскраві кандидати теж не потрапили в бюлетені. До того ж це дивне голосування протягом трьох днів. Росіяни розуміють, що вибори остаточно перетворюються на фарс", - говорить "Апострофу" глава Центру сприяння реформам Георгій Чижов, добре знайомий з політичною ситуацією в РФ.

Говорять про це і в Росії. Колишній "єдинорос" і екс-радник спікера Держдуми В'ячеслава Володіна, політолог Олексій Чадаєв прямо каже про неготовність Кремля реагувати на зміни медіа-поля.

"Розвиток технологій зробив свої корективи. Якщо чотирнадцять або навіть десять років тому телеаудиторія кратно перевищувала аудиторію інтернет-медіа, то зараз вона сильно скоротилася, а інтернет-медіааудиторія, навпаки, кратно зросла. А в інтернеті у Кремля з рубильником все погано, там рубильник зовсім в іншому місці. Тож чи варто дивуватися тому, що з'явилися й нарощують свій вплив ті, кого контролери кнопок, рухомі інстинктом самозахисту, таврують "іноагентамі", - відзначає російський політолог.

Інтернет-аудиторія в Росії значно зрослаФото: Getty images

Кремлівські плани

Бліді показники "Єдиної Росії" змусили Адміністрацію президента РФ стримати свої апетити щодо кількості "єдиноросів" в новому складі Думи. За рік до старту кампанії російські ЗМІ писали, що Кремль націлений отримати конституційну більшість - тобто дві третини від усього числа депутатських мандатів.

На початку поточного року перший заступник голови АП Сергій Кирієнко на зустрічі з віце-губернаторами назвав бажаним результат ЕР: 45% за партійними списками при явці 45%. На минулих думських виборах цей показник дорівнював 54% при явці в 48%.

Тепер, як повідомило російське видання Znak.com, АП знизила планку до 40% при голосуванні за списками з кінцевим результатом не менше 270 мандатів. Для порівняння, в даний час ЄР має в Думі 343 депутатських "штики".

"Незважаючи на зовнішню "буденність", ці вибори в Думу мають істотне значення для Кремля. З неформальних джерел відомо, що поставлена задача, аби жоден опозиційний депутат у парламент не пройшов. У нинішньому складі Держдуми жодного реального опозиціонера немає, хоча такі були в минулому. Адміністрації президента РФ чомусь важливо, щоб в якийсь рішучий момент все проголосували "за". Тому так придушують опозицію, хоча навіть найрадикальніші опоненти влади не змогли б провести в Думу більше 10-15 людей", - говорить Георгій Чижов.

Загалом на вибори заявлено 14 партій, серед яких є три нові проекти, орієнтовані на Кремль: "Нові люди" (право-ліберальна "системна" партія), "Зелена альтернатива" і РПСС політолога, колишнього "єдинороса" Костянтина Рикова і скандального журналіста Максима Шевченко, який до недавнього часу представляв КПРФ.

Цілком очікувано "несистемна опозиція", в тому числі, партія Олексія Навального, до виборів допущена не була. Як повідомив "Апострофу" російський опозиційний політик Дмитро Гудков, російські вибори зачищені від реальних політичних опонентів, від усіх, хто критикував владу, хотів або хоче брати участь в політиці. "Я вже не кажу про Олексія Навального і його партію. Вичавили з політики всі яскраві фігури - когось змусили емігрувати, когось посадили, як Андрія Пивоварова, декого вигнали ще раніше, як мене. Ці вибори заздалегідь сфальсифіковані бо відображатимуть не політичні переваги росіян, а переваги правлячого клану в Кремлі ", - пояснив "Апострофу" Гудков.

За його словами, в результаті російський парламент нового скликання являтиме собою абсолютно сумне й убоге видовище і навряд чи буде користуватися підтримкою у народу.

З паном Гудковим згоден і український політтехнолог Сергій Гайдай, який працював в РФ у 1990-і роки. "Поки в Росії при владі Володимир Путін, політичний процес в Росії буде фікцією, а вибори в Думу або в інший орган - псевдо-демократичною ширмою для прикриття диктатури. Сумно і смішно спостерігати, як деякі росіяни в соцмережах всерйоз обговорюють, мовляв, давайте проголосуємо за "Справедливу Росію" або КПРФ в пику "Єдиній Росії". Їм не до виборів слід готуватися, а думати, як скористатися природним правом народу на повстання проти тиранії і гноблення. Без цього повернення до нормального політичного життя в їхній країні не буде", - резюмував Сергій Гайдай.

Російські спостерігачі і політтехнологи визнають, що Кремль все ж зможе отримати запланований результат в 40%. Днями відразу три соціологічних центри - ВЦВСД, ФСД і "Інсомар" - заявили , що партія влади при голосуванні може подолати зазначений бар'єр.

Швидше за все, такий результат "малюють" на виріст - цифри можна буде підігнати за рахунок пропаганди, масованого використання адміністративного ресурсу, заманювання пенсіонерів-телеглядачів, силовиків і військовослужбовців, а також за допомогою "електронного голосування".

Фото: Getty images

"Вибори" на Донбасі та в Криму

Потрібне число голосів також підкинуть жителі окупованої частини Донбасу і захопленого Криму, де Москва також запланувала "вибори". До "голосування" будуть допущені власники російських "паспортів", які активно лунали в ОРДЛО.

"Ресурсу в понад 600 тис. російських" паспортів "на Донбасі досить для серйозних фальсифікацій і приписок голосів на користь "Єдиної Росії". На території окупованих районів немає російських мажоритарних округів. Швидше за все, жителям ОРДЛО дозволять "проголосувати" за кандидатів-мажоритарників від Ростовської області. Там від ЄР балотуються Олександр Бородай (колишній "прем'єр ДНР") та інші співучасники російської агресії. Кремль націлений протягнути цих терористів в Думу, щоб отримати ще більш агресивний та пропутінський склад парламенту", - зазначив у розмові з "Апострофом" директор Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозський.

Схожа ситуація склалася і в окупованому Криму. Тут список "Єдиної Росії" очолили видатні представники криміналітету - "глава республіки" Сергій Аксьонов, відомий в 90-ті роки під кличкою "Гоблін", а також нинішній "депутат" Держдуми Михайло Шеремет, відомий як ватажок ОЗУ "Кримська самооборона". В ході окупації півострова це угруповання займалося викраденням людей, грабежами, вбивствами і "віджиманням" власності.

Частина "героїв" окупації все ж залишилася за бортом. "Депутати" Держдуми Наталія Поклонська, Руслан Бальбек і Світлана Савченко в списки не потрапили. Поклонська, як стверджують російські джерела, проявляла "надмірну самостійність": критикувала російську пенсійну реформу і "русскій мір" в ОРДЛО. Руслан Бальбек не впорався з основним завданням щодо "вербування" кримських татар в російську владу.

"Кремль поступово позбувається зрадників і незручних персонажів. Адже хто зрадив одного разу, зрадить і вдруге. У російського начальства вистачає в резерві перевірених "опричників" для управління окупованою територією або для "представництва" Криму. Вони можуть впоратися з покладеними завданнями не гірше місцевих колабораціоністів", - пояснив "Апострофу" екс-нардеп від Криму, один з ініціаторів водної блокади півострова Андрій Сенченко.

Таким чином спроби путінської "Єдиної Росії" поправити свій рейтинг за рахунок незаконного залучення до голосування жителів окупованих територій остаточно перетворюють виборчий процес на фікцію. Крім того, завдяки саме такому сценарію голосування, депутатами російського парламенту можуть стати справжнісінькі військові злочинці, які особисто стояли за окупацією Криму та частини Донбасу. Наприклад, той же Олександр Бородай або Сергій Аксьонов. "Тому, на мій погляд, Захід просто зобов'язаний не визнавати ці вибори легітимними", - зазначив Дмитро Гудков.

Втім, Європарламент вже закликав Євросоюз до готовності не визнавати вибори до російської Держдуми, якщо їх визнають нелегітимними. У цьому випадку може бути розглянуто питання про виключення Росії з міжнародних організацій і Парламентської асамблеї Ради Європи.

Наслідки для України

На думку Дмитра Гудкова, паралельно з виборами, в Росії здійснюється так званий транзит влади. Володимир Путін практично передав цю владу силовому блоку на чолі з секретарем Радбезу РФ Миколою Патрушевим і його командою. Це буде означати продовження агресивного курсу, спрямованого на підрив руху України до демократії, свободи, союзу з Європою. Буде постійна незатухаюча загроза розширення військового конфлікту аж до війни між Україною і Росією.

"Поки Путін перебуває в Кремлі, не можна говорити про те, що Україна отримає можливість нормально розвиватися, а Росія не буде цьому заважати. Необхідно просто виключити ілюзії щодо можливості домовитися з адміністрацією Путіна. Це навіть злочинно - намагатися про щось домовитися з людиною, яка узурпувала політичну владу і не перший рік розпалює антиукраїнську істерику. Путін, на жаль, визнає тільки силу, тільки жорсткі міжнародні санкції і рішучість України захищати свої свободи. Тільки ці два чинники можуть вплинути на позицію Путіна. Україна повинна бути готова до захисту свого суверенітету", - підсумував Дмитро Гудков.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів