RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

По кому подзвін: навіщо потрібна історія із замахом на Шефіра

Реальна атака на оточення Зеленського чи просто "стимул" для ухвалення потрібного законопроекту

Реальна атака на оточення Зеленського чи просто "стимул" для ухвалення потрібного законопроекту Сергій Шефір Фото: Апостроф / Колаж

Вранці 22 вересня, поблизу села Лісники під Києвом був обстріляний автомобіль першого помічника президента України Володимира Зеленського Сергія Шефіра. Був поранений водій, в автомобіль було випущено 18 куль. Поліція оголосила спецоперацію "Сирена" для розшуку зловмисників, а представники влади та опозиції почали бурхливо коментувати подію. Про версії замаху на Шефіра та політичні наслідки для України, читайте в матеріалі "Апострофа".

Версії влади

Відразу після повідомлення про замах представників влади прорвало. Головна - хоч і не єдина - теза, озвучена представниками команди Зеленського, стосувалася причетності до цього інциденту олігархів. Зокрема, першим таку думку озвучив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

"Ми, безумовно, пов'язуємо це напад з агресивною і навіть войовничою кампанією протидії активній політиці глави держави. Політиці, спрямованій на істотне зниження традиційного впливу тіньових олігархів на суспільні процеси, а також на знищення політико-фінансових угруповань, що відверто працюють на наших зовнішніх опонентів" , - заявив помічник Андрія Єрмака.

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія розцінив замах на Сергія Шефіра як попередження главі держави.

"Це якийсь привіт нашій команді, в першу чергу президенту", - сказав Арахамія. За словами голови фракції, до замаху можуть бути причетні кримінальні ділки, яки потрапили під санкції. Друга версія - російський слід, а третя - фінансово-промислові групи, з якими останнім часом посилилася боротьба. Іншими словами - олігархи...

У свою чергу, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко в Facebook заявив, що постріли були здійснені з лісу з автоматичної зброї по ходу руху автомобіля. Правоохоронці почали кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією "замах на вбивство двох або більше осіб", повідомила генеральний прокурор Ірина Венедиктова.

"Невстановлені особи, за попередніми даними, з автоматичної зброї калібру 7,62 здійснили близько 18 пострілів. В результаті поранено водія, якого наразі госпіталізовано. На місце події разом з керівництвом Нацполіціі і прокуратури поїхала і я. Працює слідчо-оперативна група. Розпочато провадження з попередньою кваліфікацією "замах на вбивство двох і більше осіб (ст. 115 КК)", - уточнила глава прокуратури.

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Качура доповнив картину деталями, заявивши, що державної охорони у Шефіра, авто якого обстріляли, не було.

"Я не знаю точно, чи була державна охорона у Сергія Шефіра, оскільки він працював помічником президента на громадських засадах. Наскільки мені відомо, у нього такої охорони не було. Тобто він пересувався самостійно, з водієм або без нього. Особисто я бачив, як він не раз самостійно приїжджав за кермом авто", - зазначив нардеп

Автомобіль, в якому знаходився Сергій Шефір Фото: Апостроф / Роман Півників

Прокоментував ситуацію у відеозверненні і сам президент Зеленський, який зараз перебуває в Нью-Йорку на Генасамблеї ООН. Він заявив, що обстріл автомобіля його першого помічника Сергія Шефіра отримає жорстку відповідь.

"Передавати мені привіт пострілами з лісу в авто мого друга - це слабкість", - цитує президента його Офіс. Зеленський у відеозверненні наголосив, що повертається до Києва відразу ж після виступу на дебатах 76-ї сесії Генасамблеї ООН.

Президент також додав, що поки не знає, хто стоїть за замахом на Шефіра.

"Що це за сили? Внутрішні або зовнішні? Але силами їх не вважаю, тому що передавати мені "привіт" пострілами з лісу в автомобіль мого друга - це слабкість, а ось відповідь буде сильною. На міцність нашої команди це не вплине, на той курс, який я обрав зі своєю командою - до змін, до детінізації нашої економіки, до боротьби з криміналітетом, до боротьби з великими впливовими фінансовими групами це не вплине, а навіть навпаки, оскільки цей мандат - мандат на зміни - мені дав український народ" , - сказав Зеленський.

Підготовка до "правильного" законопроекту?

Політичний експерт Володимир Фесенко підтримує версію Давида Арахамії про те, що трапилося можна оцінити як залякування президентської команди.

"Виходячи з того, що Шефір - найменш конфліктна і публічна фігура у владі, навряд чи можна відразу сформулювати якісь версії. Швидше за все, це щось інше, і це рідкісний випадок, коли я можу погодитися з Давидом Арахамією в тому, що це попередження і спроба залякати Зеленського і його оточення, а Шефір - лише символічна мета", - говорить експерт.

На його думку, зв'язок події з законопроектом про деолігархізацію, який Рада розгляне в другому читанні вже завтра, очевидний, але це не єдина причина.

"Спровокувати те, що сталося міг не тільки законопроект про деолігархізацію, а в принципі всі дії, пов'язані з деолігархізацією, ті ж санкції РНБО. Хто міг таке зробити? Це люди, які схильні до кримінальних методів, розуміють їх і мають зв'язки в кримінальному світі, Крім того, треба мати зв'язки і умільців з числа працівників спецслужб. Є звичайно, і версія спонтанного прояву агресії, я наводив приклад, коли з гранатомета стріляли по дому Садового", - говорить Фесенко.

Не згоден з ним політтехнолог Олексій Голобуцький. На його думку, навряд чи ініціаторами пострілів по помічникові президента були олігархи, адже у них достатньо фінансових та інших можливостей для впливу.

"Згадуваний представниками влади законопроект взагалі не загрожує олігархам, це просто питання презумпції невинуватості та репутації. Крім того, думаю, що машину без охорони в безлюдному місці, та ще й з досвідом подібних проведених заходів, не склало б труднощів зрешетити та довести замах до логічного фіналу, якщо потрібно було саме це. А якщо залякувати - то чому саме Шефіра? Він не займався законом про деолігархізацію або санкціями. У нас є люди, які реально ухвалюють рішення, і це не обов'язково президент нашої країни", - задається питанням Голобуцький.

Свою відповідь на це питання дав журналіст і військовий експерт Юрій Колесников. На його думку, метою нападу на автомобіль Шефіра був не він сам, а водій. Стрілець працював професійно і він стріляв, щоб убити.

"Якби стріляли по Шефіру, то стріляли б з боку кювету, відразу з боку лісу. Тоді у стрільця не було б обмежень по сектору обстрілу. Він би просто майже в упор розстріляв би проїжджаючу машину й загнав 10 куль в Шефіра, як клятву піонера. Він працював з протилежної смуги, саме по водієві і працював так, щоб не влучити в Шефіра", - заявив Колесников.

Експерт СБУ біля автомобіля Фото: Апостроф / Роман Півників

Утім, питань в цій історії більше, ніж відповідей.

Поки ж ми бачимо картинку, яку дають правоохоронці, і чуємо традиційні гучні заяви про те, що це справа честі, винні будуть знайдені та покарані. Але навряд чи можна згадати політичний замах в Україні, який би успішно розслідувався.

В цілому, деякі експерти називають те, що сталося, схожим на невдале інсценування, або грою когось із влади "в темну" з самим Шефіром, у якого, подейкують, останнім часом був конфлікт з оточенням президента і з самим Зеленським. Зокрема, в ЗМІ писали і про неформальні "терки" між Шефіром та Єрмаком, і навіть про його тимчасовий відхід з ОП.

"Внутрішньовидову" версію не підтримує політичний експерт МЦПД Ігор Петренко, який вважає, що влада отримала відповідь за те, що "насолила" своїм опонентам.

"Навряд чи це склоки в команді президента, як про це говорять у Порошенка, Шарія і так далі. Нинішня влада - не "малинові піджаки", а зараз не 1990-і, тому таку версію я не вважаю серйозною. Ймовірно, влада наступила на якийсь "мозоль" своїх ворогів, тих же контрабандистів, проти яких застосували санкції, або "злодіїв в законі". Є й версія про російський слід, але мені здається, якби це було так, то здійснювали замах би на посадову особу, скажімо, на прем'єра Шмигаля. Втім, поки занадто рано робити якісь висновки про виконавців, а тим більше замовників замаху - будемо чекати результатів розслідування", - резюмує Петренко.

Серед експертів звучить і варіант інсценування замаху, який не вдалася, тому що водій отримав три автоматні кулі. Адже в разі інсценування не передбачається, що хтось постраждає.

На думку політичних експертів, замах на Шефіра "випадково" збігся з майбутнім голосуванням у другому читанні за законопроект про деолігархазаціі.

"Влада відразу ж почала використовувати на свою користь те, що відбулося, перед голосуванням за "антиолігархічний" закон №5599. Це вже підсвічують на Генасамблеї ООН. Замах явно стане і для нас, і для міжнародних журналістів більш цікавим, його висвітлюватимуть більш охоче, ніж нудні заходи в Нью-Йорку. Що характерно, поки немає навіть натяку на якісь офіційні висновки, розслідування тільки почалося, а влада вже на всіх парах висуває версію про те, що це пов'язано зі спротивом розпіареному закону", - вважає Олексій Голобуцький.

Існує ще й версія опозиції про те, що дана подія - це привід для репресій з боку влади. Втім, у разі прийняття "деолігархізаторского" закону інструментарій проти всіх великих гравців, незгодних з Банковою, значно розшириться...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Новини партнерів