RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Комсомол Зеленського": як на Банковій почали підготовку до виборів

Чинний президент і "слуги" робитимуть ставку на молодь

Чинний президент і "слуги" робитимуть ставку на молодь Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

З огляду на, що "зелена команда" має намір управляти державою, як мінімум, ще один політичний цикл, питання парламентських і президентських виборів для Банкової стоїть ребром. Президентська партія "Слуга народу" робить ставку на "підгортання" молоді. Як вважають в партії, юні українці в потрібний момент зможуть підкинути влади кілька додаткових відсотків. Як саме Офіс президента і партія влада мають намір залучати молодих людей до виборчого процесу, читайте в матеріалі "Апострофа".

Полювання за голосами молодих

Президентські "слуги", готуючись до парламентських і президентських виборів, мають намір активізувати роботу з молоддю. Керівництво "Слуги народу" (СН) планує створювати TikTok-будинки (творче об'єднання молодих блогерів, які проживають під одним дахом і спільно генерують контент), залучати активну молодь для роботи в громадському секторі, а також розважати хлопців вечірками за участю лідера фракції СН Давида Арахамії.

В ОП розраховують при правильній обробці молоді додати собі в рейтинг додаткових 5 пунктів. Як стало відомо "Апострофу", курує напрямок роботи з молоддю заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Може здатися, що до виборів ще далеко, але по факту готуватися до них потрібно вже зараз. З огляду на те, що нинішня Рада була обрана достроково, згідно з Конституцією, наступні парламентські вибори повинні пройти восени 2023 року - приблизно за півроку до виборів президента. Для команди Володимира Зеленського в цій "рокировці" є великий ризик, але докладніше про це буде сказано нижче.

Молодіжний рух СН "Зе! Молодіжка" вперше сплив в інформаційному просторі влітку, коли в Скадовську "слуги" організували молодіжний табір. Формально там займалися політичною підготовкою. Лекторами та менторами виступили глава СН Олександр Корнієнко, Давид Арахамія і близько десяти народних депутатів від монобільшості. Вони разом з молодими людьми розробляли політичні та соціальні проекти.

Незважаючи на зовнішній флер серйозності, цвяхом програми стала дискотека, на якій в ролі діджея виступив Давид Арахамія, що викликало неоднозначну реакцію серед політиків, експертів і журналістів. З огляду на те, що "Слуга народу" є лише партійною "прибудовою" до президентського Офісу, виникло закономірне питання: до чого такий "перфоманс"?

"Молодий електорат вперше вийшло заманити під час минулої президентської кампанії. З електоральних 25% Володимира Зеленського третину складають молоді люди. "Слуги" намагаються їх втримати. Адже для молодих виборців все добре, поки тато з мамою дають гроші на пиво і дискотеку. Задумка партії влади як би правильна, але з виконанням, як завжди, можуть виникнути проблеми", - пояснив у розмові з "Апострофом" політичний аналітик Олександр Кочетков.

Політична безвихідь?

Керівництво СН стверджує, що змогло залучити в "молодіжку" близько двох тисяч хлопців, яких в перспективі можуть задіяти в реальній політиці та державному управлінні. Але особливість "Зе! Молодіжки" полягає в тому, що політична підготовка і створення кадрового резерву партії не є основною метою керівництва "Слуги народу".

"У випадку з СН ми бачимо залучення неполітизованої молоді за допомогою дискотек, діджеїв, і шоу. Все це - "технології" в дусі "Кварталу 95". Не виключено, що безпосередньо перед виборами ми замість "Великого будівництва" побачимо "Велике шоу" - низку концертів і вистав, в які угробити купу грошей", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт, керівник соціологічної служби Український барометр Віктор Небоженко.

Президентські "слуги" опинилися в непростій ситуації. Формально СН - партія влади, що має адміністративний, фінансовий і медійний ресурс. Разом з тим, за час перебування в парламенті фундаментальні проблеми партії (відсутність виразної ідеології і вираженого електорального ядра, внутрішні суперечності) лише посилилися.

"Керівництво СН кинулося "підгортати" молодь і влаштовувати дискотеки не тому, що вони такі циніки і фахівці з піару. Їм просто діватися нікуди. Вивіска і назва є, а самої партійної машини (мережі парторганізацій і регіонального активу) немає. І не варто себе тішити ілюзіями. Якщо вони зараз партія влади, то в перспективі це не гарантує електоральної стабільності. Партія регіонів свого часу розсипалася і зникла за тиждень. "Народний фронт", який мав 22% електоральної підтримки, теж мало хто згадує", - додав Віктор Небоженко .

Загравання СН з молоддю - лише зовнішній прояв дискусій, які ведуться в надрах президентського Офісу. Володимир Зеленський націлений на другий термін, але починати президентську кампанію в 2024 році відразу після парламентської - якось не з руки. Замість монобільшості (нехай і проблемної) можна отримати нелояльний склад Ради, який почне заважати переобранню. До того ж невпевнений результат у "слуг" може серйозно підкосити моральний дух команди Зеленського.

Тінь дострокових виборів

Президентські політтехнологи розглядають кілька варіантів "перезавантаження" влади, щоб уникнути зазначених проблем. В тому числі, за допомогою дострокових виборів - парламенту або навіть глави держави.

Є кілька схем, за якими дострокові вибори в Раду будуть для влади необхідні. У разі серйозних загострень в економіці, для випуску пари Банкова може ризикнути піти на повне перезавантаження парламенту і уряду, щоб переконати суспільство, що після виборів ситуація в економіці нормалізується, каже Олександр Кочетков.

"Наступний варіант дострокових виборів до парламенту - якщо у Володимира Зеленського та його політичних партнерів з'явиться дієва схема створення стійкого конституційної більшості. Зараз у президента його немає. Є третя схема - проведення "великої реформи" і зміни системи влади з автоматичним перезавантаженням парламенту і всього іншого. З достовірних джерел відомо, що такі розробки президента передавалися. Всі три схеми опрацьовуються, але остаточного рішення поки немає", - зазначив експерт.

Дострокові вибори президента, тим більше в рамках "великої реформи" можливі, якщо Банкова точно буде впевнена у своїй перемозі. Судячи з усього, впевненості там немає, але бажання зміцнити свої позиції - хоч відбавляй.

Ще влітку скандальний нардеп Гео Лерос заявляв про те, що ОП розглядає варіант переходу на парламентську республіку, в якій Володимир Зеленський може стати "вічним прем'єром". Такий сценарій дуже складний, тому Офіс президента не виключає дострокових виборів глави держави. Основна заковика - юридичні підстави, яких на даний момент немає.

"В оточенні Володимира Зеленського є прихильники дострокових президентських виборів. У числі інших називали і Сергія Шефіра. Їх аргументи зводяться до того, що поки рейтинги ростуть, і якщо йти на вибори зараз, то можна виграти і залишитися президентом, а якщо пропустити такий момент, то можуть бути ризики. Дострокові вибори можливі, але якщо Зеленський сам піде у відставку, але які зараз для цього підстави? Ніякої політичної кризи зараз немає, але є зате ризик тимчасової втрати управління державою в ході дострокових виборів", - говорить в бесіді з "Апострофом" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Темний бік електронного голосування

Чи будуть дострокові вибори парламенту або президента точно неясно, але Офіс президента і СН тримаються буквально за кожен відсоток рейтингу, а також уважно відстежують свої позиції серед потенційних виборців.

З технічної точки зору, одна з найголовніших проблем для Офісу президента і верхівки "Слуги народу" - як затягнути молодь на виборчі дільниці. Адже відомо, що голосувати охочіше ходять українці середнього і старшого віку.

Один з можливих варіантів - впровадження системи електронного голосування, яка дозволить віддати свій голос, використовуючи смартфон або планшет. Як варіант, можна використовувати сервіс державних онлайн-послуг "Дія". Тут досить буде широкої інформаційної кампанії серед лояльної молоді із закликом завантажити додаток на смартфон і підтримати своїм голосом СН і Володимира Зеленського.

В ОП це питання знаходиться в активній розробці. Тема виявилася настільки важливою, що Володимир Зеленський, перебуваючи нещодавно з візитом в США, обговорив з президентом корпорації Microsoft Бредом Смітом можливість розробки стійкої системи електронного голосування на виборах.

Формально влада виконує передвиборчу програму: держава в смартфоні і горезвісна діджіталізація. За фактом є два болючих питання. Перше - як уникнути крадіжки голосів і можливих підтасовок. У РФ система електронного голосування активно використовувалася для фальсифікацій на користь "Єдиної Росії" і для організації незаконного "голосування" на окупованій частині Донбасу.

Друге питання - забезпечення технічної стабільності системи, щоб вона не впала в найвідповідальніший момент. В системі можуть виявитися "дірки". Наприклад, навесні стало відомо, як шахраї оформили на киянку кредит за допомогою "Дія". І якщо в одному місці опиняться всі дані про кожного українця, "падіння шафи" може бути дуже гучним.

Молодь, яка поголовно вміє користуватися гаджетами, являє собою ідеальних учасників електронного голосування. Тож не дивно, що "слуги" хочуть підім'яти цей електорат під себе. Нюанс лише в тому, що СН мало що може їм запропонувати, окрім вечірок і красивих "відосіков" в TikTok.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів