RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Офшори Зеленського: хто і навіщо відкрив ящик Пандори

Нинішній господар Банкової стає дуже схожим свого попередника

Нинішній господар Банкової стає дуже схожим свого попередника Володимир Зеленський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Журналістське розслідування "Документи Пандори" показало: різниця між Володимиром Зеленським і Петром Порошенком не така й велика, і шоумен, який очолив державу разом зі своїми колишніми бізнес-партнерами, а нині - своїми соратниками в системі влади в особі Сергія Шефіра та Івана Баканова допомогли олігарха Ігоря Коломойського вивести з "Привату" $40 млн. Про наслідки скандалу і його можливих ініціаторів читайте в матеріалі "Апострофа".

Крах реноме

Розслідування Pandora Papers, що вийшло 3 жовтня - це найбільше співпраця журналістів-розслідувачів, в якій брали участь більше 600 журналістів з 117 країн світу протягом року. Вони досліджували 2,94 терабайта даних. Файлами, які стосуються українських бізнесменів і чиновників, займався проект Слідство.Інфо, журналісти якого представили фільм "Офшор 95. Таємниці бізнесу президента Зеленського", а також опублікували інформацію про інших українських фігурантів витоку даних.

За допомогою розслідування журналісти встановили, що образ "чесного і скромного президента з народу" досить оманливий - задовго до виборів 2019 року студія "Квартал 95" Зеленського і його бізнес-партнерів Сергія і Бориса Шефірів уникала сплати податків, переводячи частину грошей на офшорні рахунки. Шефір, нинішній глава СБУ Іван Баканов і сам Зеленський ще в 2012 році зареєстрували більше десятка офшорних компаній, з яких в 2019 році майбутній президент задекларував всього 3. Одна з них, Film Heritage, була зареєстрована в Белізі і володіла 25% акцій в кіпрському холдингу Davegra, пов'язаним з Maltex - компанією на Британських Віргінських островах. У Зеленського, братів Шефірів та продюсера "Кварталу 95" Андрія Яковлєва було по 25% акцій Maltex.

На думку розслідувачів, офшорна мережа "кварталівців" могла отримувати від компаній Ігоря Коломойського мільйони через кіпрську філію ПриватБанку, і саме через цю філію, за версією правоохоронців, олігарх нібито відмивав гроші з банку. В цілому офшорні компанії Коломойського нібито перерахували офшорним компаніям з оточення Зеленського більше $40 млн, і не виключено, що частина грошей пішла на покупку елітної нерухомості в Лондоні. У розслідуванні відзначається, що фірми, з яких прийшли ці $40 млн, підозрюються у відмиванні мільярдів з ПриватБанку. Тобто офшори Зеленського нібито теж могли бути частиною відмивання "брудних грошей". Плюс переказуючи гроші на іноземні рахунки, "кварталівці" не платили податки в українську казну.

Слід зазначити, що інформація про офшорні зв'язки компаній Зеленського, його партнерів і Коломойського стала відома ще в 2019 році. Тоді "Схеми" знайшли в російських реєстрах фірми "Квартал Леополіс Студіос Лімітед", "Вайсберг Пикчерс", "Платінумфільм" і "Грін Филмс". Причому, остання - дочка Green Family LTD, де фігурував Зеленський. На "Грін Филмс" в 2015-му і 2016-му роках зареєстрували в Росії прокат "Між нами дівчатками", "Петля Нестерова" і "8 кращих побачень". Проте, всі ці факти тоді не вплинули на популярність Зеленського.

Тепер же ситуація може бути зовсім іншою. Багато впливових світові ЗМІ - Guardian і Forbes - вже звернули увагу на офшорні справи Володимира Зеленського. Як, втім, й інших високопоставлених політиків з його оточення.

Виявлено: У "антиолігархічного" українського президента офшорні зв'язкиСкріншот: theguardian.com

Внутрішні війни або сигнал від партнерів?

Кому ж вигідно було звернути увагу на "гріхи" президента і його бізнес-партнерів саме зараз? Версій може бути кілька.

У соцмережах можна знайти цікаві роздуми про те, що насправді такий удар може бути елементом внутрішньовидової боротьби в команді влади. Справа в тому, що з оточення Зеленського найбільше страждає двоє людей - по-перше, Сергій Шефір, який останнім часом нібито віддалився від президента і, подейкують, не підтримав "антиолігархічний" закон і відставку Дмитра Разумкова. Другою "жертвою" став глава СБУ Іван Баканов, який давно не в ладах з главою ОП Андрієм Єрмаком і вельми символічно чомусь не був присутній на трускавецькому "тімбілдінгу" слуг і на їх "сесії з силовиками".

Безумовно, головний удар завдано по самому президенту, адже розслідування стосується принципу використання офшорів для ухилення від оподаткування. Саме за цей принцип Зеленський критикував Петра Порошенка, каже "Апострофу" політолог Віталій Кулик.

"Про офшори Зеленського і його спільні справи з Коломойським говорили і раніше, але зараз тема актуалізується і б'є по електорату, який коливається і підтримував Зеленського за його "інакшість": зараз вони побачать, що її не існує, Зеленський такий як всі. Офшори залишаються офшорами, є майно, записане на його оточення і на нього, і все це відбувалося не так давно. Тепер президенту доведеться якщо не пояснити ситуацію, то шукати інші приводи, щоб знизити нові ризики. Звичайно, додалися аргументи для внутрішньої опозиції, яка буде говорити що Зеленський такий же, або навіть гірше, ніж його попередники, і його різниця з ними все менша і менша", - сказав Кулик.

На його думку, розслідування може бути черговим сигналом, який посилає "колективний Захід" Банковій щодо Ігоря Коломойського. Виходячи з цього, логічним і симетричним кроком для Зеленського міг би стати початок якихось конкретних дій проти олігарха, але їх пов'язує дуже довга фінансова і політична дружба, і тінь Коломойського все ще тяжіє над президентом.

"Контакти з оточенням президента у Коломойського зберігаються, він залишається гравцем в багатьох схемах політичної ренти в Україні. Тому, щоб не поглиблювати протиріч із Заходом, президент може піти на якісь дії, які б говорили про наступ на Коломойського - скажімо, віддалення його з сфери енергетики. Але не думаю, що дійде до депортації, арешту або тому подібних речей", - додає політолог.

З приводу ініціатора "витоку" інформації з колегою згоден Петро Олещук. Втім, він вважає, що мета у "колективного Заходу" або його частини була не в тому, щоб спонукати президента на "антиколомойські санкції".

"Вихід матеріалу можна трактувати як сигнал, але не обов'язково щодо Коломойського. Наприклад, ми знаємо, що останнім часом Зеленський вимагає від наших західних партнерів нарешті надати якусь конкретику в питаннях європейської та євроатлантичної інтеграції. Ті у відповідь заводять пісню про те, що потрібно продовжувати реформи і боротьбу з корупцією, і це розслідування дуже добре лягає в історію, що в Україні все погано, тому порушувати питання про євроінтеграцію "не на часі". Природно, тема буде використана і у внутрішньоукраїнській політиці - це дозволить європейським партнерам знизити накал наших вимог з європейської та євроатлантичної інтеграції. до речі, схожа історія з появою документів була напередодні саміту НАТО 2016 року, там Порошенко начебто мав порушувати питання про ПДЧ для України, але після спливу потрібних паперів він поводився дуже скромно, стверджуючи, що перед вступом в НАТО нам потрібні реформи", - говорить Олещук "Апострофу".

Петро ПорошенкоФото: Getty images

Після пряника

У свою чергу, політичний експерт Віктор Небоженко звертає увагу на те, як ламається вся піар-стратегія Банкової по боротьбі з олігархами.

"Мені здається, "Квартал"- звичайна "відмивальна" історія. Це як у великих футбольних клубах в останні 20 років: вони займаються трансферами, обмінами, а насправді це спосіб відмивання грошей місцевих олігархів. Але керівник "Кварталу" став президентом і обіцяв антиолігархічній наступ, замість якого допомагає Фірташу, Ахметову та іншим олігархам. А народ пам'ятає, що Зеленський обіцяв стати "грозою олігархів" - до такого цинізму навіть Порошенко не доходив", - вважає експерт.

Через порожні обіцянки, які Зеленський давав не лише українцям, в нього, схоже, і полетів медіа-удар у вигляді розслідування, відзначає Небоженко, і ця "блискавка" прилетіла прямо з Вашингтона. Йдеться про те, що дві недавні поїздки Зеленського в США показали американській адміністрації, що він легко дає обіцянки і не виконує їх.

"Розслідування - це спосіб тиснути на Зеленського, щоб він боровся з корупцією," п'ятою колоною ", олігархатом, адже він привіз у США план на 277 млрд, а йому кажуть: роби конкретні кроки. Зеленський киває головою, підписує всі документи і нічого не робить. У результаті, він далеко не випадково потрапив до згаданого списку. Адже президенту залишилося бути на посаді два роки, і заміни для американців немає, на відміну від Москви: вони можуть поміняти Бойка на кого-небудь ще. Тобто, Вашингтону доводиться працювати із Зеленським. Тому застосовується принцип "батога і пряника" - і після "пряників" грошових та інших, вступає в дію "батіг", - говорить Небоженко.

Чи подіє гіпотетичний американський "батіг" на главу української держави - поки невідомо: той не любить приймати якісь рішення під тиском. Але одне ясно точно: Ігор Коломойський своєю широкою тінню, яка досі нависає над Зеленським, ще принесе тому чимало неприємностей. Якщо, звичайно, Володимир Олександрович раптом все-таки не вирішить, на відміну від свого попередника, що потрібно виконати заповіт Лі Куан Ю і зайнятися посадкою своїх "трьох друзів"...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів