RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Біг по пеньках: до чого приведуть "кумівські" традиції в команді Зеленського

Найближче оточення президента створює йому чимало проблем

Найближче оточення президента створює йому чимало проблем Фото: Апостроф / Колаж

Скандал з головою правління "Укрексімбанку" Євгеном Мецгером, другом сім'ї президента Володимира Зеленського, вчергове рельєфно показав, наскільки схожий на свого попередника Зеленський, який досі намагається продати українцям образ "людини з народу". Про те, що роблять представники Зе-команди і до чого приведе їх публічний захист президентом, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Правильний" банкір

Отже, 4 жовтня журналісти-розслідувачі програми "Схеми" заявили про напад на знімальну групу в кабінеті голови правління державного "Укрексімбанку" Євгенія Мецгера. За їх словами, інцидент стався під час запису інтерв'ю з Мецгером - йому не сподобалися запитання, після чого співробітники банку силою відібрали у журналістів техніку і видалили записи.

У банку відразу ж взялися заперечувати факт нападу, стверджуючи, що журналісти намагалися отримати секретну інформацію про клієнтів банку, яка охороняється законодавством про банківську таємницю. Редакція "Схем" звинуватила "Укрексімбанк" в приховуванні правди. Нацполіція і Наглядова рада Укрексімбанку почали розслідування. А вже скоро редакції програми "Схеми" вдалося відновити відеозапис інциденту, і поліція залучила її до матеріалів справи. Офіс президента вустами радника Єрмака Михайла Подоляка назвав поведінку Мецгера і охорони банку "неприпустимою".

Хто такий Євген Мецгер? Уродженець Кривого Рогу - Мецгер давно знайомий із Зеленським, а дружина Мецгера водить дружбу з Оленою Кравець з "95 кварталу".

Мецгер починав свою трудову діяльність в банку "Фінанси та кредит". У 2006 році він перейшов на роботу в "Укрексімбанк", однак за майже десять років роботи там особливо високих посад тут він не займав. Можливо, тому Мецгер вирішив спробувати щастя в іншій фінустанові - "Укргазбанку", де в 2016 році доріс до заступника голови правління. Нинішню свою посаду він отримав в березні 2020 року.

До речі, банківський сектор для Мецгера - справа сімейна: його дружина Юлія, юрист за освітою, з кінця 2019 року є членом наглядової ради державного "ПриватБанку".

Нинішнього літа ходили посилені чутки про майбутню відставку глави Національного банку України (НБУ) Кирила Шевченка. При цьому одним з можливих його наступників називався Євген Мецгер.

Втім, за підсумками 2020 року "Укрексімбанк" отримав колосальний збиток в розмірі 5,6 мільярда гривень. Більше того, в минулому році "Укрексімбанк" став найбільш збитковим банком України.

За словами інвестиційного банкіра і фінансового аналітика Сергія Фурси, збитковість "Укрексімбанку" в основному була пов'язана зі старими боргами. Інша річ, що на ринку прекрасно знають, що рівень професіоналізму управлінської команди "Укрексімбанку" досить низький: "Тому вона (команда), скажімо так, не допомогла поліпшити ситуацію".

Фото: Апостроф / Роман Півників

"Ситуація з "Укрексімбанком" вкотре показує, що політичний вплив дуже згубно діє на банки. У нас три великих держбанки (четвертим є "Укргазбанк" - "Апостроф"). В "Ощадбанку" і "ПриватБанку" менеджмент незалежний від політики, а в "Укрексімбанку" - Мецгер, який є другом президента. і коли друзі президентів, політиків і, в принципі, люди, залежні від політиків, стають на чолі банку, це обов'язково виливається в проблеми, такі, як, наприклад, в даному випадку, в прояв почуття вседозволеності", - сказав Фурса.

За його словами, також важливо зрозуміти, чим була викликана така неадекватна реакція Євгена Мецгера. "Судячи з того, що прозвучало, йшлося про якийсь кредит в "ДНР". Якщо державний банк кредитує когось в "ДНР" і тут ми можемо припускати найгірше - фінансування тероризму, або там є якісь "фунти", через яких хтось бере кредити, і ці кредити точно не будуть повернуті. І жоден банк в Україні крім державного банку з політичним впливом цей кредит не дав би", - зазначає Сергій Фурса.

За інформацією деяких ЗМІ, вірогідною причиною нападу Мецгера стало питання журналістів щодо обставин видачі державним банком божевільного кредиту в 60 млн доларів під заставу столичного ТРЦ SkyMall. Справа в тому, що в травні "Укрексімбанк" нібито видав кредит в 60 млн доларів двом сумнівним компаніям під заставу ТРЦ. Бенефіціаром обох компаній є житель ОРДЛО Сергій Брюховецький, який до того ж платить податки на окупованій території. Ні проблемність активу, ні міжнародний арбітраж, ні особа бенефіціарного власника компаній-позичальників не зупинили керівництво "Укрексімбанку" від видачі проблемного кредиту.

Голова правління "Укрексімбанку" вже написав заяву і склав із себе повноваження - втім, тимчасово. Цікаво, що коли представники прокуратури, які прийшли в банк для вручення підозри Мецгеру, його на робочому місці не знайшли. Не знайшли голову банку і журналісти, які зібралися на анонсовану прес-конференцію, але так її і не дочекалися - зате дочекалися кинутого з вікна будівлі вазона, благо, нікому з "акул пера" це не заподіяло шкоди.

"Почали вести себе зухвало й нагинати по беззаконню... Більш того, Зеленський особисто схвалює і заохочує зухвалу поведінку своїх братанів", - написав співзасновник аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Юрій Романенко в Facebook, коментуючи ситуацію з "Укрексімбанком".

Бути "за своїх" - не соромно?

Абсолютно закономірно, що весь негатив від таких "косяків" б'є особисто по Володимиру Зеленському. Тим більше, що "кейс" Мецгера - лише ще один епізод в довгому ряду схожих подій, пов'язаних з командою діючого голови держави. Всі вони в тій чи іншій мірі роблять Володимира Олександровича схожим на ненависного йому попередника.

Взяти хоча б ту ж поїздку Зеленського в Оман, яку на Банковій піднесли як "робочий візит". На ділі журналісти з'ясували, що він аж ніяк не був таким. Більш того - президента України звинуватили в приховуванні від громадськості його зустрічі з главою Радбезу РФ Миколою Патрушевим. Російський чиновник прилетів в Оман тим же літаком, яким через добу доставили Зеленського зі столиці Оману Маската до Києва. Природно, у Зеленського все спростували. Чи не правда, нагадує політ на Мальдіви якогось "Петра Інкогніто" кількома роками раніше?

Наближені Зеленського, друзі сім'ї і всілякі куми заполонили систему виконавчої влади в країні. Наприклад, у вересні 2019 року заступником глави Антимонопольного комітету України була призначена Ольга Піщанська, яка потім була затверджена на посаді глави АМКУ.

Ольга Піщанська Фото: facebook.com

Піщанська, яка також народилася в Кривому Розі, спочатку працювала інженером в рідному місті, в тому числі, на заводі "Криворіжсталь", пізніше перекваліфікувалася в фахівця із закупівель (зокрема, з січня по квітень 2016 року вона була начальником відділу закупівель механічних матеріально-технічних ресурсів ТОВ "Метінвест холдинг"). Перед призначенням в АМКУ вона була одночасно директором ТОВ "Закупівельні рішення" і комерційним директором в ТОВ "СТЕМ Інжиніринг".

Телеканал "Прямий", що належить екс-президенту Петру Порошенку і який відомий своєю нестримною критикою на адресу нинішнього глави держави, стверджує, що сестра Ольги Піщанської Світлана управляє справами Володимира Зеленського в Італії, і нібито на неї останній переписав свій італійський бізнес.

Втім, сама Ольга Піщанська заперечує факт кумівства в своєму призначенню і стверджує, що отримала посаду голови Антимонопольного комітету завдяки особистим заслугам. Втім, певні її дії не надто суміщаються з державною посадою: ще в 2017 році вона в забороненому в Україні "ВКонтакте" була підписана на сторінки проросійського бойовика Ігоря "Стрєлкова" Гіркіна, російського актора Івана Охлобистіна, а також репостила новини з "ДНР".

Не чіпати Трухина

Нещодавно по іміджу президента і його партії вдарила ДТП, винуватцем якої нібито став нардеп Олександр Трухін - в ньому постраждали кілька людей, але ДБР, яке займається розслідуванням уже більше місяця, все ніяк не може з'ясувати, хто ж все-таки перебував на водійському сидінні в машині: Трухін чи ні. Президент вважає за краще відмахуватися від коментарів на цю тему, відзначаючи, що "ніхто ж не загинув". Це при тому, що Трухін нібито був п'яний, а ДТП, скоєне у нетверезому стані, стає кримінально караним діянням. Але це не важливо - Зеленський своїх прощає.

Всепрощення для "ближнього кола" робить шостого президента все більше схожим на президента п'ятого: у того були армійський друг Ігор Кононенко і свій "адвокат" Олександр Грановський. У нинішнього гаранта їх "сучасними версіями" стали Андрій Єрмак і Сергій Шефір. Здається, практично всі більш-менш наближені до Зеленського знайомі почали відчувати свою безкарність, не кажучи вже про таких "криворізьких бригадирів", як згаданий банкір, каже "Апострофу" Олексій Голобуцький.

"Що стосується Мецгера - все-таки це не особисто про Зеленського історія, а про його оточення, до нього менше інтересу, хоч це і можна розкрутити по повній програмі. Усе логічно: якщо Зеленський постійно прикриває будь-які зашквари - ці хлопці, які вважають себе елітою, починають відчувати повну безкарність. Добре, що у нас є громадська думка, активна частина суспільства, яка змушує владу ухвалювати хоч якісь рішення. Зеленському подобається образ "хлопця, який своих не кидає" - але так не буде завжди", - говорить експерт.

За його словами, багато хто чомусь оцінює Зеленського досі з позиції 73%, а треба давати більш реалістичну оцінку його нинішньому рівню підтримки - близько 25%, адже всі ті, хто у другому турі голосував проти Порошенка і старих політиків, досить давно розійшлися. Багато хто взагалі розчарувався в політиці. Залишилися ті, хто мало цікавиться серйозною політикою, і ситуація, коли "нахабного" журналіста скрутили в банку, їх взагалі особливо не чіпає.

"Є категорія людей, яка взагалі нікого з діючих політиків підтримати не хоче, і є люди, які будуть вірити в Зеленського до останнього. Але через якийсь час трапиться подія, яка обвалить рейтинг президента і призведе до того, що колишні прихильники будуть ненавидіти Зеленського", - додає Голобуцький.

У цьому контексті варто згадати свіжий скандал з офшорами, де фігурує особисто Зеленський. Біг по пеньках, як і 10 років тому, триває...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Новини партнерів