RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Заразливий приклад: на кого варто озирнутися Україні у боротьбі з пандемією

У Європі, незважаючи на високі темпи вакцинації, почастішали випадки захворювання на коронавірус, але є один важливий нюанс.

У Європі, незважаючи на високі темпи вакцинації, почастішали випадки захворювання на коронавірус, але є один важливий нюанс. Фото: УНІАН

У європейських країнах кількість вакцинованого населення перевищує половину усіх громадян, а кількість хворих на коронавірус порівнянна з показниками в Україні. Більш того, Велика Британія весь минулий тиждень била європейські рекорди за кількістю заражень ковідом. Виходячи з цього виникає логічне запитання, навіщо потрібна вакцинація, якщо показники захворювань на коронавірус невпинно зростають. Про те, які плоди дає вакцинація та чий досвід у боротьбі з ковідом підійде Україні, розбирався "Апостроф".

Падіння економічних показників, закриття кордонів, самоізоляція та локдауни – якщо поглянути на світ сьогодні, то доводиться констатувати, що пандемія коронавірусу знищила звичний лад у світі. Багато експертів із надією відреагували на появу перших вакцин проти коронавірусу: з'явився шанс на повернення життя у звичне русло. Проте все виявилося не так просто.

Незважаючи на провалену в багатьох країнах інформаційну кампанію з підготовки суспільства до масової вакцинації, в Європі все ж таки вдалося досягти значних результатів. За даними статистичного ресурсу "Our World in Data", що використовує найсвіжіші офіційні дані урядів та міністерств охорони здоров'я по всьому світу, у європейських країнах частка повністю вакцинованого населення становить 54%.

Згідно з цим рейтингом, лідерами з вакцинації населення є такі країни як Данія (76%), Ірландія (75%), Бельгія (73%), Італія (70%), Норвегія (68%), Франція (67%), Фінляндія (67%), Великобританія (67%), Швеція (67%), Німеччина (65%). Для порівняння, в Україні повністю вакцинованих громадян лише 16%.

Цікаво, що якщо порівняти показники захворюваності, то можна зауважити, що різниця між кількістю заражень ковідом у країнах із високим рівнем вакцинації та Україною не є суттєвою. Наприклад, в Україні в понеділок, 25 жовтня, було виявлено 19 120 нових захворювань на ковід, у той час як у Великобританії, згідно з даними ресурсу Worldometer, виявилося аж 36 567 нових хворих на коронавірус, а в порівняно невеликій Румунії заразилися 9 187 людей. Винятком є Німеччина, де кількість хворих склала лише 3,988 осіб.

Щоправда, на вихідних дані з тієї ж Німеччини разюче відрізнялися. У неділю, 24 жовтня, там виявили 11 411 випадків захворювань на ковід, що майже зрівнялося з показниками в Румунії, де в той же час захворіло 11 725 осіб. Для порівняння в Україні захворіла 20 791 особа, тоді як у Великій Британії кількість нових заражень досягла 39 806 осіб за день.

Мимоволі постає питання – чому за такого низького рівня вакцинації в Україні її показники захворюваності перебувають у середньому діапазоні європейських країн, а часом і зовсім демонструють, що не все так погано – особливо якщо порівнювати з Великобританією?

Хвороба одна, а системи виявлення – різні

За словами кандидата медичних наук, керівника Національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолога Андрія Александрина, відмінність у статистичних даних може бути спричинена різними системами епідеміологічного підрахунку.

"Також охоплення вакцинопрофілактики безпосередньо впливає на рівень госпіталізації та смертності, особливо серед груп ризику. У нашій країні ситуація в принципі не змінилася з осінньо-весняного періоду. У Франції, Великій Британії чи інших економічно розвинених країнах – там, де понад 60% населення вакциновано – ситуація кардинально змінилася за рахунок того, що групи ризику - це вікові категорії, люди з хронічними захворюваннями - на сьогоднішній день практично не госпіталізуються, не поміщаються в лікувальні заклади з важкими формами і не дають летальність. Там захворюють люди молодого віку, які ще не пройшли вакцинацію. Але при цьому хочу зазначити, що вакцинована людина може захворіти, може інфікуватися, може перехворіти, але, по-перше, вона в сім разів менше виділяє вірус навколо себе, і по-друге, якщо вона захворює, то переносить або безсимптомно, або у легкій формі", - зазначає експерт.

Чи потрібно порівнювати показники у Британії та Україні?

Водночас лікар-імунолог Борис Донський звертає увагу на те, що у Великій Британії рівень смертності вкрай низький у пропорції до кількості заражених.

"Крім того, у Британії все одно залишилися люди невакциновані. Крім того, і у вакцинованих хвороба іноді пробиває захист, і вони все одно можуть захворіти. Тому такі люди є, але їх просто набагато менше. Тому відсоток невеликий", - пояснив лікар-імунолог.

У цілому, цифри – цілком однозначні. За даними на понеділок, 25 жовтня, в Україні на 14 634 хворих припадає 330 смертей, тоді як у Великій Британії на 36,567 захворювань припадає лише 38 летальних випадків.

За словами Андрія Александрина, також відіграє роль і система виявлення хворих на коронавірус.

"У Великій Британії система виявлення активна: держава виявляє інфікованих людей для того, щоб людей поміщати під самоізоляцію, для того, щоб вони не ходили і не поширювали вірус. А у нас виявляння - пасивна. Тільки тоді, коли людина хворіє, вона звертається вже з симптоматикою, у нього вже підтверджується ковід, і він тільки тоді йде на самоізоляцію. Тому Україна на сьогоднішній день посідає "лідируюче" місце в Європі за всіма показниками. Мій прогноз – невтішний. Ситуація погіршуватиметься", - зазначає епідеміолог.

Приклад для України

За словами лікаря-імунолога Бориса Донського, коронавірус у Європі вже йде на спад.

"Вона, на жаль, забере з собою невакцинованих людей похилого віку, але вони закінчаться. І залишаться тільки вакциновані. Щоправда, є така ймовірність, що через якийсь час - півроку, рік, або 5 років, тобто ми не знаємо коли - вірус знайде таку мутацію і обдурить нашу імунну систему і зможе знову прийти до нас, але хороша новина полягає в тому, що це станеться дуже нескоро – може, через 20 років. Але можна сказати, що на прикладі європейського досвіду нам показано шлях: якщо ви хочете, щоб захворюваність не конвертувалася в шалену смертність, то вакцинуйтесь. Якщо ви хочете, щоб ваше літнє населення вмирало жахливо – то не вакцинуйтесь. Тобто, в принципі, все логічно", – каже лікар "Апострофу".

Із Донським погоджується головний санітарний лікар України у 2014-2016 роках Святослав Протас. Питання того, коли закінчиться пандемія, за його словами, пов'язане безпосередньо з отриманням колективного імунітету, але це не виключає варіанту появи нових мутацій коронавірусу.

"Насправді треба розуміти, що завжди будь-яка пандемія або епідемія має початок і кінець. Вічного нічого немає. Питання - з чим воно пов'язане. Все пов'язане з імунітетом людини. Імунітет можна отримати двома шляхами: природним шляхом - перехворівши, або штучним - вакцинувавшись Тобто, залежно від того, як часто люди хворітимуть, як швидко вакцинуватимуться, тоді, відповідно, можна говорити про спад пандемії… Безумовно, вірус адаптується, ми від нього захищаємось, він нас обманює і шукає шляхи, як наш захист обійти. Це властиво такій групі хвороб як коронавірус, тому нам слід говорити про початок культури вакцинації, культурі безпечної поведінки в період пандемічного підйому захворюваності – восени і навесні. І треба говорити про те, що і грип до нас повертається, та інші інфекції, і тут також потрібні заходи профілактики", - підсумував лікар.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів